גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולמות הווירטואליים הופכים ממשיים: המהפכות של השנה הקרובה

תאוצת הפלטפורמות, המטא-וורס שיגיע למיינסטרים ויפרוץ גם בסין, התעצמות כלכלת היוצרים ועבודה מרחוק באמצעות אווטארים - כל אלה ישנו, אולי כבר בשנה הקרובה, את האופן שבו אנחנו לומדים, עובדים, קונים ומבלים ● שיווק, דיגיטל וטכנולוגיה ב-2022, כתבה ראשונה בסדרה

נערה צעירה עם משקפי VR של גוגל. לא רק לפנאי, אלא גם לפגישות עבודה / צילום: Shutterstock
נערה צעירה עם משקפי VR של גוגל. לא רק לפנאי, אלא גם לפגישות עבודה / צילום: Shutterstock

שנת 2021 הייתה משמעותית מאוד בכל הנוגע לשיווק, דיגיטל, טכנולוגיה ומה שביניהם. הקורונה שמסרבת ללכת, המטא-וורס שהתפרץ ישירות למרכז המיינסטרים, כלכלת היוצרים המתעצמת ועוד. בסדרת הכתבות הקרובה נסכם את השנה שחלפה, וחשוב מכך - נעריך את מה שצפוי לנו בזו שהחלה.

התרחבות הפלטפורמות

אחרי שנים של גרסאות בטא רזות, ב-2021 ראינו השקה של פיצ’רים שונים לעולמות הקומרס מצד כמעט כל הפלטפורמות הגדולות - פייסבוק שופ, אינסטגרם שופ, Buy on google, Shopable ads בטיקטוק ועוד. ההערכה שלי היא שהמגמה הזו רק תואץ ב-2022, ונראה הרבה יותר פלטפורמות שמבינות את הפוטנציאל של שילוב קומרס, כולל כאלה שאינן טריוויאליות להקשרים האלו כמו נטפליקס, ספוטיפיי, Uber או Airbnb.

עסקי ריטייל קלאסיים כמו הנעלה, הלבשה, איפור, ספרים או צעצועים יגיעו עד סוף 2023 לכך ש-30%-50% מהמכירות שלהם באונליין לא יהיו ב"אתרי המותג" אלא בפלטפורמות, מרקטפלייסס וערוצי הפצה נוספים, וזה דורש מהם כמובן היערכות בהקדם.

מטא-וורס קונקרטי

המטא-וורס הוא כבר "עניין" בתעשיית הטק לפחות שנה וחצי-שנתיים, אבל ב-2021 הוא קיבל תאוצה, בין היתר בזכות הקורונה שהאיצה את הדיגיטציה וגרמה לאנשים לשהות הרבה בבית ולהתחבר יותר לעולמות הווירטואליים (ראו לדוגמה את הפריחה של רובלוקס ומיינקראפט).

סיבות נוספות הן הטכנולוגיה, שלאט-לאט מתקרבת למקומות שמאפשרים לפנטזיות על מטא-וורס להפוך למציאות), וכמובן האאוטינג המטורף שמארק צוקרברג עשה בסוף אוקטובר עם "מופע המטא-וורס" שלו שייזכר לדורי דורות.

אישית אני שם כבר הרבה יותר משנה, ואני בטוח שב-2022 נראה את המטא-וורס הופך מבאזז וורד למשהו הרבה יותר קונקרטי. איך? בעיקר בזכות משקפי ה-AR וה-VR של אפל, שככל הנראה יושקו ברבעון האחרון של 2022, וכך גם המשקפיים החדשים של מטא, גוגל, מיקרוסופט ואחרות, בד בבד עם הרבה מאוד כסף שצפוי להישפך לחברות מטא-וורס מכל סוג שהוא.

בנוסף, השנה נראה יותר פרויקטים שישלבו גם AR וגם VR בזוג משקפיים אחד. נראה גם את מטא מציגה מספרים פנומנליים בכל הנוגע למכירות משקפי ה-VR שלה מבחינת כמות מכשירים וגם מבחינת נתוני שימושיות. שנת 2021 הייתה שנת ההיכרות עם המטא-וורס, אבל הסיבות שציינתי יהםכו את 2022 לשנת ההתגבשות שלו.

סין והמטא-וורס

אם 2021 הייתה שנת המטא-וורס האמריקאי, השנה נתחיל לשמוע שגם חברות סיניות (והממשל הסיני) הופכות להיות שחקניות על המגרש הזה. יתרה מכך, אני מעריך שנראה אותן אפילו עוקפות את המערב ביישום של המטא-וורס.

למה? בגלל מגוון רב של סיבות. המרכזיות ביניהן: אימוץ טכנולוגי נרחב מצד האוכלוסייה בסין (ראו כדוגמה את הארנקים הסלולריים והאיקומרס), ממשל מאוד נחוש שמצליח להחדיר חדשנות כשהוא מחליט, ותשתיות אינטרנט מצוינות - כולל דיגיטציה כבר היום בשירותים הממשלתיים.

