גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרופות לקורונה כאן: מי יקבל אותן והאם הן יעילות למחוסנים

התרופה החדשה של פייזר שהגיעה לארץ הציגה יעילות של עד 89% במניעת מחלה קשה ● חולים שלא יוכלו לקבל את הגלולות של פייזר יקבלו את אלו של חברת מרק ● גלובס עושים סדר

התרופה לקורונה של פייזר / צילום: Associated Press
התרופה לקורונה של פייזר / צילום: Associated Press

כמו בגלים הקודמים, גם הפעם נותר החשש מקריסת מערכת הבריאות. ככל שעובר הזמן מצטבר מידע לפיו האומיקרון פחות קטלני, אך מדבק מאוד, ועלול למלא את בתי החולים. בגלים הקודמים, כשמספר החולים הקשים עבר את ה-1000, מערכת הבריאות כבר לא יכלה לספק טיפול ראוי, ושיעורי התמותה עלו.

במצב זה, תרופות נגד קורונה הן תקווה משמעותית. השבוע נחת בישראל משלוח של התרופה של פייזר - Paxlovid, שהציגה יעילות של 83%-89% במניעת מחלה קשה. התרופה ניתנה למטופלים שנדבקו, אחרי הופעת התסמינים. תרופה נוספת של חברת מרק (MSD) אושרה גם כן. התרופה מקטינה את הסיכון לתחלואה קשה ב-30%-50% בלבד, אבל את שיעורי התמותה ב-90%.

תיאורטית, תרופות כאלה יכולות להקל על עומס התחלואה במערכת הבריאות. אולם יש עדיין כמה אתגרים במתן התרופה. אז מי זכאי לקבל את התרופה של פייזר? מי יקבל את זו של מרק? למי כדאי ולא כדאי לקבל אותן?

האם יש מספיק מהתרופות הללו לכולם?

כרגע כן, אבל בהמשך כנראה שלא. משרד הבריאות ופייזר לא חשפו כמה מנות פקסלוביד הגיעו, אך כנראה מדובר בכמות המאפשרת לטפל בעשרות אלפים בודדים. ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בקהילה בשירותי בריאות כללית, מציין כי עומדות לרשותו כרגע כאלף מנות.

ד"ר מירי מזרחי ראובני, ראש חטיבת הבריאות במכבי, מעריכה את מספר האנשים בקבוצת סיכון בכ-20%. מתוכם, רק חולים עם תסמינים יקבלו את התרופה. "אני מאמינה שאנשים בסיכון לעיתים קרובות יותר מחוסנים ונזהרים יותר, כך שהם יהוו פחות מ-20% מהמאומתים", אמרה. "אם הם ינהגו כך, התרופה תספיק לכולם".

מזרחי מדגישה כי לאותה קבוצה שבסיכון, הייתה הסתברות של 2%-8% להידרדר לתחלואה קשה אם אומתו לקורונה בגלים הקודמים, לעומת 0.01%-0.04% בקבוצה ללא גורמי סיכון. כלומר, איתור גורמי הסיכון מאפשר להפריד בין מי שצריך את התרופה, לבין מי שאינו צריך אותה.

אז מי יקבל את התרופה?

קופות החולים מייצרות אלגוריתם שנועד לתעדף חולים בסיכון, כדי להציע להם את התרופה. גורמי הסיכון המובילים הם גיל, מחלות לב, סוכרת, לחץ דם, מחלות אונקולוגיות וכשל חיסוני. גם אי-התחסנות היא גורם סיכון. נצר מעריך כי בגלל ההשפעה הגבוהה של אי-התחסנות על הסיכון, בשלב הראשון התרופה תוצע כמעט אך ורק ללא מחוסנים.
עם זאת, הניסיון מראה מתאם בין לא מתחסנים לאנשים שלא מעוניינים בטיפול תרופתי.

כשהתרופה מיוצרת על ידי פייזר, יצרנית החיסונים, צפויה להיות יותר סרבנות. גם לתרופה של ריג'נרון שניתנה עד כה באופן מניעתי, סרבו כ-30%. ולכן ייתכן שרוב מקבלי התרופה יהיו מחוסנים.

ישנם מטופלים רבים שלא יכולים לקבל את התרופה של פייזר, משום שהיא מתנגשת עם מגוון תרופות אחרות, ביניהן תרופות שנוטלים דווקא אנשים מקבוצות הסיכון. לקהל זה כנראה תוצע התרופה של חברת מרק. על פי הערכות, בישראל ישנן, או שצפויות להגיע בקרוב מנות המספיקות לטיפול ב-50 עד 60 אלף חולים.

הטיפול בשתי התרופות מורכב ודורש בליעה של 6-8 כדורים ביום, ולשתי התרופות יש תופעות לוואי. בניסוי של פייזר דווחו שלשולים, יתר לחץ דם ואובדן חוש טעם. כמובן שהתופעות לא מופיעות אצל כל המטופלים, אך הניסוי היה קטן, וייתכן שבהמשך יתגלו תופעות לוואי נדירות יותר.

התרופה של מרק לא מומלצת לילדים, לנשים בהריון ולגברים שמעוניינים בהריון בחודשים הקרובים. הרופאים יצטרכו לשקול יחד עם כל מטופל את הסיכון האישי שלו, ולבצע החלטה מושכלת, שכן אי אפשר לדעת מראש האם אותו אדם ידרדר לתחלואה קשה בלי התרופה, ואחרי ההידרדרות - כבר מאוחר מידי לקבל אותה והאמצעים הטיפוליים הרבה יותר חמורים.

עלות התרופה עבור ממשלת ארה"ב היא 530 דולר למחזור טיפול. המחיר בישראל לא ברור, אך אין ספק שמדובר במחיר גבוה ברמות תחלואה משמעותיות, וגם מסיבה זו הקופות ישקלו היטב כל מקרה לגופו.

האם גם כמחוסן, התרופה מפחיתה את הסיכון במעל 80%, לעומת סיכון של מחוסן אחר?
המחקר שביצעה פייזר עקב אחרי קצת מעל 2,000 לא מחוסנים בסיכון. רק בקבוצה הזו נצפתה היעילות המרשימה שדווחה. לא ברור עד כמה תוספת הגנה התרופה נותנת למחוסנים שחלו. פייזר עורכת ניסוי נוסף כדי לגלות זאת בימים אלו ממש. כנראה שתוספת ההגנה על מי שכבר מוגן תהיה נמוכה יותר.

מדוע צפוי קושי במתן התרופה?

פרופ' יוסף קרקו, מנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית בבית החולים הדסה עין כרם, שהיה אחד החוקרים בניסוי הקליני בתרופה של חברת מרק, וצפוי לרשום כמובן גם את התרופה של פייזר, מודאג מהלוגיסטיקה סביב התרופה. קודם כל, כדי להשיג את התרופה יש קודם כל להיות חולה מאומת, וכדי לזכות בתואר הזה צריך להיבדק, והתורים לבדיקות, גם אנטיגן וגם PCR, בלתי נסבלים כרגע, ומהווים בעצמם "מסיבות הדבקה". זו אחת הסיבות לשינוי המדיניות, בעקבותיו יהיו מחוסנים שאינם בסיכון פטורים מבדיקות (ומבידודים). אם תוצאות הבדיקה לא מגיעות מספיק מהר, מאבדים את היעילות של הטיפול התרופתי.

בעיה נוספת היא לוודא, גם בתנאי היכרות ראשונה עם תרופה חדשה, שאכן רושמים אותה רק לחולים הנכונים. רופאי הקהילה צפויים להיות עמוסים בקרוב בחולי קורונה, לצד חולי השפעת והחולים הרגילים שלהם. בתוך העומס הבלתי אפשרי, יהיה עליהם לוודא שהתרופה של פייזר לא נרשמת בטעות למי שנוטל תרופה מתנגשת, או לאנשים עם בעיות כבד או כליות. "יש לנו חולים שצובאים על משרדינו ויש סכנה לשימוש לא נכון שיכול לגרום נזק", ציין פרופסור קרקו. "בחלק מן המקרים כתוב שאפשר לתת את התרופה אך לנטר את ההשפעה. האם זה יהיה אפשרי במצב של עומס?". לדברי הפרופסור, זו לא סיבה לוותר על הטיפול, שהתועלת בו רבה.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח