גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נהפוך לשלנו": ההתארגנות של משקיעי הקריפטו לרכישת מניות בבנק החברתי אופק

פעילים בזירת המטבעות הדיגיטליים קוראים מתחת לרדאר לרכישת מסה של מניות באגודת האשראי אופק ● היעד: קידום המטרות של משקיעי הקריפטו במדיניות הבנק השיתופי ● "אני לא דואג מהשתלטות עוינת", אומר יו"ר הבנק בתגובה. "ה־DNA שלנו זה חדשנות"

הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock
הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock

"אם הבנק לא מתכוון לדבר איתנו ולקבל את הכסף שלנו - בואו נהפוך לחלק ממנו": זו רוח הדברים של הקריאה לפעולה שנשמעת בימים אלה בזירת הקריפטו והבלוקצ'יין. פעילים בזירה קוראים למשקיעי המטבעות המבוזרים לרכוש מניות ב"בנק החברתי הראשון" - אגודת האשראי אופק.

"אגודת אשראי" ("Credit Union") היא הגדרה למוסד פיננסי, ללא כוונת רווח, המספק את מכלול השירותים הפיננסיים, בדומה למערכת הבנקאית. בשונה מהבנקאות המסורתית, בבנקאות השיתופית - במקרה הזה אגודת האשראי אופק - הלקוחות הם הבעלים.

לאגודה אין בעלים או בעל שליטה. הצטרפות לאופק מותנית ברכישת מניית חברות על סך 1,000 שקלים. כל לקוח יכול לרכוש לעצמו מניה אחת בלבד שמעניקה לו קול אחד בהצבעות האגודה.

אחרי שהאגודה קיבלה במרץ האחרון רישיון למתן שירותים בנקאיים נוספים, מעבר למתן אשראי, אופק פנתה לציבור במטרה להגדיל את מספר החברים בה לקראת פתיחת השירותים לקהל הרחב.

הזדמנות לפתור את הבעיה המרכזית

הפנייה הזו עוררה את הפעילים בזירת הקריפטו, שראו בה הזדמנות לפתור את אחת הבעיות המרכזיות שלהם: המחסום הבנקאי. כיום, הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק. אם מספיק משקיעי קריפטו יקנו מניות של הבנק החברתי ויצטרפו אליו, הם יהוו בסיס הצבעה משמעותי שיוכל לקדם את המטרות של מחזיקי המטבעות המבוזרים ולהסיר את החסמים הקיימים.

ההתארגנות החלה בקריאות ספונטניות של פעילים בזירת הביטקוין בפרט: "בואו נעשה מעשה ונרכוש מניות". ואכן משקיעי הקריפטו החלו לרכוש מניות באופק, אבל אלה הסתכמו בטפטופים בלבד ולא התרוממו למסה שהפעילים שאפו לה.

אבל היוזמה הזו מספרת סיפור גדול יותר: הכתף הקרה שלעתים מקבלים משקיעים הקריפטו במערכת הבנקאית המסורתית מולידה עוד ועוד רעיונות מהשטח להכרה בזירת המטבעות המבוזרים כפעילות כלכלית לגיטימית. ההתארגנויות הללו ניצתות ונכבות כל העת והן מובלות פעמים רבות על ידי צעירים בראשית שנות ה-20 לחייהם שמחזיקים לפעמים מהחדר בבית ההורים מיליונים בזירת הקריפטו.

ניר הירשמן, מנהל תחום רגולציה באיגוד הביטקוין הישראלי, אומר בשיחה עם גלובס: "אין ענף בהייטק הישראלי שהכניס לישראל כל כך הרבה השקעות והביא לתשלום של כל כך הרבה מסים ועדיין נתקל בחסמים שרירותיים. הבעיה הראשונה היא הנגישות לשירותי בנק בסיסיים. יש בנקים שכשהם רואים בשם החברה המשלמת את המילים ביטקוין או בלוקצ'יין, הם חוסמים את ההעברות מיד. זה מצב אבסורדי, שמונע ממשתמשים לעשות שימוש במטבעות שלהם, ומחברות לשלם מסים, משכורות ושכירות".

ההשפעות ההרסניות של יוזמות בתחום

מנגד, עו"ד בכיר המתמחה בתחום מזהיר: "המפגש בין המנטרות הקריפטו-אנרכיסטיות וכוח הקניה העצום שנחת לידיים לא מנוסות, לבין עולם הרגולציה מניב לא מעט סיטואציות שהיו יכולות להיחשב משעשעות אם לא הייתה להן השפעה הרסנית".
הוא מספר: "הייתה התארגנות להקמת קואליציה שניסתה להשפיע על החלטת בית המשפט בפרשת קופל, בשאלת היותו של הביטקוין נכס או מטבע. היו גם הדרכות מפורטת בקבוצות פייסבוק פתוחות הכוללות הסברים כיצד לשקר לבנק שההון המופקד מקורו במכירת מכונית ולא ביטקוין".

יו"ר אופק: "לא חוששים. יוזמה מבורכת"

באגודת אופק מאמינים שבמחצית השנייה של 2022 הם יוכלו להתחיל לתת שירותים בנקאיים, לפתוח חשבונות עו"ש, לתת הלוואות ולקבל פיקדונות. ולשמחתם של משקיעי הקריפטו, נראה שהם לא מתכוונים להערים קשיים על הכנסת רווחי הקריפטו - בלי קשר להצלחת התארגנות המשקיעים. "אנחנו חושבים שלעולם הקריפטו הולך להיות חלק בחיים הפיננסיים שלנו ואנחנו צריכים לראות מה הדרך הנכונה לאפשר את הפעילות שלו" אומר יו"ר אופק, יהודה טלמון. "לא כמקום שמאפשר הלבנת הון, אלא לנצל את טכנולוגיית הבלוקצ'יין - כדי לראות איך ניתן בסופו של יום להביא להטבת השירותים לחברות ולחברים בבנק החברתי".

יהודה טלמון, יו''ר אופק / צילום: תמר מצפי

טלמון סבור שההתנהלות של המערכת הפיננסית עד כה הייתה שגויה. "מה שהבנקים עושים, כשהם אומרים למשקיעי הקריפטו 'אל תתקרבו אלינו', זו לא מדיניות שאנחנו מקבלים אותה. הגישה שלנו הפוכה. אנחנו בעד לדבר ולראות איך עושים שיתופי פעולה".

מה דעתך על ההתארגנות לרכישת מניות במסות על ידי מחזיקי מטבעות דיגיטליים כדי להיות חלק ממקבלי ההחלטות באופק?
"זו יוזמה מבורכבת. אני לא דואג מהשתלטות עוינת. אנחנו עובדים במודל של 'מניה אחת - קול אחד' זאת אומרת שלא יכול לבוא אדם אחד ולקנות מיליון מניות ולהשתלט על אופק.
"אם יהיו 200 אלף כאלה יהיה להם 'סיי' באופק. זה מודל דמוקרטי שמאפשר את זה. אם הם יהיו במספרים משמעותיים קולם ישמע ולא ניתן יהיה להתעלם מהם, כאשר מלכתחילה לא רצינו להתעלם מהם. ה-DNA שלנו זה חדשנות ואימוץ של כל יוזמה שיכולה לתרום לגוף שפועל למטרת מקסום הרווחים לחברים, שהם גם הבעלים וגם הלקוחות".

רכישת המניות לא תחייב את הבנק לקבל קריפטו

ברקע ההתארגנות לרכישת מניות באופק מתנוססת הודעת בנק ישראל בנוגע לחובות שחלות על המערכת הבנקאית בעת פעילות בעולם הקריפטו, ובראשן ההוראה הישירה לבנקים שלא יוכלו עוד לסרב באופן גורף להעברת וקבלת מטבעות דיגיטליים.

רו"ח גידי בר זכאי לשעבר סגן מנהל רשות המסים ומייסד Bittax, אומר: "המחשבה שרכישת מניות והשגת שליטה בהון תביא לאפשרות לחייב את הבנק לקבל קריפטו היא תמימה. צריך לקחת בחשבון את טיוטת החוזר שהוציא המפקח על הבנקים לפני מספר ימים. הטיוטה קובעת שתאגידים בנקאיים צריכים לקבוע את נתיבי הכספים המאושרים מבחינתם לקבלת כספים שמקורם בפעילות במטבעות וירטואליים".

"לא משנה כמה מניות יהיו בידיים של מחזיקי הקריפטו, אם בפעילות שנעשתה יש סיכוני הלבנת הון, אף בנק לא יקח את הסיכון הזה".

טיוטת ההנחיות של המפקח על הבנקים, עליה מדבר בר זכאי, פורסמה לראשונה בגלובס. הטיוטה אוסרת על הבנקים לסרב באופן גורף לקבל כספים שמקורם בפעילות קריפטוגרפית ומנחה את הבנקים לעקוב אחר מסלול הכסף כדי להימנע מהלבנות הון.

אגודת האשראי אופק

תחום עיסוק: בנק שיתופי ללא מטרות רווח המספק שירותים פיננסיים, בהם ניהול חשבון עו"ש ומתן אשראי. האגודה מנוהלת על ידי 9,270 חבריה ומחזיקי המניות בה ומנהלת הון בגובה 170 מיליון שקל
היסטוריה: האגודה הוקמה בשנת 2012, על רקע המחאה החברתית בשנת 2011, ע"י מספר יזמים כלכליים-חברתיים, מהמערכת הבנקאית, המגזר החברתי והקואופרטיבי
נתונים: סניפי אופק ממוקמים בתל אביב והחברה נערכת למתן שירותים דיגיטליים ללא סניפים. באגודה מועסקים 25 עובדים

 

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון