גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת מפץ בשוק הטלוויזיה? זו הייתה ההצעה הדרמטית של סלקום לפרטנר

לגלובס נודע כי לפני כמה חודשים הציעה סלקום לפרטנר למזג את פעילות הטלוויזיה, על רקע התחזקות שירותי הסטרימינג והפסדי החברות ● המגעים לא התקדמו בזמנו, אך הם צפויים להתחדש עם חילופי הבעלות בפרטנר ● לפי הערכות, רשות התחרות תתקשה לבלום מהלך כזה, מאחר שמדובר בשחקניות קטנות יחסית

אסנת רונן, יו''ר דירקטוריון פרטנר דורון כהן, יו''ר דירקטוריון סלקום / צילום: אסנת רום, כדיה לוי
אסנת רונן, יו''ר דירקטוריון פרטנר דורון כהן, יו''ר דירקטוריון סלקום / צילום: אסנת רום, כדיה לוי

האם סלקום ופרטנר יאחדו כוחות בשוק הטלוויזיה? סלקום פנתה לפני מספר חודשים לפרטנר והציעה לה למזג את פעילות הטלוויזיה בין החברות - כך נודע לגלובס. בזמנו המגעים לא התקדמו, אך כעת, עם חילופי הבעלות הצפויים בפרטנר, המשא-ומתן צפוי להתחדש, וקיימת היתכנות גבוהה לשיתוף-פעולה בין החברות בתחום הטלוויזיה.

דירקטוריון סלקום מוטרד מפעילות הטלוויזיה ההפסדית כבר תקופה, ויש קולות הקוראים למצוא מתווה למיזוג הפעילות עם חברה קיימת, לרכש משותף של תוכן או לצמצם את פעילות הטלוויזיה למינימום כדי להקטין הפסדים. ההצעה נשלחה לפרטנר מתוך ההנחה שגם אצל המתחרה פעילות הטלוויזיה הפסדית, ושתי החברות יכולות להרוויח רק אם ישתפו פעולה ביניהן.

אבל הרקע למהלך הוא לא רק ההכנסות. שתי התפתחויות חדשות ב-2022 מאיימות על השחקניות המסורתיות: הכניסה של שחקניות בינלאומיות כמו דיסני פלוס ו-HBO Max לשוק הישראלי; וחברת הסטרימינג החדשה של קשת ו-RGE, שאמורה להיכנס לענף ברבעון השלישי של השנה.

המגמה העולמית והצרכן הישראלי בכיוונים הפוכים

הבעיה המרכזית של סלקום היא שכרגע - והדגש הוא על העת הזאת - קשה מאוד למכור חבילות אינטרנט המבוססות על סיבים אופטיים, בלי טלוויזיה. הציבור הישראלי עדיין מחפש לרכוש חבילה של שירותים בידיעה שהוא נהנה ממחיר זול יותר לעומת רכישה של כל מוצר בנפרד.

מנגד, המגמה העולמית שהולכת ומתגברת היא הפוכה - יותר ויותר צרכנים בעולם מעדיפים לצרוך תשתית אינטרנט בנפרד מהתוכן, וההערכות הן שבקרוב גם הצרכנים הישראלים יצטרפו למגמה. בנוסף, התחרות בתחום הטלוויזיה הפכה את המחירים ללא רווחיים.

בסלקום המצב יותר חמור מאשר בפרטנר, שהמודל העסקי שלה תואם את המגמה העולמית. סלקום משלמת עשרות מיליוני שקלים בשנה עבור בהוצאות תוכן, והיא כפופה להסכמי תוכן לפחות עד סוף 2022. החברה נקטה שורה של פעילויות לקיצוץ בעלויות, אבל עדיין דוחה את הקולות שקוראים לצמצם את פעילות הטלוויזיה, בטענה כי השוק הופך לשוק של ענקים בינלאומיים בלבד.

לדברי הקולות בדריקטוריון, כרגע, הציבור הישראלי עדיין מחפש חבילות מתוך הרגל, אבל השוק ישתנה בקרוב, והישראלים יצטרפו למגמה העולמית שמעדיפה לרכוש את האינטרנט ואת התוכן בנפרד. בינתיים, הטענות הללו נדחו, מתוך חשש שהשינוי עוד רחוק וסלקום תתקשה במכירת חבילות אינטרנט.

המשימה של דניאל ספיר, המנכ"ל הנכנס של סלקום, תהיה לנסות לארגן מחדש את כל הפעילות הנייחת ובכללה פעילות הטלוויזיה. יש הטוענים בענף התקשורת כי החברות הסלולריות צריכות לחזור ולהיות חברות סלולר נטו ולהיפטר מכל יתר הפעילויות הנייחות, מתוך הנחה שהן הפסדיות וחוסמות את החברות מלקדם את עסקי הסלולר שלהן ובעיקר את הדור החמישי.

הנתונים של הרבעונים האחרונים מראים שגם בפרטנר וגם בסלקום הצמיחה במנויים הואטה מאוד, ופעילות הטלוויזיה מוטה למבצעים שרק שוחקים את המחירים.

סלקום פנתה לפרטנר בניסיון למצוא פתרון של מיזוג או רכש משותף של תוכן. בפרטנר לא שללו את האפשרות לעסקה, אבל סברו כי אם משלימים את המהלך, הוא צריך להיות יותר רחב ולכלול רכישה של פעילות הסיבים והטלוויזיה ביחד. בפרטנר הגיעו למסקנה שלרכוש את הטלוויזיה של סלקום בלבד זה לא אטרקטיבי מספיק בגלל הצורך בהחלפת ממירים ל-250 אלף לקוחות הטלוויזיה של סלקום.

הסטרימינג מארגן מחדש את שוק הטלוויזיה

נושא הרכש המשותף של תוכן כבר היה על השולחן מספר פעמים במסגרת משאים-ומתנים בין הוט ל-yes (שכל אחת בנפרד מחזיקה בנתח שוק בתחום הטלוויזיה של יותר לקוחות מסלקום ופרטנר יחד). המטרה של המגעים אז הייתה להוזיל את עלויות התוכן בעקבות שינוי מודל הצריכה שמביאות חברות הסטרימינג הבינלאומיות כמו נטפליקס, דיסני פלוס, אמזון פריים וכו'.

המגעים בין פרטנר לסלקום לא התקדמו בחודשים האחרונים, אבל על-פי ההערכות, דווקא חילופי הבעלות הצפויים בפרטנר, במסגרת הכניסה של קבוצת רודב-גבאי כבעלת השליטה, והעובדה שפרטנר הצטרפה לאחרונה כלקוחה של חברת IBC ותרכוש ממנה סיבים, עשויה להאיץ שיתוף-פעולה כזה או אחר בין החברות ואף עם שחקנים נוספים.

רשות התחרות תתקשה לבלום את המהלך

אם תבשיל, האפשרות למזג בין הפעילויות של סלקום ופרטנר תידרש לבחינה של רשות התחרות, אבל ההערכה היא שהרשות תתקשה למנוע את המהלך. פרטנר וסלקום הן מחוללות תחרות בשוק הטלוויזיה, אבל שתיהן שחקניות קטנות שביחד יש להן כ-500 אלף לקוחות, מספר דומה ללקוחות yes לבדה.

עניין נוסף שצפוי להשפיע על ההחלטה הוא המגבלות החלות על השחקניות המסורתיות בענף לא חלות על שחקניות סטרימינג בינלאומיות כמו נטפליקס (עם מעל מיליון לקוחות בישראל); והכניסה של השחקנים החדשים, בין אם הבינלאומיים ובין אם המקומיים דוגמת חברת הסטרימינג של קשת ו-RGE.

עוד כתבות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

אילוסטרציה: Shutterstock

למה ביהמ"ש הקפיא נכסים של איש עסקים בהיקף 17.6 מיליון שקל?

ביהמ"ש קיבל באופן חלקי תביעה נגד יו"ר דירקטוריון בחברה צרפתית המוחזקת בידי חברה ישראלית ליבוא משקאות, והורה על "צו מרווה" בגובה 17.6 מיליון שקל, המהווים את סך הכספים שהתובעים הלוו לחברות ● מדובר בסעד זמני חריג במשפט האזרחי, שכן בניגוד לעיקול רגיל, הצו אינו "תופס" נכס מסוים אלא מופנה אישית כלפי הנתבע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוות־דעת היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

מגדל מאייר ברוטשילד, ת''א. בעיגול: אמנון שעשוע / צילום:  איל יצהר, שלומי יוסף

אמנון שעשוע מציע למכירה פנטהאוז ב־75 מיליון שקל

הדופלקס היוקרתי במגדל מאייר ברוטשילד מוצע למכירה עם שטח בנוי נרחב, מרפסות ונוף פתוח ● מותג קפה טורקי עלית במהלך תוכן יוצא דופן עם הזמר טונה, שמוותר על פרסומת קלאסית ומוביל סדרת דוקו קצרה החושפת את תהליך היצירה של שיר חדש ● איגוד החברות הציבוריות מקים פורום ייעודי לסמנכ"לי כספים ● וגם: מינויים חדשים במינהל התכנון, פארק עידן הנגב ובנק ישראל ● אירועים ומינויים

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רן גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: הבית נרשם על שם הבת משיקולי מס - אך שייך לאם

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם הבת בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאם שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

המרוץ של אירופה להשתחרר מהתלות הביטחונית בארה"ב

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים