גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחלוקת סביב הוועדה הסודית של משרד הביטחון: מתכננת שני מנחתים ברמת השרון

הוועדה למתקנים ביטחוניים פועלת לאישור שני מנחתי מסוקים ברמת השרון - ובעירייה טוענים שנודע להם על כך רק לאחר תלונות תושבים ● העירייה עתרה כנגד הוועדה, שגוררת ביקורת של עשרות שנים בגין דרכי פעולתה החסויות

האתר המיועד לבניית מנחת מסוקים סמוך לצומת מורשה / צילום: איל יצהר
האתר המיועד לבניית מנחת מסוקים סמוך לצומת מורשה / צילום: איל יצהר

הוועדה למתקנים ביטחוניים פועלת להקמת שני מנחתי מסוקים בשטח רמת השרון - האחד באזור מורשה והשני באזור גלילות. בעירייה מתנגדים, והעניין כבר הגיע להליכים משפטיים. העתירות עוררו מחדש את השאלות בדבר אופן פעולתה של הוולמ"ב והפיקוח המועט עליה.

הוועדה למתקנים ביטחוניים היא ועדה לתכנון ולבנייה שרוב פעילותה חסויה. זוהי ועדת משנה של הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה, והיא עוסקת בהנפקת היתרי בנייה למתקנים ביטחוניים שונים. חלק גדול מדיוניה חסוי, והיכולת להתנגד לה מוגבלת. הוועדה כוללת שלושה חברים - שניים ממשרד הפנים ואחד ממשרד הביטחון. ישיבותיה סגורות, היא אינה מפרסמת פרוטוקולים, ויש לה אפשרות להנפיק היתרי בנייה אפילו לפרויקטים שמנוגדים למצב התכנוני התקף.

אין פרוטוקולים והדיונים חסויים

באפריל 2020 החל משרד הביטחון להקים מנחת מסוקים במערב רמת השרון, ליד מחנה גלילות, לשימוש צבאי לתקופה מוגבלת.

על פי עתירת עיריית רמת השרון, היא לא ידעה על הבקשה לבניית מנחת, והעבודות להקמת המנחת והשימוש בו בפועל נעשו ללא כל הודעה או התראה. "הדבר נודע לרמת השרון רק בדרך אגב, בעקבות תלונות התושבים", נכתב בכתב העתירה, שהוגשה על ידי עוה"ד איל מאמו וגל אוהב ציון ממשרד עוה"ד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'.

בעקבות זאת נפגש ראש העיר אבי גרובר עם גורמים במשרד הביטחון וקבל על כך כי העבודות בוצעו ללא היתר, ללא תיאום ובניגוד לחוק, תוך הפרעה לתושבי הסביבה. העירייה הגישה התנגדות, ומנחת זה נמצא כיום בדיונים בולמ"ב.

מנחת נוסף שביקשה הוולמ"ב להקים נמצא בדרום העיר, בשטח שבין כביש 4 לשכונת נווה שרת ומערבית לבית העלמין מורשה.

באוקטובר האחרון הגיש משרד הביטחון בקשה להיתר להקים את שני מנחתי המסוקים הזמניים.

בנוגע למנחת שליד צומת מורשה הוגשו התנגדויות מצד העירייה וחברות יכין חקל ושיקום פועלי בניין, שחוכרות את הקרקעות מהמדינה. הקרקעות כיום הן קרקעות חקלאיות.

לפני כחודש נדחו ההתנגדויות על ידי הוולמ"ב. נקבע כי המנחת יוקם במסגרת של שימוש חורג ויופעל לתקופה של חמש שנים, הוא יוגבל לשימוש של 12 פעמים בשבוע בין השעות 6 ל-22, ישמש רק מסוקים צבאיים קלים, עד גודל "ינשוף", ובסיום יושב מצב הקרקע לקדמותו.

העירייה והוועדה המקומית הגישו בתגובה עתירה מינהלית. "הבקשות עצמן, כמו גם המסמכים הנלווים להן, תשריטים, דוחות סביבתיים וכד', לא הוצגו מעולם לעותרות וכל שיש לפנינו הוא נוסח הפרסום", נכתב בעתירה.

בעתירה נטען עוד כי המנחת עלול לגרום לנזקים סביבתיים. הולמ"ב טענה כי בידה חוות דעת אקוסטית המאפשרת את הפעלת המנחת, שכן מפלסי הרעש יהיו נמוכים מהקריטריונים המקובלים לתעופה, ואולם חוות הדעת לא הועברה לעיון העירייה; לעומת זאת חוות דעת שנעשו עבור העירייה הראו כי המנחת יקים מטרדי רעש לתושבי הסביבה. לטענתם, לא מדובר במקרה שבו צורכי הביטחון של המדינה מחייבים הנפקת היתר בנייה למתקן שהוא סטייה ניכרת מהתכוניות החלקות על המקרקעין, כי ההחלטה אינה מנומקת ולא מפורטת, וכי אופן הטיפול במנחת חורג מהנחיות שהוצאו לפני 13 שנים על ידי היועץ המשפטי לממשלה.

בית המשפט המחוזי בתל אביב, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, הוציא צו להפסקת העבודות להקמת המנחת, לבקשת עיריית רמת השרון והוועדה המקומית.
ביקורת ציבורית ועתירות נגד החלטות הוועדה

אין מדובר במקרה ראשון שבו הולמ"ב מקבלת החלטות שמעוררות כעס בקרב רשויות התכנון. עיר הבה"דים, למשל, אושרה ב-2002 אף שהיא ממוקמת כ-10 ק"מ ממפעלי רמת חובב, שהעטירו על סביבתם מטרדי ריח וזיהום אוויר. חברי הוועדה מלפני 20 שנה לא בדקו את התנאים הסביבתיים של עיר הבה"דים, ואישרו את הפרויקט הגדול, ללא שום בעיה. היו מקרים נוספים שבהם החלטות הולמ"ב התקבלו ללא תיאום עם הרשויות המקומיות.

בעקבות הביקורת הציבורית הרחבה, שבאה לידי ביטוי גם בעתירות משפטיות שהוגשו ע"י אדם טבע ודין ומגמה ירוקה, נאלצה המדינה להחזיר חלק נרחב מהליכי התכנון מהולמ"ב לוועדות התכנון המוסדיות. נערכה תוכנית מתאר מסודרת לעיר הבה"דים ובסוף אותו עשור הוכן תסקיר להשפעה על הסביבה, והמועצה הארצית והוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום פיקחו על הליכי התכנון, ועל הצורך לנטר ולהפחית את המפגעים מרמת חובב.

העליון ביקר את פעילות הוועדה הסודית

מקרה ידוע אחר הוא מקרה "הפולינום" בחיפה. ב-2005 החליט חיל הים להקים בנמל מבנה לתחזוקת כלי שיט וצוללות, בממדים עצומים של 150 מטר אורך ו-25 מטר גובה ובשטח של 12 דונם. המבנה, שמכונה "פולינום", תוכנן לקום בדיוק מתחת לשדרות בן גוריון ולגן הבהאי, שמהם נשקף נוף ייחודי. רק לאחר שהוגש ערר, המבנה הונמך מעט והוזז מערבה, ואולם הביקורת על ההתייחסות הבוטה של מערכת הביטחון כלפי ערכי נוף ותכנון "אזרחיים", נמשכה גם לאחר מכן.

גם בית המשפט העליון ביקר את פעילות הולמ"ב, בעקבות עתירה שהוגשה במקרה שבו תוכנן בסיס צבאי ליד מצפה הושעיה. היישוב עתר כנגד הולמ"ב ובית המשפט פסק ב-2007, כי ולמ"ב מוסמכת אמנם לתת היתר החורג מתוכנית הבנייה, אולם ציין כי אסור להשתמש בסמכות הזו כדבר שבשגרה, אלא רק כאשר צרכי הביטחון מחייבים זאת, כשקיים צורך לקדם תוכנית בדחיפות, ותוך אינטרס ביטחוני שמחייב הקמת מתקן סודי בלי שהציבור הרחב ידע שמדובר במתקן ביטחוני.

במרץ 2009 הוציאה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז שרית דנה שורה של הנחיות שהוצאו בעקבות הערות בית המשפט העליון, שבעיקרן קובעות כי על מערכת הביטחון לפעול בשקיפות, תוך שיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים, ובהתאם להוראות חוק התכנון והבנייה.

עיריית רמת השרון טוענת כי בעניין זה הולמ"ב מפרה הן את העקרונות המשפטיים שנקבעו בהלכת הושעיה והן את ההנחיות שהעלה היועץ המשפטי לממשלה. טענות אלה יידונו בעתירה, וסביר להניח כי לא יסיימו את המחלוקת סביב הצורך להשתמש בוועדה הזו.

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם