גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הותר לפרסום: בועז יונה הוא איש העסקים החשוד בהונאת נושים להם הוא חייב 1.8 מיליארד שקל

בועז יונה - שהיה מנכ"ל קבוצת הנדל"ן חפציבה שקרסה ב-2007, ריצה מאסר ומצוי בהליכי פשיטת רגל - הוא החשוד בהונאת נושים, עבירות חדלות פירעון והלבנת הון ● לפי החשד, יונה פעל לאורך תקופה ממושכת, בסיוע מקורביו, להסתיר את הכנסותיו ואת נכסיו מהנושים ● סנגוריו: "פעולות הכנ"ר נעשו על-מנת לנסות להשפיע בצורה פסולה על הליך אזרחי ומהוות עבירה של הטרדת עדים והדחת עדים"

בועז יונה / איור: גיל ג'יבלי
בועז יונה / איור: גיל ג'יבלי

איש העסקים בועז יונה (61) - שהיה מנכ"ל קבוצת הנדל"ן חפציבה שקרסה בשנת 2007, ריצה מאסר ומצוי בהליכי פשיטת רגל - הוא החשוד בהונאת נושים, עבירות פשיטת רגל וחדלות פירעון ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.

יונה עוכב לחקירה ביום שני השבוע בחשד שפעל לאורך תקופה ממושכת, בסיוע מקורביו, להסתיר את הכנסותיו ואת נכסיו מהנושים, להם הוא חייב 1.8 מיליארד שקל במסגרת פשיטת רגל, וזאת, באמצעות רישום חשבונות בנק וחברות בשליטתו על שם אחרים. החקירה לא מתמקדת רק ביונה אלא גם בבני משפחתו ומקורביו, בחשד כי סייעו לו לפעול הסתרת הכספים והנכסים.

ביום שני השבוע הפכה החקירה הסמויה לגלויה. יחידת החקירות של הממונה על חדלות פירעון והיחידה ארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 פשטה על ביתו ועל תאגיד הקשור אליו ותפסה מסמכים ומחשבים. יונה עוכב, יחד עם חשודים נוספים ונחקר משעות הבוקר של יום שני ועד השעה 22 בלילה. בסיום החקירה שיחררה אותו המשטרה בתנאים מגבילים ומעצר בית עד היום (ד').

יונה, שהשתחרר ממאסר לאחר שהורשע בגין התנהלותו בפרשת חפציבה לפני קרוב לעשור, מנהל הליכי פשיטת רגל שנים ארוכות, כשמטרתו לקבל הפטר מכל החובות. לגלובס נודע כי בשל בקשתו להפטר חובות ערכה מחלקת החקירות של הממונה על חדלות פירעון חקירה כלכלית סמויה מעמיקה, שנמשכה לסירוגין בשנים האחרונות, זאת בניסיון להתחקות אחרי הרכוש ששייך ליונה.

לפי גורם המעורה בפרטי החקירה, נמצאו ראיות להחזקת רכוש בהיקפים גדולים, שהוסתר על-פי החשד בדרכים מורכבות ומתוחכמות, והפעולות הסמויות הניבו ראיות הקושרות את יונה באמירות או בתנועות כספיות לנכסים.

יונה חשוד כי פעל באמצעות תאגיד שלא רשום על שמו, ונמצאו ראיות כי הוא שולט ומפעל אותו באופן מלא, וכי הוא היחיד שפעיל בתאגיד המדובר. לגלובס נודע כי התאגיד רשום על שם תעשיין אמיד, שלא קשור לתחום הבנייה, בעל קשרי חברות ארוכת-שנים עם יונה. את החברה הפעיל יונה על-פי החשד בתחום ספציפי, במתן שירות מסוים וחשוב לחברות בנייה, וכך צבר הכנסות שוטפות ועתידיות.

לפני שלוש שנים נערכה פעילות גלויה, ונתפסו מסמכים מביתו של יונה. החשד להסתרה מתמקד בשלושה ערוצים: הראשון - נכסים שבידי משפחתו של יונה, כשהוא נהנה מהכנסות גבוהות חודשיות; השני - הכנסות קבועות שמתקבלות מהפעילות שלו בתחום הנדל"ן בחברת הקש; והשלישי - הכנסות עתידיות שקשורות בהתחייבויות כלפיו בהיקפים כבדים בפעילותו בתחום הנדל"ן.

החקירה מלווה על-ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. 

עורכי דינו של יונה לכנ"ר: "נחצו קווים אדומים"

סנגוריו של בועז יונה, עורכי הדין בעז בן-צור ורון סמוראי, מסרו בתגובה: "הטענות נגד מר בועז יונה הן טענות ממוחזרות שהועלו כבר בעבר. עד כה בתי המשפט לא מצאו ממש בטענות שהועלו נגד מר יונה. מר יונה פועל כדין במסגרת ההליכים המנוהלים, ופעולות הכונס הרשמי נעשו על-מנת להשיג מטרה זרה ולנסות להשפיע בצורה פסולה על הליך אזרחי המתנהל בין הצדדים. הכונס הרשמי מנסה להחיות בתואנות שווא הליך פשיטת רגל הנמשך כבר 15 שנים, שמזמן היה צריך לסיימו". 

עורכי דינו של יונה - המייצגים גם את חתנו יצחק צ'סלר ורעייתו תרצה, שנחקרו על-ידי המשטרה - פנו אתמול (ג') לכונסת הרשמית במשרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, בטענה כי הפתיחה בחקירה נועדה "לחבל בהליך המשפטי ולשבשו". עוד הוסיפו עורכי הדין כי "פעולות החקירה מהוות עבירה של הטרדת עדים והדחת עדים, וניכר כי נחצו קווים אדומים, ונעשה שימוש לרעה בכוח ובסמכות המוקנים לכונס הרשמי".

בפנייה מתארים עורכי הדין כי החקירה נסובה על ההליך המשפטי התלוי ועומד מזה שנים בפני בית המשפט המחוזי, כולל בנושאים עליהם נחקרו יונה, בתו וחתניו. "מרשינו רואים פעולות אלה בחומרה רבה, ובטרם נפנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וייתכן שאף לגורמים נוספים, נבקש לקבל את הסברכם לפעולות המתוארות, וזאת תוך שלושה ימים". 

קריסתה של חפציבה טלטלה את הענף

קריסתה של חפציבה, שהייתה אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל, טלטלה את הענף כולו, חשפה את הסכנה בה נמצאים הרוכשים והותירה רוכשים רבים ללא קורת-גג. בעלי החברה בועז יונה נמלט מישראל, נתפס והוסגר חזרה. הוא הועמד לדין ונדון ל-7 שנות מאסר, מהן שוחרר בשנת 2012.

יונה הוא בנו של הקבלן מרדכי יונה שהקים את החברה בשנת 1968, שהייתה פרטית, אך חברות בנות שלה נסחרו בבורסה. יונה הודה במסגרת הסדר טיעון כי גנב את כספי רוכשי הדירות במאות מיליוני שקלים, הזין נתונים כוזבים שלא שיקפו את מצבה האמיתי של חפציבה והציג מצגי שווא לבנקים ולרוכשים.

הוא הורשע בשורת עבירות חמורות: עריכת רישומים כוזבים בספרי חפציבה, זיוף מסמכים והסוואת פעולות שבוצעו בכספי החברה, הצגת מצגים כוזבים בפני רואי חשבון ובנקים מפקחים, וכן משיכת כספים מהחברות הציבוריות שלא כדין.

מי שניהל את הליכי פשיטת הרגל ומונה למנהל המיוחד הוא עו"ד יצחק מולכו, שהיה יועצו הקרוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושותפו של דוד שמרון במשרד עורכי הדין שמרון, מולכו, פרסקי. בתחילה התמקדה עבודתו של מולכו בסיום הפרויקטים לרוכשים.

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע בשנת 2010 כי יונה יישא באופן אישי בחובות החברה שנוצרו עקב מעשי המרמה שלו בסכום של 1.1 מיליארד שקל. ההחלטה ניתנה בעקבות תביעת חוב שהגיש עו"ד יצחק מולכו, בהליך פשיטת הרגל.

בית המשפט קיבל את הטענה, שהתבססה על ההליך הפלילי, כי יונה ניהל את חפציבה בדרכי מרמה באופן שיטתי ולאורך זמן, במרמה שגרמה לכך שכספי רוכשים לא הופקדו בחשבונות הפרויקטים ובמצגי שווא כלפי הבנקים המלווים. השופט יעקב צבן מבית המשפט המחוזי בירושלים קבע אז כי התקבלה "תמונה ברורה וקשה על האופן שבו נוהלה חפציבה - בדרכי מרמה והונאה של גורמים שונים, תוך רישומים כוזבים והצגת מצגי שווא".

*** חזקת חפות: החקירה נגד בועז יונה נמצאת בראשיתה, הוא לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים