גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סרטוני תדמית של חברת כיל הגיעו לשיעור מדעים של כיתה ה'

בתי ספר ברחבי הארץ מלמדים על פוספטים ואשלג מסרטי תדמית של חברת ICL (כיל), המהללים את פעילותה • לפי המשרד להגנת הסביבה, מתקני ייצור הדשנים והכימיקלים של החברה אחראים לכ-80% מהפסולת התעשייתית בארץ • משרד החינוך: "מערכי השיעור לא אושרו"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock
מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

ילדי כיתה ה' נאספים בכיתתם לעוד שיעור מדעים. עבורם, זוהי הזדמנות יקרה מפז ללמוד נושאים מרחיבי דעת ולצבור ידע חיוני בפיזיקה, בכימיה, בביולוגיה, במדעי כדור הארץ ועוד. את השיעור העוסק באשלג ופוספט - מלחים טבעיים המצויים כאן בישראל, ממש ליד הבית, ונכרים מבטן האדמה או מופקים ממי ים המלח תוך הותרת חותם סביבתי שלילי משמעותי, פותחת המורה בסרטון לימודי. על המסך: סרטון תדמית של חברת כיל, בעלת הזיכיון לכריית פוספטים ואשלג בישראל. הסרטון מציג ומהלל את פעילותה של החברה, שרק לאחרונה חודש זיכיון הכרייה שלה בוועדת הכספים של הכנסת, בצעד שעורר ביקורת ציבורית רבה.

על פי המשרד להגנת הסביבה, מתקני ייצור הדשנים והכימיקלים מסלע הפוספט במפעל רותם אמפרט של כיל אחראים לכ-80% מהפסולת התעשייתית המיוצרת בישראל מדי שנה. פסולת הפוספט נצברת בשטחי המפעל בהיקפים אדירים של למעלה מ-100 מיליון מ"ק. המשך קיומם של מאגרי הפסולת הללו מסכן את הסביבה ודורש שיקום ארוך טווח, יקר ומורכב, המוערך בכ-325 מיליון שקלים, וזמן שיקום של שני עשורים.

המפעל גם גרם לאחד הנזקים הסביבתיים הגדולים בישראל כשאחת הבריכות התעשייתיות שלו קרסה בשנת 2017 והציפה את נחל אשלים, והוא אחראי לזיהומים של כמה ממקורות המים החשובים ביותר בדרום הארץ - עין צין, עין עקרבים ועין בוקק. בגין אירועים אלו הוגשו כנגד רותם תובענות ייצוגיות בהיקף של מאות מיליוני שקל כל אחת.

רק באוקטובר האחרון פרסם המשרד להגנת הסביבה את רשימת המפעלים המזהמים ביותר בישראל לשנת 2019 כשרותם אמפרט ניצבה במקום השני, ומפעלי ים המלח במקום השביעי, שניהם בבעלות כיל.

לומדים על הנזק, מתעלמים מהיוצרים שלו

אלא שצלילה לחומרי הלימוד אותם לומדים תלמידי הכיתות הנמוכות, מעלה כי לאירועים אלה אין זכר באותם מערכי שיעור והיא מעלה שאלות קשות באשר לתוכן והאופן בו מוצגת תעשיית הפוספטים בפני התלמידים: משימוש בסרטוני תדמית של חברת רותם אמפרט מקבוצת ICL (לשעבר כיל) אשר בבעלות עידן עופר - שלא רק תוכנם בעייתי אלא שהם גם הופקו לפני כעשור, ועד לטשטוש הנזק הסביבתי שגורמת הפקת המינרלים לסביבה, כפי שמשתקף באתר המאגד מערכי שיעור למורים עבור ספר הלימוד "במבט חדש", מבית היוצר של המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי באוניברסיטת תל אביב.

הנה כמה דוגמאות ממערכי השיעור המוגשים למורים באתר מערכי השיעור למורים, "במבט חדש", מבית היוצר של המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי באוניברסיטת תל אביב. התלמידים מתבקשים לענות על השאלה מהם הפתרונות החברתיים והטכנולוגיים להקטנת מפגעי סביבה הנוצרים בעת הכרייה. את חומר הרקע לצורך כך, מספקת לא אחרת מאשר כיל עצמה: התלמידים מופנים לסרטוני החברה על פרויקט שיקום מכרות, ומתבקשים לתאר "מה עושה חברת רותם אמפרט לצמצום הנזקים הסביבתיים הנובעים מכריית הפוספטים".

בסרטון, שצולם בשנת 2012 במכרה אורון, טוענת החברה כי "שימוש בר קיימא בשטח ושיקום טוב מאפשרים שמירה על הסביבה", וכי בסוף הכרייה השטח מופנה לשימוש ולטובת הקהילה". כשברקע מתנגנת מוזיקה קצבית, עובדים בחברה מספרים על הליך השיקום, והסרטון נחתם באמירה: "פעולות השיקום לא פעם מעוררות את הצומח ובעלי החיים בשטחים המשוקמים, לאחר תרדמת ארוכת שנים".

בספר הלימוד מופיע מידע על הזיהום ברעש ובאבק הנוצר מכריית פוספטים במכרה פתוח, ונכתב כי "תהליכי ההפקה של דשנים מסלעים עלולים לגרום לפגיעה בסביבה במידה ולא נוקטים באמצעים מתאימים". זאת, למרות שאין דרך למנוע פגיעה סביבתית - אלא במקרה הטוב, רק לצמצמה.

למרות שהתלמידים נדרשים לענות על השאלה "מה משותף למילים 'פוספטים' ו'כלכלת המדינה', ולהסביר מדוע חשובים מפעלי הפוספטים למדינת ישראל, הן בספר הלימוד והן באתר המאגד את מערכי השיעור למורים, אין שום תזכורת לקרב ארוך השנים שמנהלים תושבי ערד והאזור נגד כריית הפוספטים במישור רותם ובאזור אורון, בשל ההשלכות הבריאותיות של הפעילות, ובתמיכת משרד הבריאות. סלעי הפוספטים מכילים יסודות רדיואקטיביים, אשר חוברים לאבק בזמן הכרייה. כאשר המכרה קרוב לאוכלוסייה, עלולים התושבים לנשום את החלקיקים הללו.

מתוך השאלון לתלמידים: ''איזו תרומה מביאים מפעלי ים המלח למדינת ישראל?''

"האם מפעלי ים המלח הם ברכה או קללה?"

חלק אחר של תוכנית הלימוד עוסק במינרל האשלג, ובמפעלי ים המלח. התלמידים לומדים על המחיר הסביבתי הנגרם כתוצאה מהפקת המלחים, ועל "הדרכים לצמצום הנזקים". בזמן שארגוני הסביבה נאבקים נגד הנזק אותו גורמים המפעלים לאזור הטבעי בים המלח, ומאידך מפעלי ים המלח, גם הם בבעלות עידן עופר, לא משלמים על המים אותם הם שואבים מים המלח או מבארות הקידוח שבשטח המפעל, נראה שדווקא במשרד החינוך מתמקדים ב"תועלות הכלכליות" של המפעלים. התלמידים נדרשים לנמק האם "מפעלי ים המלח הם ברכה או קללה?". לצורך ניסוח התשובה, מופנים התלמידים לשני סרטונים - גם הם של חברת כיל, המתארים את ה"ברכה" והתועלות בלבד.

כך למשל, קריין בסרטון החברה מסביר, על רקע שדות פוריים בהם גדל מזון: "ללא כל אשלג, תהפוך כל אדמה לקרקע ענייה ומדולדלת. האשלג אינו מזיק לסביבה: למים, לאדם ולבעלי החיים. האשלג מים המלח מבטיח את הצמיחה של החקלאות בארצות המפתחות, הגדלת היבולים והיכולת להתמודד עם צרכי האוכלוסייה הגדלה".

בסרטון הנוסף, גם הוא של כיל, תחת הכותרת "תרומת מפעלי ים המלח למדינת ישראל", מסביר הקריין אל מול איור של דגל ישראל: "30 אלף משפחות מועסקות כתוצאה מפעילות המפעלים, והם המעסיק הגדול ביותר בדרום. למעשה, קשה לחשוב על הנגב ללא מפעלי ים המלח וללא אתרי התיירות, השוכנים לחופי ברכות המלח של המפעל".

בהמשך הסרטון, מדבר הקריין על התמלוגים הרבים אותם משלמים המפעלים למדינה עבור הזיכיונות, והמסים על רווחיהם. "מה נאמר לכם?", מסכם הקריין. "אנחנו, תושבי ישראל, מרוויחים לא מעט מים המלח".

"שוב אנחנו רואים כיצד משרד החינוך מאפשר למידע חלקי ובלתי מאוזן, ולא פעם אפילו שגוי, לככב בספרי הלימוד ובמערכי השיעור", אומר לגלובס פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. "נראה שמשרד החינוך צריך לעשות רביזיה משמעותית בלימודי המדעים, הגיאוגרפיה והסביבה, בהיבטים הסביבתיים-אקלימיים, מגני הילדים ועד לכיתה יב', ולהבטיח שהחומר שתלמידי ישראל לומדים בתחום לא מוטה ולא מטעה, מבוסס מדע ולא על בסיס אינטרסים זרים".

בימים אלו, אכן מבצע משרד החינוך בדיקה של כלל התכנים הנלמדים בנושאי סביבה, אנרגיה ואקלים, במטרה לאתר אי דיוקים מדעיים ותוכן של חברות מסחריות. בעקבות פניית גלובס, הסרטונים יוסרו מהאתר למורים, והתוכן בכללותו ייבדק לגופו.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לדברים: "מבדיקה שערך המשרד עולה, כי מדובר במערכי שיעור שלא אושרו על ידי המשרד. לנוכח זאת, המשרד פנה למוציא לאור, וביקש ממנו להסיר את המערכים הללו מן האתר. המו"ל עדכן כי התכנים יוסרו מיד, ויתר התכנים העוסקים בתחומי הסביבה יבדקו בליווי אנשי המקצוע של משרד החינוך".

מכיל (ICL) נמסר: "חברת ICL גאה בפועלה ובתרומתה לידע בנושא. האיזכורים בחומרי הלימוד נעשו ללא תיאום ואין לנו כל שליטה על התכנים המועברים בכיתות".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"