אישית אני מקווה שהמטא-וורס הסיני יישאר בסין, ולא יצליח לחדור למערב כמו טיק טוק או שיין. למה? כי מוצר סיני שחודר למערב שווה עוד דאטה וכוח לממשל הסיני. אבל בלי קשר לרצונות שלי, אני כאמור מעריך שהסינים יתחילו לעוף קדימה עם המטא-וורס, ואנחנו במערב ניקח משם הרבה מאוד השראה ורעיונות.

עיבוד שפה טבעי

2021 הייתה שנת קפיצה בתחום ה-NLP (עיבוד שפה טבעי), שהוא אחד החמים ביותר בכל הקשור לבינה מלאכותית. ראינו פרויקטים מעניינים שבוצעו על האלגוריתמים המתקדמים מאוד של OpenAI ו-AI21Labs, אבל זו רק ההתחלה.

אני מעריך שבמהלך 2022 נראה עוד לא מעט חדשנות בתחום, והרבה יישומים חדשים שקשורים ליומיום שלנו, כמו מנועים לכתיבת פוסטים, מנועים לכתיבת מאמרים, תסריטים, וגם כמובן בוטים (למכירות ולשירות, למשל) - שבאמת מרגישים כמו בן אדם, ולא דורשים בניית תרחישים של מצבים מראש.

עבודה מרחוק

אם שנת 2020 הייתה השנה שבה העולם "גילה" את העבודה מרחוק, שנת 2021 הייתה השנה שבה רבים הבינו שיש בה גם היבטים לא בהכרח טובים - בעיקר בעולמות של שחיקה מצד אחד, ופגיעה ביצירתיות מצד שני.

אני מעריך ש-2022 תהיה שנת "עמק השווה" - חברות וארגונים יבינו שהגיע הזמן למצוא את "נקודת האיזון" האידיאלית בין עבודה מרחוק לעבודה מהמשרד. מי שתסייע בדילמה הזו היא טכנולוגיית ה-VR שצוברת תאוצה - בשנים הקרובות נראה יותר ויותר שילוב בין העבודה מהמשרד ללעבודה מרחוק ב-VR, ולא בזום, טימס או גוגל מיט על המחשב.

דאטה הוא המלך

שנת 2022 תהיה, להערכתי, נקודת מפנה בכל הנוגע לעבודה עם דאטה עבור חברות וארגונים, מקטנים ועד ענקיים. המכה שחלק לא מבוטל מהארגונים חטפו ב-2021, עם הזינוק המטורף בעלויות המדיה (בגלל עודף ביקוש, קוקיז, IOS ועוד) יצרה להערכתי הלם שהוביל לסוג של שיתוק.

אבל ב-2022 ההלם הזה יהפוך לעשייה, ויוביל חברות להבנה שבעידן הנוכחי של סביבה עסקית שמשתנה מהר, פלטפורמות שצצות חדשות לבקרים, צרכן משתנה וחוקי פרטיות ופרסום שהולכים ומתעבים, העוגן היציב ביותר שהן יכולות לייצר לעצמן הוא דאטה עצמאי (First Party Data) - כמה שיותר רחב, מקיף ומסודר, והכי חשוב, כזה שנאסף מתוך אסטרטגיה ומשנה סדורה.

אז אם אתם אנשי מכירות של תוכנות SaaS כמו CDP’s, מערכות דשבורדים וכדומה - תחגרו חגורות, כי אלו עומדות להיות שנה-שנתיים לפחות של טיל בליסטי.

כלכלת היוצרים

שנת 2021 הראתה לנו את ניצני כלכלת היוצרים - יותר ויותר חברות כמו Patreon, Only Fans, Substack ואחרות פרצו לתודעה, במטרה לספק במה ליוצרי רשת שיוכלו לבנות קהלים, תוכן וכסף. זה הכניס למשחק גם לא מעט מהשחקניות הגדולות יותר באינטרנט, כמו פייסבוק, טוויטר, ספוטיפיי, יוטיוב ואחרות.

אני מעריך שב-2022 נראה התעצמות של המגמה הזו, וכפועל יוצא מכך יושקו בפלטפורמות הגדולות עוד מוצרים חדשים או פיצ’רים ייעודיים, שיאפשרו ליוצרי לאסוף נרשמים, לבצע מוניטיזציה וקומרס ועוד. אלו היו שבע מגמות שאני מזהה שיתעצמו לקראת 2022 ואילך. בכתבה הבאה בסדרה נעסוק במגמות נוספות, בעולמות תוכן מעט שונים. 

הכותב הוא מנכ"ל mihi.market, מרצה ל-MBA במסלול האקדמי של המכללה למינהל ויוצר קהילות Digital. Tech. Business ו- Beyond the metaverse

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה