גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הסימנים מעידים שמערכת המשפט נדרשת בדחיפות להשתמש בראי

מדד הדמוקרטיה מלמד שאלת הצדק הישראלית נמצאת בשפל תדמיתי: 5% בלבד מאמינים שהפרקליטות פועלת רק על סמך שיקולים מקצועיים ● מערכת המשפט מסרבת להכיר בטעויותיה, וזה מוביל לקריסת אמון נוראה ● יש לתת על כך את הדעת עם מבט פנימה והגברת השקיפות

שופטי בית המשפט העליון / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
שופטי בית המשפט העליון / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

אלת הצדק המיתולוגית תמיס מתוארת כאישה תמירה שעיניה מכוסות. האחרונות משקפות את השאיפה לעשיית צדק ללא הטיית משפט, צדק שאינו מושפע ממראה עיניים. לאיש אין יתרון על משנהו - לא למוכר על השונה ולא לקרוב על האחר. זה כמובן נאצל, אלא שנדמה שלא פעם כיסוי העיניים מונע ממערכת המשפט להישיר מבט למציאות.

והנה לפני שבועיים, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, העדתי על הבמה שבמשך 30 שנים שבהן אני מהלך בשדרה המרכזית של מערכת המשפט - מעולם לא שמעתי ולו בכיר אחד, בעבר או בהווה, שמודה שהמערכת טעתה. שהיה מקרה שנוהל לא נכון, שאכן נפלה גם בה רשלנות רבתי, או שחיתות, או שהיא מופעלת במקרה מסוים משיקולים זרים ולא ראויים. אף לא פעם אחת! לאחר הוועידה קיבלתי תגובות רבות של בכירים שהבהירו לי כי אני בתמימותי משמש אידיוט שימושי של אלה שמבקשים להחריב את המערכת. לאחר מכן, הם הכריזו כי "המערכת יודעת להודות בטעויות ומקדמת ביקורת אבל בתנאי שהיא בונה" ו"ברור שלא יאהבו אותנו, הרי המערכת מחלקת עונשים וצווי מאסר ולא סוכריות ופרסים". טרחתי לחזור לכל המגיבים בבקשה שיפנו אותי למקרים שבהם המערכת הודתה שיש מקום לתקן את השגגה שנפלה בפעולתה. כלום. אך מעטים טרחו לחזור אליי, ואף אלה התקשו להמציא פרשות כאלה.

בעבר היה פשוט יותר לשווק את התיזה הזו ולטעון כי אף שלפי אותה מערכת שאר הרשויות נגועות בשחיתות ובפוליטיזציה, הרי שאפילו טיפה אחת מאלו לא הכתימה את המערכת המשפטית. זה היה כשיותר מ־80% מהישראלים נתנו אמון במערכת המשפט בכלל ובבית המשפט העליון בפרט (אגב, אם זכרוני אינו מטעני, גם בשנים ההן לא חילקו הפרקליטות ובתי המשפט סוכריות ופרסים). אלא שהמדדים שמפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה ב-20 השנים האחרונות מצביעים על שחיקה קבועה באמון, ולפני קצת יותר מ-10 שנים חל מהפך של ממש: מרבית הישראלים הפסיקו לתת אמון בבתי המשפט ככלל ובבית המשפט העליון בפרט.

הימנעות מחשבון נפש

כאמור, המערכת והלוויינים שסביבה (לרבות המכון הישראלי לדמוקרטיה) התעלמו והמשיכו בטכניקת ההכאה על חזם של האחרים: החל משרי משפטים שסירבו (ברוב חוצפתם) להתיישר עם רצון המערכת, עבור בפוליטיקאים ששכחו מה זו ממלכתיות - וכלה, כמובן, בנתניהו שמבקש לשרוף את המועדון כדי לחלץ עצמו. טכניקה שאפשרה למערכת להימנע מחשבון נפש ולהמשיך באותה צורת פעילות.

פרסום מדד הדמוקרטיה החדש מלמד שהמצב אף חמור יותר ממה ששיערנו בוועידה לפני שבועיים. החול כבר מגיע לצווארה של אלת הצדק הישראלית ועוד רגע הוא ימלא את חלל פיה. לפי המדד החדש, אך ורק 41% (!) נותנים אמון בבית המשפט העליון. קראתם נכון: קרוב לשני שלישים מהציבור הישראלי לא נותן אמון בערכאה השיפוטית הגבוהה. מזעזע לא פחות להבין שאך לפני חצי שנה זה עמד על 48%. קצב מבהיל זה של אובדן אמון יביא לכך שבקרוב לא יידרש עוד כיסוי עיניים לאלה. החול יחליף אותו. נורא.

 

לא פחות עצוב לגלות שיותר ממחצית מהציבור סבורים כי לשיוך הפוליטי של נבחרי ציבור יש השפעה על האופן שבו מתייחסת אליהם מערכת המשפט. אפילו בשמאל רק 48% מהנשאלים סברו שהחלטות שופטי העליון כמעט לא מושפעות מעמדותיהם הפוליטיות. כמעט. במרכז ובימין, מרבית העם, התוצאות היו גרועות יותר מבחינה זו. במילים ברורות יותר: מרבית אזרחי ישראל לא תופסים את שופטי העליון כמקצועני משפט ניטראליים, אלא כשחקנים פוליטיים שמקדמים אידיאולוגיה של פלח קטן בציבור. פלא שזה מוביל לקריסת אמון נוראה?

תקוות השווא של ברק

ניתוח ממצאי המדד מלמד כי הירידה באמון שכיחה באופן משמעותי יותר בקרב מי שאוחז בעמדות אנטי פרוגרסיביות (סליחה שאני מסרב לכנות את כהני הדת הפרוגרסיבית כשייכים למחנה השמאל). בעיניי זה לא פחות חשוב מעצם הירידה שכן זה מלמד שאזהרת נשיא בית המשפט העליון בעבר, השופט משה לנדוי ז"ל, מתממשת למרבה הצער: כניסת בית המשפט העליון למחלוקות פוליטיות ואידיאולוגיות נתפסת כנטישת המקצוענות האובייקטיבית - ומביאה לריסוק באמון הציבור. זה גם מלמד שתקוות נשיא אחר של העליון, השופט אהרון ברק , לפיה בית משפט יכול גם לעסוק בנושאים פוליטיים וגם להמשיך להיתפס כגוף אובייקטיבי וניטראלי - היא תקוות שווא. מתברר שטענת ברק כי הימנעות בית המשפט מלעסוק בנושאים פוליטיים תפגע באמון הציבור שגויה. זו הייתה טעות.

המדד מלמד כי הציבור הישראלי ביקורתי גם כלפי פרקליטות המדינה: מעל מחצית מהציבור סבורים שהפרקליטות מּונעת רק או בעיקר משיקולים פוליטיים, שעה שפחות משליש ענו שלדעתם היא פועלת רק או בעיקר משיקולים מקצועיים. הממצא המזעזע ביותר הוא שרק חמישה אחוזים (!!!) סבורים שהפרקליטות פועלת רק על סמך שיקולים מקצועיים. רק חמישה אחוז. זה ממצא מזעזע שלא יפתיע איש מאלה שמסתובבים בשנים האחרונות במסדרונות הפרקליטות ונחשפים למה שנאמר שם (ולאחרונה גם מעל גלי האתר ובבמות ציבוריות על ידי בכירי פרקליטות אמיצים כעו"ד איתן לדרר, פרקליט מחוז צפון בהווה) לגבי האופן שבו התנהלה הפרקליטות בתקופת שי ניצן כפרקליט המדינה והחורבות שנותרו שם.

טמינת הראש נמשכת

עצוב היה לקרוא את המדד ועצוב היה לקרוא את ההודעה לעיתונות שליוותה אותו מטעם המכון הישראלי לדמוקרטיה: "הקמפיין נגד מערכת זו מחלחל והצליח לפגום בהערכת הציבור את מערכת אכיפת החוק בכללותה. הדבר מחייב אותנו להתמודד עם הפער בין הדימוי שנוצר למערכת לבין מדדי התפקוד האובייקטיביים שלה וההערכה לה היא זוכה בקרב מומחים בתחום". כלומר: טמינת הראש נמשכת. אין חשבון נפש. כרגיל, הבעיה אינה במערכת אלא בדימוי שלה אצל ההדיוטות שלא מודעים למדדים האובייקטיבים ולשבחי המומחים. אודה ולא אבוש שכחבר בקהיליית המשפטנים במשך קרוב ל-30 שנים גם אני לא מודע למדדים אלה ואשמח לראותם. בנוסף, ועם כל הכבוד, להערכתי הצנועה מספר המומחים כיום שסבורים שהמערכת שגתה ושוגה באופן התנהלותה, לא קטן מאלה שמשבחים אותה. אמת, אפשר שהם אכן לא חברים באותו מועדון יוקרתי בו שוכנים מומחי המכון ומקורבי העליון אבל זה רק מוכיח את הנטען וד"ל.

הכותב הוא דיקן הקמפוסים הרב-תרבותיים של הקריה האקדמית אונו

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון