גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ארה"ב נמצאת על סף מלחמת אזרחים?

ישנם כמה תרחישים לא בלתי סבירים לפריצה של מלחמת אזרחים בארה"ב סביב בחירות 2024 ● 160 שנה חלפו מאז הקודמת, והפצעים העמוקים שהיא פערה טרם הגלידו

ההסתערות על הקפיטול בינואר שעבר. נאמני טראמפ  מנסים לפרוץ מחסום משטרתי / צילום: Associated Press, John Minchillo
ההסתערות על הקפיטול בינואר שעבר. נאמני טראמפ מנסים לפרוץ מחסום משטרתי / צילום: Associated Press, John Minchillo

המילים "מלחמת אזרחים" מופיעות עכשיו בתקשורת האמריקאית בתדירות המעוררת אי נוחות. שני ספרים יצאו באותו החודש עצמו, החוזים מלחמה כזאת, אחד על יסוד מחקר אקדמי ואחר על יסוד אינטואיציות עיתונאיות. ביקורות על הספרים מעוררות טענות וטענות־נגד, המתארחות בעמודי הדעות של חשובי העיתונים.

סנאטורית דמוקרטית מן האגף המתון של מפלגתה הזהירה בשבוע שעבר בנאום במליאת הסנאט, כי "מחלת הפילוג" מתפשטת בגופה של ארה"ב. צירת בית נבחרים רפובליקאית מן הימין הקיצוני קראה בסוף החודש שעבר ל"גירושים לאומיים" (National Divorce) בין המדינות "האדומות" (רפובליקאיות) ל"כחולות" (דמוקרטיות).

בשבוע שעבר, הבולשת הפדרלית עצרה את המנהיג של קבוצה קיצונית, הקוראת לעצמה "שומרי השבועה". הוא ואנשיו מואשמים שהשתתפו בהתקפה על משכן הקונגרס, בינואר שעבר.

על פי מסמכים שהוגשו לבית המשפט, המנהיג חזר ודיבר באוזני אנשיו על הצורך להתכונן למלחמת אזרחים. ביום הבחירות לנשיאות, בנובמבר 2020, הוא אמר להם: "אנחנו לא נוכל להשיג את זה בלי מלחמת אזרחים... הכינו את עצמכם, גופנית ונפשית". ערב השבעת ג'ו ביידן, לפני שנה, הוא אמר לשותפיו להתארגן צבאית נגד הממשל החדש. "אחרי זה... אם שום דבר לא יקרה... זו מלחמה... מלחמת אזרחים 2.0".

לגיטימיות ללא-לגיטימי


מלחמת האזרחים 1.0 היא כמובן שזו שפרצה ב-1861, ארכה ארבע שנים, עלתה בחיי 750,000 חיילים, הרסה שורה של מדינות דרומיות, שחררה את העבדים אבל לא הצליחה לקבע את זכויותיהם האזרחיות, ופערה פצעים עמוקים שלא הגלידו עד עצם היום הזה.
מדינות הצפון, שניצחו במלחמה ההיא, קנו את שיתוף הפעולה של לבני הדרום המובס באמצעות הסכמה של כמעט 90 שנה לאפליה גזעית ממוסדת נגד שחורי הדרום.

הוויתור איפשר לדרום לטהר את מנהיגיו מאשמה, ולהתחיל פולחן פומבי של "היעד האבוד" (The Lost Cause). מפעם לפעם נשמעו קריאות לחזור ולפרוש מארה"ב, אבל הן היו שוליות ומעוטות משקל.

מה אם כן מעניק להן משקל עכשיו? כמובן, דונלד טראמפ הוא המעניק. הוא לא קרא במפורש למלחמת אזרחים, אבל הוא העניק לגיטימיות לרעיון הלא-לגיטימי, והוציא אותו מן השוליים. הוא הנשיא לשעבר הטוען שהדמוקרטיה האמריקאית קרסה, ובארה"ב שולטת ממשלה לא חוקית, מכוח בחירות מזויפות. אל נכון הוא מכין את הקרקע לטענות דומות בעקבות כל בחירות, שהמפסידים בהן לא יסכימו עם תוצאותיהן.

בין התרחישים הסבירים ביותר למלחמת אזרחים (במידה שאיזשהו תרחיש יכול להיות סביר) נמצא זה של 2024: טראמפ חוזר ומתמודד על הנשיאות, וחוזר ומפסיד בהן; חוזר ומודיע שהן זויפו, אבל הפעם מורה לתומכיו המאורגנים להתנגד באלימות. המדינות האדומות מסרבות להכיר בתוצאות, ודוחות את סמכותו של הנשיא הנבחר.

זה אגב יכול להיות גם הפוך: המועמד הדמוקרטי, יהיה אשר יהיה, זוכה ברוב הקולות בבחירות, בהפרש ניכר, אבל טראמפ מנצח בחבר האלקטורים ברוב דחוק. זה קרה שלוש פעמים ב-21 השנה האחרונות. המדינות הכחולות מסרבות להכיר בסמכותו, וההמשך מי ישורנו.

התרחיש החמור ביותר, והרה־הסכנות ביותר: בעקבות שינוי של חוקי בחירות ב-16 מדינות בשליטה רפובליקאית, הסמכות לאשר את התוצאות עברה לידי האסיפות המחוקקות המקומיות, הנמצאות כיום בשליטת הרפובליקאים. האסיפות האלה מוסמכות לבטל תוצאות, אם הן מוצאות בהן דופי.

שערו בנפשכם אסיפות מחוקקות בפנסילבניה, במישיגן, בוויסקונסין, באריזונה, בג'ורג'יה פוסלות מאות אלפי קולות, ומעבירות את המדינות מן הטור הדמוקרטי אל הטור הרפובליקאי. או־אז מדינות כחולות, בייחוד לאורך החוף המערבי ובצפון החוף המזרחי, מסרבות להכיר בתוצאות הבחירות. בבוא ינואר 2025 הן משביעות נשיא מקביל, ומזמינות הכרה בין לאומית. תוהו בוהו, ורוח אלוהים אינה מרחפת על פני שום תהום.

ה"פתאום" אינו כה פתאומי

בנסיבות כאלה פרצה מלחמת האזרחים הקודמת. נצחונו של לינקולן ב-1860 אמנם לא הועמד בספק, אבל 11 מדינות דרומיות סירבו לקבל את סמכותו, ופרשו. הן אגב לא התכוונו למלחמת אזרחים. הן קיוו שהצפון יקבל את הפירוק. לא יצא להן.

אבל מלחמות אזרחים אינן רק עניין לאי-הסכמה על תוצאות בחירות. כדי שאזרחים, שכנים, אולי בני אותה המשפחה, ירימו נשק אלה נגד אלה, צריכה להתמוטט ההסכמה החברתית, וצריכה להתחולל דמוניזציה הדדית. הדברים האלה יכולים להתרחש לאטם, גם אם תוצאותיהם מתחוורות "פתאום". יוגוסלבים מכל האומות ומכל הדתות חיו אלה לצד אלה במשך עשרות שנים לפני שהתחילו לשחוט אלה את אלה, "פתאום".

דייוויד ברוקס, בעל טור ימני (ממתנגדי טראמפ) כתב ב"ניו יורק טיימס" בשבוע שעבר: "בשעה שנראה כי גוברת איבתם של האמריקאים אלה כלפי אלה, באותה השעה גם פוחתת התעניינותם אלה באלה". הוא מצטט נתונים על הירידה בתרומות למטרות צדקה. לפני 20 שנה, שני שלישים מכל המשפחות בארה"ב תרמו. ב-2018 השיעור פחת עד 50%.

"נראה שמתרחש משהו קודר יותר ועמוק יותר - אבדן ארוך טווח של סולידריות, עלייה ארוכת טווח בהתנכרות ובאיבה. אלה החיים בחברה, המתפרקת לא רק מלמעלה למטה, כי אם גם מלמטה למעלה... התפוררות המרקם החברתי".

את הדברים האלה עצמם אפשר להגיד לא רק על ארה"ב. אני חושב שהם מצלצלים מוכרים מאוד גם בישראל. הם מסכנים שורה של דמוקרטיות במשבר. אבל בארה"ב הם מפחידים במיוחד. שלומה של אמריקה חשוב לא רק לאמריקאים. נסו נא לחשוב איפה היה העולם החופשי בלי אמריקה במאה השנה האחרונות. אפשר שהוא פשוט לא היה.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו