גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

בין פרופ' עידית מטות למשרד הבריאות: כך מאתגר איכילוב את התפיסה הרווחת במערכת

המשק משותק בשל מאות אלפי מאומתים ומבודדים, והמומחים ממשיכים להתגושש ביניהם - האם האומיקרון הפחות-לים מצדיק הגבלות? החיצים כולם מופנים למשרד הבריאות שמנהל את ההתמודדות עם המגפה ● כך נראים יחסי הכוחות הסבוכים שמקשים על הציבור להבין את ההנחיות ולמשק לנשום

פרופ' אש, פרופ' לוין, פרופ' בליצר, פרופ' גמזו, פרופ' מטות, פרופ' רהב / צילום: דוברות הכנסת, דמוקרט טיוי, איל יצהר, ראובן קסטרו, מירי גטניו - דוברות איכילוב, איליה מלינקוב
פרופ' אש, פרופ' לוין, פרופ' בליצר, פרופ' גמזו, פרופ' מטות, פרופ' רהב / צילום: דוברות הכנסת, דמוקרט טיוי, איל יצהר, ראובן קסטרו, מירי גטניו - דוברות איכילוב, איליה מלינקוב

ככל שמספר המאומתים והמבודדים במשק עולה - כך מתברר שמתווה הקורונה רחוק מלהיות מוסכם בין גורמי מקצוע רשמיים. בסוף השבוע שוב הגיעה המחלוקת על אופן ניהול המגפה לשיא: פרופ’ עידית מטות מבית החולים איכילוב אמרה בחשבון הפייסבוק הרשמי של בית החולים, כי משרד הבריאות מעורר חרדה מיותרת בקרב הציבור ש"לא כדין"; משרד הבריאות ענה (ובהמשך מחק), כי מטות מונעת מתאוות פרסום וש"אם היא לא יכולה לעזור, עדיף שלא תפריע".

הפיצוץ הזה מעיד על העצבים המרוטים של כל הגורמים העוסקים בנושא לאחר מעל שנתיים של התמודדות עם הקורונה. אבל הוא מראה גם את השינוי בתוכן הדיון. אם ב-2020, עת התפרצה המגפה, הסוגיה העיקרית הייתה עד כמה להגביל את פתיחת המשק, והגורמים נעמדו איפה שהוא על הרצף של הסוגיה - בעד פתיחה, גישה שיוצגה במיינסטרים של ארגוני הבריאות בעיקר על ידי איכילוב, או בעד סגירה הרמטית, גישה שיוצגה על ידי משרד הבריאות ומנכ"לו דאז משה סימן טוב - כיום הסערה היא סביב מגוון נושאים. וככל שיש סערה מרובת דעות, כך קשה להבין או לקבוע מהו המתווה הנכון יותר.
בין הסוגיות: האם להתחסן, כמה להתחסן, האם להטיל מגבלות דיפרנציאליות על לא מתחסנים? כמה מן האוכלוסייה לבדוק, באילו בדיקות, מי צריך לקבל עדיפות בבדיקות?לצד הכיוונון המדויק כל כך של הדעות וההמלצות, רוב המומחים מיואשים בכלל מן האפשרות שמשהו יעזור.

כדי להבין את ה"קרב על המתווה", ניסינו למפות את יחסי הכוחות בין כל גורמי המקצוע המעורבים.

 

איכילוב: המדינה ב"אובססיה"

קחו למשל את בית החולים איכילוב. הפוסט של מטות פורסם כאמור מהחשבון של בית החולים. בעבר, מסרים דומים של מטות ושל דובר בית החולים אבי שושן גובו על ידי מנכ"ל בית החולים רוני גמזו. כך קרה גם הפעם: גמזו עלה לשידור ב-ynet וטען כי הדבר הכי חשוב בגל האומיקרון הוא להשאיר את המשק פתוח ואת המערכות האזרחיות עובדות, ובתי החולים וקופות החולים "כבר יסתדרו". הוא טען בין היתר כי המדינה נמצאת "באובססיה" סביב האומיקרון.

עם זאת, לגמזו דיעה שונה משל מטות בסוגיית הבדיקות. מטות ממליצה לשים דגש על הישארות בבית של חולים תסמיניים ומסיכה לכלל הציבור, ללא תלות באיזו מחלה ספציפית הם עלולים להפיץ. לעומת זאת גמזו מאמין שהבדיקות הן עמוד השדרה של המאבק. "אפשר להגיע ל-300-400 אלף בדיקות. בואו נטפל בתפעול של תחנות הבדיקה. כי הבדיקה בקורונה, גם באומיקרון, היא חשובה".

הדברים של גמזו הם בסתירה למכתב של ארגון רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, אשר הצהיר כי: "הגיע הזמן לשנות את המדיניות של הבדיקות והבידודים האוטומטיות לכל המגעים. יש להתמקד בבדיקה של מגעים עם תסמינים".

משרד הבריאות: חשש שההקלות ייתפסו כזלזול

משרד הבריאות, אשר בגלים הקודמים היה נחשב לגורם הבולט בקריאתו לסגירת המשק, והוביל בפועל את המדיניות בכיוון זה - לא באמת שונה מאוד בעמדתו מזו של גמזו. משרד הבריאות לא קורא כרגע למגבלות נוספות, ונאחז בעיקר בצעדים הדיפרנציאליים. מחוסנים ממשיכים בחייהם כמעט כבעבר, והמגבלות שלו הם בעיקר על לא מחוסנים והורים לילדים עד גיל 5.

אם כך על מה יצא קצפו של משרד הבריאות כלפי מטות? בעיקר על עצם סגנון ההתנסחות שלה אשר נתפס על ידי המשרד כמקל ראש בקורונה.

ואם נשווה את הגישה של משרד הבריאות מול זו של גמזו, הרי שמצד אחד גמזו תומך מאוד בהתחסנות, כולל בחיסון רביעי. אבל מצד שני, אינו תומך היום במגבלות של תו ירוק ותו סגול, שלדבריו פחות יעילות בגל הנוכחי.

קבינט המומחים: הבעיה היא בכלל דלתא

קבינט המומחים המייעץ לקבינט הקורונה, בראשו עומד פרופ’ רן בליצר, יצא גם הוא בשורה של המלצות. קבינט המומחים מתנגד למגבלות דרסטיות אבל מציע הגבלת התקהלויות ותו סגול, וזאת בין היתר כדי להתמודד דווקא עם וריאנט דלתא שעדיין אחראי לחלק גדול מן החולים הקשים החדשים. במקביל, אומרים בקבינט המומחים, יש לתת לאנשים בסיכון תמיכה באמצעות תקנות וסעדים כלכליים, שתוכל לאפשר להם לצלוח את הגל בשלום.

ומכתב מעניין נוסף נכתב במשותף על ידי עמותת "מדעת" יחד עם הארגון הישראלי למחלות זיהומיות, וחתום גם על ידי יו"ר הארגון, פרופ’ גליה רהב משיבא. במכתב, שממוען לראש הממשלה נפתלי בנט, המומחים כמעט מתחננים כי הממשלה תמשיך לקחת את הקורונה ברצינות. הם טוענים כי הקורונה לא מתאימה לניהול על בסיס תסמינים, וגם כי אי אפשר באמת להפריד בין קבוצות סיכון למי שאינם בסיכון. אז מה כן? הדגש במכתב הוא על עידוד בדיקות וקטיעת שרשראות הדבקה באופן עצמאי, כלומר להדגיש בפני הציבור את האחריות להיכנס לבידוד במקרה של הדבקה, ולאפשר למי שבאו במגע עם חולים מאומתים להיבדק בעצמם ולנקוט משנה זהירות.

בוגרי התפרצות 2020: לסגור את בתי הספר

שוחחנו גם עם מי שהייתה אחראית במידה רבה על מדיניות הקורונה של 2020, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות לשעבר, פרופ’ סיגל סדצקי. לו הדברים היו בידיה, היא אומרת, היא הייתה מציעה סגירה של בתי הספר למשך שבועיים, וגם הגבלה של התקהלויות. "אחרי כל מה שהילדים עברו, זה מה שיגמור אותם?", היא אומרת.

"כולם מדברים על להשאיר את המשק פתוח, אבל אנחנו רואים שזה לא באמת מה שקורה. הכבישים ריקים, במסעדות וההופעות התפוסה דלילה. הרבה אנשים מקבלים החלטה פרטית להיזהר, ונוצר מצב מאוד מוזר שבו בפועל המשק מושבת. אז זה בסדר שיש כרגע משקל בהחלטות שהוא גבוה יותר לגורמים הכלכליים מאשר לגורמים האפידמיולוגיים, אבל הבעיה היא שהציבור לא כל כך מבין את זה. אנחנו רואים את זה בתחושת הבלבול סביב בדיקות האנטיגן". התוצאה היא אבדן אמון והקלת ראש בהנחיות.

הסכמה: קיצור בידוד ועטיית מסכות

האם יש משהו שהמומחים מסכימים עליו? נראה כי המומחים מסכימים כי עדיף מבחינה רפואית גל איטי יותר שלא יקריס את מערכת הבריאות על פני הדבקה חזקה ומהירה. כולם מסכימים על חשיבותן של מסיכות ככלי למניעת הדבקות. הרוב מסכימים על קיצור הבידוד למאומתים. כולם מסכימים כי יש לתמוך באנשים בסיכון כדי שיוכלו לשמור על עצמם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

כמה כסף באמת מותר להפקיד מדי שנה לקרן השתלמות?

באיזה מניה השקיעה ברקשייר האת'ווי 17 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה? ● וגם: זכיין זארה ישראל הפסיד לרשות המסים. כמה מס ישלם? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

זום גלובלי / צילומים: reuters-KEVIN LAMARQUE, Picture Alliance

המבוי הסתום מול איראן מוליד פסגה חדשה? הצעד המפתיע של טראמפ במזרח הרחוק

נשיא ארה"ב הודיע על צמצום תרגילים צבאיים עם קוריאה הדורמית ומכריז על חידוש המגעים עם קים ג'ונג און • זלנסקי מתמודד עם איום חדש, אך הפעם מבית • ואיסלנד נערכת להכרעה על יחסיה עם אירופה ● זום גלובלי

מעין אדם ואופיר יוסף / צילום: תמונה פרטית

מעיין אדם, מייסדת מאמי: "הציעו לי 300 מיליון שקל, אבל אני לא פה כדי למכור"

כשהיא יצאה לדרך עם מועדון "מאמי" בהשקעה עצמית של 700 אלף שקל ("חסכונות שיועדו לבית"), לא מעט מותגים התקשו להסתדר עם שיטות העבודה החדשניות והלא–מקובלות של מעיין אדם ● היום, שנתיים וחצי אחרי, היא עם 400 אלף חברות מועדון, כרטיס אשראי חדש שצבר תוך חודש 20 אלף לקוחות, ופעילות מקיפה שכוללת גם נדל"ן ורכב ● המנכ"ל שגייסה, אופיר יוסף: "אנחנו לא מחפשים משקיע, אבל אם תבוא הצעה מעניינת, נבחן אותה"

מטוס של חברת קונדור / צילום: אור גפן

בדיוק הבשורה שחברות התעופה הזרות לא רצו לשמוע

מה המשבר בנתב"ג יעשה לחברות הזרות ● באסותא יש חשד לפרשה חדשה ● והשינוי בחברה שפדרר מושקע בה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבוצת טאטא / צילום: Shutterstock

מאבק השליטה שמטלטל את אחד התאגידים הגדולים בעולם

אחרי כמעט עשור, יו"ר קבוצת טאטא הודיע כי יעזוב את תפקידו על רקע מאבקי כוח בצמרת ● המאבק על זהות מחליפו מגיע בזמן שהקבוצה מתמודדת עם קשיים באייר אינדיה ועם טלטלה בעסקי הטכנולוגיה ● החברות באימפריה העסקית ההודית שוות יחד כ־320 מיליארד דולר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במצר הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

אחרי ששברה שיא בים: נושאת המטוסים עוזבת את איראן

לאחר שורת דיווחים בתקשורת על קשיים שחוו הלוחמים על נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן, ולאחר ששברה שיא שהות בים של 270 יום - הספינה החלה במסעה חזרה לארה״ב ● במקומה תוצב נושאת המטוסים ג׳ורג׳ וושינגטון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המצור הכלכלי על איראן עולה מדרגה: אילו מדינות נמצאות על הכוונת של טראמפ?

נשיא ארה"ב מאיים להחמיר את הסנקציות על טהרן, ומאיים על כל מדינה ותאגיד שמקיים יחסים כלכליים עם משטר האיתוללות • מסין והונג קונג, דרך איחוד האמירויות והודו, ועד נתיבי ההברחה באירופה ובאמריקה הלטינית: מפת המדינות והגופים שנמצאים במוקד הסערה הכלכלית

הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

סקנדל בחברה החדשה בבורסה: המסחר במניה הופסק – בגלל אי סדרים

רגע לפני שהיא צריכה לפרסם את דוחותיה למחצית הראשונה של השנה, המסחר במניית תומר מזון הופסק בעקבות דיווח של החברה על בעיות לכאורה בטיפול במלאי ● תומר מזון הצטרפה לבורסה לפני כשלושה חודשים, ונסחרת בבורסה לפי שווי של 138 מיליון שקל

למה כל חברות כרטיסי האשראי רודפות אחרי מועדוני התעופה?

מועדון הנוסע המגהץ: הקרב על הטסים ממריא לשיאים חדשים - ויש לכך סיבה טובה

מועדוני התעופה, המבטיחים למחזיקים בהם כרטיסי טיסה מוזלים, הפכו למנוע רווח חזק בשוק האשראי בישראל, ומספרם זינק לכמעט 800 אלף כרטיסים ● הערכות: בכרטיסי פליי קארד, FlyAll ו־SkyMAX מוציאים המחזיקים כפול מאשר בכרטיס רגיל ● המטרה: להוציא אתכם מהכרטיס הבנקאי ולגרום לכם לבזבז יותר, רצוי בחו"ל ● וגם: האם זה בכלל כדאי?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב תחזיר מיליון שקל לעמיתים. מי זכאי וכמה יקבלו?

מיטב העלתה דמי ניהול לעמיתים בקרן הפנסיה כברירת מחדל במהלך 10 השנים הראשונות - למרות שרשות שוק ההון אוסרת על כך ● במסגרת פשרה, מיטב תחזיר כסף ל-10.5 אלף לקוחות, בסכום כולל של 1.2 מיליון שקל ● חוסכים פעילים יקבלו את ההחזר בצורת פטור מדמי ניהול ל-7 חודשים

פסל של תומאס ג'פרסון. צמצום החוב כיעד מרכזי / צילום: Shutterstock

מה הבין תומאס ג'פרסון ב-1801 ששינה את מאזן הכוחות עבור טראמפ ב–2026

בשיא כוחן מדינות החוף הברברי של צפון אפריקה הטילו אימה על חלקים נרחבים מהים התיכון, והרבה מעבר לו ● בעוד קודמו העדיף לשלם להן פרוטקשן, הנשיא ג'פרסון החליט לשלוח אוניות מלחמה לים התיכון, יצא למלחמה - וניצח ● השאלה הגדולה שעומדת בפני ארה"ב היום היא האם המלחמה שפתחה באיראן דומה למלחמה ההיא בכך שגם אותה אמריקה לא יכולה להרשות לעצמה להפסיד

רה''מ בנימין נתניהו בפריימריז הליכוד / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

מה קרה בפעם הקודמת שהליכוד ניסה להדיח את האחראי על שביתה בנתב"ג?

הליכוד הודיע אמש כי נתניהו הורה להדיח מחברותו במפלגה את יו"ר ועד העובדים של נתב"ג פנחס עידן ● חוקת המפלגה וההיסטוריה מלמדים - זה לא עומד להיות פשוט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

המהפך בשוק הגמל נמשך: גם הפניקס עקפה את אלטשולר שחם

הפניקס הופכת לגוף השלישי בגודלו בתעשיית הגמל ● כלל ביטוח עם החודש החזק ביותר שלה מעולם ● אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד כסף בקצב גבוה

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

הכאוס בנתב"ג: הטיסה אולי תמריא, אבל מה עם המזוודות?

עצירת הטיסות בנתב"ג בשיא עונת הקיץ אולי הסתיימה כעת, אך השיבושים רחוקים מסיום ● מי יספוג עיכוב קל יחסית, ולמה טיסות השכר והחברות המוזלות נמצאות בסיכון גבוה יותר לביטולים?

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

יו״ר ועד העובדים בנתב״ג בתגובה ראשונה: ״לא היתה שביתה״

פנחס עידן בתגובה ראשונה: "לא הייתה אתמול שביתה...מדובר במצוקה פיזית, בריאותית ואנושית של עובדים" ● הוא מזהיר את ראש הממשלה: "אם בעיית המחסור החמור בכוח אדם לא תיפתר בהקדם, תעמוד בפנינו מכשלה אמיתית לעבור את תקופת עומסי חגי תשרי"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בבניין עם אופק לפינוי־בינוי: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בנהריה?

הדירה מתפרשת על פני שטח של 68 מ"ר ונמצאת בקומה הראשונה מתוך שבע ● המתווכת שייצגה את הרוכשים בעסקה: "בנהריה יש כרגע פעילות ונסגרות לא מעט עסקאות. אנשים התרגלו למצב הביטחוני וחזרו לשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פיאט גרנדה פנדה 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-119 אלף שקל: מאחורי הגימיק מסתתרת מכונית חסכונית ונעימה

העיצוב הנוסטלגי ושובר השגרה של פיאט גרנדה פנדה הקומפקטית הוא הגימיק העיקרי שלה, אבל מאחוריו מסתתרת מכונית סופר־מיני אירופית מהונדסת היטב, חסכונית ונעימה במחיר נגיש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב - מדד הבנייה הוביל; הביטקוין מזנק

מחיר הביטקוין מגיע לכ-77 אלף דולר, עלייה שבועית של כמעט 20% ● מדד ת"א 35 ננעל בעלייה קלה של כ-0.3%, מדד ת"א 90 טיפס בכ-0.7% ● בזק העלתה תחזיות ● מניות ICL, דמרי ומנורה עלו ● שער הדולר עומד סביב 3 שקלים ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות

להתאמן על הורות בעזרת מוח זעיר המיוצר מהתאים שלכם / צילום: נוצר באמצעות בינה מלאכותית

פרויקט האומנות של הד"ר להנדסת מכונות עלול לגרום לכם לפקפק בהחלטות הוריות שעשיתם

ד"ר מיטל גבע גידלה רקמת מוח בצלוחית ומציעה לאנשים להתאמן ולהתנסות כדי לראות אם הם יכולים להיות הורים טובים ● אלה שניסו לקיים אינטראקציה עם "שון" גילו אמת קשה: שום דבר שהם עושים אינו מספיק טוב

אבקת חלבון / צילום: Reuters,  IMAGO/Ulrich Roth

לצרוך חלבון אחרי אימון? מה מגלים המחקרים

תעשיית המזון מציפה את המדפים במוצרים שמבטיחים יותר חלבון, והטרנד כבר הגיע אפילו לדונאטס ● איך הוא השתלט על השיח התזונתי, והאם אנחנו באמת צריכים כל כך הרבה? ● מומחים מפרקים כמה מיתוסים ומבחינים בין טרנד שיווקי לתפריט בריא