גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

IBM מוכרת את חטיבת הבריאות: הקדימה את זמנה, לא עמדה בהבטחותיה

IBM החליטה למכור חלקים מחטיבת הבריאות הדיגיטלית שלה המבוססת על היכולות של המחשב ווטסון, וזאת לא מכירה מתוך הצלחה ● המכירה מעלה שוב השאלה כמה מועילות מערכות הבינה המלאכותית בתחום הרפואה

מטה IBM בקנדה / צילום: Shutterstock
מטה IBM בקנדה / צילום: Shutterstock

ב-2011 השתתף מחשב-העל של IBM, ווטסון, בשעשועון הטריוויה ג'פורדי, וזכה בכל הקופה. עוד לפני כן, כבר ב-1997, מחשב העל של IBM דיפ בלו, ניצח את אלוף העולם בשח. אלה היו התקדמויות מדהימות בתחומי הבינה המלאכותית, אך הן עוררו גם תהייה אצל בני האדם: האם אלה היכולות הכי אנושיות שלנו, שבאמת מדגימות את היכולת של מחשבים לחשוב כמונו?

היום השאלות הללו צפות שוב: IBM החליטה למכור חלקים מחטיבת הבריאות הדיגיטלית שלה המבוססת על היכולות של המחשב ווטסון. הרוכשת היא קרן Francisco Partners, ותנאי העסקה לא נמסרו. עם זאת, ההסכמה היא שזו לא מכירה מתוך הצלחה.

ב-2017 אמרה מנהלת חטיבת הבריאות של IBM , דברה די סנטו, ל"גלובס", כי "ווטסון מבין כעת שפה טבעית". אבל מה זה בדיוק אומר שמחשב יכול להבין שפה טבעית? והאם באמת אפשר למסחר את היכולת הזו למתן שירותי רפואה מתקדמים שישנו את עולם הרפואה באופן שווטסון חלמה? לפני כשנה חשף הוול סטריט ג'ורנל כי חטיבת הבריאות של ווטסון רושמת הכנסות נאות, של כמיליארד דולר, וזה אומר שהיה ביקוש למוצריה - אבל היא לא הצליחה לייצר רווח. המוצרים שמכרה לא באמת שינו את עולם הרפואה, וכמעט כל חברות הטכנולוגיה הגדולות נכנסו לאותם תחומים בהם פעלה.

בראיון של די סנטו לגלובס ב-2017, היא הסבירה היכן אנחנו יכולים למצוא תועלת בבינה מלאכותית ברפואה. היא דיברה, למשל, על קריאה אוטומטית של תמונות הדמיה. אלא שב-2021 ישנה תחרות על התחום הזה גם מחברות סטארט אפ וגם מענקיות טכנולוגיה אחרות, ולא כל כך בטוח עד כמה הקריאה הממוחשבת כבר מצליחה להביא ערך לעולם הרפואי. אחת מחברות הסטארט אפ הישראליות המובילות בתחום, זברה מדיקל, נמכר לאחרונה במחיר מעט מאכזב (200 מיליון דולר במניות) לאחר שלא הצליח עדיין למצוא את המודל העסקי שבאמת יאפשר לה רווח בתחום. המוצר עדיין לא יכול להחליף רופא, וקשה למצוא בדיוק את הנקודה שבה המוצר יכול לעזור לרופא, אם הוא נמצא שם ממילא.

די סנטו אמרה בזמנו כי: "כיום התוצאות שלנו טובות יותר מאשר התוצאה הממוצעת של רדיולוג, כולל בימים שבהם הוא מוסח או עייף", אבל טענה בתוקף כי המכונה לא תחליף רופא. אכן, בינתיים היא לא הצליחה להחליף אותם.

לכתוב את האלגוריתם זה "קל", אבל ההצלחה תלויה במידע המוזן

זה היה גם הסיפור של המערכת של החברה בתחום של תמיכת החלטה לטיפול בסרטן. המערכת הצליחה להציע לרופאים טיפולים שהם לא חשבו עליהם. עם זאת, בכמה הזדמנויות הציעה לרופאים טיפולים מוטעים, וזכתה לביקורת רבה. אם המערכת נותנת המלצות יצירתיות, היא יכולה לעזור לרופאים מסויימים, אבל אם הם צריכים לבחון כל הצעה שלה כדי לוודא שהיא לא מזיקה למטופל, לפעמים המערכת כבר לא חסכונית בזמן ולא מביאה יותר מידי ערך.

לא המערכת אשמה כמובן, אלא בני האדם. במקרה של טעויות בתחום הסרטן, הטענה הייתה שבמקום להזין את המערכת במידע אמיתי, הרופאים במרכז הסרטן סלואן קייטרינג הזינו אותה במידע על מקרים קלאסיים, "סינטטיים", כמו שהם למדו מספרי הרפואה. דווקא זה, אמרו אז מדעני IBM, הוביל למפלתה. גם היום בתחום הבינה המלאכותית, החלק של לכתוב את האלגוריתם נחשב לחלק ה"קל", והצלחות של חברות בינה מלאכותית תלויות בשאלה על כמה מידע הצליחו לאמן אותן והאם המידע הזה בעצם לא היה מוטה או בעייתי באופן כלשהו.

די סנטו התגאתה בראיון עמה כי: "את היכולות לקריאת שפה טבעית יישמנו לקריאת רשומות רפואיות, מאמרים רפואיים ובניית פרוטוקול טיפול ובהמשך שילבנו בין יכולות עיבוד השפה לבין יכולות של פענוח תמונה. ב-2015 הוחלט להפוך את הפעילות הזו לחטיבה נפרדת, שכרגע מבוססת על 65 טכנולוגיות של למידת מכונה בתחומים שונים. המידע שעליו פועלות כל התוכנות הללו הוא מגוון וכולל מידע גנומי, מאמרים מדעיים, רשומות רפואיות, תמונות כמובן ועוד מאגרים".

אבל גורמים אחרים, גם מתוך החברה, ציינו כי לומר שהמערכת קוראת שפה טבעית, זו עלולה להיות הבטחת יתר.

די סנטו הסבירה אז מה המכונה יכולה לעשות. "בתחום הפרקינסון, למשל, פורסמו אולי מיליון מאמרים. עד שהוא יקרא את האחרון הוא ישכח את הראשון. המכונה יכולה להצביע על קשרים חבויים בין מאמרים ולכוון את הרופא". בניסוי שערכה החברה, המכונה הפיקה 52 אפשרויות לקשרים חדשים בתחום הפרקינסון. הרופאים סיננו אותם וזיהו 15 רעיונות מעניינים, כך דווח. אולם עד היום לא ידוע לנו על תרופה שהרעיון לה נולד מתוך מכונה.

בינה מלאכותית היא כבר חלק מחיי היומיום שלנו ואין ספק כי הייתה בה קפיצה בשנים האחרונות. גם בתחום הרפואי אנחנו נהנים מבוטים תומכי שירות, מערכות בריאות נהנות מעזרה בניהול של הצד הלוגיסטי-בירוקרטי של העסק. בשנים האחרונות חלה התקדמות אדירה בבינה מלאכותית. אין ספק שהצרות של ווטסון הן רק מהמורה בדרך. מחשבים לומדים כבר הינם ועוד יהיו חלק משמעותי ביותר מן העולם הרפואי. אבל הדרך למהפיכה לרוב ארוכה יותר ממה שנראה. וזה כנראה המצב גם הפעם.

די סנטו אמרה בראיון, כמו שאמרו בראיונות רבים מסוג זה לפניה, כי הבינה המלאכותית תפנה רופאים לפן היותר אמפתי של הטיפול בחולים. אבל המעניין הוא שדווקא בצד האמפתיה, בינה מלאכותית מתקדמת מאוד. בוטים שנותנים לאנשים תחושה של תמיכה וחברה, הם אולי התחום המתקדם ביותר של בינה מלאכותית ברפואה. יכול להיות שיותר קל לתת אשליה של בוט אנושי, מאשר לחקות את הבינה האנושית באמת.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם