גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל איגוד מהנדסי הערים: "באים עם ספין חדש ומציעים 400% תוספת זכויות בנייה. יהיו ערים מכוערות ובלי תשתיות"

מהנדסי הערים מתנגדים לתוכניות הממשלה להגדלת היצע הדיור ● גיא דוננפלד, מנכ"ל איגוד מהנדסי הערים, מודאג ממצב התכנון בארץ. "יהיו ערים מכוערות, בלי תשתיות, ערים גירעוניות שאין בהן איזון בין מגורים ותעסוקה"

גיא דוננפלד, מהנדס המועצה התעשייתית רמת חובב / צילום: אלעד מלכה
גיא דוננפלד, מהנדס המועצה התעשייתית רמת חובב / צילום: אלעד מלכה

שרת הפנים איילת שקד, הממונה בין היתר על מטה התכנון הלאומי ועל מינהל התכנון, קיבלה על עצמה עם היבחרה לתפקיד להגדיל את מלאי יחידות הדיור. יחד עם שר האוצר אביגדור ליברמן ועם שר השיכון זאב אלקין, היא הציגה תוכנית דיור ובה כמה צעדים שנויים במחלוקת, כמו מעבר לרישוי עצמי על ידי אדריכלים, ועוד.

אולם מהנדסי הערים מאמינים שהצעדים שהציגה הממשלה ומקודמים כעת כעת הם לא פחות מאשר הרסניים. מנכ"ל איגוד מהנדסי הערים, אדריכל גיא דוננפלד, הוא מהנדס המועצה התעשייתית רמת חובב, וגם נושא את נס המרד.

דוננפלד מספר שאיגוד מהנדסי הערים כולל 300 מהנדסים מכל הרשויות המקומיות בארץ ועוד 600 מהנדסי ערים בדימוס. "אנחנו סקטור מקצועי של כל האנשים שאחראים על המדיניות התכנונית של הרשויות המקומיות במדינת ישראל, אבל לא בפרונט. אנחנו מייצגים את שומרי הסף של מדיניות התכנון בכל מה שקשור להצעות חוק שמגיעות לשלטון האזורי והמקומי".

"כולנו מתמודדים עם הנחתות שעפות מלמעלה"

דוננפלד אינו מכחיש שיש פערים גדולים בין עבודתו כמהנדס רשות תעשייתית לעבודת מהנדס העיר ת"א, ובכל זאת מדגיש שיש דמיון בין כל מהנדסי הערים: "כולנו צריכים להתמודד עם ההנחתות שעפות עלינו מלמעלה בשנה וחצי האחרונות כרעם ביום בהיר".
הוא מאמין שיש לו שליחות: "יש לנו בטן מלאה ודאגה כנה למדינה בגלל אנשים שלא מתעסקים עם תכנון. אנחנו חוששים שאם ההחלטות שכרגע מקודמות יתקבלו, זאת תהיה בכייה לדורות. עוד 20 שנה תהיה פה קטסטרופה תכנונית, שתשפיע על כל צורת החיים של הדור הבא, שיחיו בערים לא מתוכננות, בלי תשתיות מתאימות, ערים מכוערות. ערים גירעוניות שאין בהן איזון בין מגורים ותעסוקה. אין בהם תחבורה תומכת ועוד הרבה בעיות נוספות שאנחנו מזהים".

רמת חובב / צילום: אלבטרוס

הגדלת הצפיפות? "הנחתה הזויה"

דוננפלד מוטרד מאוד מתיקון 4 לתמ"א 35, שנדון לראשונה במועצה הארצית לתכנון ובנייה בחודש אוקטובר האחרון. נקודת המוצא של התוכנית היא שעד שנת 2040 יש להוסיף עוד 1.5 מיליון יחידות דיור בישראל. הכלי שיאפשר את היעד הוא ציפוף משמעותי של היישובים הקיימים. עדכון הצפיפויות לפי תיקון מס’ 4 קובע הבחנה בין מרכז הארץ, הפריפריה והאזורים המרוחקים. לפי המתווה שמקדם מינהל התכנון, במרכז הארץ ייקבעו ערכי צפיפות גבוהים יותר ולא תותר הרחבה של יישובים. בפריפריה ייקבעו ערכי צפיפות בינוניים וקריטריונים לאפשרות הרחבת יישובים. באזורים המרוחקים ייקבעו ערכי צפיפות נמוכים יחסית ותתאפשר הרחבה גיאוגרפית של ישובים.

דוננפלד: "תיקון 4 לתמ"א 35 זו עבודה קלאסית של מי שיושב במגדל השן, הנחתה הזויה של אנשים שיושבים למעלה, שמחליטים בשבילנו. כל עירייה וכל רשות מקומית שוקדת על תוכנית מתאר כוללנית כדי להיות ועדה עצמאית. כשיושבים צוותים שלמים ומגבשים תכנון בהתאם לצפיפות הרצויה לעיר, עם איזונים של תעסוקה ומגורים, ופתאום רוצים לשבש הכול ולהכתיב תכנון חדש מלמעלה, הדבר היחיד שיקרה זה עיכוב. וכמו תמיד יאשימו את הרשויות המקומיות. לא התייעצו איתנו בכלל. זה לא נכון לקבוע צפיפות ברמה אחידה. יש מגוון של צרכים ומרקמים עירוניים. ואין דין יקנעם כדין נס ציונה".

הוא לא מכחיש שהרשויות מתנגדות לציפוף, אך מתנגד לדרך שבה הדברים מקודמים: "ללכת על הראש של הערים בעניין הזה נועד לכישלון מראש. זה לא שהערים לא רוצות ציפוף - הן מאזנות בין תעסוקה ומגורים כדי לספק עיר שהיא יציבה ולא גירעונית. האמת היא כאשר מאשרים תוכנית מתאר כוללנית, אין צורך לבוא מלמעלה עם תוכנית מתאר שמכתיבה כמויות".

מהפכת הרישוי? "הפרטת הוועדות המקומיות"

נושא אחר שמטריד את דוננפלד הוא מהפכת הרישוי של שקד. בתחילת דצמבר האחרון הודיעה שקד על כוונתה להקים מכוני רישוי פרטיים להוצאת היתרי בנייה שיקצרו את זמני הוצאת ההיתר לחודשים ספורים. המודל של שקד שואב את השראתו מהעיר מיאמי, שם הוא פועל, ובהצלחה.

דוננפלד: "בניגוד למכוני בקרה, שעוסקים בבקרת תכן על בנייה, פה מדובר ברעיון של הפרטת הוועדות המקומיות ותהליך הרישוי כולו. מה זה אומר? שיזמים וקבלנים שיש להם כסף, יעשו רישוי במכון פרטי במקום בוועדה המקומית. שאר תושבי ישראל, וכל מי שאין לו אמצעים, ישלחו להתמודד 'לשבור את הראש' בוועדות המקומיות. זו הזיה ותעודת עניות למי שמעלה רעיון כזה - משרד הפנים או מטה התכנון. זה אותם גורמים שאחראים על הוועדות המקומיות, ואלה שעוצרים את פעולת הוועדות. בוחן בוועדה מקומית צריך לבחון איכות, זה לא מכונה. כשמכניסים לתהליך של מוסדות התכנון גורמים פרטיים, בעצם חושפים את העיר כולה לניגוד עניינים ומחלישים את האינטרס הציבורי.

"הוועדה המקומית היא לא צוואר הבקבוק. אנחנו מיישמים מדיניות. בכל מקרה, אנחנו צועקים כבר זמן את צעקת עובדי הוועדות המקומיות. קשה לנו להביא אנשים טובים כי הרשויות המקומיות לא יכולות לשלם שכר ראוי בגלל מגבלות של משרד הפנים. מאיפה יביאו את האנשים שיעבדו במכוני הרישוי? מהוועדות המקומיות. והוא יעשה את זה בקלות כי הוא לא כפוף למגבלות השכר של משרד הפנים. אנשים מוכשרים יעזבו למגזר הפרטי וירסקו את הוועדות המקומיות. אני לא מכיר מישהו שידאג לאינטרסים של העיר יותר מאשר העיר עצמה".

חלופת שקד: "אנחנו כבר ב־136 תיקונים"

בתחילת החודש אושרה בקריאה ראשונה בכנסת "חלופת שקד", לתמ"א 38. לפי החוק מוצע לתקן את חוק התכנון והבנייה ולעגן בו שני נושאים מרכזיים: קביעת חלופה לתוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38), ומתן סמכות למוסדות התכנון לקבוע הוראה להקניית בעלות בחלק ציבורי לרשות מקומית או למדינה.
דוננפלד אינו שבע רצון מהתוכנית המקודמת: "חלופת שקד היא גם תיקון 136 לחוק התכנון והבנייה. השם הזה גורם לשערות לסמור. תיקון 101 היה אמור להיות תיקון כל התיקונים ואנחנו כבר ב-136. מנסים לתקן בחקיקה ראשית משהו שהוא תכנוני. הרי תמ"א 38 עברה את מוסדות התכנון ונועדה במקור לחיזוק מבנים, לא ככלי ליצור יח"ד והגברת הצפיפות ולכן אין בה כלים לפתרון תשתיות מבני ציבור. ברור שהיא לא מתאימה לראייה תכנונית רחבה.

"עכשיו באים עם ספין חדש ומציעים 400% תוספת זכויות בנייה. זה משהו הזוי, שיוביל בוודאות לכאוס תכנוני. מה יקרה ברחובות של תל אביב שיש בהם בנייה מרקמית של שלוש-ארבע קומות? אתה לוקח בניין בודד שהופך למגדלון של 12 קומות. אתה מקבל מפלצות שלא קשורות למקום ובטח שלא מותאמות לתשתיות. נקבל ערים שאין בהן שום ראייה תכנונית כוללת".

גיא דוננפלד

אישי: בן 51, מתגורר בקיבוץ שובל, נשוי + 2
מקצועי: מהנדס המועצה התעשייתית רמת חובב, בעל תואר ראשון בארכיטקטורה ובינוי ערים ותואר שני בניהול מקרקעין, שניהם מהטכניון
עוד משהו: במועצת רמת חובב אין דירות מגורים

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה