גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולמות הווירטואליים הופכים ממשיים: המהפכות של השנה הקרובה

תאוצת הפלטפורמות, המטא-וורס שיגיע למיינסטרים ויפרוץ גם בסין, התעצמות כלכלת היוצרים ועבודה מרחוק באמצעות אווטארים - כל אלה ישנו, אולי כבר בשנה הקרובה, את האופן שבו אנחנו לומדים, עובדים, קונים ומבלים ● שיווק, דיגיטל וטכנולוגיה ב-2022, כתבה ראשונה בסדרה

נערה צעירה עם משקפי VR של גוגל. לא רק לפנאי, אלא גם לפגישות עבודה / צילום: Shutterstock
נערה צעירה עם משקפי VR של גוגל. לא רק לפנאי, אלא גם לפגישות עבודה / צילום: Shutterstock

שנת 2021 הייתה משמעותית מאוד בכל הנוגע לשיווק, דיגיטל, טכנולוגיה ומה שביניהם. הקורונה שמסרבת ללכת, המטא-וורס שהתפרץ ישירות למרכז המיינסטרים, כלכלת היוצרים המתעצמת ועוד. בסדרת הכתבות הקרובה נסכם את השנה שחלפה, וחשוב מכך - נעריך את מה שצפוי לנו בזו שהחלה.

התרחבות הפלטפורמות

אחרי שנים של גרסאות בטא רזות, ב-2021 ראינו השקה של פיצ’רים שונים לעולמות הקומרס מצד כמעט כל הפלטפורמות הגדולות - פייסבוק שופ, אינסטגרם שופ, Buy on google, Shopable ads בטיקטוק ועוד. ההערכה שלי היא שהמגמה הזו רק תואץ ב-2022, ונראה הרבה יותר פלטפורמות שמבינות את הפוטנציאל של שילוב קומרס, כולל כאלה שאינן טריוויאליות להקשרים האלו כמו נטפליקס, ספוטיפיי, Uber או Airbnb.

עסקי ריטייל קלאסיים כמו הנעלה, הלבשה, איפור, ספרים או צעצועים יגיעו עד סוף 2023 לכך ש-30%-50% מהמכירות שלהם באונליין לא יהיו ב"אתרי המותג" אלא בפלטפורמות, מרקטפלייסס וערוצי הפצה נוספים, וזה דורש מהם כמובן היערכות בהקדם.

מטא-וורס קונקרטי

המטא-וורס הוא כבר "עניין" בתעשיית הטק לפחות שנה וחצי-שנתיים, אבל ב-2021 הוא קיבל תאוצה, בין היתר בזכות הקורונה שהאיצה את הדיגיטציה וגרמה לאנשים לשהות הרבה בבית ולהתחבר יותר לעולמות הווירטואליים (ראו לדוגמה את הפריחה של רובלוקס ומיינקראפט).

סיבות נוספות הן הטכנולוגיה, שלאט-לאט מתקרבת למקומות שמאפשרים לפנטזיות על מטא-וורס להפוך למציאות), וכמובן האאוטינג המטורף שמארק צוקרברג עשה בסוף אוקטובר עם "מופע המטא-וורס" שלו שייזכר לדורי דורות.

אישית אני שם כבר הרבה יותר משנה, ואני בטוח שב-2022 נראה את המטא-וורס הופך מבאזז וורד למשהו הרבה יותר קונקרטי. איך? בעיקר בזכות משקפי ה-AR וה-VR של אפל, שככל הנראה יושקו ברבעון האחרון של 2022, וכך גם המשקפיים החדשים של מטא, גוגל, מיקרוסופט ואחרות, בד בבד עם הרבה מאוד כסף שצפוי להישפך לחברות מטא-וורס מכל סוג שהוא.

בנוסף, השנה נראה יותר פרויקטים שישלבו גם AR וגם VR בזוג משקפיים אחד. נראה גם את מטא מציגה מספרים פנומנליים בכל הנוגע למכירות משקפי ה-VR שלה מבחינת כמות מכשירים וגם מבחינת נתוני שימושיות. שנת 2021 הייתה שנת ההיכרות עם המטא-וורס, אבל הסיבות שציינתי יהםכו את 2022 לשנת ההתגבשות שלו.

סין והמטא-וורס

אם 2021 הייתה שנת המטא-וורס האמריקאי, השנה נתחיל לשמוע שגם חברות סיניות (והממשל הסיני) הופכות להיות שחקניות על המגרש הזה. יתרה מכך, אני מעריך שנראה אותן אפילו עוקפות את המערב ביישום של המטא-וורס.

למה? בגלל מגוון רב של סיבות. המרכזיות ביניהן: אימוץ טכנולוגי נרחב מצד האוכלוסייה בסין (ראו כדוגמה את הארנקים הסלולריים והאיקומרס), ממשל מאוד נחוש שמצליח להחדיר חדשנות כשהוא מחליט, ותשתיות אינטרנט מצוינות - כולל דיגיטציה כבר היום בשירותים הממשלתיים.

