גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמוגרפיה - היתרון המשמעותי והפחות מוכר של מניות הערך הישראליות

משקיעים רבים מתמקדים במגמות ובאירועים שמשפיעים על מחירי מניות לטווח הקצר, אבל נוטים להתעלם מגורם משמעותי - שעשוי להיות שווה הרבה כסף: הגידול המהיר באוכלוסיית ישראל, שמציב אומנם אתגרים גדולים - אבל לא פחות מזה הזדמנויות קורצות

עולים חדשים. הירידה במספרם ב־2020 לא הפריעה לריבוי הטבעי / צילום: מץ 76
עולים חדשים. הירידה במספרם ב־2020 לא הפריעה לריבוי הטבעי / צילום: מץ 76

כלכלת ישראל הוכיחה את עוצמתה היטב בשנים האחרונות. אפשר לראות את זה בפריחת ענף ההייטק, בהתאוששות המהירה יחסית ממשבר הקורונה ובהתחזקות השקל. אבל מעבר לכל אלו, יש גורם אחד נוסף שמייחד את הכלכלה שלנו עוד מראשיתה, לעומת מדינות מפותחות אחרות: הדמוגרפיה. יותר נכון, הגידול הטבעי של האוכלוסייה. יש לזה משמעות גדולה עבור מניות מסוימות. הנה ההסבר.

עוקפים את ה-OECD

ב-15 השנים האחרונות, בעוד שבשאר העולם נמצא הפריון במגמת ירידה, בישראל הוא דווקא בעלייה. ממוצע הילודה לאישה ישראלית הוא כשלושה ילדים - הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD. באירופה ובצפון אמריקה עומד הממוצע על כ-1.7 ילדים לאישה.

למרות שב-2020 נרשמה תמותה עודפת בשל התפרצות הקורונה, ונוסף על כך חלה ירידה במספרי העולים החדשים, שיעור הריבוי הטבעי בישראל עמד על 1.8%, לעומת 0.4% ב-OECD.

האוכלוסייה בישראל גדלה בחמש השנים האחרונות בקצב ממוצע של 1.9% בשנה, לעומת ממוצע של 0.5% בשנה בשאר מדינות ה-OECD. המשמעות המצטברת של הנתון הזה גדולה מאוד: אם יישמר קצב הגידול הזה, אוכלוסיית ישראל תכפיל את עצמה תוך כ-37 שנים, בזמן שאוכלוסיית מדינות ה-OECD תגדל בכ-20% בלבד.

במדינות המפותחות ממשיך תהליך הירידה המתמשך בריבוי הטבעי, וכבר עתה יש מדינות רבות בעלות ריבוי טבעי שלילי ללא הגירה, והאוכלוסייה שלהן במגמת ירידה. אם התהליכים הדמוגרפיים האלו יימשכו, הפערים בין ישראל למדינות המפותחות עשויים להיות גבוהים אף יותר.

הגידול הטבעי המהיר יוצר אתגרים אדירים לכלכלה הישראלית - בתחבורה, בתשתיות, בחינוך, בבריאות, ברווחה, בתעסוקה, בשילוב מגזרים ועוד. מצד שני, מכיוון שהגידול הטבעי חוצה מגזרים ושכבות סוציו-אקונומיות - הוא נותן יתרון לא מבוטל בכל הקשור לצמיחה ארוכת-הטווח של הכלכלה, בדגש על הגדלת הביקושים במשק.

הדמוגרפיה בשירות המשקיעים לטווח ארוך

בעולם ההשקעות נוטים לא פעם להמעיט, עד כדי התעלמות, במשמעות הנתון הדמוגרפי. מגמות ואירועים קצרי-טווח, שעשויים להשפיע על שערי ניירות הערך, מעניינים את המשקיעים יותר מהנתון "המשעמם" של גידול האוכלוסייה. אלא שבשוק ההון, כידוע, הריצה היא לטווח ארוך, ולמשקיעים אולי לא כדאי להתעלם מהנתון הזה - במיוחד מי שפועל בשוק המניות הישראלי.

בשוק ההון מקובל לעשות הפרדה בין השקעה במניות צמיחה ובין השקעה במניות ערך. רציונל ההשקעה במניות צמיחה מבוסס על ההערכה שבטווח הקצר קיימת חשיבות לגידול מהיר במכירות ובנתחי השוק, ושורת הרווח משמעותית פחות.

רציונל ההשקעה במניות ערך מבוסס על בחירת מניות שנסחרות במחיר נמוך ביחס לשווי הפנימי שלהן. הערכת השווי של מניות אלה מחושבת לפי נתונים בסיסיים כמו מכירות, תזרימי מזומנים, מצב הנכסים, ההתחייבויות, הענף שבו החברה פועלת, היתרונות היחסיים ומצבה התחרותי של החברה, וכמובן הרווחים והדיבידנדים שהיא מחלקת.

מניות ערך הן בדרך כלל של חברות ותיקות יותר, בעלות נתח שוק מבוסס עם יתרון יחסי עמוק, רווחיות עקבית ומבוססת, איתנות פיננסית ונזילות. יש להן תזרים יציב יותר ומכפילי רווח נמוכים באופן יחסי. מניות הערך שומרות בדרך כלל על קצב צמיחה איטי, ולכן מזוהות כמניות דפנסיביות עם תנודתיות נמוכה יותר.

מרכיב הצמיחה הפוטנציאלי של החברות הישראליות

כשמשווים מניות ערך ישראליות למניות ערך בעולם, קל להבחין באטרקטיביות של אלו הישראליות - שנוצרת בזכות גידול האוכלוסייה. באופן כללי, לחברות הערך הישראליות יש מרכיב צמיחה פוטנציאלי שאין לחברות ערך הפועלות במדינות מפותחות אחרות.

מודלים של הערכת שווי חברות המבוססים למשל על היוון תזרימי המזומנים העתידיים, או על מכפילים עתידיים המביאים בחשבון צמיחה קבועה של הכנסות החברה, מעניקים לחברות הפועלות בישראל שווי גבוה יותר לעומת חברות מקבילות הפועלות במדינות מפותחות אחרות, בנטרול פרמטרים אחרים.

הסיבה: הגידול באוכלוסייה משפיע בראש ובראשונה על הביקוש ועל הצריכה הכוללת במשק הישראלי, בשל כמות צרכנים הולכת וגדלה, ולכן הנחות הבסיס של הערכות השווי מביאות בחשבון צמיחה עתידית ארוכת-טווח בשורת ההכנסות.

לא רק שהגידול הדמוגרפי הישראלי יוצר לחברות הפועלות בשוק המקומי הזדמנויות בשורת ההכנסות, הוא גם מאפשר להן להתייעל, לבצע את ההתאמות הנדרשות בהוצאות ולשפר בכך את שיעורי הרווחיות; לבצע השקעות מותאמות להתרחבות הפעילות ולבנות מותג חזק בשוק עבור צרכנים שמספרם גדל משנה לשנה. בניהול נכון, כל אלו יאפשרו לשפר בסופו של דבר את שורת הרווח הנקי של החברה, ואת הדיבידנדים שהיא תחלק למשקיעי הערך שלה.

חייבים לזכור שעולם ההשקעות הוא בינלאומי, ומשקיע בינלאומי שמשווה את המשק הישראלי למדינות אחרות בהחלט עשוי לזהות את האטרקטיביות היחסית בהשקעה במניות של חברות ערך מקומיות לטווח ארוך, ולו רק בשל הנתון הדמוגרפי הישראלי הייחודי.

רואים את זה בקמעונות, בנדל"ן ובפיננסים

את השפעות הדמוגרפיה הישראלית ניתן לראות בלא מעט ענפים. תחום הקמעונות כולל את כל השחקנים הפועלים בשוק הצריכה המקומי: מרשתות השיווק, דרך יבואני הרכב ועד תחום התקשורת והאלקטרוניקה, רשתות ההלבשה וההנעלה - כולם נהנים מהגידול הטבעי של האוכלוסייה.

במצב כזה, שבו עולה מספר הצרכנים משנה לשנה, עולה גם היכולת של החברות להגדיל את ההכנסות, ובהתנהלות נכונה לשפר את הפרמטרים התפעוליים שלהן. כתוצאה ניתן להגדיל את הרווח משמעותית.

ענף הנדל"ן עולה רבות לכותרות בשנים האחרונות. העלייה הבלתי פוסקת במחירי הדיור נובעת גם מהיצע נמוך ומעלויות מימון זולות, אבל השוק מאופיין בעיקר בביקוש גובר לדירות כתוצאה מגידול מתעצם במספר משקי הבית הזקוקים לפתרונות דיור. גם תחום הנדל"ן המניב (מסחרי, משרדים, לוגיסטיקה ודאטה סנטרס) נהנה בצורה ישירה ועקיפה מביקושים גוברים והולכים שנוצרים כתוצאה מהגידול הטבעי.

סקטור הפיננסים זוכה אף הוא לגידול טבעי, ולא רק בכמות הלקוחות, אלא גם בצורך לתת לאנשים יותר פתרונות אשראי וביטוחים.

בתחום האנרגיה, גידול האוכלוסייה מחייב פתרונות של ייצור, אספקה והולכת אנרגיה בקצב המתאים לגידול הטבעי - וכל זאת בשילוב עם השינויים הגדולים שעוברים על משק האנרגיה הישראלי והמעבר לאנרגיה מתחדשת.

בשורה התחתונה, הייחודיות של הגידול הטבעי הישראלי יוצרת לא מעט סיכונים, אתגרים וקשיים, אך מצד שני יוצרת הזדמנויות שספציפיות רק לכלכלה הישראלית. נראה שבנטרול פרמטרים אחרים, היתרון הדמוגרפי הישראלי מהווה רציונל השקעה במניות ערך ישראליות, העדיפות בהיבט זה על מניות ערך במדינות מפותחות אחרות.

הכותב הוא מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות ילין לפידות. קבוצת ילין לפידות עוסקת בשיווק פנסיוני/השקעות (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים על ידיה. אין באמור תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני/השקעות המבוצע בידי בעל רישיון עפ"י דין והמתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל