גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הותר לפרסום: בועז יונה הוא איש העסקים החשוד בהונאת נושים להם הוא חייב 1.8 מיליארד שקל

בועז יונה - שהיה מנכ"ל קבוצת הנדל"ן חפציבה שקרסה ב-2007, ריצה מאסר ומצוי בהליכי פשיטת רגל - הוא החשוד בהונאת נושים, עבירות חדלות פירעון והלבנת הון ● לפי החשד, יונה פעל לאורך תקופה ממושכת, בסיוע מקורביו, להסתיר את הכנסותיו ואת נכסיו מהנושים ● סנגוריו: "פעולות הכנ"ר נעשו על-מנת לנסות להשפיע בצורה פסולה על הליך אזרחי ומהוות עבירה של הטרדת עדים והדחת עדים"

בועז יונה / איור: גיל ג'יבלי
בועז יונה / איור: גיל ג'יבלי

איש העסקים בועז יונה (61) - שהיה מנכ"ל קבוצת הנדל"ן חפציבה שקרסה בשנת 2007, ריצה מאסר ומצוי בהליכי פשיטת רגל - הוא החשוד בהונאת נושים, עבירות פשיטת רגל וחדלות פירעון ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.

יונה עוכב לחקירה ביום שני השבוע בחשד שפעל לאורך תקופה ממושכת, בסיוע מקורביו, להסתיר את הכנסותיו ואת נכסיו מהנושים, להם הוא חייב 1.8 מיליארד שקל במסגרת פשיטת רגל, וזאת, באמצעות רישום חשבונות בנק וחברות בשליטתו על שם אחרים. החקירה לא מתמקדת רק ביונה אלא גם בבני משפחתו ומקורביו, בחשד כי סייעו לו לפעול הסתרת הכספים והנכסים.

ביום שני השבוע הפכה החקירה הסמויה לגלויה. יחידת החקירות של הממונה על חדלות פירעון והיחידה ארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 פשטה על ביתו ועל תאגיד הקשור אליו ותפסה מסמכים ומחשבים. יונה עוכב, יחד עם חשודים נוספים ונחקר משעות הבוקר של יום שני ועד השעה 22 בלילה. בסיום החקירה שיחררה אותו המשטרה בתנאים מגבילים ומעצר בית עד היום (ד').

יונה, שהשתחרר ממאסר לאחר שהורשע בגין התנהלותו בפרשת חפציבה לפני קרוב לעשור, מנהל הליכי פשיטת רגל שנים ארוכות, כשמטרתו לקבל הפטר מכל החובות. לגלובס נודע כי בשל בקשתו להפטר חובות ערכה מחלקת החקירות של הממונה על חדלות פירעון חקירה כלכלית סמויה מעמיקה, שנמשכה לסירוגין בשנים האחרונות, זאת בניסיון להתחקות אחרי הרכוש ששייך ליונה.

לפי גורם המעורה בפרטי החקירה, נמצאו ראיות להחזקת רכוש בהיקפים גדולים, שהוסתר על-פי החשד בדרכים מורכבות ומתוחכמות, והפעולות הסמויות הניבו ראיות הקושרות את יונה באמירות או בתנועות כספיות לנכסים.

יונה חשוד כי פעל באמצעות תאגיד שלא רשום על שמו, ונמצאו ראיות כי הוא שולט ומפעל אותו באופן מלא, וכי הוא היחיד שפעיל בתאגיד המדובר. לגלובס נודע כי התאגיד רשום על שם תעשיין אמיד, שלא קשור לתחום הבנייה, בעל קשרי חברות ארוכת-שנים עם יונה. את החברה הפעיל יונה על-פי החשד בתחום ספציפי, במתן שירות מסוים וחשוב לחברות בנייה, וכך צבר הכנסות שוטפות ועתידיות.

לפני שלוש שנים נערכה פעילות גלויה, ונתפסו מסמכים מביתו של יונה. החשד להסתרה מתמקד בשלושה ערוצים: הראשון - נכסים שבידי משפחתו של יונה, כשהוא נהנה מהכנסות גבוהות חודשיות; השני - הכנסות קבועות שמתקבלות מהפעילות שלו בתחום הנדל"ן בחברת הקש; והשלישי - הכנסות עתידיות שקשורות בהתחייבויות כלפיו בהיקפים כבדים בפעילותו בתחום הנדל"ן.

החקירה מלווה על-ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

עורכי דינו של יונה לכנ"ר: "נחצו קווים אדומים"

סנגוריו של בועז יונה, עורכי הדין בעז בן-צור ורון סמוראי, מסרו בתגובה: "הטענות נגד מר בועז יונה הן טענות ממוחזרות שהועלו כבר בעבר. עד כה בתי המשפט לא מצאו ממש בטענות שהועלו נגד מר יונה. מר יונה פועל כדין במסגרת ההליכים המנוהלים, ופעולות הכונס הרשמי נעשו על-מנת להשיג מטרה זרה ולנסות להשפיע בצורה פסולה על הליך אזרחי המתנהל בין הצדדים. הכונס הרשמי מנסה להחיות בתואנות שווא הליך פשיטת רגל הנמשך כבר 15 שנים, שמזמן היה צריך לסיימו".

עורכי דינו של יונה - המייצגים גם את חתנו יצחק צ'סלר ורעייתו תרצה, שנחקרו על-ידי המשטרה - פנו אתמול (ג') לכונסת הרשמית במשרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, בטענה כי הפתיחה בחקירה נועדה "לחבל בהליך המשפטי ולשבשו". עוד הוסיפו עורכי הדין כי "פעולות החקירה מהוות עבירה של הטרדת עדים והדחת עדים, וניכר כי נחצו קווים אדומים, ונעשה שימוש לרעה בכוח ובסמכות המוקנים לכונס הרשמי".

בפנייה מתארים עורכי הדין כי החקירה נסובה על ההליך המשפטי התלוי ועומד מזה שנים בפני בית המשפט המחוזי, כולל בנושאים עליהם נחקרו יונה, בתו וחתניו. "מרשינו רואים פעולות אלה בחומרה רבה, ובטרם נפנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וייתכן שאף לגורמים נוספים, נבקש לקבל את הסברכם לפעולות המתוארות, וזאת תוך שלושה ימים".

קריסתה של חפציבה טלטלה את הענף

קריסתה של חפציבה, שהייתה אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל, טלטלה את הענף כולו, חשפה את הסכנה בה נמצאים הרוכשים והותירה רוכשים רבים ללא קורת-גג. בעלי החברה בועז יונה נמלט מישראל, נתפס והוסגר חזרה. הוא הועמד לדין ונדון ל-7 שנות מאסר, מהן שוחרר בשנת 2012.

יונה הוא בנו של הקבלן מרדכי יונה שהקים את החברה בשנת 1968, שהייתה פרטית, אך חברות בנות שלה נסחרו בבורסה. יונה הודה במסגרת הסדר טיעון כי גנב את כספי רוכשי הדירות במאות מיליוני שקלים, הזין נתונים כוזבים שלא שיקפו את מצבה האמיתי של חפציבה והציג מצגי שווא לבנקים ולרוכשים.

הוא הורשע בשורת עבירות חמורות: עריכת רישומים כוזבים בספרי חפציבה, זיוף מסמכים והסוואת פעולות שבוצעו בכספי החברה, הצגת מצגים כוזבים בפני רואי חשבון ובנקים מפקחים, וכן משיכת כספים מהחברות הציבוריות שלא כדין.

מי שניהל את הליכי פשיטת הרגל ומונה למנהל המיוחד הוא עו"ד יצחק מולכו, שהיה יועצו הקרוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושותפו של דוד שמרון במשרד עורכי הדין שמרון, מולכו, פרסקי. בתחילה התמקדה עבודתו של מולכו בסיום הפרויקטים לרוכשים.

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע בשנת 2010 כי יונה יישא באופן אישי בחובות החברה שנוצרו עקב מעשי המרמה שלו בסכום של 1.1 מיליארד שקל. ההחלטה ניתנה בעקבות תביעת חוב שהגיש עו"ד יצחק מולכו, בהליך פשיטת הרגל.

בית המשפט קיבל את הטענה, שהתבססה על ההליך הפלילי, כי יונה ניהל את חפציבה בדרכי מרמה באופן שיטתי ולאורך זמן, במרמה שגרמה לכך שכספי רוכשים לא הופקדו בחשבונות הפרויקטים ובמצגי שווא כלפי הבנקים המלווים. השופט יעקב צבן מבית המשפט המחוזי בירושלים קבע אז כי התקבלה "תמונה ברורה וקשה על האופן שבו נוהלה חפציבה - בדרכי מרמה והונאה של גורמים שונים, תוך רישומים כוזבים והצגת מצגי שווא".

*** חזקת חפות: החקירה נגד בועז יונה נמצאת בראשיתה, הוא לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס / צילום: אוריה תדמור

ההטבות שיבוטלו והפגיעה הכלכלית בחרדים: המשמעות של פסק הדין הדרמטי של בג"ץ

בג"ץ קבע היום כי רשויות המדינה צריכות לפעול להגבלת הטבות למי שמשתמט משירות צבאי ● מה הרקע להחלטה, מה שווי ההטבות, ומה הפגיעה הקשה ביותר הצפויה? ● גלובס עושה סדר

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר; רונן ויוני אסיא, מייסדי איטורו; נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: טל שחר, יח''צ, מנש כהן

עובדי אלביט התעשרו, בצ'ק פוינט חטפו מכה: תמונת האופציות נחשפת

בדיקת גלובס את תגמולי האופציות של עובדים בחברות ישראליות בוול סטריט, מלמדת כי הללו מימשו הטבה של 1.4 מיליארד דולר בשנה החולפת, ומחזיקים אופציות "בתוך הכסף" בשווי יותר מכפול ● אייל פרוינד, מנכ"ל ESOP מקבוצת הפניקס: "בחברות הטכנולוגיה הגלובליות העובדים התעשרו 'על הנייר' בצורה מאוד מרשימה, חלק הכפילו את השווי, וחלק הרבה מעבר לזה" ● באילו חברות העובדים הרוויחו, והיכן פחות?

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

עסקת ענק ל"ענן" של מאור מלול ועומר אדם מגלמת שווי של 3 מיליארד שקל לחברה

חברת הניאו-ענן קרוסו, אחת מענקיות הענן הגדולות בארה"ב ומי שאחראית על בניית פרויקט המחשוב "סטארגייט", שכרה שטח בחוות השרתים של "ענן", כחלק מכניסה ראשונה לפעילות בינה מלאכותית בישראל

קרן כהן-חזון, מנכ''לית תורפז, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

קרן כהן-חזון: "נבנה את אחת מעשר החברות הגדולות בעולם בתחום. כבוד הוא לי שזה יוצא מישראל"

קרן כהן-חזון, מנכ"לית תורפז, סיפרה בכנס "עושים לונג על ישראל" על האתגרים שעמם מתמודדת תעשייה ישראלית בזירה הבינלאומית: "אני מייצרת איזון. גם אם הם באים אנטי, הם הופכים להיות פרו" ● עוד שיתפה על אסטרטגיית הצמיחה הגלובלית של החברה ועל המחויבות שלה להשאיר את הלב, את ההנהלה ואת המטה של החברה בישראל

"עושים לונג על ישראל": לאן הולך השוק המקומי ואיך כדאי להשקיע?

הכנס בשיתוף כלל ביטוח, שמתקיים זו השנה השנייה, מתמקד בהזמנויות ההשקעה בשוק המקומי ● רגולטורים פיננסים, מובילי קהילת שוק ההון ומנהלים בכירים נפגשים על במה אחת, וממליצים איך כדאי להתמודד עם האתגרים בישראל ואף למנף אותם

נושאת המטוסים הבריטית המלכה אליזבת' / צילום: ap, Ana Brigida

כך הפך הצבא הבריטי לבדיחה עולמית

המלחמה עם איראן הביכה מאוד את בריטניה מבחינת יכולותיה הצבאיות ● המערכת של חברת סנטריקס הישראלית, שנרכשה ע"י אונדס האמריקאית, תאבטח את המונדיאל ● אוסטרליה מתכננת להגדיל באופן משמעותי את תקציבי הביטחון ● וחברת JISDA היפנית מציעה כטב"ם במחיר של 450 דולר בלבד ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לביהמ"ש העליון: המאבק בין תנובה למייסדי חברת פסטה ריקו מסלים

ערעור שהוגש לבית המשפט העליון נגד תנובה מציג שורת טענות להתנהלות ממושכת שנועדה, לכאורה, לעכב את השלמת רכישת יתרת המניות ולהימנע מתשלום של עשרות מיליוני שקלים לבעלי פסטה ריקו ● לטענת המייסדים, גם רכיבים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים לא שולמו עד כה ● תנובה: "הליכים אלה, שהם יזמו בנוגע לתוצאותיה הכספיות של החברה, הם שעיכבו את הליך הערכת השווי"

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: גו לייב

הרצוג: לפני הדיון בחנינה לנתניהו, יש למצות מהלך לגיבוש הסדר טיעון

הידיעה התפרסמה תחילה ב"ניו יורק טיימס", ולאחר מכן הוציא הרצוג התייחסות לפיה "הנשיא סבור כי נכון תחילה, בטרם הדיון בבקשת החנינה עצמה, למצות מהלך שיכול להביא לגיבוש הסדר בין הצדדים מחוץ לכותלי בית המשפט"

ד''ר סאמר חאג' יחיא, יו''ר בנק לאומי לשעבר ויועץ להפג-לויד, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

סאמר חאג' יחיא: "עסקת צים תעבור - והיא טובה למדינה"

ד"ר חאג' יחיא, ששימש יועץ לחברת הפג-לויד הגרמנית שמיועדת לרכוש את צים יחד עם קרן פימי הישראלית, סיפק בכנס "עושים לונג על ישראל" הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של אחת העסקאות הדרמטיות בשוק, ועסק גם במעמדה של ישראל באזור, בהחמצת ההזדמנויות מול מדינות המפרץ ובאתגרים הפנימיים שמולם ניצבת המדינה

ברק בנסקי, אורי פז ורונית אשד לוי, בפאנל משותף / צילום: שלומי יוסף

נדל"ן באי ודאות: בחירה סלקטיבית של פרויקטים, יתרון דווקא לפריפריה

המשנה למנכ"ל כלל ביטוח ברק בנסקי, מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים רונית אשד-לוי ומייסד מכלול מימון אורי פז התכנסו לדון בעתיד שוק הדיור בכנס "עושים לונג על ישראל" בשיתוף כלל ביטוח ● להערכתם, הפריפריה צפויה להוביל את הביקושים, מחירי הדירות יחזרו לעלות בקרוב, והמדינה חייבת לדאוג לתחום השכירות לטווח ארוך

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

בדרך למיזוג עם מרכנתיל? דיסקונט מקפיא בונוסים ורומז על קיצוצים

מכתב ששיגר מנכ"ל דיסקונט, אבי לוי, לשני ועדי העובדים העיקריים בבנק, חוזר שוב על רצון ההנהלה להגביר את מהלכי ההתייעלות, לנוכח כניסת גופים מתחרים ובנקים צרים

ד''ר נבות בר, מנכ''ל ומייסד קרן קיסטון, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

נבות בר: "מי שישלוט באנרגיה, בקרקע ובדאטה יעצב את עתיד הכלכלה"

מנכ"ל ומייסד קרן קיסטון, ד"ר נבות בר, העריך בכנס "עושים לונג על ישראל" שהפתרון למשבר התחבורה הציבורית עובר דרך אגד שבשליטת הקרן – ומכוון לכך שאוטובוס יגיע כל 5 דקות ● על התחום ה"לוהט" של הדאטה סנטרס אמר: "הסתערנו ראשונים על התעשיות החמות"

סיגל רגב, יו''ר קבוצת דנאל, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

סיגל רגב, יו"ר דנאל: מנוע הצמיחה הבא הוא לא רק בהייטק ובשוק ההון, הוא בהון האנושי

בכנס "עושים לונג על ישראל" של גלובס אמרה סיגל רגב, יו"ר קבוצת דנאל, כי "העתיד נמצא בשילוב נכון בהון האנושי: בהשתתפות כוח אדם, בסקילס ובטכנולוגיה" ● לדבריה, "אני אוהבת משברים, כי שם אני חיה - זה משהו שגורם לי להתפתח ולגדול"

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "השקעה בישראל היא חלק מהמחויבות של הגופים המוסדיים"

נוה התייחס בכנס "עושים לונג על ישראל" בשיתוף כלל ביטוח לחוזק של הכלכלה הישראלית והאטרקטיביות שלה: "האתגרים הם לטווח קצר, וככל שהולכים לטווח זמן רחוק יותר, רואים הזדמנות השקעה שמוכיחה את הרווחיות שלה" ● וגם: שלושה סקטורים מומלצים להשקעה, ומה עומד מאחורי הזינוק של מניות הביטוח

כוחות אכיפת החוק מגיבים במהלך ארוחת הערב של כתבי הבית הלבן / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ פונה מאירוע בבית הלבן בעקבות ירי מחוץ למקום

נשיאנ ארה"ב דונלד טראמפ אישר במסיבת עיתונאים לאחר האירוע כי החשוד בירי הוא תושב קליפורניה ● במהלך האירוע נורו יריות מחוץ לאולם, עשרות סוכני שירות חשאי נכנסו לאולם ופינו את הנשיא טראמפ ורעייתו ואת סגן הנשיא ● היורה זוהה כקול תומאס אלן, שהגיע לזירה חמוש ברובה ציד, אקדח וסכינים רבים לפי אנשי השירות החשאי

רובע 3, תל אביב / צילום: Shutterstock

שתי שכונות בתל אביב שבהן מחירי הדירות עלו במיוחד

ניתוח נתוני הלמ"ס מגלה כי פערי המחיר בין תל אביב לערים השכנות הולכים וקטנים מאז 2023 ● בדיקה שערכה לשכת השמאים מלמדת שהמחירים בדרום העיר מתקרבים לאלו שבצפון, וכי ברובע 4 המחירים מדשדשים

פינגווינים בארגנטינה / צילום: Shutterstock, Vahagn Grigoryan

מנטרים לא רק את עצמם: התפקיד המפתיע שקיבלו פינגווינים בארגנטינה

חוקרים מהאוניברסיטאות באפלו וקליפורניה נעזרו בפינגווינים כדי למפות את פיזור הכימיקלים וחומרי הפלסטיק הבלתי מתכלים על פני כדור הארץ ● עד לאן הגיעו הכימיקלים, ומה הם גילו על מוצרי הפלסטיק החדשים וה"ידידותיים לסביבה"?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיקפצו מחר בת"א, ומה עומד מאחורי השיאים בוול סטריט?

וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים חדשים בהובלת מניות הטכנולוגיה ובוחרת לשים את המלחמה בצד - אך יש גם מי שמצביע על עייפות בשווקים ● תופעה נדירה תירשם ביום רביעי, עם דיווחים של 4 מתוך "7 המופלאות" באותו ערב ● יו"ר הפד ג'רום פאוול יקיים את החלטת הריבית האחרונה שלו ● והאנליסט שממליץ על שוק המניות הישראלי: "ממשיך להציג ביצועים מהטובים בעולם" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

פילסברי המיובאת לישראל על ידי רוסטיק בייקרי / צילום: יח''צ

בדרך לבורסה: רוסטיק בייקרי מתכננת הנפקה לפי שווי של מיליארד שקל

רוסטיק בייקרי, שבשליטת דני נגל, הגישה תשקיף לרשות ניירות ערך בשבוע שעבר, והיא צפויה להתחיל לקדם את התהליך ● ההנפקה, אותה תוביל אי.בי.אי חיתום צפויה להתבצע לפי שווי של כמיליארד שקל

הפגנת חרדים נגד הגיוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בג"ץ בהחלטה דרמטית: יבוטלו הטבות כלכליות נרחבות למי שלא עמדו בחובת גיוס

בית המשפט העליון מורה לשורת גורמים לפעול כדי להתנות הטבות כלכליות בגיוס חרדים לצה"ל ● חלק מההטבות: סבסוד שכר לימוד במעונות יום, הנחה בתחבורה ציבורית והנחה ברכישת דירה ● "אין מנוס מלהורות על צעדים אופרטיביים", נכתב בהחלטה