גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנטישה הגדולה להייטק, גרסת עובדי התעשייה האווירית ורפאל

אלו כבר לא רק משרדי עורכי הדין, רואי החשבון ומשרדי הפרסום שלא יכולים לעמוד מול השכר בהייטק ● לגלובס נודע כי מאות מהנדסים עזבו בחודשים האחרונים את חברות התעשייה הביטחונית בניסיון לשפר את תנאי העבודה, ולגבי רבים אחרים מתנהל בימים אלה קרב בלימה ● הנפגעות העיקריות – התעשייה האווירית ורפאל הממשלתיות

תערוכה של רפאל. החגיגה בהייטק פסחה על החברות הביטחוניות / צילום: רפאל
תערוכה של רפאל. החגיגה בהייטק פסחה על החברות הביטחוניות / צילום: רפאל

בשבוע האחרון רעשו קבוצות הוואטסאפ של עובדי רפאל. כמה ממים - סרטונים ותמונות סאטיריים מעשה ידי העובדים - עברו כאש בשדה קוצים. רואים בהם, כביכול, עובדים המומים המקבלים את הבשורה המשמחת כי החברה מבצעת העלאת משכורת שנתית של לא פחות מ-0.35%. הממים הללו התבררו כחדשות מזויפות בחלקן, שכן עבור המהנדסים ועובדי המחקר צמח השכר השנתי ב-4%, אך הן ביטאו תחושה בקרב רבים כאילו החגיגה בהייטק פסחה על החברות הביטחוניות. לשם השוואה, על פי נתוני הלמ"ס, עלה השכר הממוצע בהייטק הישראלי ב-8% בשנה האחרונה.

רק כמה שבועות קודם לכן זכו עובדי אינטל ישראל, הממוקמת כמה קילומטרים דרומה למטה רפאל, לבונוס שנתי בגובה שלוש משכורות. בחודשים האחרונים נראה שרפאל, כמו גם חברות ביטחוניות ממשלתיות נוספות, נמצאת בקרב בלימה לשימור העובדים, ובפרט אלה הנחשבים אטרקטיביים במיוחד בשוק האזרחי: מהנדסי התוכנה והשבבים.

אתגר שימור הידע

לגלובס נודע, כי עשרות רבות של עובדים - בהם מהנדסים, טכנאים והנדסאים מתחומי התוכנה, התעשייה והניהול, שבבים, התוכנה והחומרה, עזבו באחרונה את רפאל לשורה של חברות פרטיות באזור הצפון והמרכז, בין השאר במטרה לשפר את שכרם ולשדרג את מעמדם. כמו במשרדי עורכי הדין, בפירמות ראיית החשבון ובענף הפרסום, גם בתעשיות הביטחוניות סובלים מהנטישה הגדולה אל ההייטק, במה שכבר זכה לכינוי "תסמונת עמק הסיליקון".

גורמים בכירים המקורבים לרפאל מתעקשים כי החברה גייסה השנה 1,000 עובדים, חלקן אף מכמה חברות הייטק גדולות ואטרקטיביות, וכי שיעור התחלופה בחברה לא עבר את ה-5% במהלך השנה האחרונה. נוסף על עליית השכר השנתית בגובה 4%, זכאים העובדים לבונוסים רבעוניים או שנתיים בהיקף של כ-20% מהשכר בממוצע, אך הדבר תלוי בביצועיהם.

המצב דומה גם בתעשייה האווירית העוסקת בפיתוח לווינים, מטוסים וחלליות וממוקמת ביהוד, ובחברת הבת אלתא המפתחת מערכות מכ"ם, תקשורת ולוחמה אלקטרונית וממוקמת באשדוד. לפי הרשת החברתית לעובדים לינקדאין, נרשמה ירידה שנעה בין 1%-6% במספר העובדים בחברות הביטחוניות הישראליות בשנה האחרונה, תופעה המסמנת מגמה מדאיגה של דימום טאלנט וידע מהמגזר הביטחוני לפרטי.

רפאל, אלתא והתעשייה האווירית, אפילו אלביט המופרטת - כולן רשמו ירידה של מספר אחוזים בכח האדם שלהם. אמנם, עובדים רבים בתעשיות הביטחוניות אינם רשאים להקים פרופילים ברשתות החברתיות, אך יש בכך כדי להצביע על מגמה שלילית בכלל התעשייה. עובדים לשעבר עמם שוחחנו מספרים על חברות ממשלתית שקפואות במסגרות שכר ממשלתיות ארכאיות המתקשות לעמוד בתחרות הגוברת על עובד ההייטק הישראלי - הן מבחינת סולמות השכר, התרבות הארגונית, סביבת העבודה וגמישות של עבודה מרחוק. "במקום העלאת שכר של כמה אחוזים ברפאל, שדרגתי את המשכורת שלי ב-25%", אומר עובד שעזב לאחרונה לחברה אחרת בצפון. מרבית העובדים לשעבר ברפאל ובתעשייה האווירית עמם שוחחנו העידו כי שדרגו את משכורתם בכ-50%.

עובד אחר סיפר על בעיית שימור ידע שנגרמת בשל עזיבות. "ייקח לחברה לא מעט זמן לשחזר את הידע שהלך עם עזיבה של עובד, ולא מעט כסף. יש תחומים שגם אחרי כמה שנים לא מוצאים תחליף למהנדס שעזב".

אתגר העבודה מהבית

על פי בדיקת גלובס, חלק מהעובדים שעזבו את רפאל נחתו בחברות הייטק ורפואה דיגיטלית הממוקמות בצפון: חברות הציוד הרפואי ג’נרל אלקטריק ופיליפס בטירת כרמל, אינטל, אפל ואמזון בחיפה, ווסטרן דיגיטל בתפן, טאוור ו-KLA במגדל העמק ואפילו לאלביט המתחרה - שהיא אמנם חברה ביטחונית אך אינה מוחזקת בידי הממשלה ולכן גמישה יותר ביכולת להציע תנאים תחרותיים יותר.

"הקורונה פתחה לנו אופקים חדשים", אומר עובד רפאל לשעבר המתגורר בצפון. בעוד שמעטים ברפאל קיבלו היתר לעבוד מהבית בזכות מחשבים מסווגים שנמסרו להם, אחרים קיבלו היתר לעבוד מהבית אך לא יכלו להשתמש ביישומים החיוניים לעבודתם כמו הדוא"ל.

כיום, עם מגוון אפשרויות לעבודה מרחוק ועלייה עצומה בביקוש לכח אדם טכנולוגי מיומן, החלו יותר הצעות לזרום לעובדים ובמקביל נפתחו עבור מחפשי העבודה יותר אפשרויות. "אתה יכול בשקט לחפש עבודה גם במרכז הארץ כשאתה יודע שאתה עובד מהבית בצפון ומדרים לתל אביב פעם או פעמיים בשבוע", אומר עובד לשעבר ברפאל.

למרות הגבלת הגמישות הכרוכה בעבודה מן הבית, טוענים ברפאל, החברה לא פיטרה ולא הוציאה לחל"ת עובדים. "אף השקענו ברווחת העובדים כל אותה התקופה", נמסר מהחברה.

אתגר פערי השכר

הקושי להשוות את השכר למגזר האזרחי מעיקה על החברות הממשלתיות, קל וחומר על החברות הביטחוניות המתחרות על עובדי הייטק נחשקים. ברפאל, בתעשייה האווירית ובחברת הבת אלתא מועסקים מהנדסי שבבים, תקשורת, אלגוריתמים, עיבוד תמונה, ותוכנה מהטובים בשוק. לרובם ניסיון רלוונטי לחברות הייטק אחרות.

החברות הביטחוניות הממשלתיות, דוגמת אלתא, התעשייה האווירית ורפאל עמדו מן הצד וצפו כיצד שכרם הממוצע של עובדי ההייטק צמח בממוצע ב-8% ל-25,812 שקל, נכון לחודש אוקטובר האחרון - כלומר עלייה של כ- 1,900 שקל בממוצע בתוך שנה. על רקע העובדה הזו, עליית השכר של 4% ברפאל, או עליית שכר (המכונה בחברה "דרגת שכר") של 1,500 שקל בתקופה של שנתיים, כפי שהובטח לעובדי אלתא והתעשייה האווירית, משקפת תמונה של חברות המוגבלות בהסכמים עם המדינה ועם ועדי העובדים.עם זאת, יש לציין כי באלתא משולמים מענקי שימור תלת-שנתיים לעובדים בגובה של כ-40-50 אלף שקל לעובד.

"זה בית ספר טוב להייטק והוא מעניין עבור כל מי שמעוניין לעבוד בסביבה מולטי דיסציפלינרית", סיפר אחד מעובדי רפאל לשעבר. "אבל בסופו של דבר ראיתי אנשים שיש להם ילדים ומשכנתא שאומרים ‘אני לא יכול יותר’. יש כאלה שסקרנים לראות מה קורה בחוץ ונמשכים לצמיחה הגדולה שיש כרגע בענף. מצד שני, יש תנאים סוציאלים שלא תמיד מוצאים בכל חברת הייטק".

אותו עובד מוסיף כי "לחברות הביטחוניות קל לגייס אחרי תואר כי זה מקום נפלא לצבור בו נסיון, אבל אחרי שנה או שנתיים הן לא מסוגלות להגיש הצעת נגד אמיתית אחרי שאחת מחברות ההייטק ניגשה אל המועמד והציעה לו הצעה מפתה".

תגובות: "מציעים אתגר וגיוון טכנולוגי"

מרפאל נמסר כי: "החברה ביצעה קידום שכר של 4% למהנדסי רפאל, לא כולל מענק חד פעמי שחולק במסגרת ההסכם. בנוסף יודגש כי קיימת מדיניות הבונוסים בהתאם לביצועי החברה וביצועי העובד כנהוג בחברות עסקיות אחרות. רפאל מתנהלת כחברה עסקית שמנהלת תכניות תמרוץ עובדים על בסיס ביצועים.

"רפאל מממנת לימודים גבוהים למאות עובדים בשנה, כמו כן רפאל מממנת לימודי דוקטורט בארץ ובחו"ל שווה ערך למיליון שקל לשנה, השקעה בעובד אחד".

מהתעשייה האווירית נמסר: "התעשייה האווירית מפתחת ומייצרת את הטכנולוגיות המתקדמות בעולם, למען ביטחון והגנה על מדינת ישראל. עובדי החברה נהנים מאתגר וגיוון טכנולוגיים יוצאי דופן וניסיון חסר תקדים בפיתוח מערכות פורצות דרך שהינו ייחודי בענף ההייטק הישראלי.

"כחברות ביטחוניות ממשלתיות יש לנו אילוצים רבים. לגבי העבודה מהבית- בתקופה האחרונה נעשו שיפורים רבים על מנת לאפשר עבודה מרחוק בדומה לחברות טכנולוגיות אחרות ולאפשר גמישות עבודה מרחוק. אנחנו שואפים להגדיל את האפשרות הזו בצורה משמעותית.

"בתחום השכר, הגם שאנחנו חברה ממשלתית, אושרו כלי תגמול ותמרוץ לשימור עובדי החברה על מנת להיות תחרותיים יותר. שיעור תוספות השכר בחברה נקבעות על ידי ההנהלה ובתיאום עם ארגון העובדים. שיעור תוספות השכר בשנת 21 עמד על שיעורים דומים בענף ההייטק".

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר