גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל עזיבות חריג: 600 שוטרים התפטרו בתוך שנה

חוסר בגיבוי מצד הפיקוד הבכיר, תנאי השכר ועומס רב בימי הקורונה, הם חלק מהסיבות שהובילו לגל העזיבות ● לאחר ישיבה מיוחדת שנערכה בנושא במשרד לביטחון הפנים, הוחלט כי במהלך 2022 ינסו במשטרה לשמר את כוח-האדם בתוכנית ייעודית

יותר מ-600 שוטרים התפטרו בשנה האחרונה / צילום: שלומי יוסף
יותר מ-600 שוטרים התפטרו בשנה האחרונה / צילום: שלומי יוסף

משטרת ישראל בבעיה. מהנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה שמספרם של הפורשים והמתפטרים מהמשטרה בשנת 2021 הגיע לכ-600, כמעט כפול מהשנה שקדמה לה. בתגובה למגמה, בישיבה מיוחדת של המשרד לביטחון הפנים, הוכרז על שנת 2022 כ"שנת השוטר", מתוך כוונה לחזק את מעמדם של השוטרים. התוכנית תוצג בקרוב לאישור המשרד לביטחון הפנים.

בחודשים האחרונים עדויות וטענות על גל הפרישה הופיעו בכלי התקשורת השונים. בתוכנית ה"צינור" של העיתונאי גיא לרר נחשפו על-ידי התחקירן בר שם-אור ארבעה פורשים, בהם קצינים. השוטרים העלו טענות על עומס רב, על מפקדים בכירים ובדרגי הביניים שמחפשים רק תוצאות מדידות ומוכנים לעוות נתונים ולפברק אותם לשם כך, וגם על אי תגמול הולם למאמץ הרב המושקע.

מעדויות של קצינים ושוטרים מרחבי הארץ עולות טענות זהות, כסיבות למרירות בקרב השוטרים ולפרישה או התפטרות של מי שלא יכול יותר.

"שכר זעום ולא מתגמל"

רשימת הטענות ארוכה מאוד, וכוללת בין השאר: שעות עבודה ארוכות ללא פרופורציה לשכר, שעות נוספות בהיקף גבוה שאינן מתוגמלות, היעדר תגמול להצטיינות והשקעה, התעמרות של קצינים ומפקדים בשל העומס הרב מבלי שיש למי לפנות כדי לקבל סעד.
השוטרים הצביעו גם על דרישות מופרזות מהם כדי לעמוד בסטטיסטיקה והמדדים שנקבעו בלי קשר למצב בשטח, היעדר גיבוי במקרה של עימותים ותלונות ותדמית גרועה וזלזול האזרחים בלובשי המדים. לבסוף, גם הסכם גג השכר שנחתם בספטמבר האחרון מעורר ביקורת רבה.

סיבה חשובה נוספת שהובילה לתשישות במערכת בשנתיים האחרונות היא מגפת הקורונה. המגפה השפיעה על השוטרים בשני אופנים מרכזיים: הראשון - העומס הרב שהוטל על המשטרה באכיפת התקנות על אזרחים נורמטיביים. באחד המקרים אף הוקלט קצין משטרה כשהוא מנחה את השוטרים: "אתם חייבים לחזור עם מספר מוגדר של דוחות קורונה". במקביל, תופעה נוספת - קטנה בהיקפה, אך קיימת - היא של שוטרים שסירבו להתחסן ונדרשים לבצע בדיקות תכופות.

כך למשל, י' שוטר מהפריפריה, שלאחרונה החליט להתפטר מספר: "ההסכם שחתם המפכ"ל עם משרד האוצר, בלי להתייעץ עם השוטרים, היה הקש ששבר את הגב, ולפחות עוד שוטר אחד מהתחנה הקטנה שלנו, התפטר איתי. שוטר עובד 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. כאדם דתי זה קשה לי מאוד, ובנוסף אני מקריב ממש את חיי הילדים. ומה מקבלים? השכר זעום ולא מתגמל. יש לי תואר ראשון, ותק של יותר מעשר שנים ואני בקושי מגיע ל 9600 נטו כולל הכל. שכר היסוד נמוך כמובן בהרבה. זו יריקה בפרצוף. וכשהוסיפו לכך, בהסכם החדש, שאתה זמני, ואפשר לפטר אותך בקלות, לקחו גם את היתרון של הביטחון התעסוקתי, האור בקצה המנהרה, נשברתי".

"לשוטרים אין גב"

י' מעיד גם על התעמרות של קצינים ומפקדים. "הם יורדים לחייך ואתה הופך להיות עבד נרצע", טען. "אין לנו ועד עובדים, אסור לנו להתאגד ולשבות, אי אפשר להתקומם על עוולות. לשוטר אין גב, כל הזמן אנחנו תחת זכוכית מגדלת, המוטיבציה בשפל ואף אחד לא ירצה לצאת לפזר הפגנה, מי רוצה לעמוד מול קהל אזרחי לפזר הפגנה כשאף אחד לא נותן לך גיבוי?".

מהעדויות עולה כי התחושה שאין גיבוי היא אחת מהעילות החזקות לפרישה של השוטרים. במשטרה יודעים זאת, וזו הסיבה שהמפכ"ל ומפקד מחוז ירושלים נתנו גיבוי פומבי מלא לשני שוטרי מג"ב שהרגו את המחבל שביצע את פיגוע הדקירה סמוך לשער שכם לפני כחודש. אלא שהשוטרים אומרים שזה קורה באירועים מתוקשרים והרבה פחות באירועי יום יום.

יש לציין שלא אחת, גם השוטרים נוהגים באלימות לא מוצדקת ובשימוש אסור בסמכותם, כפי שקרה בשבוע שעבר עם הצעיר החרדי חיים מזרחי. הצעיר העיר לשוטרים שפגעו ברכב חונה וספג מהם מכות קשות. לאחר מכן נעצר והואשם שהוא תקף אותם.
בעיה אחרת היא מה שמכנים השוטרים ה"הינדוס של תחנות המשטרה". בשנים האחרונות גבר השימוש במדדי הצלחה, שלטענת השוטרים, לא משקפים את המאמץ שהם משקיעים. "הקצינים, בעיקר מפקדי התחנות המסתובבים בין תחנות ברחבי הארץ, מגיעים ורוצים את הקידום", הם טוענים. "הם לא מחוברים לשטח ובוודאי לא לרווחת השוטרים. במקרים רבים הם מעמידים דרישות לא הגיוניות ליעדים, והכי גרוע מעוותים גרפים ותוצאות כדי להראות הצלחות".

המחסור בכוח-אדם מסתמן כבעיה מובילה. בגינו העומס על השוטרים גובר, כשבמקביל מספר המשימות רק עולה. לפי שלושה שוטרים ממקומות שונים בארץ, ששוחחו עם גלובס, בין שליש לחצי מהאיוש בסיורים ובמשימות מתבסס על מתנדבים של המשטרה, ולא על שוטרים בשכר.

"לייעל את המערכת"

הסכם השכר החדש, המכונה גג-שכר, עורר ביקורת חריפה בתוך המשטרה, לרבות של ניצבים שמחו עליו במהלך ישיבות סגל הפיקוד הבכיר במשטרה. הביקורת היא מופנית בעיקר אל עבר שני סעיפים משמעותיים בו. האחד, שיעור הפיטורים שהתחייבה עליהם המשטרה בשנים הקרובות מקרב השוטרים החדשים. השני, הדרישה להערכות תקופתיות המלחיצות מאוד את השוטרים ומשמשות לטענתם, לפחות במקצת המקרים, ל"סגירת חשבונות".

מקורם של הצמצומים, בהגדלה של תקציב המשטרה בעשור האחרון, מכ-8 מיליארד בתחילתו ליותר מ-13 מיליארד. החלק של השכר והגמלאות מגיע ל 80% מתקציב זה. באוצר, וגם במשרד לביטחון הפנים ביקשו לשנות את מנגנון הקידום, תלוי הוותק בלבד, בקידום מתוחכם יותר שמביא בחשבון תפוקות ואיכות. בנוסף, המטרה היא לקצץ במשרות של קצינים בדרגי ביניים, ולהפנות כספים למימון חדשנות ואמצעי חקירה. בתמורה קיבלה המשטרה כ-2,000 תקנים חדשים.

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב התייחס לכך בוועדת הכספים של הכנסת. "המטרה היא אחת: לייעל את המערכות", טען. "זה אומר יותר שוטרים בשטח, פחות מפקדות וקציני מטה, ולטייב את רמת כוח-האדם שמשרת במשטרה". תומר לוטן, מנכ"ל המשרד, אמר באותה הזדמנות שההסכם מאפשר למשטרה לייצר כסף על-ידי ניהול חכם של כוח-אדם, הכסף ממיר את עצמו משכר להתעצמות או מגמלאות לטכנולוגיה.

בשיחה עם גלובס אמר לוטן שאכן יש עליה של מספר השוטרים הפורשים אך לטענתו, לא מדובר ב"אסון" אלא בתופעה שמצריכה טיפול. "מדובר בכ-600 שוטרים ממערכת שמעסיקה 32 אלף, אם משווים למערכת החינוך, שם הפרישה גדולה בהרבה בשנות העבודה הראשונות".

"תחלופת כ"א טבעית"

לוטן תולה את הגידול בפרישה בכמה גורמים - ראשית האופי התעסוקתי של הצעירים. כלומר, הנטייה בקרב צעירים להחליף עבודות, בוודאי כשמדובר בעבודה אינטנסיבית. הסיבה השנייה, היא שילוב של העומס, עם הנחיות הקורונה שיצרו חיכוכים בין שוטרים לאזרחים. "זו משימה מסריחה" הגדיר זאת, והלחץ מהדרג הפוליטי להראות תוצאות, הוא רב, ולא בטוח שנכון.

לוטן הודה גם שסוגיית מדדי ההצלחה יצרה בעיה. "בעיקרון, המדדים הם כלי טוב, ועם זה בכל מקום שבו הם נעשו בצורה כפויה במרחב הציבורי התעוררה בעייתיות", סיפר. "מדדים במערכת מייצרים גם תמריצים שאתה לא רוצה. המשטרה התנגדה לכמות דוחות קורונה כמדד הצלחה והציעה דרכים אחרות, אבל הקברניטים דרשו זאת. זה עשוי לייצור עיוותים, אבל הפתרון הוא בשינוי התרבות הניהולית, הכשרת מפקדים שיבינו וידעו איך לעשות את זה טוב יותר".

לוטן דחה את הטענה שהסכם השכר גרם ליותר פרישות, שכן הוא נחתם רק בספטמבר והחלו ביישומו החלקי חודש אחר כך: "המשטרה קטנה מאוד על מידותיה, חוסר כוח-האדם הוא נתון משמעותי, והאתגר שלנו במשרד הוא להגדיל את מספר השוטרים".
האתגר של לוטן, השר בר-לב והמשטרה יתעצם כעת, עם גיוסם של כ-2,000 שוטרים בהחודשים הקרובים, מהם 800 במסגרת המאבק בפשע ובאלימות בחברה הערבית.

ממשטרת ישראל נמסר: "הארגון משקיע רבות בבניין כ"א תוך דרישה מתמדת להתמקצעות ומתן שירות מיטבי לאזרח. באופן טבעי, כבכל מקום עבודה ישנה תחלופת כוח-אדם כל העת, כל אחד מסיבותיו האישיות. במשטרת ישראל משרתים כ-32,000 שוטרים ושוטרות שעושים עבודת קודש ופועלים למען אזרחי ישראל בכל ימי השנה. מיותר לציין שנוכח אירועי השנה החולפת ומשבר הקורונה נרשמה עליה בתנועת העובדים במשק, ובכללם גם במשטרת ישראל".

עוד כתבות

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי