גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בונוס ביוגרופ מבקשת אישור חירום לתרופה לקורונה. האם מ' הבריאות יסכים?

התרופה Mesencure של בונוס ביוגרופ מיועדת לחולי קורונה קשים, נבחנה בניסוי קטן שכלל 50 חולים ועדיין אינה מאושרת לשימוש באף מדינה אחרת ● פרופ' גליה רהב: "הניסוי קטן וראיתי בעבר טיפולים דומים שבעולם האמיתי לא הצליחו" ● רהב מוסיפה: "הוצפנו במאושפזים בסוף השבוע. מבחינת הקצב לא היה עדיין דבר כזה"

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין
ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

חברת בונוס ביוגרופ הודיעה היום (ב') שהגישה לאישור משרד הבריאות את התרופה שלה Mesencure המיועדת לחולי קורונה קשים. אם התרופה תאושר על ידי משרד הבריאות, היא תהיה התרופה הישראלית הראשונה שמאושרת באישור חירום לשימוש בקורונה, וישראל תהיה המדינה הראשונה שמאשרת אותה. כמו כן יהיה זה המוצר הראשון של בונוס בשוק.

משרד הבריאות הישראלי נחשב ל"רגולטור שניוני", כלומר שמאשר תרופות שאושרו על ידי רשות בריאות אחרת בעולם, כמו ה-FDA בארה"ב או ה-EMA באירופה. אישור של מוצרים בישראל כמדינה ראשונה נעשה רק לעיתים נדירות, בעיקר סביב מחלות שמופיעות בצורה ייחודית בישראל.

בכל זאת, משרד הבריאות הישראלי אישר את חיסון פייזר במנה שלישית לפני אישורו בעולם. ייתכן שגם הפעם, בגלל מצב החירום, המשרד יהיה מוכן לשקול להיות החלוץ באישור מוצר חדש. אם אמנם כך יקרה, ואם המוצר ימצא כמועיל מנתוני העולם האמיתי, ייתכן ומדינות נוספות יאמצו ויאשרו אותו.

אולם, חשוב לציין כי הניסוי שנערך ב-Mesencure לא היה גדול, וטרם נערך במוצר ניסוי המתוכנן בצורה אופטימלי. בניסוי הנוכחי, לא הייתה חלוקה אקראית וסמויה של חולים לקבוצת ניסוי וביקורת. במקום זאת, החולים טופלו ורק אחר כך תוצאותיהם השוו לקבוצה אחרת של חולים, דומים להם דמוגרפית ומבחינת מאפייני המחלה, שקיבלו את הטיפול הטוב ביותר האפשרי מלבד התרופה. ניסוי כזה נחשב לבעל ערך, אך פחות טוב ממה שנקרא "ניסוי קליני מתוכנן היטב".

התרופה הפחיתה בכ-68% את התמותה של חולי הקורונה הקשים, בהשוואה לתמותה בקבוצת הביקורת. רק 6% מהחולים בקבוצת הניסוי מתו (שלושה חולים) לעומת 19% בקבוצת הביקורת. הודגמה יעילות מובהקת של MesenCure בהפחתה של כ-57% בהזדקקות של החולים הקשים שטופלו בתרופה להנשמה פולשנית בהשוואה לקבוצת הביקורת.

בונוס הודיעה כי בכוונתה לבקש אישור חירום גם מהרשות האירופאית EMA, וכן להגיש במקביל בקשה לכניסה לניסוי שלב III בחולי קורונה קשים, בישראל ובמדינות נוספות.

"תאים מזנכימליים בינתיים לא הוכיחו את עצמם"

לדברי פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא: "תרופה למחלה קשה היא משהו שאנחנו משוועים לו, כי אין כזו מלבד סטרואידים וקלקסן. אנחנו מנסים המון דברים, וכמו שהם עולים ככה הם יורדים. התכשיר הנוכחי, תאים מזנכימליים, ראיתי דומים לו כמה פעמים. בהתחלה הייתה זו פלוריסטם (חברה שייסד ד"ר שי מרצקי, שייסד גם את בונוס). אמרו שזה יעיל ומדהים, ובינתיים זה לא הוכיח את עצמו, אם כי הם ממשיכים בניסויים. לחולה אחר ייבאו תאים מזנכימליים מחברה בארה"ב, וגם לגבי המוצר הזה התוצאות מאוד לא ברורות.

"חשוב לי לומר, כי אני מכירה את הניסוי, שהנבדקים שנכנסו לניסוי של בונוס היו מוגדרים כחולים קשה, אבל לא כולם באמת היו החולים הקשים המונשמים והקריטיים שעבורם אנחנו צריכים את התרופות. בחולים כאלה יותר קל להראות מניעת תמותה".

רהב מציינת כי היא תופתע אם התרופה תקבל אישור מלא על בסיס הניסוי שפורסם, ואם זה יקרה, היא עצמה תמשיך להשתמש בה כמוצר ניסיוני.

משרד הבריאות יכול לבחור בכמה כיווני פעולה לגבי התרופה כרגע. הוא יכול לחכות לאישור של רשות אחרת, או לדרוש מהחברה ניסוי נוסף. אם ירצה להספיק להשתמש במוצר בגל הנוכחי, עדיין יוכל לאשר אותו כניסוי מורחב ולא כאישור חירום. לכך יש השלכות לגבי האופן שבו יתייחסו למוצר במדינות אחרות.

תרופה ישראלית אחרת, נוגדני מחלימים שמפיקה חברת קמהדע, אושר לשימוש על ידי משרד הבריאות במסגרת ניסוי מורחב שכזה. ישנן מספר תרופות ישראליות נוספות לקורונה בניסויים קליניים, מוצרים של החברות NRX, אנלייבקס, ררדהיל ביופארמה ונוספות.

בעלי המניות העיקריים של בונוס הם המייסד והמנכ"ל ד"ר שי מרצקי (33%) והיו"ר יוסי רוייך (11%). לאחרונה הצטרפה למשקיעים בבונוס גם קרן ההון סיכון SIBF, של אור בן שושן, אביב כהן, אלי בן סימון ובועז אור-שרגא, שהגיעה להחזקה של כ-8.3% מההון - מניות בשווי שוק של 115 מיליון שקל, שכשליש מהן רכשה בשוק.

אור בן שושן, השותף המנהל בקרן, מסר כי "SIBF גאה לתמוך בפתרונות הייחודיים של בונוס ביוגרופ להתחדשות רקמות - התרופה מזנקיור אשר הצילה את חייהם של חולי קורונה קשים רבים שאושפזו בבתי חולים עקב דלקת ריאות ומצוקה נשימתית מסכנת חיים". בן שושן מכוון בדבריו להצלת חיי החולים שהשתתפו בניסויים הקליניים של החברה, שכאמור עדיין אין לה מוצר מסחרי.

"עוד אין לנו תחושה לגבי יעילות התרופה של פייזר"

בתוך כך, פרופ' רהב מציינת כי כבר החלה להשתמש בתרופות של חברת פייזר להן נמצאה יעילות של 93% במניעת התדרדרות של חולי קורונה לאשפוז, אך היא אינה מתאימה לחולים הקשים, עבורם מיועדת התרופה של בונוס. לדברי רהב: "עוד אין לנו תחושה לגבי יעילות התרופה של פייזר. צריך לטפל ב-15 עד 17 חולים כדי להשיג מניעה של אשפוז אחד, וממילא חולי אומיקרון רבים אינם מתדרדרים לאשפוז גם אם יש להם גורמי סיכון", לכן קשה לדעת עד כמה הועילה התרופה בינתיים, מלבד מה שידוע מן הניסוי.

רהב מציינת כי אין כרגע מחסור בתרופה עבור אנשים המוגדרים בסיכון, אך ישנם חסמים משמעותיים העומדים בפני המועמדים לקבלה. "חלקם מגיעים אלינו אחרי שכבר עברו חמישה ימים מתחילת התסמינים, או שהם מגיעים כשהמחלה כבר קשה, ואז התרופה פחות יעילה.

"במקרה אחר רציתי לתת אותה למרותק בית שנמצא בסיכון גדול, ואמרו לי - 'אי אפשר על בסיס אנטיגן, אלא רק על בסיס PCR'. האדם הזה לא יכול להגיע ל-PCR, הוא מדבק והוא לא יכול לעמוד עכשיו ארבע שעות בתור, ועד שכבר תגיע התשובה, יהיה מאוחר מידי בשבילו".

מטופלים אחרים לא יכולים ליטול את התרופה משום שיש להם מחלת רקע או שהם נוטלים תרופה אחרת שמתנגשת עם הטיפול. לאלה ניתן לתת את הטיפול החדש שפיתחה חברת מרק, שגם הוא נועד למניעת התדרדרות אך תוצאותיו בניסויים קליניים היו פחות טובות.

רהב מלאת ביקורת לגבי מתווה הבדיקות החדש: "הקריבו את כל ניהול שרשראות ההדבקה ואת מערך ה-PCR כדי לשחרר אותו לאנשים בסיכון כדי להחליט אם לתת להם תרופה. הם ממילא מתקשים להגיע ל-PCR ובינתיים עוד לא ברור שהתרופה הזו פותרת את כל הצרות שלנו".

בינתיים, מה מצב העומס?
"מה שקרה בסוף השבוע היה נורא. היה מפנה אדיר, מבול של חולים הגיע. ובמקביל המון אנשי צוות נדבקו. עדיין אין לנו הרבה מונשמים או מטופלים על אקמו, אבל אף פעם לא היה לנו בבת אחת כזה מבול של מאושפזים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות