גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליכוד כמרקחה: נתניהו הניע קרב ירושה, והצית תרחיש חלומי אצל לפיד-בנט

הדיונים על הסדר הטיעון במשפט רה"מ לשעבר מייצרים אצל בכירי הממשלה מחשבות על עריקות של חברי ליכוד, שיאפשרו קואליציה נוחה יותר ללא רע"ם ומרצ ● ובינתיים, המאבק סביב היישובים בנגב דוחק את יו"ר רע"ם עוד קצת לפינה

נתניהו, אדלשטיין וכ''ץ / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
נתניהו, אדלשטיין וכ''ץ / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ביום חמישי שעבר, כאשר הסדר הטיעון של נתניהו נראה מוחשי יותר מאשר בזמן כתיבת שורות אלו, נפגשו ראש הממשלה נפתלי בנט ושרת הפנים איילת שקד לפגישה פוליטית. על השולחן: מה קורה אם נתניהו אכן חותם על ההסדר ובהיעדרו נבחר יו"ר חדש לליכוד. התובנות שעלו בחדר נשמעו במקביל בחדרים אחרים בכנסת בפגישות של בכירי ליכוד - עד שנתניהו לא נשמע בקולו מכריז על הסדר טיעון ופרישה, לא עושים שום דבר שונה מהמתוכנן. אליהם הצטרף גם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שהעריך בשיחות עם מקורביו, כי קרבות הליכוד ביום שאחרי נתניהו יקנו לממשלה הנוכחית לפחות עוד כמה חודשי קיום.

בין היתר נפגשו בארבע עיניים יולי אדלשטיין עם ניר ברקת, האחרון עם נשיא ביה"ד של הליכוד מיכאל קליינר, וכן אדלשטיין, ברקת וישראל כ"ץ עם יו"ר מרכז הליכוד חיים כץ. נתניהו עוד לא אמר מילה באשר להסדר הטיעון - והליכוד כמרקחה. בחזית אחת חברי ליכוד קיבלו השבוע עשרות הודעות במסגרת קרב היורשים שמתגלגל: סקרים, הודעות השמצה נגד ברקת או כ"ץ, ובחזית אחרת קרב על מיקום הבחירות. בזמן שישראל כ"ץ דוחף לבחירות במרכז הליכוד כפי שקובעת החוקה, מתחריו עלו השבוע אל חיים כץ כדי לברר על האפשרות לקיים את הבחירות בקרב המתפקדים.

עין באו"ם צופיה

בינתיים, מעל בימת האו"ם מנהל השגריר גלעד ארדן קרבות אחרים בשם מדינת ישראל אך עם עין פקוחה למתרחש במפלגתו. יריביו חוששים שיחליט להצטרף גם הוא להתמודדות על תפקיד היו"ר בשל האהדה שהוא זוכה לה, אך מדגישים: הוא לא יוכל להרכיב ממשלה בכנסת הזו מאחר שהוא לא חבר כנסת. פעילים בליכוד דוחים את התירוץ ואומרים, כי העברת חוק שבו ראש ממשלה לא מחויב להיות חבר כנסת היא עבודת חקיקה של שבוע. כלומר, לא זה מה שימנע ממנו לחזור להתמודדות "היום שאחרי נתניהו".

חיים כץ הוא איש המפתח בליכוד. כל מי שעלו אליו לרגל בשבוע האחרון קיבלו תשובה זהה: אני לא מחליט דבר עד שנתניהו לא אומר את המילה האחרונה. ועדיין כל אחד מהם יצא עם תובנה אחרת מהפגישות האלו - ישראל כ"ץ בטוח שיש לו גיבוי לבחירות במרכז, ברקת ואדלשטיין בטוחים שפניו לבחירות בקרב המתפקדים.

השבוע, בעלה של עידית סילמן יו"ר הקואליציה תרם תרומה הצהרתית לקמפיין הגיוס למען נתניהו. בליכוד טוענים כי כך מנסה שמוליק סילמן, הבעל והיועץ הפוליטי, לסדר ליו"ר הקואליציה מקום של כבוד בממשלה שאולי תקום.

בכירה נוספת בימינה פועלת בימים אלו בשטח המוניציפלי - שרת הפנים איילת שקד. ראשי ערים חזקים בליכוד מספרים שהם מקבלים אצלה אוזן קשבת. אם אצל אריה דרעי נאלצו לחכות שבוע לטלפון חזרה מהעוזר. כל טלפון ללשכת שקד נענה במקום. לא רק קווית, אלא גם תקציבית.

ריבוי הטוענים לכתר בליכוד מאשש את התחזית של לפיד לקרבות בליכוד. בליכוד חוששים כי בחירה של כל אחד מהם ליו"ר תוביל לפרישה של מחנה אחר באמצעות החוק שהעבירו בנט וסער, ומאפשר פרישה של ארבעה חברי כנסת מהליכוד. במצב כזה הממשלה לא תתפרק, אלא הליכוד וחלקים ממנו ייכנסו לממשלה במקום מרצ ורע"ם - זה אולי התרחיש האופטימי ביותר שמחזיקים בו בנט ולפיד.

כאמור, נתניהו עדיין בלתי ניתן להחלפה בליכוד כל עוד יישאר. אבל במו ידיו, בעצם המגעים על הסדר טיעון, יו"ר הליכוד המכהן הכין את הקרקע ואת תומכיו לרגע שבו יעזוב.

קואליציה בקמפיין

לממשלת בנט-לפיד יש רק שבעה חודשים מאחוריהם. אך ברמת ההתנהלות היומיומית הממשלה מרגישה בת שלוש שנים, צופה פני בחירות. ממשלות בתחילת דרכן נהנות מרוגע יחסית ותפקוד מלא, ואילו בממשלות בסוף דרכן מפלגות מקשיחות עמדות ומתנהלות כמו בקמפיין בכל רגע נתון. אין ויתורים, כל הצבעה היא דרמטית וגורלית ואין ניצחונות משותפים - רק מסרים לבוחר.

כך נראתה הקואליציה השבוע: ח"כ ג’ידא רינאווי זועבי הפילה את הצעת חוק הגיוס של גנץ בניגוד להסכמים. מרצ הגישה ערר נגד חוק האזרחות של השרה איילת שקד, מפלגת העבודה מגנה את ההתנהלות של מרצ, תקווה חדשה מעבירה את החוק של ח"כ אופיר סופר מהאופוזיציה לפיצויים במקרי פשיעה חקלאית, ח"כ שרן השכל מעבירה חוק למגורים בשטחי מרעה על אף התנגדות חברי רע"ם. אירועי השבוע האחרון הם רק הספתח אם ראשי המפלגות, בהיעדר ראש ממשלה דומיננטי, לא ירגיעו את המצב.

והשבוע, כך טוענים (שוב) בלשכת שרת הפנים: חוק האזרחות יהיה חייב להגיע להצבעה. בג"ץ נושף בערפה, אך שקד מסרבת להגיע להסכמות עם הקואליציה ולשנות את החוק בהתאם לסיכומיה עם מרצ. בסוף השבוע התקיימו שיחות בימינה ותקווה חדשה באשר לאפשרות להעביר את החוק שהגיש ח"כ שמחה רוטמן עם האופוזיציה בקריאה טרומית וללא תיאום מוקדם עם הקואליציה. אפשרות אחרת שהציע לפיד היא להצביע יחד עם האופוזיציה, אך לא בעד החוק של רוטמן אלא בגרסה שיביא אחד מחברי הכנסת בליכוד. הממשלה לא תיפול במצב כזה, אך חוק האזרחות יוכל לעבור שלב ולספק לשקד את ההוכחות שהיא צריכה בבג"ץ.

נדל"ן או ריבונות

השבועיים האחרונים אולי היו קשים למפלגות השמאל ורע"ם עם הנטיעות בדרום והעברת חוק האזרחות שבפתח, אך הם יכולים להתנחם בעובדה שבשבוע הקרוב צפויה להסתיים עבודת ההכנה ברשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב עם החלטת ממשלה להקמת שלושה יישובים חדשים בנגב לבדואים. מאחורי הקלעים מנסה שקד לדחוף לכך שהתושבים יידרשו לתת את הסכמתם למעבר כבר בשלב ההפקדה, כדי למנוע מצב שבו המדינה שוב מקימה יישובים אך התושבים נשארים בפזורה.

יו"ר רע"ם הודיע לחברי הממשלה כי ביכולתו לשכנע את התושבים לעבור פנימה ליישובים שיוקמו, אך השרים לא יכולים להסתפק בהבטחה שלו. אם החלטת הממשלה הזו לא תקבע הפעם את הסכמת התושבים לעבור ליישובים שיוקמו, זו תהיה בכייה לדורות. לא הסדרה אלא כניעה. בנגב כבר עומדות שכונות ריקות שבנתה המדינה כדי להסדיר את התיישבות הבדואים בנגב, ובלי שהיא הפעילה את סמכותה להעביר את התושבים אליה. לא מחסור בנדל"ן היא הבעיה של תושבי האזור, אלא מחסור בריבונות.

עוד כתבות

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

פרמיית הסיכון נחתכה, וגם המפרציות הצטרפו להנפקת החוב של ישראל

החשב הכללי סיים את הגיוס הבינלאומי האחרון לקדנציה עם 6 מיליארד דולר וביקושים חזקים המעידים על אמון המשקיעים, כולל ממדינות המפרץ ● עם זאת, למרות הירידה במרווחים לעומת שיא המלחמה, ישראל עדיין משלמת פרמיית סיכון גבוהה ביחס למדינות מקבילות

חברת היילו / צילום: איל יצהר

חברת השבבים הישראלית היילו מפטרת כ-10% מהעובדים

לחברה יש כ-300 עובדים ● מהיילו נמסר כי הפיטורים מתרחשים בשל ההחלטה "להרחיב את פעילותה לתחומי הרובוטיקה וה-Physical AI"

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

רון-טל ימונה ליו"ר רש"ת, אך יצטרך לוותר על החזקותיו בחברות אנרגיה

ועדת המינויים אישרה היום את מועמדותו של יפתח רון-טל לתפקיד יו"ר רשות שדות התעופה ● עם זאת, האישור מותנה בהסדר ניגוד עניינים, ולפיו רון-טל יצטרך לסיים את כהונתו כנושא משרה ולממש את החזקותיו בחברות האנרגיה Urban Energy ואוגווינד, וכן להתחייב שלא לעסוק בכל עניין שמקיים זיקה לחברת ביג

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

עד 12 אלף שקל בשנה: ההודעה שקיבלו אלפי מילואימניקים

מילואמיניקים במערך הלוחם התבשרו בימים האחרונים על זכאותם לנקודות זיכוי במס הכנסה ● מדובר ביישום של החוק שאושר בכנסת בנובמבר האחרון, המעניק לראשונה הטבת מס משמעותית למילואימניקים לוחמים לפי מספר ימי השירות, והיא יכולה להגיע עד כ-11,600 שקל בשנה

מכרז החשמל המוזל. בזק הרוויחה בגדול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מכרז החשמל לספקים: בזק-ג'ן לקחו בענק, מקורות גנבו את ההצגה

בבזק-ג'ן יכולים להיות מרוצים מתוצאות מכרז החשמל המוזל של רשות החשמל: מבין 550 מגהוואט שהוצעו, חברת התקשורת השיגה 140 ● מי שהפתיעה הייתה חברת מקורות, שכלל לא סוחרת בחשמל ● אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: "צעד נוסף לחיזוק התחרות"

בית משפט השלום ראשון לציון / צילום: אביבה גנצר

קיצוץ רוחבי בקבלת תיקים: בתי המשפט מגיעים לנקודת רתיחה

בבית משפט השלום בראשון לציון הוחלט להפסיק קליטת תיקים חדשים בתחומי הנזיקין; בפתח תקווה לא יוגשו תיקי רכוש רכב; וגם בכפר סבא מצמצמצים תיקים ● במערכת המשפט מדגישים כי מדובר בצעדים זמניים, אך נראה כי העומס והמחסור בתקנים מגיעים לנקודת קצה

מימין: יבגני דיברוב, אסף רפפורט, פרופ' אמנון שעשוע / צילום: ארמיס, עומר הכהן, Nasdaq, Inc

המיליונרים החדשים והשקל שמתחזק: גל האקזיטים בהייטק מזרים הון עתק למשק

מכירת חברת הרובוטיקה של אמנון שעשוע למובילאיי תמורת 900 מיליון דולר מצטרפת לשורה ארוכה של אקזיטים בהייטק הישראלי ● ברקע מתקיימים מגעים למכירת חברות נוספות, וההערכות בשוק הן שהגל יימשך ● חלק גדול מהמיליארדים שנכנסים מומר לשקלים, עובדים רבים הופכים למיליונרים, והשאלה הגדולה היא כמה כסף ייכנס לקופת המדינה

מל''ט הרמס 900 / צילום: יח''צ

מכוונת לטורקיה: המדינה שבוחנת חלופה למל"טים ישראליים

תחת הנהגת הנשיא פטרו, קולומביה מתרחקת מהתעשייה הביטחונית הישראלית ובוחנת חלופה בטורקיה ● אך במקביל, אלביט מוכיחה עליונות טכנולוגית באירופה בעסקאות ענק עם נאט"ו

משבר הייטק / צילום: shutterstock

משבר בהייטק? כך נראים מאמצי ההיערכות של הממשלה

על רקע הפגיעה בענף ההייטק בישראל, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את פיתוחו ● על הפרק: קרנות השקעה ומחקר, תמיכה לחברות צעירות ומשיכת מוחות מחו"ל ● באופן חריג, כמעט הכול יושם - אבל יש גם משהו חסר ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית להאצת ההייטק

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

40% מהמבוטחים חזרו לפוליסה היקרה: כך נכשל המהלך להוזלת ביטוחי הבריאות

רפורמת משרד הבריאות שהעבירה 600 אלף מבוטחים מביטוח בריאות קלאסי לפוליסות "משלים שב"ן" נועדה למנוע כפל ביטוחי ולחסוך כסף ● אך הישראלים כנראה חוששים מהשינוי, ו–40% מהם בחרו לחזור לפוליסות היקרות יותר, מסוג "מהשקל הראשון", למרות מאמצי השכנוע

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שנה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

מחאות באיראן הן לא דבר חדש. מה בכל זאת שונה הפעם?

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

פרויקט של דירה להשכיר בתל כביר, תל אביב / צילום: שלומי יוסף

גל מודעות לשכירות ארוכת טווח מציף את הרשת - מה עומד מאחוריו?

כמה חברות להן פרויקטי שכירות ארוכת טווח יוצאות בקמפיינים פרסומיים, ביניהן אשטרום וקרן הריט מגוריט ● החברות בענף לא מדווחות על קשיי אכלוס, אז למה דווקא עכשיו עולים הפרסומים?

המשלחת הזרה שמבקרת בישראל כדי לבחון רכש ביטחוני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: משלחת יפנית מבקרת בישראל כדי "לבחון מערכות הגנה אווירית וטכנולוגיות בינה מלאכותית וסייבר", ראש ממשלת אוסטרליה מקים ועדת חקירה ממלכתית לטבח סידני, ובבריטניה דורשים שהקצין שמנע מאוהדי מכבי להגיע למשחק כדורגל יתפטר • כותרות העיתונים בעולם