גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמיים אומנם נפתחו, אבל יש אתגר חדש שמטריד את אנשי התיירות

משרד הבריאות מאפשר כניסת תיירים מחלימים רק אם יש בידיהם מסמך דיגיטלי שמאשר כי החלימו מקורונה ● התוצאה: מחלימים מארה"ב, מקנדה ומאיחוד האמירויות לא רשאים להיכנס לישראל ● יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת: "זה עניין בירוקרטי ללא כל היגיון בריאותי, שמסב לנו נזק אדיר"

נתב''ג. פחות מ-2,000 תיירים נכנסו לארץ החודש / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב''ג. פחות מ-2,000 תיירים נכנסו לארץ החודש / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

טיסה לתאילנד ב-399 דולר (אל על) או טיסה ישירה לניו יורק במחלקת עסקים ב-1,954 דולר (דלתא) - אלו רק דוגמאות בודדות לתיאור מצב התיירות והתעופה כיום, שנכנס לתרדמת חורף עמוקה.

הנסיבות כוללות שילוב של תחלואה המזנקת במדינות רבות, ובעקבותיה חשש לטוס משני טעמים עיקריים. האחד, להתברר כחיוביים בחו"ל ולהיתקע במדינה זרה, והשני, השארת בני משפחה בארץ (ילדים בעיקר) והחשש שהם יתבררו כמאומתים כשההורים לא נמצאים.

לתוך משוואת השלכות המגפה על הנוסעים, שרבים מהם מבטלים את טיסותיהם מאילוצי בידוד, מצטרפים צוותי האוויר, שגם רבים מהם שוהים בבידוד. מנכ"ל יונייטד איירליינס, סקוט קירבי, אף אמר השבוע כי 3,000 מעובדי החברה (כ-5%) נמצאו מאומתים רק לאחרונה. קירבי העריך שגל הביטולים, שכלל אלפי טיסות עד כה, יימשך - כאשר למגפה מצטרף מזג אוויר סוער, שהוביל אף הוא לביטולים רבים בארה"ב.

מנכ"ל דלתא, אד באסטיאן, ציין כי 8,000 מתוך 75 אלף עובדים החברה התבררו מאומתים. הוא מעריך שלאור ביטולי הטיסות החברה תסיים את הרבעון הראשון בהפסדים, אבל נותן נקודת אור להתאוששות בסוף פברואר לנוכח ההערכות כי הגל ידעך.

"בדצמבר נרשם שיא ביטולי הטיסות מאז 2010", אומר מומחה התעופה והתיירות יוסי פישר. בנוסף, בארבעת הימים הראשונים של חודש ינואר בוטלו כ-20 אלף טיסות בעולם. "בנוסף לקורונה ולאומיקרון, מזג האוויר הקיצוני הוביל לסיטואציה שחברות התעופה לא זוכרות, אשר מגיעה אחרי שהן קצת התחילו להרים את הראש. המצב הזה הוביל לרמת מחירי טיסות שלא זכורה לנו כמותה מאז אירועי ה-9.11, וזאת במטרה לנסות ולהסיר חסמים בקרב הנוסעים".

לפי מספר הטסים מישראל, העומד על כ-6,000 ממריאים ביום בממוצע השבוע לעומת כ-25-30 אלף ביום בממוצע בינואר 2019 - המבצעים לא מצליחים למלא את המטוסים.

פישר מציין כי המשבר לא תקף רק לאוויר. "כ-100 אניות קרוזים ביטלו את תוכניות השיט שלהן בארה"ב, לנוכח הנחיה של ה-CDC להימנע מחופשות שיט. אומנם אין פאניקה כמו במרץ 2020, אבל יש היבט פסיכולוגי שמונע מהנוסעים לצאת לחופשה. המצב הזה תפס את החברות ברבעון החלש ביותר של השנה, ואני מניח שבקרוב ממשלות באירופה ובארה"ב שוב ייאלצו להזרים כספים כדי להציל את החברות".

פחות מ-2,000 תיירים בינואר

ומה קורה עם התיירות בישראל? לפני כשבוע נפתחה מחדש האפשרות לתיירים שעומדים בתנאי התו הירוק להגיע לארץ. לפי נתוני לשכת תיירות נכנסת, מתחילת החודש נכנסו לישראל 20 אלף זרים, מתוכם כ-1,800 תיירים.

תיירים שמוכנים להסתכן בתחלואה ולשלם את המחירים היקרים של חופשה בישראל, נדרשים לעמוד בתנאי התו הירוק - שלושה חיסונים או טווח של עד חצי שנה מקבלת המנה השנייה. בפועל, רבים אינם עומדים בתנאים הללו. מטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה השיב לשאלת גלובס כי בקרוב יוארך תוקף התו הירוק למי שקיבל שלוש מנות חיסון מעבר ל-180 ימים ממועד קבלת החיסון האחרון - לאזרחים מקומיים ולזרים כאחד.

בעיה נוספת שעליה מדווחים העוסקים בתיירות נכנסת מתייחסת למדיניות הכניסה עבור מחלימים, בדגש מארה"ב. ככל שעולה התחלואה העולמית עולה גם מספרם, ועל פי מדיניות משרד הבריאות "הכרה בתיירים שהחלימו בחו"ל ניתנת רק לזרים שיציגו תעודת החלמה הניתנת לאימות דיגיטלי במערכות משרד הבריאות. אנו פועלים להוספת מדינות נוספות".

המשמעות היא שמחלימים מארה"ב, מקנדה ומאיחוד האמירויות, למשל, שמצוידים במסמך ידני ולא דיגיטלי לאחר מחלה - לא רשאים להיכנס לישראל. בלשכת תיירות נכנסת מעריכים כי פוטנציאל המחלימים בקרב האמריקאים עומד על כ-60 מיליון איש, מספר שהולך וגדל ככל שממדי התחלואה מתרחבים. לדברי יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת, "זה עניין בירוקרטי ללא כל היגיון בריאותי, שמסב לנו נזק אדיר. אי אפשר להתעלם ממחלימים שמגיעים מארה"ב, מקור התיירות הגדול של המדינה, בשעה שהתיירים האמריקאים רצויים ומתקבלים בשאר מדינות העולם - חוץ מישראל". פתאל מדווח על ביקוש להגיע לארץ, בעיקר בקרב צליינים. "למרות התחלואה, ישראל נחשבת כמקום מתקדם ובטוח. אנחנו מקווים ומצפים להסתערות שתגיע לקראת הקיץ".

יצוין אגב כי גם נוסעים ישראלים (כמו גם כלל הנוסעים הזרים) שבמעמד של מחלימים ולא מחוסנים לא מורשים להיכנס לארה"ב, שמאפשרת כניסה רק לאזרחים זרים שהתחסנו. הבדל גדול הוא שעבור ארה"ב, כמו גם שאר מדינות העולם (לפחות נכון לעכשיו) מחוסן מוגדר כמי שקיבל שתי מנות חיסון.

27% תפוסה במלונות ת"א

מי שעוד מצפים להסתערות שמבוששת להגיע הם המלונאים. את 2021 סיכמו מלונות תל אביב, המונים כ-9,000 חדרים, עם תפוסה ממוצעת של 27%. גם כעת, כשהתיירים יכולים להיכנס לישראל, חדרים רבים עומדים ריקים בעוד שאחרים משמשים לשהות ארוכת טווח. על פי עודד גרופמן, מנכ"ל התאחדות המלונות בתל אביב, חלק מהמלונות כבר נסגרו.

נימה של אופטימיות מספקים נתוני הזמנות של סוכני נסיעות לטיסות שתועדו במערכות ההזמנות; בשבועיים הראשונים של ינואר הגיע היקף ההזמנות ליותר מהיקף ההזמנות של כל חודש דצמבר. ההסבר לכך עשוי להיות בשינוי מדיניות הבידוד בחזרה לישראל עבור מחוסנים.

"התאוששות העולמית תהיה איטית", מסכם פישר. "ההערכות כיום הן שלמספרים של 2019 (עם 4.5 מיליארד נוסעים ברחבי העולם, מר"ח) לא נגיע לפני 2025 ואף 2026. התחזיות הקודמות זזו קדימה לנוכח התחלואה, וחוסר הוודאות הכללי. לא כל העוסקים בתחום יצליחו לשרוד את התקופה, ואנחנו רואים שחברות גדולות משתלטות על שחקנים קטנים ובינוניים".

עוד כתבות

הדמייה של רובע ריבל / צילום: 3dvision

תמורת 620 מיליון שקל: קרסו נדל"ן במו"מ עם כלל ביטוח למכירת 49% מרובע ריב"ל בתל אביב

לגלובס נודע כי המו"מ מתנהל מול חברת כלל ביטוח ופיננסים ● המתחם בשטח 14 דונם בדרום תל אביב כולל שלושה מגדלים, 410 דירות ושטחי מסחר ומלונאות ● שווי הפרויקט לאחר השלמתו מוערך בכ־4 מיליארד שקל ● לפי ההערכות, צפי לקבלת היתר והתחלת עבודות - ברבעון אחרון של 2026

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל היא לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

עו”ד שלמה (מומי) למברגר / צילום: אסף רחמים

עו"ד שלמה למברגר מצטרף כשותף למשרד בלטר, גוט, אלוני ושות’

לאחר שמונה שנים כמשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, עו"ד שלמה (מומי) למברגר, שנודע בניהול תיקים מתוקשרים ומורכבים, יוביל במשרד בלטר, גוט, אלוני ושות' את תחום הרגולציה ועבירות צווארון לבן

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה עשה היסטוריה כאשר נבחר למשחק האולסטאר היוקרתי של ה-NBA, אך השכר שלו רחוק מלשקף את זה ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, ששובר כל תקרת זכוכית אפשרית

בניין להב 433 בלוד / צילום: שלומי יוסף

בתום חקירה סמויה: ראש עירייה נחקר בלהב 433 בחשד לשחיתות

ראש רשות מקומית, בכירים ברשות ואנשי עסקים עוכבו לחקירה בלהב 433 בחשד לעבירות שחיתות ● עפ"י החשד, מיליוני שקלים מכספי תרומות שקיבלה הרשות במלחמה הועברו לכיסם הפרטי של ראש הרשות ומקורביו ● היום נערכו חיפושים בבתים ובמשרדים, ועוכבו לחקירה ראש הרשות המקומית, בכירים ברשות וכן אנשי עסקים

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? / צילום: Shutterstock

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

הבורסה בת"א הניבה תשואה של שנה שלמה בחודש הראשון של 2026 - 10%, וסיפקה רוח גבית לחוסכים בגמל ובהשתלמות, בהמשך לשנה קודמת "משוגעת" ● היסטורית נמצא כי ינואר חזק מוביל בדרך־כלל לשנה חיובית בתשואות ● עוד חודש מאכזב לחוסכים במסלולי S&P 500

"יותר ויותר אנטי-ישראלית": המדינה שמתרחקת מנורמליזציה עם ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השפעתה של סין במזרח התיכון נמצאת בשפל, התקשורת הסעודית מאותת כי הסיכויים לנורמליזציה עם ישראל הולכים ומתמעטים, וג'ימיני של גוגל נקשר לפעילות ביטחונית בעזה • כותרות העיתונים בעולם

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית

עידן מועלם / צילום: תמר מצפי

נציבות שירות המדינה אישרה את מינוי עידן מועלם למ"מ מנכ"ל רמ"י

מינויו של מועלם אושר לאחר שראש הממשלה ושר השיכון לא רצו למנות לתפקיד בכירים ברמ"י ● המינוי יהיה במשרה חלקית וללא שכר לתקופה של 3 חודשים, אך לא מן הנמנע שיוארך

מלניה טראמפ בהשקת הסרט התיעודי / צילום: ap, Jose Luis Magana

איך הסרט השנוי במחלוקת של מלניה טראמפ שבר שיא של עשור?

הסרט התיעודי של מלניה טראמפ נחשב ליקר ביותר מסוגו עם השקעה של יותר מ-70 מיליון דולר מצד אמזון ●  למרות שהרשתות החברתיות הגחיכו אותו, בפועל הוא הציג את נתוני הפתיחה הטובים ביותר בעשור האחרון לז'אנר

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

"קיצוני וחריג": היועמ"שית קוראת לקיים דיון דחוף בבג"ץ על חוק השידורים של קרעי

לקראת הדיונים בעתירות שהוגשו לבג"ץ, בייעוץ המשפטי לממשלה מפרסמים היום את חוות-דעתם בעניין חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי ● לשיטתם, מדובר במקרה "קיצוני וחריג" שמצדיק את התערבות בג"ץ ● כמו כן, היועמ"שית קוראת להשהות את הדיונים בכנסת על החוק

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תקים על הקרקע מרכז מסחרי חדש שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מידי חברת הנדל"ן שי חי ● המרכז המסחרי, שייפתח ב-2029, צפוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

שער הדולר מתחיל להשפיע על ענף ההייטק / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הכסף נשחק, השכר מתייקר: צניחת הדולר מאיימת על ענף ההייטק הישראלי

בזמן שטראמפ מצהיר כי "מצב הדולר מצוין", חברות ההייטק הישראליות מתמודדות עם שחיקה מתמשכת בהון שגייסו וזינוק בעלויות השכר השקליות ● השילוב בין היחלשות המטבע לחוסר התערבות ממשלתית מעמיד בסכנה את הכנסות המדינה ממסים, ומאלץ את התעשייה לבחון מחדש את תוכניות הצמיחה והגיוס בישראל

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד / צילום: יח''צ משה אלדן

ראש העיר לוד לא אהב את הסרטון הסאטירי, עכשיו הוא מאיים לתבוע

יוצר התוכן דן פונדק פרסם סרטון סאטירי בו הוא מגיע ללוד ומתאר באופן הומוריסטי את "פינות הנופש" בעיר ● בתגובה, ראש עיריית לוד יאיר רביבו שלח לפונדק מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, בטענה כי הציג את לוד "באופן חד-צדדי, פוגעני ומעוות" וגרם לה נזק תדמיתי ● מה הסיכויים של תביעה כזו להתקבל?

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס: "מודאג מאוד משוק העבודה"

בראיון לתקשורת האמריקאית ובצל השינויים הארגוניים בוויקס, מנכ"ל החברה אבישי אברהמי מתריע מפני פגיעה רחבה בשוק העבודה בעידן ה-AI ● לדבריו, רוב המשרות הפופולריות בארה"ב יושפעו בתוך עשור

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד החלטת הממשלה לסגירת גלי צה"ל

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד החלטת הממשלה לסגור את התחנה הצבאית ● המשמעות היא שכעת הממשלה צריכה לנמק מדוע לא תבוטל סגירת גלי צה"ל ולהצדיק את חוקיות המהלך ● עוד נקבע כי תשובת המדינה צריכה להתקבל עד 15 במרץ

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית בוול סטריט; ארה"ב והודו הגיעו להסכם סחר

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● אורקל עולה, לאחר שהודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשת, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה של החברה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לרדת ● מחירי הנפט צונחים ● בלומברג: ספקולנטים סינים עזרו לדחוף מעלה את מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם