גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סרטוני תדמית של חברת כיל הגיעו לשיעור מדעים של כיתה ה'

בתי ספר ברחבי הארץ מלמדים על פוספטים ואשלג מסרטי תדמית של חברת ICL (כיל), המהללים את פעילותה • לפי המשרד להגנת הסביבה, מתקני ייצור הדשנים והכימיקלים של החברה אחראים לכ-80% מהפסולת התעשייתית בארץ • משרד החינוך: "מערכי השיעור לא אושרו"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock
מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

ילדי כיתה ה' נאספים בכיתתם לעוד שיעור מדעים. עבורם, זוהי הזדמנות יקרה מפז ללמוד נושאים מרחיבי דעת ולצבור ידע חיוני בפיזיקה, בכימיה, בביולוגיה, במדעי כדור הארץ ועוד. את השיעור העוסק באשלג ופוספט - מלחים טבעיים המצויים כאן בישראל, ממש ליד הבית, ונכרים מבטן האדמה או מופקים ממי ים המלח תוך הותרת חותם סביבתי שלילי משמעותי, פותחת המורה בסרטון לימודי. על המסך: סרטון תדמית של חברת כיל, בעלת הזיכיון לכריית פוספטים ואשלג בישראל. הסרטון מציג ומהלל את פעילותה של החברה, שרק לאחרונה חודש זיכיון הכרייה שלה בוועדת הכספים של הכנסת, בצעד שעורר ביקורת ציבורית רבה.

על פי המשרד להגנת הסביבה, מתקני ייצור הדשנים והכימיקלים מסלע הפוספט במפעל רותם אמפרט של כיל אחראים לכ-80% מהפסולת התעשייתית המיוצרת בישראל מדי שנה. פסולת הפוספט נצברת בשטחי המפעל בהיקפים אדירים של למעלה מ-100 מיליון מ"ק. המשך קיומם של מאגרי הפסולת הללו מסכן את הסביבה ודורש שיקום ארוך טווח, יקר ומורכב, המוערך בכ-325 מיליון שקלים, וזמן שיקום של שני עשורים.

המפעל גם גרם לאחד הנזקים הסביבתיים הגדולים בישראל כשאחת הבריכות התעשייתיות שלו קרסה בשנת 2017 והציפה את נחל אשלים, והוא אחראי לזיהומים של כמה ממקורות המים החשובים ביותר בדרום הארץ - עין צין, עין עקרבים ועין בוקק. בגין אירועים אלו הוגשו כנגד רותם תובענות ייצוגיות בהיקף של מאות מיליוני שקל כל אחת.

רק באוקטובר האחרון פרסם המשרד להגנת הסביבה את רשימת המפעלים המזהמים ביותר בישראל לשנת 2019 כשרותם אמפרט ניצבה במקום השני, ומפעלי ים המלח במקום השביעי, שניהם בבעלות כיל.

לומדים על הנזק, מתעלמים מהיוצרים שלו

אלא שצלילה לחומרי הלימוד אותם לומדים תלמידי הכיתות הנמוכות, מעלה כי לאירועים אלה אין זכר באותם מערכי שיעור והיא מעלה שאלות קשות באשר לתוכן והאופן בו מוצגת תעשיית הפוספטים בפני התלמידים: משימוש בסרטוני תדמית של חברת רותם אמפרט מקבוצת ICL (לשעבר כיל) אשר בבעלות עידן עופר - שלא רק תוכנם בעייתי אלא שהם גם הופקו לפני כעשור, ועד לטשטוש הנזק הסביבתי שגורמת הפקת המינרלים לסביבה, כפי שמשתקף באתר המאגד מערכי שיעור למורים עבור ספר הלימוד "במבט חדש", מבית היוצר של המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי באוניברסיטת תל אביב.

הנה כמה דוגמאות ממערכי השיעור המוגשים למורים באתר מערכי השיעור למורים, "במבט חדש", מבית היוצר של המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי באוניברסיטת תל אביב. התלמידים מתבקשים לענות על השאלה מהם הפתרונות החברתיים והטכנולוגיים להקטנת מפגעי סביבה הנוצרים בעת הכרייה. את חומר הרקע לצורך כך, מספקת לא אחרת מאשר כיל עצמה: התלמידים מופנים לסרטוני החברה על פרויקט שיקום מכרות, ומתבקשים לתאר "מה עושה חברת רותם אמפרט לצמצום הנזקים הסביבתיים הנובעים מכריית הפוספטים".

בסרטון, שצולם בשנת 2012 במכרה אורון, טוענת החברה כי "שימוש בר קיימא בשטח ושיקום טוב מאפשרים שמירה על הסביבה", וכי בסוף הכרייה השטח מופנה לשימוש ולטובת הקהילה". כשברקע מתנגנת מוזיקה קצבית, עובדים בחברה מספרים על הליך השיקום, והסרטון נחתם באמירה: "פעולות השיקום לא פעם מעוררות את הצומח ובעלי החיים בשטחים המשוקמים, לאחר תרדמת ארוכת שנים".

בספר הלימוד מופיע מידע על הזיהום ברעש ובאבק הנוצר מכריית פוספטים במכרה פתוח, ונכתב כי "תהליכי ההפקה של דשנים מסלעים עלולים לגרום לפגיעה בסביבה במידה ולא נוקטים באמצעים מתאימים". זאת, למרות שאין דרך למנוע פגיעה סביבתית - אלא במקרה הטוב, רק לצמצמה.

למרות שהתלמידים נדרשים לענות על השאלה "מה משותף למילים 'פוספטים' ו'כלכלת המדינה', ולהסביר מדוע חשובים מפעלי הפוספטים למדינת ישראל, הן בספר הלימוד והן באתר המאגד את מערכי השיעור למורים, אין שום תזכורת לקרב ארוך השנים שמנהלים תושבי ערד והאזור נגד כריית הפוספטים במישור רותם ובאזור אורון, בשל ההשלכות הבריאותיות של הפעילות, ובתמיכת משרד הבריאות. סלעי הפוספטים מכילים יסודות רדיואקטיביים, אשר חוברים לאבק בזמן הכרייה. כאשר המכרה קרוב לאוכלוסייה, עלולים התושבים לנשום את החלקיקים הללו.

מתוך השאלון לתלמידים: ''איזו תרומה מביאים מפעלי ים המלח למדינת ישראל?''

"האם מפעלי ים המלח הם ברכה או קללה?"

חלק אחר של תוכנית הלימוד עוסק במינרל האשלג, ובמפעלי ים המלח. התלמידים לומדים על המחיר הסביבתי הנגרם כתוצאה מהפקת המלחים, ועל "הדרכים לצמצום הנזקים". בזמן שארגוני הסביבה נאבקים נגד הנזק אותו גורמים המפעלים לאזור הטבעי בים המלח, ומאידך מפעלי ים המלח, גם הם בבעלות עידן עופר, לא משלמים על המים אותם הם שואבים מים המלח או מבארות הקידוח שבשטח המפעל, נראה שדווקא במשרד החינוך מתמקדים ב"תועלות הכלכליות" של המפעלים. התלמידים נדרשים לנמק האם "מפעלי ים המלח הם ברכה או קללה?". לצורך ניסוח התשובה, מופנים התלמידים לשני סרטונים - גם הם של חברת כיל, המתארים את ה"ברכה" והתועלות בלבד.

כך למשל, קריין בסרטון החברה מסביר, על רקע שדות פוריים בהם גדל מזון: "ללא כל אשלג, תהפוך כל אדמה לקרקע ענייה ומדולדלת. האשלג אינו מזיק לסביבה: למים, לאדם ולבעלי החיים. האשלג מים המלח מבטיח את הצמיחה של החקלאות בארצות המפתחות, הגדלת היבולים והיכולת להתמודד עם צרכי האוכלוסייה הגדלה".

בסרטון הנוסף, גם הוא של כיל, תחת הכותרת "תרומת מפעלי ים המלח למדינת ישראל", מסביר הקריין אל מול איור של דגל ישראל: "30 אלף משפחות מועסקות כתוצאה מפעילות המפעלים, והם המעסיק הגדול ביותר בדרום. למעשה, קשה לחשוב על הנגב ללא מפעלי ים המלח וללא אתרי התיירות, השוכנים לחופי ברכות המלח של המפעל".

בהמשך הסרטון, מדבר הקריין על התמלוגים הרבים אותם משלמים המפעלים למדינה עבור הזיכיונות, והמסים על רווחיהם. "מה נאמר לכם?", מסכם הקריין. "אנחנו, תושבי ישראל, מרוויחים לא מעט מים המלח".

"שוב אנחנו רואים כיצד משרד החינוך מאפשר למידע חלקי ובלתי מאוזן, ולא פעם אפילו שגוי, לככב בספרי הלימוד ובמערכי השיעור", אומר לגלובס פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. "נראה שמשרד החינוך צריך לעשות רביזיה משמעותית בלימודי המדעים, הגיאוגרפיה והסביבה, בהיבטים הסביבתיים-אקלימיים, מגני הילדים ועד לכיתה יב', ולהבטיח שהחומר שתלמידי ישראל לומדים בתחום לא מוטה ולא מטעה, מבוסס מדע ולא על בסיס אינטרסים זרים".

בימים אלו, אכן מבצע משרד החינוך בדיקה של כלל התכנים הנלמדים בנושאי סביבה, אנרגיה ואקלים, במטרה לאתר אי דיוקים מדעיים ותוכן של חברות מסחריות. בעקבות פניית גלובס, הסרטונים יוסרו מהאתר למורים, והתוכן בכללותו ייבדק לגופו.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לדברים: "מבדיקה שערך המשרד עולה, כי מדובר במערכי שיעור שלא אושרו על ידי המשרד. לנוכח זאת, המשרד פנה למוציא לאור, וביקש ממנו להסיר את המערכים הללו מן האתר. המו"ל עדכן כי התכנים יוסרו מיד, ויתר התכנים העוסקים בתחומי הסביבה יבדקו בליווי אנשי המקצוע של משרד החינוך".

מכיל (ICL) נמסר: "חברת ICL גאה בפועלה ובתרומתה לידע בנושא. האיזכורים בחומרי הלימוד נעשו ללא תיאום ואין לנו כל שליטה על התכנים המועברים בכיתות".

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

תיקון והתנצלות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי