גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי הסדרת הבנייה בחברה הערבית - חוק החשמל לא ישנה דבר

בהיעדר תקציב ייעודי לצורך הסדרת הבנייה, הרשויות המקומיות הערביות לא יוכלו להגיש תוכניות מפורטות עבור רוב המבנים - והבתים המנותקים לא יחוברו לחשמל

הדיון על חוק החשמל בוועדת הפנים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
הדיון על חוק החשמל בוועדת הפנים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בסופה האחרונה, נוואל לא ידעה אם תוכל לעשות את שיעורי הבית, כי חיבור החשמל בבית - כבל שמתחו הוריה מהשכנים - איים להתעופף ברוח. השנה היא 2022, וילדים בישראל - אזרחי המדינה - חיים בבתים ללא חיבור חשמל. המשפחה של נוואל לא לבד. כתוצאה מאפליה ארוכת שנים אלפי בתים ביישובים הערביים לא יכולים להתחבר לחשמל. הסיבה: הבתים לא "מוסדרים" - זאת מכיוון שאין להם תוכניות מפורטות, אלו המאפשרות להוציא היתר בנייה. לאחרונה אושר חוק החשמל שמנסה, לכאורה, לעשות תיקון - החוק מאפשר חיבור חשמל עוד לפני קבלת היתר בנייה, אבל רק בתנאי שהרשות המקומית תגיש תוכנית מפורטת. מתברר שגם אחרי שחוק החשמל עבר, רוב הסיכויים שנוואל לא תזכה לקבל חשמל. למה?

הכנת תוכניות מפורטות - אלו שמאפשרות הוצאת היתר וחיבור לחשמל - תלויה בתקציבים רבים. למרות שבהחלטת הממשלה החדשה לחברה הערבית שעברה לפני מספר חודשים, תוכנית 550, הוקצה תקציב לתכנון מתחמים שנדרש בהם תכנון מפורט (וביישובים הערביים יש הרבה כאלו), התקציב שהוקצה בהחלטה מצומצם ולא מספיק לתכנון כל המתחמים. בהיעדר תקציב ייעודי ומספק לתכנון מפורט לצורך הסדרה, הרשויות המקומיות הערביות, המוחלשות והמופלות, לא יוכלו לממן ולהגיש תוכניות מפורטות עבור רוב המבנים והבתים לא יחוברו לחשמל. החוק אמנם עורר מהומה פוליטית ותקשורתית, אך למעשה, גם אם היה לו פוטנציאל, במצב הקיים הוא לא יוכל להשיג הרבה.

לא מדובר בבעיה חדשה. גם בתוכנית הממשלה 922 - תוכנית החומש הגדולה לחברה הערבית שהועברה ב-2015 בקול תרועה - לא הוקצו תקציבים מספקים להסדרת הבנייה הקיימת ולא הוסרו חסמים רבים הקיימים במוסדות התכנון, המונעים קידום תוכניות הסדרה בזמן סביר. כתוצאה, רק 20% מהבנייה הקיימת הוסדרה בשש השנים האחרונות. תוכנית החומש החדשה מבטיחה להעביר את אותם התקציבים, רק שהפעם צריך לוודא שיועבר מספיק תקציב לתוכניות מפורטות המסדירות בנייה קיימת. אם התקציבים יועברו והבנייה תוסדר, אפשר יהיה גם ליישם את חוק החשמל ולחבר בתים רבים.

הבעיה כמובן היא לא רק חשמל. כ-40,000 יחידות דיור, בהם חיים מעל 100,000 אזרחים ערבים, נמצאים בסכנת הריסה. רוב הבנייה הלא מוסדרת נמצאת כיום בשטחים צמודים ליישוב, המיועדים גם ככה לפיתוח בעתיד לפי תוכניות מתאר כוללניות (מאושרות או בתהליך), ואין מניעה תכנונית להסדיר אותם. אבל חלק גדול מהתוכניות שאושרו בשנים האחרונות מתייחסות דווקא לאזורים הנמצאים בשוליים הרחוקים של היישובים הערביים, שאין בהם בנייה כלל. וכך המדינה ממשיכה לתכנן בשטחים פתוחים המרוחקים מהמרכז ושאין בהם בנייה קיימת, ומותירה את השכונות הקיימות מאחור. כך למשל ביישוב שלי, מג'ד אל כרום, אושרה לאחרונה שכונה חדשה שאין בה בנייה כלל, הצמודה לשכונה שבה קיימות כ-400 יח"ד לא מוסדרות. התוכנית שתסדיר את השכונה שיש בה בנייה קיימת נמצאת בתהליך אישור כבר יותר מ-20 שנה, ללא הצלחה, לאחר ששלוש תוכניות שונות נדחו מסיבות שונות כמו היעדר פתרון ביוב, וחוסר מוטיבציה של ועדות התכנון להתמודד עם הבנייה הקיימת. עיכובים כאלה ודחיית תוכניות מסבכות עוד יותר את הבעיה, כי משפחות שהמתינו עשרות שנים לאישור התוכנית נאלצות לבסוף לבנות ללא היתר, דבר שמקשה עוד יותר על המתכננים לתכנן כבישים ולהציע שטחים למבני ציבור.

אלפי משפחות סובלות. גם אם בתיהן יחוברו לחשמל זה לא יפתור את הבעיה והן ימשיכו לשלם קנסות ולהתגורר בשכונות ללא תשתיות בסיסיות, כבישים, ביוב, ניקוז, תקשורת, וללא מבני ציבור, גני ילדים, ובתי ספר בקרבת מקום. הגיע הזמן לשים סוף לסבל המשפחות שנמשך עשרות שנים. בדיקה שערכנו מראה שאפשר להסדיר 90% מהמבנים בחמש השנים הבאות, אך זה יקרה רק אם הממשלה תתעדף את פתרון הבעיה, תקבע יעדים לשנים הבאות להסדרת המבנים הקיימים, תתקצב ותסיר את החסמים המעכבים את קידום התוכניות המפורטות במתחמים הכוללים בנייה קיימת.

הכותב הוא מתכנן בעמותת סיכוי-אופוק המקדמת שוויון ושותפות בין האזרחים הערבים והיהודים

עוד כתבות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמנייה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המנייה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

היצוא היפני שובר שיאים, מדד הניקיי מטפס

הניקיי רשם עליות של כ-1% ● היצוא היפני עקף את ציפיות השוק; זינוק של כ-25% במשלוחים למערב אירופה ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן הגידור שחשף: אני בשורט על השוק האמריקאי

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש