גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלחץ גובר: כך מנצלת רשות המסים את הגאות בהייטק

לגלובס נודע כי בשנה האחרונה ננקטים צעדים כלכליים מחמירים כנגד מרכזי הפיתוח של ענקיות הטכנולוגיה ● הסיבה: נוכחותם הפכה לקריטית עבור החברות, ורשות המסים רוצה ליהנות מהרווחים ● היזמים כבר מאיימים: "נגייס עובדים בארה"ב ובמזרח אירופה"

רשות המסים מגבירה את הנטל על חברות בינלאומיות / צילום: Shutterstock
רשות המסים מגבירה את הנטל על חברות בינלאומיות / צילום: Shutterstock

לפני שנה וחצי הצהירו ברשות המסים על הכוונה להעלות את שיעור המס על חברות הייטק בינלאומיות המחזיקות מרכזי פיתוח בישראל. הצהרה זו נבעה מתוך התפיסה שנוכחות המרכזים קריטית למוצרים שלהן ולרווחיותן. הכללים החדשים נוסחו בחוזר מיוחד, ולא רשמי, של רשות המסים, והועברו לבחינה של פקידי שומה הנמצאים בקשר ישיר עם החברות הבינלאומיות. בסופו של דבר נעצר פרסומן והכללים החדשים לא קיבלו תוקף מחייב.

ובכל זאת, לגלובס נודע כי בשנה האחרונה פועלת רשות המסים לאור ההנחיות החדשות. כלומר, בפרשנות מחמירה של התקנות הקיימות בחוק, תוך שהיא מנצלת את הגאות של השנה האחרונה בהייטק הישראלי. בשל כך, חויבו מספר תאגידי טכנולוגיה אמריקאים בתשלום מס חברות על רווח המחושב מ-15% או 20% מעלות הפעלת מרכז הפיתוח, במקום 10% בשנים עברו.

כמו כן, חברות שנוסדו על ידי יזמים ישראלים בחו"ל קיבלו הנחייה להגדיל את הרווח המיוחס למרכז הפיתוח הישראלי, שהוא לא פעם מרכז הפיתוח היחיד של החברה. עוד נודע כי גם סבבי הסקנדרי הגדולים, במסגרתם מעבירים יזמים מניות לקרנות ענק המעוניינות להשתתף בחגיגת ההייטק הישראלי, החלו לסבול מנטל מס גבוה יותר, ועסקאות מכירה של חברות ישראליות מתעכבות בשל הויכוח על הסיכון שהרוכשת והנרכשת יישאו בתשלום מס גבוה יותר.

 

מעלים מס באמצעות פרשנות מחמירה

באמצעות הפרשנות המחמירה, מבקשים פקידי שומה ברשויות מקומיות הצפופות בחברות הייטק, כמו למשל באזור השרון או בתל אביב, להקצין את עמדותיהם במשא ומתן שהם מנהלים מול החברות על תשלום המס התקופתי.

הקשחת העמדות של פקידי השומה התבצעה בארבעה תחומים מרכזיים: ייחוס רווח גבוה יותר למרכזי הפיתוח הבינלאומיים ממה שנחשב להן בעבר; שינוי בחלוקת רווחים בין מרכזים של חברות ישראליות המנוהלות מארה"ב; מיסוי גבוה יותר של סבבי סקנדרי, כלומר מכירת מניות יזמים לקרנות הון סיכון; וייחוס קניין רוחני ישראלי המצוי במדינה זרה למרכז המקומי מה שעשוי לעכב משאים ומתנים על רכישות חברות.

נכון להיום, חברות בינלאומיות הפועלות בישראל נדרשות לשלם מס רווחי הון על פעילות הפיתוח שלהן בשיטת ה"קוסט פלוס". בשיטה זו, משלמות החברות מס רווחי הון לא על הרווח האמיתי המדווח בחו"ל, אלא רק על פעילות המחקר והפיתוח הישראלית.
מאחר והמרכז הישראלי איננו מניב רווח, כביכול, רואי החשבון של החברה, בשיתוף עם רשות המסים, מייצרים רווח מלאכותי המחושב כאחוז מתוך כלל הוצאות החברה על מרכז הפיתוח המקומי. בשנים האחרונות התקבע שיעור זה על 10%, כך שמס החברות שמשלמות ענקיות כמו גוגל, פייסבוק או אמזון בישראל, מושט בפועל לא על רווחיהן העולמיים, אלא רק על 10% מהוצאותיהן על מרכזי הפיתוח בישראל.

מרכזי הפיתוח בישראל קריטיים לחברות

כעת, כמה פקידי שומה החלו לחשב באופן מחמיר את שיעור הרווח המלאכותי של מרכזי הפיתוח. באופן זה, תשלום המס יגדל, באמצעות העלאת חישוב הרווח המלאכותי מ-10% מכלל ההשקעה במרכז הפיתוח ל-20%, כך שבפועל נגבים מסכים מכמה מרכזי פיתוח שכאלה בשיטת "קוסט פלוס 20%".

ההנחה של רשות המסים היא שמרכזי הפיתוח הישראלים משפיעים הרבה יותר על רווחיות החברות. על פי ארגון ה-OECD, מרכזי הפיתוח שאמורים להיוותר עם שיעורי מס נמוכים הם מרכזי שירות ותמיכה, בעוד שמרכזי פיתוח טכנולוגיים נתפסים כקריטיים עבור היכולת של ארגונים לפתח מוצרים חדשים ולשמור על רווחיות גבוהה יותר. אחרי הכל, זה מה שהופך את אותן לחברות הייטק - ולא לכאלה המספקות שירות או מייצרות מוצר.

העלאת מס זו באה בנוסף לחישוב האופציות של העובדים בהשקעה במרכזי הפיתוח, דבר המעלה את שיעור הרווח המוכר למס לעיתים עד כדי 30% מההוצאות על מרכזי הפיתוח. אכן, מתן אופציות לעובדים היוו הטבה משמעותית ביותר ב-2021, וסך האופציות העומד לרשותם של העובדים בחברות הישראליות בלבד מוערך בכ-15 מיליארד דולר.

לא מעט יזמים ישראליים בחרו להקים חברות בארה"ב, במטרה ליהנות מהמענקים הניתנים למייסדי חברות מקומיות או כדי להקל על גיוס הון מקרנות אמריקאיות. אלא שהמהלך המקודם ברשות המסים בימים אלו מדיר שינה מעיניהם. יותר ויותר חברות שכאלה, שבהן מרכז הפיתוח היחיד ממוקם בדרך כלל בישראל, נדרשו השנה לחשב מחדש את הרווח המיוחס למרכז הפיתוח הישראלי ולקניין הרוחני הממוקם כאן.

במקרים רבים, גילו ברשות המסים קניין רוחני שפותח בישראל אך הוחזק בארה"ב או במקלטי מס, והחברות נדרשו לשלם מס על העברת קניין רוחני מישראל. במצב שכזה, גם עסקאות רכישה בידי חברות זרות או ישראליות, נתקלות במכשול כאשר הסיכון במקרה של תשלום כפל מס בישראל או בארה"ב מושלך בין הגורמים.

שיעור ההון שהחליף ידיים בין יזמים לקרנות הון סיכון שביקשו להצטרף לחגיגה ולהשקיע בחברות טכנולוגיה , מוערך בכ- 20-30% מכלל ההון שגויס לחברות סטארטאפ בשנה האחרונה, והוא עומד סביב כמה מיליארדי דולרים. עד כה רשות המסים ראתה בעסקאות שכאלה (מכירת מניות רגילות והפיכתן למניות בכורה) כנתונות למס הוני של 25%, אך לגלובס נודע כי עסקאות רבות מוסו בחלקן גם באמצעות מרכיב של מס הכנסה.
יזם ישראלי של חברה המנוהלת מארה"ב ומחזיקה מרכזי מו"פ בישראל, טוען שחוסר הוודאות מרחיק את החברות. "כשהוודאות לא קיימת בארץ, מגייסים בחו"ל. אנחנו מגייסים לאחרונה יותר עובדים בארה"ב וגם הקמנו מרכז במזרח אירופה".

"תהליכים ממושכים ללא וודאות"

"אנחנו רואים עליית מדרגה בטענות של פקידי שומה כלפי חברות טכנולוגיה במהלך דיוני שומות", אומרת לגלובס דינה פסקא-רז, שותפה וראש מערך הטכנולוגיה בפירמת רואי החשבון סומך חייקין KPMG. "רשות המסים רואה את הגאות בהייטק הישראלי ובודקת אפשרויות להעלות את גביית המס בהתאמה, ובצדק מבחינתה. אלא שהדבר איננו נעשה באמצעות מדיניות מסודרת - ללא תיקון חקיקה או חוזר רשמי - אלא תוך הרחבה של שימוש בכלים הקיימים - מחירי העברה וסיווג מחדש של הכנסות כפירותיות. הדבר מייצר כלפי החברות חוסר ודאות ויש הגיון בפרסום מדיניות רשמית בנושא. חוסר הוודאות ולא פעם גם חוסר עקביות בין פקידי שומה שונים - מייצר מצבים בעייתיים במיוחד כאשר גופי ענק בינלאומיים מתקשים לתכנן ולהעריך מראש את השלכות המס של עסקאות מול חברות טכנולוגיה ישראליות".

רו''ח דינה פסקא-רז, שותפה וראש מערך הטכנולוגיה ב-סומך חייקין KMPG / צילום: אייל מרילוס

העמדות של רשות המסים עשויות להעמיד את החברות הישראליות במצב בעייתי אל מול רשות המסים האמריקאית (IRS). חברות אלה מדווחות על רווח מסוים המגיע מישראל או מארה"ב כפי שהן רואות אותו, אך רשות המסים עשויה לטעון ששיעור הרווח שלהן בישראל גבוה הרבה יותר, מה שעלול לגרום לפעמים לתשלום כפל מס בשתי המדינות. "חברות שנחשפות לבעיית כפל מס בגלל שומות בישראל יכולות לנסות לטפל בכך על-ידי תיקון דוח המס בארה"ב שעלול לגרום לדיון ממושך עם רשות המס שם, אשר לה במקרים רבים עמדה שונה מאד מזו של רשות המסים לגבי סוגיות של מחירי העברה", אומר לגלובס ד"ר מיכאל בריקר, שותף מיסוי במשרד מיתר. "הפער המשמעותי בין הגישה האמריקאית לבין זו של רשות המסים, מוביל מדי שנה חברות רבות לפתוח הליך הסכמה הדדית בין הרשויות בארה"ב לישראל, שם אמורות הסוגיות להתלבן בין הצדדים. זה טוב ששתי הרשויות מדברות זו עם זו, אבל עבור הנישומים מדובר בתהליכים ממושכים, יקרים ללא ודאות לגבי התוצאה".

עוד כתבות

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?