אישית אני מקווה שהמטא-וורס הסיני יישאר בסין, ולא יצליח לחדור למערב כמו טיק טוק או שיין. למה? כי מוצר סיני שחודר למערב שווה עוד דאטה וכוח לממשל הסיני. אבל בלי קשר לרצונות שלי, אני כאמור מעריך שהסינים יתחילו לעוף קדימה עם המטא-וורס, ואנחנו במערב ניקח משם הרבה מאוד השראה ורעיונות.

עיבוד שפה טבעי

2021 הייתה שנת קפיצה בתחום ה-NLP (עיבוד שפה טבעי), שהוא אחד החמים ביותר בכל הקשור לבינה מלאכותית. ראינו פרויקטים מעניינים שבוצעו על האלגוריתמים המתקדמים מאוד של OpenAI ו-AI21Labs, אבל זו רק ההתחלה.

אני מעריך שבמהלך 2022 נראה עוד לא מעט חדשנות בתחום, והרבה יישומים חדשים שקשורים ליומיום שלנו, כמו מנועים לכתיבת פוסטים, מנועים לכתיבת מאמרים, תסריטים, וגם כמובן בוטים (למכירות ולשירות, למשל) - שבאמת מרגישים כמו בן אדם, ולא דורשים בניית תרחישים של מצבים מראש.

עבודה מרחוק

אם שנת 2020 הייתה השנה שבה העולם "גילה" את העבודה מרחוק, שנת 2021 הייתה השנה שבה רבים הבינו שיש בה גם היבטים לא בהכרח טובים - בעיקר בעולמות של שחיקה מצד אחד, ופגיעה ביצירתיות מצד שני.

אני מעריך ש-2022 תהיה שנת "עמק השווה" - חברות וארגונים יבינו שהגיע הזמן למצוא את "נקודת האיזון" האידיאלית בין עבודה מרחוק לעבודה מהמשרד. מי שתסייע בדילמה הזו היא טכנולוגיית ה-VR שצוברת תאוצה - בשנים הקרובות נראה יותר ויותר שילוב בין העבודה מהמשרד ללעבודה מרחוק ב-VR, ולא בזום, טימס או גוגל מיט על המחשב.

דאטה הוא המלך

שנת 2022 תהיה, להערכתי, נקודת מפנה בכל הנוגע לעבודה עם דאטה עבור חברות וארגונים, מקטנים ועד ענקיים. המכה שחלק לא מבוטל מהארגונים חטפו ב-2021, עם הזינוק המטורף בעלויות המדיה (בגלל עודף ביקוש, קוקיז, IOS ועוד) יצרה להערכתי הלם שהוביל לסוג של שיתוק.

אבל ב-2022 ההלם הזה יהפוך לעשייה, ויוביל חברות להבנה שבעידן הנוכחי של סביבה עסקית שמשתנה מהר, פלטפורמות שצצות חדשות לבקרים, צרכן משתנה וחוקי פרטיות ופרסום שהולכים ומתעבים, העוגן היציב ביותר שהן יכולות לייצר לעצמן הוא דאטה עצמאי (First Party Data) - כמה שיותר רחב, מקיף ומסודר, והכי חשוב, כזה שנאסף מתוך אסטרטגיה ומשנה סדורה.

אז אם אתם אנשי מכירות של תוכנות SaaS כמו CDP’s, מערכות דשבורדים וכדומה - תחגרו חגורות, כי אלו עומדות להיות שנה-שנתיים לפחות של טיל בליסטי.

כלכלת היוצרים

שנת 2021 הראתה לנו את ניצני כלכלת היוצרים - יותר ויותר חברות כמו Patreon, Only Fans, Substack ואחרות פרצו לתודעה, במטרה לספק במה ליוצרי רשת שיוכלו לבנות קהלים, תוכן וכסף. זה הכניס למשחק גם לא מעט מהשחקניות הגדולות יותר באינטרנט, כמו פייסבוק, טוויטר, ספוטיפיי, יוטיוב ואחרות.

אני מעריך שב-2022 נראה התעצמות של המגמה הזו, וכפועל יוצא מכך יושקו בפלטפורמות הגדולות עוד מוצרים חדשים או פיצ’רים ייעודיים, שיאפשרו ליוצרי לאסוף נרשמים, לבצע מוניטיזציה וקומרס ועוד. אלו היו שבע מגמות שאני מזהה שיתעצמו לקראת 2022 ואילך. בכתבה הבאה בסדרה נעסוק במגמות נוספות, בעולמות תוכן מעט שונים. 

הכותב הוא מנכ"ל mihi.market, מרצה ל-MBA במסלול האקדמי של המכללה למינהל ויוצר קהילות Digital. Tech. Business ו- Beyond the metaverse

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע