גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הותר לפרסום: בועז יונה הוא איש העסקים החשוד בהונאת נושים להם הוא חייב 1.8 מיליארד שקל

בועז יונה - שהיה מנכ"ל קבוצת הנדל"ן חפציבה שקרסה ב-2007, ריצה מאסר ומצוי בהליכי פשיטת רגל - הוא החשוד בהונאת נושים, עבירות חדלות פירעון והלבנת הון ● לפי החשד, יונה פעל לאורך תקופה ממושכת, בסיוע מקורביו, להסתיר את הכנסותיו ואת נכסיו מהנושים ● סנגוריו: "פעולות הכנ"ר נעשו על-מנת לנסות להשפיע בצורה פסולה על הליך אזרחי ומהוות עבירה של הטרדת עדים והדחת עדים"

בועז יונה / איור: גיל ג'יבלי
בועז יונה / איור: גיל ג'יבלי

איש העסקים בועז יונה (61) - שהיה מנכ"ל קבוצת הנדל"ן חפציבה שקרסה בשנת 2007, ריצה מאסר ומצוי בהליכי פשיטת רגל - הוא החשוד בהונאת נושים, עבירות פשיטת רגל וחדלות פירעון ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.

יונה עוכב לחקירה ביום שני השבוע בחשד שפעל לאורך תקופה ממושכת, בסיוע מקורביו, להסתיר את הכנסותיו ואת נכסיו מהנושים, להם הוא חייב 1.8 מיליארד שקל במסגרת פשיטת רגל, וזאת, באמצעות רישום חשבונות בנק וחברות בשליטתו על שם אחרים. החקירה לא מתמקדת רק ביונה אלא גם בבני משפחתו ומקורביו, בחשד כי סייעו לו לפעול הסתרת הכספים והנכסים.

ביום שני השבוע הפכה החקירה הסמויה לגלויה. יחידת החקירות של הממונה על חדלות פירעון והיחידה ארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 פשטה על ביתו ועל תאגיד הקשור אליו ותפסה מסמכים ומחשבים. יונה עוכב, יחד עם חשודים נוספים ונחקר משעות הבוקר של יום שני ועד השעה 22 בלילה. בסיום החקירה שיחררה אותו המשטרה בתנאים מגבילים ומעצר בית עד היום (ד').

יונה, שהשתחרר ממאסר לאחר שהורשע בגין התנהלותו בפרשת חפציבה לפני קרוב לעשור, מנהל הליכי פשיטת רגל שנים ארוכות, כשמטרתו לקבל הפטר מכל החובות. לגלובס נודע כי בשל בקשתו להפטר חובות ערכה מחלקת החקירות של הממונה על חדלות פירעון חקירה כלכלית סמויה מעמיקה, שנמשכה לסירוגין בשנים האחרונות, זאת בניסיון להתחקות אחרי הרכוש ששייך ליונה.

לפי גורם המעורה בפרטי החקירה, נמצאו ראיות להחזקת רכוש בהיקפים גדולים, שהוסתר על-פי החשד בדרכים מורכבות ומתוחכמות, והפעולות הסמויות הניבו ראיות הקושרות את יונה באמירות או בתנועות כספיות לנכסים.

יונה חשוד כי פעל באמצעות תאגיד שלא רשום על שמו, ונמצאו ראיות כי הוא שולט ומפעל אותו באופן מלא, וכי הוא היחיד שפעיל בתאגיד המדובר. לגלובס נודע כי התאגיד רשום על שם תעשיין אמיד, שלא קשור לתחום הבנייה, בעל קשרי חברות ארוכת-שנים עם יונה. את החברה הפעיל יונה על-פי החשד בתחום ספציפי, במתן שירות מסוים וחשוב לחברות בנייה, וכך צבר הכנסות שוטפות ועתידיות.

לפני שלוש שנים נערכה פעילות גלויה, ונתפסו מסמכים מביתו של יונה. החשד להסתרה מתמקד בשלושה ערוצים: הראשון - נכסים שבידי משפחתו של יונה, כשהוא נהנה מהכנסות גבוהות חודשיות; השני - הכנסות קבועות שמתקבלות מהפעילות שלו בתחום הנדל"ן בחברת הקש; והשלישי - הכנסות עתידיות שקשורות בהתחייבויות כלפיו בהיקפים כבדים בפעילותו בתחום הנדל"ן.

החקירה מלווה על-ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. 

עורכי דינו של יונה לכנ"ר: "נחצו קווים אדומים"

סנגוריו של בועז יונה, עורכי הדין בעז בן-צור ורון סמוראי, מסרו בתגובה: "הטענות נגד מר בועז יונה הן טענות ממוחזרות שהועלו כבר בעבר. עד כה בתי המשפט לא מצאו ממש בטענות שהועלו נגד מר יונה. מר יונה פועל כדין במסגרת ההליכים המנוהלים, ופעולות הכונס הרשמי נעשו על-מנת להשיג מטרה זרה ולנסות להשפיע בצורה פסולה על הליך אזרחי המתנהל בין הצדדים. הכונס הרשמי מנסה להחיות בתואנות שווא הליך פשיטת רגל הנמשך כבר 15 שנים, שמזמן היה צריך לסיימו". 

עורכי דינו של יונה - המייצגים גם את חתנו יצחק צ'סלר ורעייתו תרצה, שנחקרו על-ידי המשטרה - פנו אתמול (ג') לכונסת הרשמית במשרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, בטענה כי הפתיחה בחקירה נועדה "לחבל בהליך המשפטי ולשבשו". עוד הוסיפו עורכי הדין כי "פעולות החקירה מהוות עבירה של הטרדת עדים והדחת עדים, וניכר כי נחצו קווים אדומים, ונעשה שימוש לרעה בכוח ובסמכות המוקנים לכונס הרשמי".

בפנייה מתארים עורכי הדין כי החקירה נסובה על ההליך המשפטי התלוי ועומד מזה שנים בפני בית המשפט המחוזי, כולל בנושאים עליהם נחקרו יונה, בתו וחתניו. "מרשינו רואים פעולות אלה בחומרה רבה, ובטרם נפנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וייתכן שאף לגורמים נוספים, נבקש לקבל את הסברכם לפעולות המתוארות, וזאת תוך שלושה ימים". 

קריסתה של חפציבה טלטלה את הענף

קריסתה של חפציבה, שהייתה אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל, טלטלה את הענף כולו, חשפה את הסכנה בה נמצאים הרוכשים והותירה רוכשים רבים ללא קורת-גג. בעלי החברה בועז יונה נמלט מישראל, נתפס והוסגר חזרה. הוא הועמד לדין ונדון ל-7 שנות מאסר, מהן שוחרר בשנת 2012.

יונה הוא בנו של הקבלן מרדכי יונה שהקים את החברה בשנת 1968, שהייתה פרטית, אך חברות בנות שלה נסחרו בבורסה. יונה הודה במסגרת הסדר טיעון כי גנב את כספי רוכשי הדירות במאות מיליוני שקלים, הזין נתונים כוזבים שלא שיקפו את מצבה האמיתי של חפציבה והציג מצגי שווא לבנקים ולרוכשים.

הוא הורשע בשורת עבירות חמורות: עריכת רישומים כוזבים בספרי חפציבה, זיוף מסמכים והסוואת פעולות שבוצעו בכספי החברה, הצגת מצגים כוזבים בפני רואי חשבון ובנקים מפקחים, וכן משיכת כספים מהחברות הציבוריות שלא כדין.

מי שניהל את הליכי פשיטת הרגל ומונה למנהל המיוחד הוא עו"ד יצחק מולכו, שהיה יועצו הקרוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושותפו של דוד שמרון במשרד עורכי הדין שמרון, מולכו, פרסקי. בתחילה התמקדה עבודתו של מולכו בסיום הפרויקטים לרוכשים.

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע בשנת 2010 כי יונה יישא באופן אישי בחובות החברה שנוצרו עקב מעשי המרמה שלו בסכום של 1.1 מיליארד שקל. ההחלטה ניתנה בעקבות תביעת חוב שהגיש עו"ד יצחק מולכו, בהליך פשיטת הרגל.

בית המשפט קיבל את הטענה, שהתבססה על ההליך הפלילי, כי יונה ניהל את חפציבה בדרכי מרמה באופן שיטתי ולאורך זמן, במרמה שגרמה לכך שכספי רוכשים לא הופקדו בחשבונות הפרויקטים ובמצגי שווא כלפי הבנקים המלווים. השופט יעקב צבן מבית המשפט המחוזי בירושלים קבע אז כי התקבלה "תמונה ברורה וקשה על האופן שבו נוהלה חפציבה - בדרכי מרמה והונאה של גורמים שונים, תוך רישומים כוזבים והצגת מצגי שווא".

*** חזקת חפות: החקירה נגד בועז יונה נמצאת בראשיתה, הוא לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה קודמת / צילום: Reuters, Carlos Barria

השווקים כבר מתמחרים "פגישה פנטסטית" בין טראמפ לשי. מה יכול להשתבש

הפגישה בין נשיא ארה"ב לנשיא סין בחמישי, שעשויה להביא לחתימת הסכם סחר חדש בין שתי הכלכלות, מזרימה אופטימיות לשווקים ● אילו סקטורים כבר נכנסים לכוננות ספיגה, ואילו עומדים ליהנות מכל הקלה במכסים ההדדיים ● מדדי אסיה ו-וול סטריט פתחו שבוע בעליות

תשלום בטלפון. מיום ראשון בכל תחנות הדלק / צילום: Shutterstock

מהשבוע הבא תוכלו לשלם בכל תחנות הדלק בתשלום דיגיטלי

חברת שב"א עדכנה כי בהתאם להחלטת בנק ישראל, החל מיום ראשון הקרוב כל חברות הדלק והאנרגיה יחויבו לאפשר תשלום ללא מגע על התדלוק – באמצעות ארנקים דיגיטליים, שעון חכם והצמדת הטלפון או כרטיס האשראי למסוף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה תרכוש מניות של נוקיה בהיקף של מיליארד דולר

כחלק מהמהלך, נוקיה תתאים את תוכנות התקשורת המרכזיות שלה כך שיעבדו ישירות עם השבבים והמערכות של אנבידיה ● נוקיה מצטרפת לשורת השקעות שביצעה אנבידיה בחודשים האחרונים בחברות טכנולוגיה הפועלות לצידה, ביניהן אינטל, OpenAI וספקיות ענן

עו''ד דני גבע, עו''ד רלי לשם ועו''ד דודי תדמור / צילום: איל יצהר

שיקולים כלכליים וחשש מניגודי עניינים: למה נפל מיזוג הענק בשוק עריכת הדין

אחרי שבספטמבר פורסם כי מתנהלים למיזוג בין מיתר, משרד עורכי הדין הגדול בישראל, לבין ארנון תדמור-לוי, באחרונה החליטו הצדדים שלא להתקדם עם העסקה ● ברקע ההחלטה: חשש מפני ניגודי עניינים, עזיבות של עורכי דין ורווחים שילכו לקבוצה מצומצמת של שותפים בכירים

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סגירת התחנה על הפרק: הוועדה לבחינת המשך גל"צ הציגה את המלצותיה

הוועדה המייעצת לבחינת פעילות תחנת גלי צה"ל מסרה את המלצותיה לשר הביטחון ישראל כ"ץ ● על הפרק שתי חלופות: סגירת התחנה או טיפול רק במחלקת האקטואליה ● בינתיים, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד יבקר בתחנה בשבוע הבא

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיא כל הזמנים, על רקע אופטימיות לעסקת סחר בין ארה"ב לסין

הנאסד"ק זינק בכ-1.9% ● קוואלקום זינקה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי תשיק שבבים שיתחרו עם אלו של אנבידיה ● ארה"ב בישרה על מסגרת להסכם מול סין, לקראת הפגישה הצפויה בין הנשיא טראמפ לנשיא שי ג'ינפינג ● דיווח ברויטרס: אמזון תקצץ עד 30 אלף משרות ברחבי העולם החל ממחר ● מחירי הזהב צנחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א בעקבות הפרת הפסקת האש של חמאס

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● בבורסה המקומית מסמנים "עצבנות" של המשקיעים באשר לעתיד הפסקת האש בעזה, ומתאם נמוך יחסית בין המסחר בת"א למסחר בחו"ל ● עליות בוול סטריט לאחר שארה"ב וסין הניחו מסגרת להסכם סחר, לקראת פגישתם של טראמפ ושי ג'ינפינג ביום חמישי ולקראת הורדת הריבית מחר ● וגם: בבנק ההשקעות UBS ממליצים על חשיפה לשוקי המניות ביפן ובסין

מוצרי סוגת, גד ותנובה במדפי הסופר / צילום: טלי בודנובסקי, יח''צ החברות

"אפשר לישון בשקט, וליהנות מדיבידנדים": איך דווקא התחום הזה הפך ללהיט של המשקיעים

בקרוב צפויה סוגת להתחיל להיסחר בבורסה לפי שווי של מעל מיליארד שקל ● היא תצטרף לגל של עסקאות גדולות בתחום המזון, שבמשך שנים נותר מחוץ לשוק ההון ● ההנפקה הגדולה מכולם, תנובה, עוד מתחממת על הקווים וצפויה להגיע לבורסה ב־2026

צילום: יוסי כהן, Shutterstock

לידיעת רוכשי הדירות: בנק ישראל מתכנן מגבלות מימון חדשות

טיוטת תקנות חדשה של בנק ישראל מציעה לצמצם את היכולת למשכן דירות לצורך הלוואות "לכל מטרה", בניסיון לרסן מינוף עודף בשוק הדיור ● עוד על השולחן: הקלות לזוכי "מחיר למשתכן" והארכת משכנתאות מעבר ל־30 שנה

משרדי קוואלקום בישראל / צילום: יח''צ

תחרות לאנבידיה: השבב החדש שמשיקה קוואלקום

ענקית השבבים הכריזה על סדרת מעבדים למרכזי נתונים שיותאמו במיוחד להרצת מודלי בינה מלאכותית, ומאותתת על כניסה רשמית לשוק שבו אנבידיה שולטת כמעט לבדה ● המניה זינקה בכ-11%

עמית גל, הממונה על שוק ההון, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

הממונה על שוק ההון: "לא נוכל לחיות עם סיטואציות של ניגודי עניינים וחוסר שקיפות של סוכני הביטוח"

בכנס ההשקעות של גלובס התייחס עמית גל, הממונה על רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, לשלל המאבקים של הרשות בימים אלו ● החל מהטיפול בפרשת סלייס ("מקצים משאבים גדולים כדי לטפל בציבור הנפגעים"), דרך הרפורמות בתשלום סוכני הביטוח ("קורא לאיגוד להקיא את הגורמים השליליים") ועד חיסכון משקי הבית ("הרבה כסף שוכב בפיקדונות ובחשבונות העו"ש")

מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

טסלה מנסה לרתום את מירי רגב. המטרה: לבלום העלאת מס

מנכ"ל טסלה בישראל שלח לשרת התחבורה מירי רגב מכתב, ממנו עולה כי בכוונת יבואני הרכב להיאבק נגד העלייה במס ● "השוק אינו מסוגל להתמודד עם עליית מחירים נוספת", כתב, "זה מנוגד במובהק לאינטרס הציבורי בקידום המהפכה הירוקה ולהתחייבויות מדינת ישראל"

מו''ל גלובס אלונה בר און בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "פרסי הנובל הישראליים לכלכלה חידדו - החלטות השקעה נולדות ממפגש בין ידע, אמון ורגש"

מו"ל גלובס אלונה בר און בכנס ההשקעות של גלובס: "כיף לי שבפעם הראשונה מתחילת המלחמה אני לא צריכה לשים בכנס שקף על חטופים" ● "אנחנו בגלובס משתדלים להעלות סימני שאלה ולא רק סימני קריאה, והנתונים מראים שזה עובד ומוכר"

הפגנות באיסטנבול בעד ראש העיר העצור, אקרם אימאמאולו / צילום: ap, Emrah Gurel

ביהמ"ש הטורקי מגן על מנהיג האופוזיציה אך מאפשר המשך מעצרו של ראש העיר

משטר ארדואן ניסה לפסול את יו"ר מפלגת האופוזיציה הגדולה, אוזגור אוזל, בטענות כי ניצח את הפריימריז באופן פסול, אך בית המשפט קבע כי הטענות "חסרות בסיס" ● ברקע: גל מעצרים נרחב של בכירי מפלגת האופוזיציה, בהם של יריבו המר של ארדואן, ראש עיריית איסטנבול

טיסות ישירות מת''א לניו יורק / צילום: Shutterstock

חמש חברות תעופה יפעילו טיסות לארה"ב: איך זה ישפיע על המחירים?

אמריקן איירליינס תחזור לפעול בארץ במרץ הקרוב, מהלך משמעותי שמסמל את חזרתו של ענף התעופה לשגרה ● עם זאת, ביקוש כבד, עליית מחירי הדלק ומחסור במטוסים ממשיכים להכביד על התפעול - ועל המחירים שנשלם ● ויש גם חדשות טובות

פאנל ''בעד ונגד: ארבעה מסלולי השקעה'' בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

משנה למנכ"ל בנק ירושלים: "התיק של הבן שלי עשה 50% בכמה חודשים, הגיע הזמן להקטין סיכונים"

בכנס ההשקעות של גלובס, ענה פאנל של מומחים על השאלות הבוערות בשוק ההון בעת הזו ● ארז מגדלי ממגדל: "ישראל לא יקרה ביחס לשווקים אחרים בעולם, ומחזיקה בפוטנציאל לשיפור נוסף בפרמיית הסיכון"; משה עומר, משנה למנכ"ל בנק ירושלים: "זה זמן מעולה להיות אקטיבי ולהפחית סיכונים"; רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות: "היכולת של זוג צעיר לקנות דירה היא יותר נמוכה מבעבר"; אמיר כהנוביץ' משנה למנכ"ל פרופיט: "בישראל יש דמוגרפיה חיובית שמבטיחה שתמיד יהיו אנשים שיגורו בבית"

חסכונות ותשואות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

עשרות קרנות נתקעו: הטרנד החם של שוק ההון מתמודד עם איום חדש

קרנות הגידור בנאמנות, שמהוות שער כניסה עבור הציבור הרחב לענף, צמחו מאז השקתן לפני שנתיים וחצי בקצב מהיר ● אלא שתוקף הוראת השעה הזמנית שעליה הן מבוססות פג, ועשרות קרנות חדשות שמחכות לאישור נתקעו בצנרת ● בענף מזהירים כי ללא הסדרה כל פעילות הקרנות בתחום תיעצר ● גלובס עושה סדר

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard

פוטנציאל של 135 מיליארד דולר: סעודיה היא מגרש המשחקים החדש של בכירי הטק וה־AI

לא רק נפט: סעודיה מעוניינת לגוון את מקורות הצמיחה שלה ומקדמת את תחום ה-AI כמנוע מרכזי ● השבוע הודיעה ענקית השבבים קוואלקום על הסכם עם HUMAIN - חברת AI ודאטה סנטרים שנתמכת על־ידי קרן העושר הסעודית

משתתפי הכנס

ממקסמים את ההשקעה: כנס "מנצחים על העתיד הפיננסי" של גלובס

כנס גלובס "מנצחים על העתיד הפיננסי", נערך היום בסטוקו בתל אביב ועסק בכלים ומהלכים למיקסום חסכונות והשקעות, ובמגמות המובילות בשוק ● אירועים ומינויים

אלכס ספיר, יו''ר ובעלי ספיר קורפ / צילום: יח''צ

ספיר קורפ: המנכ"ל וכל הדירקטורים התפטרו, והחברה הגישה בקשה למינוי נאמן

המסחר באג"ח י"ח ו-י"ט של ספיר קורפ הושעה ● בבקשת נאמן האג"ח לביהמ"ש נכתב כי "החברה חדלת פירעון, אינה עומדת זמן רב במילוי התחייבויותיה, ולא שילמה למחזיקי סדרה י"ח את התשלומים המגיעים להם" ● השבוע, כחלק מגיבוש הסדר החוב מול מחזיקי האג"ח, נודע כי ספיר תמכור את מלון NoMo SoHo במנהטן למלונות דן ב-125 מיליון דולר