גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תפוחים ופאנלים: עשרות חברות יקימו מתקנים סולאריים לצד גידולים חקלאיים

26 חברות זכו במשותף במכרז של משרדי האנרגיה והחקלאות לפיילוטים בתחום הדו-שימוש של הקרקעות לפרויקטים אגרו וולטאיים – ייצור של חשמל מפאנלים סולאריים, לצד גידולים חקלאיים ● בין החברות: שיכון ובינוי אנרגיה, אנלייט, סולגרין, ביג מרכזי קניות, טראלייט, פריים אנרג'י, אפקון, דוראל ועוד

מתקן דו-שימוש ביישוב קדש ברנע / צילום: גל צלמים
מתקן דו-שימוש ביישוב קדש ברנע / צילום: גל צלמים

הסתיים בהצלחה מכרז של משרדי האנרגיה והחקלאות להקמת מתקני אנרגיה מתחדשת בדו-שימוש, קרי - מתקנים שיפעלו לצד גידולים חקלאיים קיימים. מדובר במכרז להקמת מתקנים לייצור 100 מגה-וואט, שזכה להיענות יוצאת דופן, כאשר 26 חברות - מרביתן מהגדולות בתחום האנרגיות המתחדשות זכו להשתתף בפיילוטים שיוקמו במסגרתו.

בין החברות שניגשו וזכו להשתתף בפיילוטים שיכון ובינוי אנרגיה, אנלייט, סולגרין, ביג מרכזי קניות, טראלייט, פריים אנרג'י, אפקון ועוד (הרשימה המלאה נמצאת באתר משרד האנרגיה).

בדברי ההסבר שצירפו שני המשרדים להודעת הזכייה של החברה נכתב כי "הפיילוט נועד לבחון את התנאים שיבטיחו את הצלחת הדו-שימוש באופן המיטבי מעל מגוון של גידולים חקלאיים ברחבי הארץ, על ידי ביצוע מחקר חקלאי לאיתור התנאים האופטימליים למתקני אגרו וולטאי; כגון סוג הגידולים, גובה המתקן, תנאי האקלים וכו'".

הן הוסבר כי "הביקוש להשתתפות בפיילוט היה גדול ובסוף תהליך המיון אושרו 26 בקשות של חברות".

ההצעות שהוגשו כללו הצעות מחקר של כ-50 חוקרים ב-12 מוסדות מחקר, בכ-50 גידולים חקלאיים שונים ובפיזור גאוגרפי של כ-100 יישובים ברחבי הארץ, בלא פחות מ-1800 דונם.

המשמעות היא שהחברות שזכו יקימו פרויקטים לייצור למעלה מ-100 מגה-וואט בהיקף כולל באמצעות דו-שימוש בקרקע חקלאית, ככל שהפיילוט יצליח כמובן. הניסיון לבצע דו-שימוש נועד כמובן להביא ל"רווח כפול" בעידן של התחממות גלובלית: גידול מזון בתנאים טובים והמשך הגידול ושמירה על איכות התוצרת החקלאית, תוך יצירת יתרונות טכנולוגיים שונים ובהם גם הצללה במקומות בהם הקרינה גבוהה ולעיתים מזיקה, וכן אי "בזבוז" של קרקע בדגש על שטחים פתוחים לפאנלים סולאריים בלבד.

ההצעות הזוכות כוללות הקמת מתקני פיילוט בשלל אזורים ברחבי ישראל, כמו: הגולן, מבואות החרמון, מטה יהודה, עמק הירדן, חבל אילות, עמק המעיינות, הגליל העליון, הנגב ועוד. גם גידולי החקלאות שישולבו במתקנים המוצעים מגוונים, וביניהם: מטעים, גידולי שדה, פרחים, תבלינים, כרמים ועוד.

"עוד צעד להגדלת היעד לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות"

בהודעת שני המשרדים מזכירים כי "מדובר בעוד צעד להגדלת היעד לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות ל-30% בשנת 2030, תוך שמירה על המשך תפוקה של תוצרת חקלאית מניבה באותם השטחים. משרד האנרגיה הקים חמישה צוותי עבודה בין-משרדיים, במטרה לייעל את דו-השימוש בקרקע לייצור חשמל במגוון שימושים, כאשר אחד מצוותי העבודה שהוקמו כחלק מהחלטת הממשלה, עוסק, כאמור, בתחום האגרו וולטאי, והוא הוקם בהובלת משרדי האנרגיה והחקלאות ופיתוח הכפר, ובשיתוף משרדי ממשלה שונים והשלטון המקומי".

שרת האנרגיה, קארין אלהרר, מסרה: "שמשית אך צפופה - היכולת ליצור תמהיל אנרגיה מגוון וירוק למדינת ישראל תלויה במידה רבה ביכולתנו לחשוב ביצירתיות ולקדם פתרונות המעודדים שימוש כפול בקרקע. מאה היישובים שייקחו חלק בניסוי להפקת אנרגיית שמש על גבי גידולים חקלאיים יהיו כוח החלוץ של מדינת ישראל בדרך להגדרה מחדש של החקלאות הישראלית".

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר הוסיף: "מדובר בפיילוט שייטיב עם החקלאות הישראלית על ידי מקסום רווחי החקלאים, שימור קרקע חקלאית ושילוב של העשייה החקלאית עם קידום יעדי האנרגיה ושימור הסביבה של מדינת ישראל. בעידן של שינויי אקלים שבו אירועי קיצון הופכים תכופים עלינו לשים דגש על חדשנות ועל פיתוח. פרויקט האגרו וולטאי הינו אחד החשובים עבור משרד החקלאות שכן אנרגיה סולארית היא פני העתיד בצמצום הנזק הסביבתי ומחקרים מן העולם אף הראו כי האגרו וולטאי מצמצם את השפעת נזקי מזג האוויר על התוצרת החקלאית. אני שמח על שיתוף הפעולה בין המשרדים ומקווה כי הפיילוט יצליח ויהווה כר פורה לפיתוח תחום האנרגיה הסולארית".

ישראל רייף, יו"ר חברת אפקון שזכתה בפיילוט בפרויקטים בהיקף של 5.5 מגה-וואט מסר: "תחום האנרגיות התחדשות מהווה מנוע צמיחה אסטרטגי של הקבוצה ולכן אנחנו מרחיבים את הפעילות בתחום הן בישראל והן בעולם. פרויקטים אלו המשלבים טכנולוגיה ייחודית הם הכרחיים להמשך צמיחת התחום הסולארי בישראל תוך כדי שמירה על החקלאות במדינה".

ליאור אהרון, מנכ"ל פריים אנרג'י\אגרילייט (החברה זכתה בפיילוט בפרויקטים בהיקף 15 מגה-וואט) מסר: "אנחנו שמחים על ההשקעה באגרילייט ומאמינים בצוות החברה ובמוצר שהיא מפתחת, אשר יאפשר ניצול שטחים חקלאיים לשם ייצור חשמל ירוק. ההשקעה באגרילייט מצטרפת להתמקדות של פריים אנרג'י בפרויקטים בשימוש דואלי ואגרו-וולטאי, אשר יהוו גורם משמעותי ביכולת של מדינת ישראל לעמוד ביעדי הייצור מאנרגיות מתחדשות.

"להשקעה המוצלחת נלווה גם שיתוף פעולה יזמי באופן שפריים אנרג'י שותפה ב-50% בפעילות הייזום של אגרילייט, לרבות בזכייה הנוכחית. הזכייה בקול הקורא מצטרפת לזכייה הנוספת של פריים אנרג'י - זכייה בהספק של 475 מגה-וואט במכרז הדו-שימוש של רשות החשמל, אשר פריים אנרג'י פועלת בימים אלה לממש באמצעות פרויקטים על גגות, חממות, מאגרי מים, גדרות, מצללות, חניונים, בתי עלמין, שבילי הליכה ועוד".

רני ליפשיץ, מנכ"ל טראלייט, שזכתה בקול קורא להקמה ותפעול של ארבעה פרויקטים, מסר: "אנו גאים לקחת חלק במחקר חשוב זה, תוך שאנו מזהים את המצוקה ההולכת וגדלה בה מצוי ענף החקלאות בארץ וסבורים כי פרויקטים אלו ייצרו ביטחון וודאות כאשר ייצור החשמל יאזן את תפוקת היבול ויניב פירות לכל הצדדים. אנו מעריכים כי תוצאות המחקרים יסייעו בהרחבת פעילות טראלייט בתחום הדו-שימוש, זאת בהתאם לאסטרטגיה שהתווינו. לצד פרויקטי הדגל של החברה הכוללים שני מתקנים סולאריים מהגדולים בארץ בהספק משותף של כ-600 מגה וואט, טראלייט רואה בפרויקטי דו-שימוש חשיבות רבה, על רקע השטחים המצומצמים בארץ והצורך בשימוש במשאבים קיימים כרבי תכלית".

יקי נוימן, מנכ''ל דוראל, שזכתה בפרויקטים בהיקף של 17 מגהוואט, מסר: "זכייה זו, המתווספת לפרויקטים הרבים של חקלאות סולארית שהקימה ומקדמת דוראל ברחבי הארץ, מבססת את מעמדה של דוראל כחלוצת ומובילת התחום בישראל. בשימוש דואלי נכון בקרקע, לצרכי חקלאות מתקדמת והפקת חשמל ירוק, כל הצדדים יוצאים מורווחים".

חן מלמד, מנכ"ל משק אנרגיה שזכתה בפרויקט בהיקף של 7.6 מגהוואט, מסר:"העובדה שמשק אנרגיה היא מהזוכות הגדולות מעידה על הזיקה המיוחדת של החברה להתיישבות וליכולת לייצר סינרגיה בין ייצור חשמל לחקלאות מתקדמת".

איציק איזמן, סמנכ"ל פיתוח עסקי בשיכון ובינוי אנרגיה (שזכתה במספר הגדול ביותר של פרויקטים במכרז) מסר: "אגריוולטאי הינו צעד אסטרטגי והכרחי במציאות של משבר האקלים המואץ, וזאת על מנת לאפשר לחקלאות התמודדות טובה יותר אל מול אתגר ההתחממות הגלובאלית. השילוב בין אנרגיה לחקלאות מאפשר מצד אחד דו-שימוש בקרקע על מנת לייעל את השימוש במשאבים לייצור אנרגיה נקייה, בזמן שהוא פותח עולם אגרונומי שלם של קרינה דינאמית עבור צורכי החקלאות המדייקת. אנו רואים את השילוב של אנרגיה וחקלאות מקיימת כתנאי הכרחי להמשך פיתוח משק אנרגיה וחקלאות בישראל ובעולם. החברה החליטה להוביל גם את תחום האגריוולטאי בישראל, תוך השקעת המשאבים הנדרשים בתחומי האנרגיה, האגרונומיה, ומה שביניהם".

עוד כתבות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב