גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין פרופ' עידית מטות למשרד הבריאות: כך מאתגר איכילוב את התפיסה הרווחת במערכת

המשק משותק בשל מאות אלפי מאומתים ומבודדים, והמומחים ממשיכים להתגושש ביניהם - האם האומיקרון הפחות-לים מצדיק הגבלות? החיצים כולם מופנים למשרד הבריאות שמנהל את ההתמודדות עם המגפה ● כך נראים יחסי הכוחות הסבוכים שמקשים על הציבור להבין את ההנחיות ולמשק לנשום

פרופ' אש, פרופ' לוין, פרופ' בליצר, פרופ' גמזו, פרופ' מטות, פרופ' רהב / צילום: דוברות הכנסת, דמוקרט טיוי, איל יצהר, ראובן קסטרו, מירי גטניו - דוברות איכילוב, איליה מלינקוב
פרופ' אש, פרופ' לוין, פרופ' בליצר, פרופ' גמזו, פרופ' מטות, פרופ' רהב / צילום: דוברות הכנסת, דמוקרט טיוי, איל יצהר, ראובן קסטרו, מירי גטניו - דוברות איכילוב, איליה מלינקוב

ככל שמספר המאומתים והמבודדים במשק עולה - כך מתברר שמתווה הקורונה רחוק מלהיות מוסכם בין גורמי מקצוע רשמיים. בסוף השבוע שוב הגיעה המחלוקת על אופן ניהול המגפה לשיא: פרופ’ עידית מטות מבית החולים איכילוב אמרה בחשבון הפייסבוק הרשמי של בית החולים, כי משרד הבריאות מעורר חרדה מיותרת בקרב הציבור ש"לא כדין"; משרד הבריאות ענה (ובהמשך מחק), כי מטות מונעת מתאוות פרסום וש"אם היא לא יכולה לעזור, עדיף שלא תפריע".

הפיצוץ הזה מעיד על העצבים המרוטים של כל הגורמים העוסקים בנושא לאחר מעל שנתיים של התמודדות עם הקורונה. אבל הוא מראה גם את השינוי בתוכן הדיון. אם ב-2020, עת התפרצה המגפה, הסוגיה העיקרית הייתה עד כמה להגביל את פתיחת המשק, והגורמים נעמדו איפה שהוא על הרצף של הסוגיה - בעד פתיחה, גישה שיוצגה במיינסטרים של ארגוני הבריאות בעיקר על ידי איכילוב, או בעד סגירה הרמטית, גישה שיוצגה על ידי משרד הבריאות ומנכ"לו דאז משה סימן טוב - כיום הסערה היא סביב מגוון נושאים. וככל שיש סערה מרובת דעות, כך קשה להבין או לקבוע מהו המתווה הנכון יותר.
בין הסוגיות: האם להתחסן, כמה להתחסן, האם להטיל מגבלות דיפרנציאליות על לא מתחסנים? כמה מן האוכלוסייה לבדוק, באילו בדיקות, מי צריך לקבל עדיפות בבדיקות?לצד הכיוונון המדויק כל כך של הדעות וההמלצות, רוב המומחים מיואשים בכלל מן האפשרות שמשהו יעזור.

כדי להבין את ה"קרב על המתווה", ניסינו למפות את יחסי הכוחות בין כל גורמי המקצוע המעורבים.

 

איכילוב: המדינה ב"אובססיה"

קחו למשל את בית החולים איכילוב. הפוסט של מטות פורסם כאמור מהחשבון של בית החולים. בעבר, מסרים דומים של מטות ושל דובר בית החולים אבי שושן גובו על ידי מנכ"ל בית החולים רוני גמזו. כך קרה גם הפעם: גמזו עלה לשידור ב-ynet וטען כי הדבר הכי חשוב בגל האומיקרון הוא להשאיר את המשק פתוח ואת המערכות האזרחיות עובדות, ובתי החולים וקופות החולים "כבר יסתדרו". הוא טען בין היתר כי המדינה נמצאת "באובססיה" סביב האומיקרון.

עם זאת, לגמזו דיעה שונה משל מטות בסוגיית הבדיקות. מטות ממליצה לשים דגש על הישארות בבית של חולים תסמיניים ומסיכה לכלל הציבור, ללא תלות באיזו מחלה ספציפית הם עלולים להפיץ. לעומת זאת גמזו מאמין שהבדיקות הן עמוד השדרה של המאבק. "אפשר להגיע ל-300-400 אלף בדיקות. בואו נטפל בתפעול של תחנות הבדיקה. כי הבדיקה בקורונה, גם באומיקרון, היא חשובה".

הדברים של גמזו הם בסתירה למכתב של ארגון רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, אשר הצהיר כי: "הגיע הזמן לשנות את המדיניות של הבדיקות והבידודים האוטומטיות לכל המגעים. יש להתמקד בבדיקה של מגעים עם תסמינים".

משרד הבריאות: חשש שההקלות ייתפסו כזלזול

משרד הבריאות, אשר בגלים הקודמים היה נחשב לגורם הבולט בקריאתו לסגירת המשק, והוביל בפועל את המדיניות בכיוון זה - לא באמת שונה מאוד בעמדתו מזו של גמזו. משרד הבריאות לא קורא כרגע למגבלות נוספות, ונאחז בעיקר בצעדים הדיפרנציאליים. מחוסנים ממשיכים בחייהם כמעט כבעבר, והמגבלות שלו הם בעיקר על לא מחוסנים והורים לילדים עד גיל 5.

אם כך על מה יצא קצפו של משרד הבריאות כלפי מטות? בעיקר על עצם סגנון ההתנסחות שלה אשר נתפס על ידי המשרד כמקל ראש בקורונה.

ואם נשווה את הגישה של משרד הבריאות מול זו של גמזו, הרי שמצד אחד גמזו תומך מאוד בהתחסנות, כולל בחיסון רביעי. אבל מצד שני, אינו תומך היום במגבלות של תו ירוק ותו סגול, שלדבריו פחות יעילות בגל הנוכחי.

קבינט המומחים: הבעיה היא בכלל דלתא

קבינט המומחים המייעץ לקבינט הקורונה, בראשו עומד פרופ’ רן בליצר, יצא גם הוא בשורה של המלצות. קבינט המומחים מתנגד למגבלות דרסטיות אבל מציע הגבלת התקהלויות ותו סגול, וזאת בין היתר כדי להתמודד דווקא עם וריאנט דלתא שעדיין אחראי לחלק גדול מן החולים הקשים החדשים. במקביל, אומרים בקבינט המומחים, יש לתת לאנשים בסיכון תמיכה באמצעות תקנות וסעדים כלכליים, שתוכל לאפשר להם לצלוח את הגל בשלום.

ומכתב מעניין נוסף נכתב במשותף על ידי עמותת "מדעת" יחד עם הארגון הישראלי למחלות זיהומיות, וחתום גם על ידי יו"ר הארגון, פרופ’ גליה רהב משיבא. במכתב, שממוען לראש הממשלה נפתלי בנט, המומחים כמעט מתחננים כי הממשלה תמשיך לקחת את הקורונה ברצינות. הם טוענים כי הקורונה לא מתאימה לניהול על בסיס תסמינים, וגם כי אי אפשר באמת להפריד בין קבוצות סיכון למי שאינם בסיכון. אז מה כן? הדגש במכתב הוא על עידוד בדיקות וקטיעת שרשראות הדבקה באופן עצמאי, כלומר להדגיש בפני הציבור את האחריות להיכנס לבידוד במקרה של הדבקה, ולאפשר למי שבאו במגע עם חולים מאומתים להיבדק בעצמם ולנקוט משנה זהירות.

בוגרי התפרצות 2020: לסגור את בתי הספר

שוחחנו גם עם מי שהייתה אחראית במידה רבה על מדיניות הקורונה של 2020, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות לשעבר, פרופ’ סיגל סדצקי. לו הדברים היו בידיה, היא אומרת, היא הייתה מציעה סגירה של בתי הספר למשך שבועיים, וגם הגבלה של התקהלויות. "אחרי כל מה שהילדים עברו, זה מה שיגמור אותם?", היא אומרת.

"כולם מדברים על להשאיר את המשק פתוח, אבל אנחנו רואים שזה לא באמת מה שקורה. הכבישים ריקים, במסעדות וההופעות התפוסה דלילה. הרבה אנשים מקבלים החלטה פרטית להיזהר, ונוצר מצב מאוד מוזר שבו בפועל המשק מושבת. אז זה בסדר שיש כרגע משקל בהחלטות שהוא גבוה יותר לגורמים הכלכליים מאשר לגורמים האפידמיולוגיים, אבל הבעיה היא שהציבור לא כל כך מבין את זה. אנחנו רואים את זה בתחושת הבלבול סביב בדיקות האנטיגן". התוצאה היא אבדן אמון והקלת ראש בהנחיות.

הסכמה: קיצור בידוד ועטיית מסכות

האם יש משהו שהמומחים מסכימים עליו? נראה כי המומחים מסכימים כי עדיף מבחינה רפואית גל איטי יותר שלא יקריס את מערכת הבריאות על פני הדבקה חזקה ומהירה. כולם מסכימים על חשיבותן של מסיכות ככלי למניעת הדבקות. הרוב מסכימים על קיצור הבידוד למאומתים. כולם מסכימים כי יש לתמוך באנשים בסיכון כדי שיוכלו לשמור על עצמם.

עוד כתבות

לקראת המונדיאל: מסכי הטלוויזיה הבולטים בשוק

בחודש הבא תיערך אליפות העולם בכדורגל, שרובנו נראה על מסכים מהבית ● פנינו ליבואניות הטלוויזיות ושאלנו מה הדגם המומלץ מבחינתן לצפייה במשחקים

סרן מעוז ישראל רקנטי ז''ל / צילום: N12

הותר לפרסום: סרן מעוז ישראל רקנטי נפל בקרב בדרום לבנון

טראמפ יכנס את יועציו הקרובים לדיון מכריע בנוגע לאיראן; בישראל נערכים לאפשרות של ימים עד שבועות של לחימה ● באיחוד האמירויות מתייחסים לראשונה לדיווחים על כך שתקפו באיראן במלחמה: "כל הפעולות היו הגנתיות" ● למרות ירי בלתי פוסק של חיזבאללה – ארה"ב הודיעה: "הפסקת האש בין לבנון לישראל תוארך ב-45 יום" ● חיל האוויר תקף שני מחבלים שפעלו ממבנה בדרום לבנון ● צה"ל חיסל שני מחבלי חמאס שפשטו לישראל ב-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים 

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן מחסל פוזיציה, ובונה אחת חדשה: "אטרקטיבית במיוחד"

המיליארדר היהודי ביל אקמן רוכש 5.6 מיליון מניות של מיקרוסופט לאחר שענקית הטכנולוגיה סובלת מביצועי חסר ביחס למתחרות • בפוסט מפורט לרשתות החברתיות הוא מפרק את החששות מתחרות, מגן על השקעות ההון הגדולות, ומבהיר לגבי היציאה מגוגל: "זה לא הימור נגד החברה, אלא מקור מימון"

לירן רזמוביץ', ארז גולדשמידט, עפר גרינבאום, צביקה מנס, רנן כהן אורגד / צילום:  יונתן בלום, איל יצהר, דורון לצטר ובאדיבות המצולמים

שוק ההנפקות בת"א רותח, ואלה המתווכים שמקבלים עמלות במאות מיליוני שקלים

לאחר כמה שנים מנומנמות, ידיהם של החתמים שוב עמוסות - כשהם פועלים להכניס עוד ועוד חברות לבורסה ● בענף הקטן והתחרותי, שבו כולם רוצים לנגוס בעוגת העמלות, מדווחים על "פקקי תנועה" בדרך לפגישות עם המוסדיים ועל הלחצים מצד בעלי החברות ● וגם: החתמים הבולטים בשוק וכמה כסף הם מגלגלים

משה כחלון, לשעבר יו''ר יונט קרדיט / צילום: יוסי כהן, רפי קוץ

בדרך לפוליטיקה? הוגש כתב אישום נגד משה כחלון - יודה ויורשע בעבירה קלה

שר האוצר לשעבר משה כחלון, ששימש כיו"ר יונט קרדיט ב-2022-2021, יודה בהסדר טיעון בעבירת דיווח ויקבל עונש הכולל מאסר על-תנאי וקנס בסך 180 אלף שקל ● שאלת הקלון אינה חלק מהסדר הטיעון, והיא תוכרע ככל שכחלון יבקש לחזור לחיים הפוליטיים ● במקביל הוגשו כתבי אישום נגד שבעה נאשמים ושתי חברות

משה כחלון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

החשדות נגד כחלון נגמרו בהסדר טיעון מקל. ומה לגבי הקלון?

משה כחלון הגיע להסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט, החברה בה שימש יו"ר ושבה התגלו אי־סדרים כספיים ● שר האוצר לשעבר יודה בעבירה קלה של דיווח, וצפויים להיגזר עליו, בין היתר, מאסר על־תנאי וקנס ● השאלה הגדולה: האם ההרשעה מהווה קלון שימנע ממנו לשוב לחיים הפוליטיים?

ח''כ גלית דיסטל-אטבריאן / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בליץ חקיקה ב-3 ימים: סערה בוועדת התקשורת לאחר פיצול חוק השידורים

על רקע החשש מפיזור הכנסת, ועדת התקשורת בראשות ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן נכנסת כעת ל-3 ימים של דיונים רצופים ואינטנסיביים, כאשר עפ"י הערכות, בתום התהליך היא צפויה להעביר את חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי ● מהם השינויים עקב פיצול החוק, ומה טוענים המתנגדים?

הבניין ברחוב המלך ג'ורג' 21 / מדרחוב בן יהודה 23

בכמה נמכרה חנות בבניין בן 100 שנה בירושלים?

חנות בשטח של 129 מ"ר במדרחוב בן יהודה בירושלים נמכרה ב־9.5 מיליון שקל ● החנות הורכבה משלוש חנויות ומחסן, ונמצאת בבניין ההיסטורי כבן 100 שנה

גן מאיר בתל אביב. ''בית הקפה שפועל שם, בנקודה הכי חלשה של הפארק, מוסיף מאוד לביטחון של השוהים בו'' / צילום: Shutterstock

"50 אנשים שהולכים ברחוב הם כמו 50 שוטרים": איך נעזרים בתכנון כדי ליצור סביבה עירונית בטוחה יותר?

מקרי הרצח שאירעו בעת האחרונה ברחובות הדגישו את חשיבות הרגשת הביטחון, והביטחון בפועל, בערים בישראל ● הדרך שבה מתכננים בתי מגורים, רחובות ושכונות יכולה לתרום רבות לביטחון האזרחים - וגם להשפיע לשלילה, כשאינה נעשית כראוי ● "תכנון הוא כלי עמוק ליצירת ביטחון אישי וחוסן חברתי"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

הערכה: אילון מאסק לא יגיע לישראל כאורח משרד התחבורה

מאסק היה אמור להגיע כאורח משרד התחבורה וכנס התחבורה סמארט מוביליטי באמצע מרץ השנה ● נכון לעכשיו נמנע ממנו להגיע לישראל, וזאת משום שהצטרף לנסיעה לסין עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ● יחד עם זאת, ההערכה היא כי תיערך עמו שיחת וידאו, או שיועבר נאום מוקלט

כותרות העיתונים בעולם

ישראל נגד ארה"ב וסין: איזו מערכת לייזר ירכשו מדינות המפרץ?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מעוניינות לרכוש מערכת לייזר בעקבות המלחמה עם איראן, המדינות שהרוויחו מהעלייה במחיר הנפט, ובעולם נשמו לרווחה כשישראל לא זכתה באירוויזיון • כותרות העיתונים בעולם 

רקטת אקסטרא של אלביט. המנוע יוצר ע''י תומר / צילום: אלביט מערכות

החברה הביטחונית הסודית והפיצוץ החריג בבית שמש

בחברה הביטחונית הממשלתית "תומר" מיהרו להבהיר שהפיצוץ במוצאי שבת היה ניסוי מתוכנן ● אך האירוע סיפק הצצה נדירה לחברה שמפתחת מנועים רקטיים לטילים, בהם החץ ● מדוע הפעילות שלה מסווגת, אילו טילים מונעים בזכותה ואיך היא נוצרה מהפרטת תעש?

נועם בתן והרקדניות בחצי הגמר / צילום: Reuters, Jens Büttner

לידיעת נועם בתן: שוק הימורי האירוויזיון סוער מתמיד

הגולשים בפולימרקט מעניקים לישראל את המקום החמישי באירוויזיון, אבל עד כמה זה באמת צופה פני עתיד? ● כך פועל המנגנון הכלכלי שמאחורי שוק הימורי השירים וגם: איזה הימור מסעיר יותר את הגולשים - חידוש המלחמה באיראן או האירוויזיון?

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

למילואימניקים ולוחמים: השר חיים כץ הורה על פתיחת הגרלת "דירה בהנחה" כבר בשבוע הבא

מועצת מקרקעי ישראל התכנסה לדון בהשלכות פסיקת בג"ץ על זכאות חרדים להטבות בדיור, אך שאלת זכאותם של צעירים חרדים שאינם משרתים בצה"ל נותרה בינתיים ללא הכרעה ברורה ● בסיום הדיון הודיע השר חיים כץ הודיע על פתיחת הגרלת דירה בהנחה כבר ב־25 במאי: כ־4,000 דירות יוגרלו במסלול ייעודי למשרתי מילואים, ובהמשך כ־4,000 נוספות לציבור הרחב עם קבלת המידע הנדרש מהצבא

נביאי הזעם שוב טוענים לבועה במניות הטכנולוגיה / אילוסטרציה:  AI - GEMINI

בדרך למשבר בשווקים? האנליסט שמציע להיזהר מחברה אחת

עוד ועוד משקיעים ידועי־שם בוול סטריט מזהים דימיון בין העלייה המסחררת בשווקים שמובילה מהפכת ה־AI, לבין הימים שקדמו להתפוצצות בועת האינטרנט בתחילת שנות האלפיים ● מולם יש גם מי שבטוחים שהתמחור הנוכחי של מניות הטכנולוגיה אינו מזכיר את משבר הדוט.קום, שממנו לקח לוול סטריט מעל עשור להתאושש ● מה עלול להדאיג את המשקיעים בצדק, מה בכל זאת שונה הפעם, ולמה צריך להיזהר מ-OpenAI?

פלג דודוביץ / צילום: יונתן בלום

עם 120 פרויקטי נדל"ן: היזם שהנפיק חברת טכנולוגיה - ואז עשה לה הסבה

פלג דודוביץ סיים משפטים בהצטיינות והתמחה בעליון - אבל אז פנה לנדל"ן ● מה שהתחיל ב-15 דירות בוורשה, המשיך לסטארט-אפ והפך לחברת התחדשות עירונית שצמחה מרכישת חברות במשבר ● פרויקט 40 עד 40  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השוק ציפה לתרופה חדשה לאלצהיימר, אך הניסוי איכזב

נובו נורדיסק מכרה מוצר חדשני שלה ליזם ישראלי ● ניסוי באלצהיימר איכזב את המשקיעים, אבל יש בו גם נקודת אור ● ואחרי חרושת השמועות, ראש ה־FDA התפטר, והוא לא היחיד ● השבוע בביומד

יובל וילנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

הותר לפרסום: יובל וילנר הוא החשוד באונס שי-לי עטרי ונעמה שחר

צו איסור הפרסום הוסר לאחר שהחשוד - יובל וילנר - הסיר את התנגדותו לפרסום שמו ● עטרי פעלה בחודשים האחרונים לפרסום שמו של וילנר, לאחר שביהמ"ש אסר זאת בטענה כי הפרסום עלול להביא אותו לצעדים אובדניים ● עטרי: "זה הרגע שבו מפסיקים לדרוש ממני לשלם בחיים שלי כדי שהמוניטין של מי שאנס אותי בברוטליות, יישאר נקי" ● עורך דינו של וילנר: "מרשי לא יישפט ברשתות ולא יורשע בכותרות"

משה ארבל / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

עוד מעבר מהמגזר הציבורי לקבוצה של תשובה: משה ארבל בדרך לדירקטוריון מהדרין

השר לשעבר משה ארבל, שהודיע רק היום על התפטרותו מהכנסת, מיועד עפ"י הפרסומים להיות יו"ר דירקטוריון החברה הבת של קבוצת דלק העוסקת בחקלאות ובנדל"ן ● בספטמבר 2023 מונתה דלית זילבר, לשעבר מנכ"לית מינהל התכנון, למשנה למנכ"לית מהדרין ● יו"ר החברה הקודם הועסק בחצי משרה בעלות שנתית של כ־2.3 מיליון שקל

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Luis M. Alvarez

טראמפ: "איראן לא תגיש הצעה טובה יותר? נכה בה חזק יותר"

סרן מעוז ישראל רקנטי ז"ל שנפל בלבנון מובא למנוחות ● בצל ההיערכות לחידוש הלחימה באיראן: נתניהו וטראמפ שוחחו ● אלה 5 הדרישות המרכזיות של וושינגטון במו"מ עם איראן, עפ"י סוכנות הידיעות האיראנית ● בכיר איראני: "ייתכן שחזרה למלחמה תגרום לנזקים, אבל בוודאות - האויב ייפגע יותר" ● דיווח: בכירים בממשל טראמפ מעודדים את איחוד האמירויות לכבוש אי איראני ● עדכונים שוטפים