גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על השכר באוצר בדוח חריף: הפנסיה התקציבית בצבא גבוהה פי 5 מהממוצע

לפי הדוח שמפרסם הממונה על השכר במשרד האוצר, צה"ל לא עומד ביעדים שסוכמו עימו בהפחתת הקצבה המשולמת לפורשים ● בנוסף, קיימים פערי שכר משמעותיים בין צה"ל למקובל בצבאות בעולם

הרמטכ''ל אביב כוכבי / צילום: חיים הורנשטיין
הרמטכ''ל אביב כוכבי / צילום: חיים הורנשטיין

ביקורת חריפה כלפי מנגנוני השכר והפנסיה בצה"ל עולה מדוח שמפרסם הבוקר (ד') הממונה על השכר במשרד האוצר, קובי בר-נתן, בנושא הוצאות השכר במערכת הביטחון. לפי הדוח, צה"ל לא עומד ביעדים שסוכמו עימו בהפחתת הקצבה המשולמת לפורשים, ויתקשה בשימור כוח אדם איכותי לתפקידי קבע וקצונה בשל פערים גבוהים בין משרתים צעירים לבין ותיקים וחוסר גמישות.

הפנסיה התקציבית של קציני צה"ל גבוהה בממוצע פי 5.3 מהפנסיה התקציבית של עובדי שירות המדינה. בעוד עובדי הוראה מקבלים פנסיה של כ-7,900 שקל בחודש, וגם פורשי גופי הבריאות ומשרדי הממשלה מסתפקים בכ-8,800 שקלים בחודש, נגדי צה"ל מושכים קצבה חודשית של כ-15,200 שקל בחודש, והקצינים מגיעים ל-19,400 שקל בחודש בממוצע.

זה לא כל הסיפור, שכן בצה"ל פורשים בגיל מוקדם הרבה יותר (45 בממוצע לקציני צה"ל לעומת 63 בשירות המדינה), כלומר מקבלים את הפנסיה הגבוהה במשך זמן ארוך בהרבה. בעוד השווי המהוון הממוצע של פנסיה בשירות המדינה עומד על 1.7 מיליון שקל, נגדי צה"ל מחזיקים בפנסיה בשווי 5.9 מיליון שקל, וקצינים - 8.8 מיליון שקל בממוצע. מדובר בפנסיה גבוהה באופן חריג ביחס לכל חלק אחר בשירות המדינה.

פערי שכר משמעותיים בין צה"ל למקובל בצבאות בעולם

מהדוח עולה כי השכר הממוצע של קציני ונגדי צה"ל הוא הנמוך מבין כוחות הביטחון ועמד על 14,895 שקל בחודש בשנת 2020, עלייה של 1.8% בהשוואה לשנה קודם לכן. זאת, לעומת שכר ממוצע של 19,106 שקל במשטרה ו-23,212 שקל בשב"כ ובמוסד. ואולם, הנתונים יכולים להטעות. השכר החודשי הממוצע בקרב משרתי קבע ראשוני בצה"ל (עד דרגת סרן או רס"ל), בתחילת גילאי העשרים שלהם, הוא נמוך יחסית ועומד על 11,061 שקל בחודש. בקרב משרתי קבע מובהק השכר הממוצע הוא כפול -22,713 שקל.

שכר הקצינים נע בין כ-10,000 שקל לסגן-משנה צעיר ועד 99,000 שקל לרמטכ"ל. חלוקת השכר בתוך הדרגות היא לפי חלוקה לקרבי, תומך לחימה ועורפי. ואולם, המודל קשיח שאינו מאפשר תוספות דיפרנציאליות, מקשה על צה"ל לשמר בקבע קצינים, בעיקר בתחומים מבוקשים בשוק הפרטי כמו אנשי טכנולוגיה .

בעוד בכירי צה"ל נאבקים למען תוספת הרמטכ"ל לפנסיה כדי למשוך אנשים איכותיים לשירות הקבע, קיימים פערי שכר משמעותיים בין צה"ל למקובל בצבאות בעולם. בדרגות הקצונה הזוטרה (סג"מ-סרן) פער זה הוא דווקא לטובת ממוצע צבאות נאט"ו - בעוד קציני חי"ר בעלי ניסיון של שנתיים מרוויחים פחות מהשכר הממוצע בישראל, ולאחר 4 שנות ותק הם מרוויחים את השכר הממוצע בישראל, שכר קציני החי"ר בצבאות נאט"ו מתחיל מ-150% השכר הממוצע כל אחד במדינתו .

בישראל השכר עולה מהר הרבה יותר בהתאם לוותק, כך שקצינים בעלי 7 שנות ניסיון בישראל ובמערב מרוויחים שיעור דומה מהשכר הממוצע. לעומת זאת, קצינים בעלי ותק מקסימלי (22 שנות ניסיון) מרוויחים בישראל מעל 350% מהשכר הממוצע, בעוד בצבאות נאט"ו השכר מגיע לכ-270% בלבד. ניתן לראות נתונים דומים גם לקציני שריון, צוותי אוויר ונגדי לוגיסטיקה. זה, כמובן, לא כולל ההטבות הייחודיות בפנסיה שיש לקצינים ישראלים. מנגד, בצה"ל מלינים על כך שדרך החישוב של האוצר לא מנרמלת את ההכנסה לנפש במדינות השונות ולכן לשיטתם לא משקפת את המציאות.

משמעות המודל היא שקריירה צבאית היא "הכל או כלום". לא משתלם להישאר 7-10 שנים בקבע ולאחר מכן לתור אחרי הקריירה הבאה באזרחות. או שמשתחררים כמה שיותר מוקדם, או שנשארים עד הפנסיה. כך, מפספסים כוח אדם איכותי עם אלטרנטיבות באזרחות שאינם מעוניינים להתחייב לשירות צבאי לכל החיים. הקצינים הזוטרים מרוויחים בצה"ל מעט מאוד ביחס לבכירים, ולכך כנראה יש השפעה ניכרת על כוח האדם הזמין בדרגות הביניים ואיכותו.

"ממצאים אלו דורשים מאתנו לחשב מחדש את מבנה התמריצים בצה"ל בכדי לאפשר התמודדות מיטיבה עם האתגרים הרבים", כותב בר-נתן בהקדמתו לדו"ח, בנוגע למחקר ההשוואתי הבינלאומי, "ניכר שיש להקצות באופן מושכל יותר את הוצאות השכר בגופים הביטחוניים ואנו עמלים על יצירת פתרונות חדשים. לאחרונה, אף חתמנו על הסכמי גג שכר במשטרה ובשירות בתי הסוהר אשר יתרמו לכך".

עוד מדגיש בר נתן כי "מערכת הביטחון מאופיינת במבנה שכר אוטומטי אשר מוצמד לשכר עובדי המדינה. בדו"ח זה אנו מראים כיצד הצמדה אוטומטית זו, איננה נותנת מענה מספק לאתגרים הקיימים ומייצרת עיוותי שכר ועלויות תקציביות אשר לא מתורגמות לעליה באיכות השירות של עובדי ומשרתי מערכת הביטחון".

השכר בגופי הביטחון צמוד לשכר במשרדי הממשלה, על אף השוני בין מערכת הביטחון למערכת הפקידותית. שיטת ההצמדה בין הגופים משווה את רכיבי השכר ולא את סך השכר. כלומר תוספת מסוימת שמשולמת לפקיד במשרד ממשלתי חייבת להיות משולמת, באותו אופן, לאיש צה"ל, ומכאן גם לשוטר או לסוהר בדרגה המקבילה לאותו פקיד, וזאת ללא קשר לצורך או לרמת השכר ועל אף שאופי התפקיד והעיסוק לרוב שונה בתכלית. לדוגמה, בשירות המדינה נהוג לשלם תוספות שונות בגין השכלה כגון, גמולי השתלמות. תוספות אלו מועתקות לגופי הביטחון, על אף שהעיסוקים בגופים לרב שונים בתכלית מאשר פקידי ממשל. "יצוין כי האפקטיביות של תוספות אלו מוטלת בספק גם לגבי פקידי הממשלה, וספק זה מועצם כאשר הם מועתקות בשל ההצמדה לגופי הביטחון", מסביר הדו"ח.

על הסיכומים שנקבעו בין הממשלה לצה"ל, הצבא צריך להתכנס לקצבה ממוצעת של כ-14,000 שקל בעבור קצינים שיפרשו בשנת 2025 ואילך. ואולם, לפי הערכות הממונה על השכר, עד היעד שנקבע תרד הקצבה הממוצעת לכ-18,000 שקל בלבד, לעומת 19,404 שקל ב-2020. בצה"ל, מנגד, סבורים שיצליחו להתכנס לתוך היעדים.

"אופי השירות בצה"ל הינו ייחודי ואינו בר השוואה למשק העסקי והציבורי"

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדו"ח השכר: "עוצמתו של צה"ל טמונה באיכות משרתיו. אופי השירות בצה"ל הינו ייחודי ואינו בר השוואה למשק העסקי והציבורי. על מנת להשאיר בשורותיו את המשרתים הטובים והמתאימים ביותר, העושים לילות כימים למען ביטחון מדינת ישראל, צה"ל נדרש לתת תגמול הולם והוגן למשרתיו, ולתמרץ את ההישארות בו לאחר שנות הקבע הראשונות.

השכר בצה"ל נקבע בהתאם לשכר במגזר הציבורי והגבלות הממונה על השכר, ומושפע בעיקרו מהשכלה, מהוותק וממאפייני השירות הצבאי של כל משרת, תוך תיעדוף משמעותי של לוחמי ומפקדי השדה. כפי שנכתב בדו"ח, שכר המשרתים הממוצע בצה"ל הוא הנמוך ביותר ביחס לגופי הביטחון ואף נמוך ביחס לצבאות אשר נמצאים בחיכוך גבוה עם אויב, כמו צה״ל. השוואת השכר לצבאות אחרים היא מגמתית לאור יוקר המחיה ורמת המחירים בכל מדינה, לאור היקף שעות העבודה בצה״ל ולאור העובדה שצה"ל הוא צבא המתבסס על כוח סדיר.

בניגוד לנטען בדוח, אין כל פער בין בשכרם בצה״ל של נשים וגברים בעלי מאפיינים זהים, שכן השכר נקבע אך ורק על פי מסלול השירות. צר לנו, כי גם הפעם בחר הממונה על השכר, לפרסם את הדו"ח מבלי לקבל את התייחסות צה"ל ואנו מגלים את ממצאיו מהתקשורת. בניגוד לכך, צה"ל עובד בשקיפות מלאה עם האוצר ומעביר מידי חודש דו"חות שכר מלאים על-פי בקשתם".

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-20 אלף שקל: הצעה לביטוח מכונית טויוטה חושפת את טירוף המחירים שגרמה מכת גניבות הרכב

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם