גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמיים אומנם נפתחו, אבל יש אתגר חדש שמטריד את אנשי התיירות

משרד הבריאות מאפשר כניסת תיירים מחלימים רק אם יש בידיהם מסמך דיגיטלי שמאשר כי החלימו מקורונה ● התוצאה: מחלימים מארה"ב, מקנדה ומאיחוד האמירויות לא רשאים להיכנס לישראל ● יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת: "זה עניין בירוקרטי ללא כל היגיון בריאותי, שמסב לנו נזק אדיר"

נתב''ג. פחות מ-2,000 תיירים נכנסו לארץ החודש / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב''ג. פחות מ-2,000 תיירים נכנסו לארץ החודש / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

טיסה לתאילנד ב-399 דולר (אל על) או טיסה ישירה לניו יורק במחלקת עסקים ב-1,954 דולר (דלתא) - אלו רק דוגמאות בודדות לתיאור מצב התיירות והתעופה כיום, שנכנס לתרדמת חורף עמוקה.

הנסיבות כוללות שילוב של תחלואה המזנקת במדינות רבות, ובעקבותיה חשש לטוס משני טעמים עיקריים. האחד, להתברר כחיוביים בחו"ל ולהיתקע במדינה זרה, והשני, השארת בני משפחה בארץ (ילדים בעיקר) והחשש שהם יתבררו כמאומתים כשההורים לא נמצאים.

לתוך משוואת השלכות המגפה על הנוסעים, שרבים מהם מבטלים את טיסותיהם מאילוצי בידוד, מצטרפים צוותי האוויר, שגם רבים מהם שוהים בבידוד. מנכ"ל יונייטד איירליינס, סקוט קירבי, אף אמר השבוע כי 3,000 מעובדי החברה (כ-5%) נמצאו מאומתים רק לאחרונה. קירבי העריך שגל הביטולים, שכלל אלפי טיסות עד כה, יימשך - כאשר למגפה מצטרף מזג אוויר סוער, שהוביל אף הוא לביטולים רבים בארה"ב.

מנכ"ל דלתא, אד באסטיאן, ציין כי 8,000 מתוך 75 אלף עובדים החברה התבררו מאומתים. הוא מעריך שלאור ביטולי הטיסות החברה תסיים את הרבעון הראשון בהפסדים, אבל נותן נקודת אור להתאוששות בסוף פברואר לנוכח ההערכות כי הגל ידעך.

"בדצמבר נרשם שיא ביטולי הטיסות מאז 2010", אומר מומחה התעופה והתיירות יוסי פישר. בנוסף, בארבעת הימים הראשונים של חודש ינואר בוטלו כ-20 אלף טיסות בעולם. "בנוסף לקורונה ולאומיקרון, מזג האוויר הקיצוני הוביל לסיטואציה שחברות התעופה לא זוכרות, אשר מגיעה אחרי שהן קצת התחילו להרים את הראש. המצב הזה הוביל לרמת מחירי טיסות שלא זכורה לנו כמותה מאז אירועי ה-9.11, וזאת במטרה לנסות ולהסיר חסמים בקרב הנוסעים".

לפי מספר הטסים מישראל, העומד על כ-6,000 ממריאים ביום בממוצע השבוע לעומת כ-25-30 אלף ביום בממוצע בינואר 2019 - המבצעים לא מצליחים למלא את המטוסים.

פישר מציין כי המשבר לא תקף רק לאוויר. "כ-100 אניות קרוזים ביטלו את תוכניות השיט שלהן בארה"ב, לנוכח הנחיה של ה-CDC להימנע מחופשות שיט. אומנם אין פאניקה כמו במרץ 2020, אבל יש היבט פסיכולוגי שמונע מהנוסעים לצאת לחופשה. המצב הזה תפס את החברות ברבעון החלש ביותר של השנה, ואני מניח שבקרוב ממשלות באירופה ובארה"ב שוב ייאלצו להזרים כספים כדי להציל את החברות".

פחות מ-2,000 תיירים בינואר

ומה קורה עם התיירות בישראל? לפני כשבוע נפתחה מחדש האפשרות לתיירים שעומדים בתנאי התו הירוק להגיע לארץ. לפי נתוני לשכת תיירות נכנסת, מתחילת החודש נכנסו לישראל 20 אלף זרים, מתוכם כ-1,800 תיירים.

תיירים שמוכנים להסתכן בתחלואה ולשלם את המחירים היקרים של חופשה בישראל, נדרשים לעמוד בתנאי התו הירוק - שלושה חיסונים או טווח של עד חצי שנה מקבלת המנה השנייה. בפועל, רבים אינם עומדים בתנאים הללו. מטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה השיב לשאלת גלובס כי בקרוב יוארך תוקף התו הירוק למי שקיבל שלוש מנות חיסון מעבר ל-180 ימים ממועד קבלת החיסון האחרון - לאזרחים מקומיים ולזרים כאחד.

בעיה נוספת שעליה מדווחים העוסקים בתיירות נכנסת מתייחסת למדיניות הכניסה עבור מחלימים, בדגש מארה"ב. ככל שעולה התחלואה העולמית עולה גם מספרם, ועל פי מדיניות משרד הבריאות "הכרה בתיירים שהחלימו בחו"ל ניתנת רק לזרים שיציגו תעודת החלמה הניתנת לאימות דיגיטלי במערכות משרד הבריאות. אנו פועלים להוספת מדינות נוספות".

המשמעות היא שמחלימים מארה"ב, מקנדה ומאיחוד האמירויות, למשל, שמצוידים במסמך ידני ולא דיגיטלי לאחר מחלה - לא רשאים להיכנס לישראל. בלשכת תיירות נכנסת מעריכים כי פוטנציאל המחלימים בקרב האמריקאים עומד על כ-60 מיליון איש, מספר שהולך וגדל ככל שממדי התחלואה מתרחבים. לדברי יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת, "זה עניין בירוקרטי ללא כל היגיון בריאותי, שמסב לנו נזק אדיר. אי אפשר להתעלם ממחלימים שמגיעים מארה"ב, מקור התיירות הגדול של המדינה, בשעה שהתיירים האמריקאים רצויים ומתקבלים בשאר מדינות העולם - חוץ מישראל". פתאל מדווח על ביקוש להגיע לארץ, בעיקר בקרב צליינים. "למרות התחלואה, ישראל נחשבת כמקום מתקדם ובטוח. אנחנו מקווים ומצפים להסתערות שתגיע לקראת הקיץ".

יצוין אגב כי גם נוסעים ישראלים (כמו גם כלל הנוסעים הזרים) שבמעמד של מחלימים ולא מחוסנים לא מורשים להיכנס לארה"ב, שמאפשרת כניסה רק לאזרחים זרים שהתחסנו. הבדל גדול הוא שעבור ארה"ב, כמו גם שאר מדינות העולם (לפחות נכון לעכשיו) מחוסן מוגדר כמי שקיבל שתי מנות חיסון.

27% תפוסה במלונות ת"א

מי שעוד מצפים להסתערות שמבוששת להגיע הם המלונאים. את 2021 סיכמו מלונות תל אביב, המונים כ-9,000 חדרים, עם תפוסה ממוצעת של 27%. גם כעת, כשהתיירים יכולים להיכנס לישראל, חדרים רבים עומדים ריקים בעוד שאחרים משמשים לשהות ארוכת טווח. על פי עודד גרופמן, מנכ"ל התאחדות המלונות בתל אביב, חלק מהמלונות כבר נסגרו.

נימה של אופטימיות מספקים נתוני הזמנות של סוכני נסיעות לטיסות שתועדו במערכות ההזמנות; בשבועיים הראשונים של ינואר הגיע היקף ההזמנות ליותר מהיקף ההזמנות של כל חודש דצמבר. ההסבר לכך עשוי להיות בשינוי מדיניות הבידוד בחזרה לישראל עבור מחוסנים.

"התאוששות העולמית תהיה איטית", מסכם פישר. "ההערכות כיום הן שלמספרים של 2019 (עם 4.5 מיליארד נוסעים ברחבי העולם, מר"ח) לא נגיע לפני 2025 ואף 2026. התחזיות הקודמות זזו קדימה לנוכח התחלואה, וחוסר הוודאות הכללי. לא כל העוסקים בתחום יצליחו לשרוד את התקופה, ואנחנו רואים שחברות גדולות משתלטות על שחקנים קטנים ובינוניים".

עוד כתבות

צבי אלון, יו''ר ומנכ''ל טיגו אנרגיה / צילום: Tigo

עם מנכ"ל ישראלי: המתחרה הקטנה של סולאראדג' שקפצה 70% ביומיים

מאז השפל של אפריל שעבר זינקה מניית טיגו, המייעלת ייצור אנרגיה סולארית, ביותר מפי 4 ● מנכ"ל החברה הוא צבי אלון הישראלי, שייסד את ספקית האינטרנט נטוויז'ן

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי איכות חיים / צילום: Shutterstock

ללמ"ס יש 90 מדדים להערכת איכות החיים שלנו. איזו תמונה הם חושפים?

מדי שנה מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדדי איכות חיים ● איך היא מחשבת אותם, ומה המגמות שעולות מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

למרות החובה בתקנון: מירי רגב שוב לא התייצבה לדיון בוועדת הכלכלה

תקנון הכנסת מחייב שרים בדיווח שנתי לוועדות, אך שרת התחבורה לא הופיעה גם לאחר שמונה ניסיונות תיאום ● לשתות טקילה עם ג'ורדן: מנהלת השיווק של אגדת הכדורסל הגיעה לישראל ומגלה מה עומד מאחורי המותג Cincoro ● וגם: הסעיף שעיריית ת"א מוסיפה במכרזים להפעלת בתי קפה בנכסיה ● אירועים ומינויים

אורי יהודאי / צילום: סיון פרג'

אורי יהודאי, יו"ר רפא: "ניקח את תרימה לחו"ל, ואז היא תוכל להרוויח"

תרימה הוקמה ב-1935 ע"י חיים ויצמן, הנשיא הראשון של ישראל, וכעת היא צפויה להירכש תמורת 45 מיליון שקל ● בתחילת השנה שעברה נבחנה אפשרות למכור את תרימה לכצט שבבעלות קרן פורטיסימו, אך בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל

פורום דאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

הדנים מחרימים, טראמפ צפוי לנאום: פורום דאבוס ייפתח הערב

הערב יתקיים קונצרט חגיגי לפתיחת הדיונים, ומחר יחלו האירועים עצמם, כאשר על כולם מאפיל אירוע אחד – הנאום ביום רביעי של דונלד טראמפ ● נשיא ארה"ב מגיע לכינוס לאחר שהטיל מכסים חדשים על שמונה מדינות אירופיות בעקבות תמיכתן בדנמרק בנושא גרינלנד

''גרינלנד לא למכירה''. הפגנה נגד כוונות טראמפ בנוק, בירת גרינלנד / צילום: ap, Evgeniy Maloletka

המשקיעים נזכרו מחדש במכסים של טראמפ - והם לא אוהבים את זה

הנשיא טראמפ מחריף את המאמצים להשגת שליטה בגרינלנד ומאיים במכסים של עד 25% על שמונה מדינות אירופיות ● בזמן שבאיחוד שוקלים להקפיא את הסכם הסחר הטרי עם וושינגטון, המומחים מעריכים כי השווקים יגיבו באיפוק, וכי המערכה היותר דרמטית מתרחשת באיראן ● עם זאת החוזים העתידיים מגיבים הבוקר בירידות ● ברקע ממשיכה לרחף שאלת חוקיות הטלת המכסים

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

ההצעה הנמוכה שזכתה והקשר למועדון הלקוחות: הוט מובייל בדרך לידי דלק ישראל

הקבוצה שבשליטת להב אל.אר מסתמנת כמנצחת במרוץ לרכישת חברת הסלולר שמחזיקה בכ-15% מהשוק ● בכך היא עוקפת את פלאפון, חרף הצעה הנמוכה ב-400 מיליון שקל ● מה השיקולים שהכריעו, ולמה בדלק ישראל הצליחו היכן שנכשלו בפעמיים הקודמות?

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

קבוצת דלק מציגה את התמלוגים ממאגר לוויתן: 822 מיליון דולר

מדובר בשווי המהוון של התמלוגים שקבוצת דלק תקבל מההכנסות מהפקת הגז בלוויתן, דבר שצפוי להוסיף לה הכנסה משמעותית החל מהשנה הקרובה ● הערכת השווי המפורשת מבוססת על התמלוגים הישירים שהקבוצה תקבל ממאגר לוויתן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית באירופה; מחירי הזהב והכסף זינקו לשיאים חדשים

בורסת פריז נפלה בכ-1.8% ● מניות היוקרה והרכב ירדו, הביטחוניות קפצו ● למרות שלא יתקיים היום מסחר בניו יורק בשל "יום מרטין לותר קינג", התחממות מלחמת הסחר מגבירה את חששות המשקיעים בעולם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות חדות ● ראש ממשלת יפן הודיעה שתלך לבחירות בזק ב-8 בפברואר ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של וורנר ברדרס ונטפליקס

תל אביב / צילום: Shutterstock

תוכנית המתאר המעודכנת של תל אביב הופקדה. איך תיראה העיר ב־2035?

מגדלים של 65 קומות בגלילות, פחות משליש חניה לכל דירה ליד תחנות המטרו ו־600 אלף איש בעיר בעוד עשור - אלה רק חלק מהדברים המסתתרים בתוכנית תא/5500, תוכנית המתאר הכוללנית המעודכנת של תל אביב לשנת 2035 ● גלובס עושה סדר

פרויקט גרדן טאוארס של קבוצת אורון בבת ים / הדמיה: ויו פוינט

התאומים שניצלו זינוק של 140% במניית נדל"ן לגיוס 130 מיליון שקל

קבוצת אורון השלימה הנפקה פרטית של מניות, בעיקר למגדל ומור ● מתוך סך הגיוס, 30 מיליון שקל יזרמו לכיסיהם של צמד בעלי השליטה, התאומים גילי ויואל עזריה

המגדלים בכיכר המדינה. / צילום: מאיה לוין

כיכר המדינה: לא נוספו זכויות בנייה, אך הדיירים ישלמו היטל השבחה

שופט בית המשפט לעניינים מינהליים פסק כי תוכנית ביטול מנהרת כיכר המדינה בת"א, שלא הוסיפה זכויות משמעותיות, העלתה את שווי הקרקע בכיכר, ובעליה ייאלצו לשלם היטל השבחה

עמית גל / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שחושפים: הקנסות של רשות שוק ההון זינקו בשנה פי 3.5

בשנה שהסתיימה סכום הקנסות עמד על כ־11 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון ב־2024 ● רוב הסכום הוטל על סוכני ביטוח וחברות אשראי ופיננסים, שפעלו ללא רישיון

אסדת הקידוח מול חופי לימסול / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

ישראל וקפריסין לקראת הסכם על מאגר הגז המשותף

משרד האנרגיה מאיץ את המגעים לפתרון המחלוקת על מאגר הגז המשותף, לאחר שנים של מבוי סתום ● המטרה: גיבוש טיוטת הסכם סופית כבר השבוע ● החשש: הסכם עלול להגביר את המתיחות האזורית עם טורקיה - שלא מכירה בגבולות הימיים של קפריסין

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

ועדת השרים אישרה את החוק שיאפשר לאובר לפעול בישראל

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת חוק התחבורה השיתופית של חברי הכנסת משה פסל ואיתן גינזבורג ● החוק נועד להסדיר את פעילותם של שירותי הסעה שיתופיים בישראל, בדומה למודלים הפועלים במדינות אחרות

דורי (משמאל) ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

רשות המסים נגד האחים נאוי: טוענת לאי־דיווח על הכנסות של כ־180 מיליון שקל

השומות האישיות לשאול ודורי נאוי הוצאו בדצמבר האחרון, רגע לפני התיישנות שנת המס 2019 ● במרכז המחלוקת: הלוואות ענק שעברו בין חברותיהם הפרטיות, שלפי הרשות "נמחלו" והפכו לרווח אישי חייב במס ● תגובת האחים נאוי: "ניסיון להחיות מחלוקת מלפני 16 שנה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

מתקרב הדד-ליין לאישור תקציב המדינה: הוגש לכנסת באיחור וללא רוב מובטח

בממשלה התעכבו עד כה בהגשת התקציב החדש לרשות המחוקקת, בעיקר מחשש שלא יימצא לו רוב בכנסת ● מערכת הביטחון תוקצבה ב-112 מיליארד שקל, וקיים חשש באוצר שהצבא לא יעמוד במסגרות שהוקצו לו

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

במקורות מזהירים: צפויה ירידת ערך של יותר ממיליארד שקל בנכסי החברה

חברת המים הלאומית מדווחת לבורסה כי תיתכן ירידה מהותית בערך נכסי החברה ובהון העצמי שלה, באומדן המצוי בטווח שבין כ-1.3 מיליארד שקל לכ-2.3 מיליארד שקל ● בנוסף, אומדן זה לא כולל את עלויות הפיתוח שהחברה צריכה להוציא בהיקף שנתי של כ-1.5 מיליארד שקל

אורמת טכנולוגיות / צילום: איל יצהר

מאסון טבע לחוזי ענק: האנליסטים היו פסימיים, אבל המניה הזו הפכה לכוכבת

בשנת 2018 התפרצות הר געש איימה על אחת מתחנות הכוח המרכזיות של אורמת ● אבל אז היא קדחה בבזלת, הפכה את האסון למנוע צמיחה ונכנסה בגדול לשוק הדאטה סנטרים ● כעת, עם שני חוזי ענק בשבוע ותשואה של 75% בשנה, עולה השאלה האם היא מצדיקה את המחיר? ● ניתוח חברה, מדור חדש

אשפוזי בית במקום אשפוזים בבתי החולים / צילום: Shutterstock

באוצר מתכננים: תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לבתי חולים שיעבירו מטופלים לאשפוזי בית

רפורמה של עשרות מיליוני שקלים בחוק ההסדרים מנסה להפחית עומס במחלקות הפנימיות: משרדי האוצר והבריאות יציעו לבתי החולים "דמי תיווך" או הסבת מיטות לאשפוז ביתי ● האם המודל החדש יצליח לשכנע את המנהלים לוותר על המטופלים במסדרון לטובת טיפול מרחוק?