מורן שוחט שניר הקימה עם בן זוגה את קליר ג׳נטיקס, שפיתחה אוטומציה לתהליכי ייעוץ גנטי - כמו איסוף היסטוריה משפחתית והתאמה אישית של בדיקות למטופל ● לפני שנתיים הם מכרו אותה ב–50 מיליון דולר, ועכשיו הם כבר עובדים על המיזם הבא
מורן שוחט שניר / צילום: איל יצהר
באוגוסט 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה, חזרה מורן שוחט שניר עם משפחתה לארץ - לאחר שהות בת 10 שנים בסן פרנסיסקו. זה היה לאחר שהיא ובעלה גיא מכרו את החברה שהקימו יחד - קליר ג'נטיקס, חברה שעסקה בריצוף גנטי, לאינביטה (Invitae) - חברה ציבורית לבדיקות ושירותים גנטיים מהגדולות בעולם, תמורת 50 מיליון דולר. 25 מיליון דולר במזומן, והשאר במניות.
"ההיי והסיפוק מכך שהחברה הצליחה, ושבנינו משהו שיכול לשנות חיים לאנשים, האפילה על הכסף שקיבלנו, שמרגיש לא מוחשי", אומרת שוחט שניר. מלבד התועלת הכספית של האקזיט, זה גם אפשר להם לקחת הפסקה מהמרוץ שבו היו נתונים מאז הקימו את החברה. הם הפכו להיות עובדים של אינביטה, והקורונה, שנתנה לגיטימציה לעבודה מרחוק, אפשרה להם לחזור ארצה. "במשך הרבה שנים רצינו לחזור", אומרת שוחט שניר. "זה משהו שממש כמהנו אליו, אבל זה לא התאפשר קודם כי הבסיס של החברה היה בארה"ב, והיינו במומנטום של גדילה".
שוחט שניר גדלה בפתח תקווה, כבת להורים רופאים: האם, פרופ' תמי שוחט, שהייתה מנהלת במרכז לבקרת מחלות והאב, פרופ' מוטי שוחט, הוא רופא ילדים וגנטיקאי. בין גיל 5 ל-10 גרה שוחט שניר עם המשפחה בלוס אנג'לס, שם ההורים עשו את ההתמחות שלהם. בצבא שירתה בממר"ם, ושם הכירה את בעלה גיא.
לאחר השחרור עשתה שני תארים בהנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב, ואז נסעו בני הזוג לארה"ב, ושוחט-שניר עשתה MBA בביה"ס הנחשב לעסקים, וורטון, בפילדלפיה, עם התמחות במערכת הבריאות האמריקאית.
עם סיום הלימודים השתלבה במדטרוניק האמריקאית, שעיסוקה בפיתוח, ייצור ושיווק מכשור רפואי, שם היתה אחראית על פיתוח עסקי ועל ניהול האסטרטגיה באחד מהמרכזים החברה. "גנטיקה תמיד היה חלק ממה שסבב אותי. תוך כדי לימוד התואר הראשון, גיא ואני לקחנו חלק בפרויקט של אבי - הגנופדיה, אנציקלופדיה לגנטיקה. אנחנו בנינו את האתר ואת התוכנה שאפשרה אוטומציה של בדיקות ייעוץ גנטי בהריון. כשהייתי במדטרוניק, היו חברות שהציעו בדיקות גנטיות במחיר מאוד נמוך, וחשבתי שאת מה שעשינו בישראל 10 שנים קודם לכן, הנגשת בדיקות גנטיות בהריון, ניתן לעשות בארה"ב, לכל תחום בעצם - הריון, סרטן, מחלות לב".
באותו זמן, מספרת שוחט שניר, עלות הבדיקות הגנטיות בעולם ירדה, בעוד היקף האינפורמציה על הקשר בין גנים לבין התפתחות מחלות גדל. וכך, אחרי כמה שנים במדטרוניק, היא ובעלה, מהנדס תוכנה שעבד באותה עת בסטארט־אפ שנרכש על ידי טוויטר, החליטו לאחד כוחות ולהקים את קליר ג'נטיקס.
לא חששתם?
"זה היה סיכון גדול אבל האמנו בזה".
"בארה"ב מאוד פרגנו לאופן ההתמודדות של ישראל עם הקורונה"
קליר ג'נטיקס פיתחה אוטומציה לתהליכים בייעוץ הגנטי, כמו איסוף היסטוריה משפחתית והתאמת הבדיקות הגנטיות הדרושות. את הטכנולוגיה שפיתחו - לה קראו GIA, ג'נטיק אינפורמיישן אסיסטנס - מכרו לבתי חולים ולמעבדות, ואלה המשיכו ומכרו אותה לקליניקות של רופאים. "לפני התור אצל הרופא הפציינט היה מקבל לינק לשאלון, והאינפורמציה שהתקבלה שימשה כלי עזר לרופא", היא מספרת.
קליר ג'נטיקס נמכרה ב־2019 לאינביטה, לאחר מספר שנות פעילות, ובני הזוג השתלבו בחברה - היא כמנהלת יחידת הדאטה והתוכנה, והוא כמנהל הצוות של קליר ג'נטיקס בתוך אינביטה. כעבור שנה שבו לארץ והמשיכו כאמור לעבוד מרחוק, עד נובמבר האחרון, אז עזבו בני הזוג את אינביטה. כעת הם מקימים חברה חדשה בתחום הגנטיקה. הרעיון הוא לפתח מוצר שיאפשר לכל אדם לשאת איתו (דיגיטלית) את התיק הגנטי שלו, שיוצג בכל ביקור אצל הרופא.
איך התרשמת מהטיפול בקורונה בישראל לעומת ארה"ב?
"מאוד מפרגנים שם לגבי האופן שבו ישראל התמודדה עם הקורונה. בכל מקרה, הופתעתי מארה"ב: הם לקחו אצטדיונים של כדורגל והפכו אותם למרכזי חיסונים ובדיקות, הכל בחינם".
איפה את רואה את עצמך בעתיד?
"אני חוזרת במהרה לכובע הזה של הקמת חברה, וזה מתוך תשוקה ואמונה שמידע רפואי נותן כוח למטופלים. בכלים הדיגיטליים שיש לנו כיום ניתן לאפשר גישה למידע הזה לאנשים בכל השכבות. זה מידע שיכול לתת לאנשים חיים טובים יותר ובריאים יותר, אז אני מקווה שנצליח בזה".