גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות בנמלים: רשות התחרות פתחה בבדיקה נגד נמל חיפה

הרשות חושדת כי עובדי נמל חיפה פנו ליבואן או לסוכן של אוניית מטען ברזל והפעילו עליו לחצים שלא לפרוק בנמל המפרץ ● זאת לאחר שבשבוע שעבר הוכרז ע"י ההסתדרות סכסוך עבודה על רקע דומה ● נמל חיפה: "אנו בעד תחרות מול נמלים בארץ, בפרט ובמזרח הים התיכון בכלל"

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות / צילום: אביגיל פפרינו-באר
עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות / צילום: אביגיל פפרינו-באר

העימות בנמלים מסתעף: רשות התחרות החלה בבדיקת התנהלות נמל חיפה ועובדיו. הרשות עושה זאת לאחר שאוניית מטען ברזל אמורה הייתה להגיע לנמל המפרץ כשלפי הטענות עובדי נמל חיפה פנו ליבואן או לסוכן האונייה והפעילו עליו לחצים שלא להגיע ולפרוק בנמל המפרץ.

הרקע לבדיקה הוא סכסוך העבודה שהוכרז בנמלים בשבוע שעבר על ידי ההסתדרות, לאחר שלדבריה המדינה התכוונה לאפשר פריקת מטען כללי בנמל המפרץ המופעל על ידי חברת SIPG.

לטענת ההסתדרות, המדינה התחייבה שהנמלים הפרטיים יפרקו רק אוניות מכולה ולא אוניות מטען כללי. בתגובה לכך, נציגי המדינה ענו להסתדרות שמעולם המדינה לא נתנה התחייבות כזו, על אף שההסתדרות אכן העלתה אותה במהלך המשא-ומתן להסכמים הקיבוציים.

סכסוך העבודה פרץ, בין היתר, על רקע הגעתה הצפויה של אוניית מטען הברזל לנמל המפרץ אלא שהאונייה לא הגיעה בסופו של דבר. במכתב למנכ"ל נמל חיפה מנדי זלצמן, ציינה עו"ד מעיין מור מרשות התחרות כי "מבירור ראשוני שערכנו הסתבר כי אוניית מטען הברזל אינה צפויה בסופו של יום לפרוק את מטענה בנמל המפרץ. הסיבות לכך טרם הובהרו לנו עד תום. בין היתר עלו טענות שעובדי נמל חיפה פנו ליבואני מטען כללי ו/או סוכני אוניות במטרה להרתיע, לתמרץ או למנוע פריקה של אוניות בנמל המפרץ".

עוד טענות עלו ביחס ל"מתן הטבות לאוניה, כגון קידומה בתור התפעולי, וכן טענה בנוגע לאיומים וסנקציות באמצעות פגיעה כזו או אחרת באוניות אחרות הקשורות לאותו גורם, אשר בבוא היום ירצה לפרוק מטען בנמל חיפה".

ברשות התחרות התריעו בפני מנכ"ל נמל חיפה כי "כל מעשה או ניסיון לפגיעה בתחרות בין הנמלים בכלל ובתחום המטען הכללי בפרט, מבלי להיכנס בשלב זה לגופן של הטענות במכתב ההסתדרות, נבקש להבהיר למען הסר ספק, כי גם פעולות של עובדי נמל חיפה, בין במסגרת התאגדות עובדים, ובין בפעולות פרטניות של עובדים, עשויות לעלות כדי הפרה של החוק על ידי נמל חיפה (בין אם במעשה ובין אם במחדל) ואשר על נמל חיפה לפעול אקטיבית על מנת למנוע".

קבוצת ריכוז במתן שירותי פריקה וטעינה

בשנת 2013 נקבע לפי חוק ההגבלים העסקיים כי הנמלים מהווים קבוצת ריכוז במתן שירותי פריקה וטעינה של מכולות מקומיות בקווי הובלה ימיים סדירים ולטענת רשות התחרות פעולות כגון אלה שנטען שנעשו בנמל חיפה, מהוות הפרה של הוראות אלה.

במסגרת הבדיקה שמבצעת הרשות היא דרשה מנמל חיפה להעביר אליה את שמותיהם של כלל העובדים המנויים עם ועד העובדים, פרוטוקולים מדירקטוריון החברה ומסמכים שהוצגו בהם בנושא נמל המפרץ או החברה המפעילה אותו וחומרים נוספים בהקשר זה.

ביום חמישי האחרון, הודיעו חברות הבת של חנ"י תעבורה ימית באשדוד ובחיפה על התנגדותן לסכסוך העבודה ולאיומי השביתה של ההסתדרות. עובדי חברות אלו הם לשעבר עובדי מחלקות הים בנמלים שהיוו במשך שנים את ה"שאלטר" של ההסתדרות על הפעילות הנמלית.

כל אחת מהחברות אחראית על השירותים הנדרשים לצורך הכנסת כלי שייט מפתח בריכת נמל חיפה ואשדוד, אל הרציף אליו הם מיועדים להקשר וכן הוצאתם מהנמל. השירותים הנדרשים הם ניתוב, גרירה, קשירה ותצפית.

החברות הועברו לניהולה של חנ"י וממנה לחברות הבת שלה כדי לאפשר תחרות בשטח הנמלים בצפון ובדרום הארץ בין הנמלים הממשלתיים לפרטיים. גם שם העלו החברות טענות כלפי הנחיות שהעבירה ההסתדרות לעובדיה.

בחברת תעבורה ימית חיפה למשל הלינו בפני ההסתדרות כי "רק על מנת לסבר עיני הקורא כי נתתם הוראות לעובדי מרשתי להימנע מביצוע פעולות, המדובר בהוראה בלתי חוקית בעליל, שלא רק עלולה הייתה לעלות כדי צעד ארגוני בלתי מוגן אלא גם מנוגדת להוראות הדין ולחוסר הסמכות של ההסתדרות להתערב בשירותי החובה שעל מרשתי לספק".

בחברת תעבורה ימית אשדוד היו כבר יותר ספציפיים וטענו כי ניתנה הוראה מטעם ההסתדרות לעובדת מרכז התכנון והבקרה בחברה "כי אם תתקבל אצלה בקשה מנמל הדרום להכניס אניית מטען כללי - לא לשבץ אותה בתור התפעולי. הודעה זו מהווה כשלעצמה נקיטה בצעד ארגוני בלתי חוקי", ציינו בחברה.

מנמל חיפה נמסר בתגובה כי "חברת נמל חיפה זוכה לביקוש רב מצד חברות הספנות בארץ ובעולם. הסיבות לכך הן המקצועיות, האמינות ורמת השירות הגבוהה באופן מוכח. רק אתמול, בשבת בבוקר, שבר נמל חיפה שוב שיאים של תפוקות במסוף כרמל עם 1,450 מכולות ששונעו מאוניית ענק במשמרת אחת. זו התשובה הראויה לכל מי שעסוק בהכפשות במקום במתן שירות מעולה. החברה מספקת מגוון רב של פתרונות אופרטיביים ומצליחה לצמצם את תור התפעולי. כאמור, בזמן שגורמים שונים עסוקים בלהכפיש כדי לפגוע בתחרות, חברת נמל חיפה בעד תחרות מול נמלים בארץ, בפרט ובמזרח הים התיכון בכלל".

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"לא יהיה פשוט": מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל?

בשוק צופים שבנק ישראל יותיר היום את הריבית ללא שינוי, על אף מורכבות ההחלטה ● בינתיים, העיניים נשואות אל תחזית הבנק הרבעונית למתווה הריבית, הצמיחה והאינפלציה שתפורסם היום, לאחר שהתחזית הקודמת פורסמה בספטמבר האחרון, לפני תום הלחימה בעזה

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

הפגנות הרפתנים / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

במחאה על רפורמת החלב: מאות חקלאים ורפתנים חסמו כבישים מרכזיים ברחבי הארץ

בלב המחאה עומדת רפורמת החלב, שלטענת הנהגת החקלאים עלולה להביא לסגירת כ-400 רפתות, בעיקר במושבים בפריפריה וביישובי קו העימות ● לדבריהם, המהלך לא יוזיל את מחירי מוצרי החלב לצרכן, ויגביר תלות בייבוא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים לאחר התקיפה בוונצואלה, משמאלו מזכיר המדינה מרקו רובי / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

ביל אקמן צופה שמחיר הנפט יצנח לאחר נפילת מדורו, ולאיראן יש סיבה לדאגה

מבצע ארה"ב בקראקס מציב את שוק הנפט הגלובלי במרכז השיח ● שינוי מאזן הכוחות עשוי להפחית את מחירי האנרגיה, ולפגוע באינטרסים של איראן, סין ורוסיה ● במקביל, נראה כי למבצע ולשינויים שחלים במדינות השכנות לאחרונה עשויה להיות השפעה גם על מדינת ישראל

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: "צעד דורסני"

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

ב-55 מיליון שקל: סוגת רוכשת חברת שימורי טונה

השלמת רכישת חברת פילטונה שכפופה לתנאים מתלים, מהווה לדברי החברה המשך אסטרטגיית ההשקעה במנועי צמיחה ● "המהלך מייצר סינרגיה עם מערכי המכירות וההפצה של הקבוצה", מסר גיא פרופר, מנכ"ל קבוצת סוגת

מוצרי קולגייט שמייבאת שסטוביץ (בעיגול: גיא שסטוביץ, סמנכ''ל פיתוח עסקי בחברה) / צילום: טלי בוגדנובסקי, אתר שסטוביץ

שסטוביץ מסתערת על הבורסה: מסע הרכישות הרווחי של היבואנית הוותיקה

כשהיא חמושה בהררי מזומנים ממותגי מזון וקוסמטיקה, רכשה יבואנית מוצרי הצריכה מניות סחירות בכ-160 מיליון שקל ● על השקעותיה, ובהן בית ההשקעות מור, אל על, טופ גאם ואנליסט, מורווחת שסטוביץ עשרות מיליונים ● ובאיזה חברות משקיעה היבואנית לימן שלייסל

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מאיים שוב על משטר האייתוללות: "עוקבים מקרוב"

נשיא ארה"ב שיגר מסר לטהראן: אם תמשיכו להרוג מפגינים - תחטפו מכה כואבת ●  צה"ל הרס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצפון ● מחבל הותקף לאחר שהיווה איום על כוחות צה"ל באזור זיתון שברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס

תערוכת CES בשנת 2025 / צילום: ap, Jack Dempsey

תערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם: מה זה CES ואיך מושפעות המניות?

כל ענקיות השבבים על במה אחת והמרדף אחר ה"דבר הגדול הבא" ב-AI: תערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם נפתחת השבוע ● על הפרק: מעבר מגימיקים למוצרי בריאות ורכב מבוססי למידה

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?