גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשירים אבל לא חסינים - הדגלים האדומים בהשקעות נדל"ן המיועדות למשקיעים עתירי הון

חשדנות בריאה מצד משקיעים היא כלי אפקטיבי לזיהוי כשלים ועיוותים במסגרת הצעה להשקעה ● זו מקבלת ממד קריטי בהשקעות נדל"ן מעבר לים, כאשר פערי הידע והעדר אמצעי שליטה ביחס לשקיפות הנתונים, מייצרים תלות מוחלטת במהימנות, מקצועיות ושיקול הדעת של מנהלי ההשקעות והשותף המקומי ● בפרופימקס משרטטים תמרורי האזהרה שכל משקיע ומשקיעה כשירים נדרשים לבחון כדי לנטרל סיכונים מיותרים ולהבטיח שלא "נחסכו" מהם פרטים מהותיים

צילום: Shutterstock, Tinnakorn jorruang
צילום: Shutterstock, Tinnakorn jorruang

הכתבה בשיתוף פרופימקס

עד כמה שזה עשוי להישמע אבסורד, משקיעי נדל"ן עלולים לפגוש את הסיכון העיקרי בהשקעה עוד בטרם זו יצאה לדרכה. על כך יעידו מקרי הונאה שונים אליהם אנו נחשפים לא פעם, המשקפים באופן מדויק דפוס פעולה שאימצו כמה מן החברות המשווקות השקעות נדל"ן מעבר לים. שלא במקרה, המשותף לכל אותם המקרים הוא הופעתם של מספר מאפיינים בולטים כמו העדר שקיפות, הבטחה לתשואה גבוהה ומסירת פרטים מטעים שרק בעלי ידע וניסיון מקומי יכולים לגלות- המאותתים כי מדובר בבישול תרמית פיננסית. כך מסבירים בפרופימקס, הפועלת בתחום השקעות הנדל"ן מחוץ לישראל עבור משקיעים (עתירי הון) כשירים מעל 25 שנה.

אלא שהמקרים השונים מהווים במידה רבה גם הטלת זרקור על תפיסה מוטעית. נהוג היה לחשוב שמשקיעים מהשורה הם היחידים הנופלים לאותן מלכודות פיתוי שטומנות החברות. זאת מאחר ובניגוד אליהם משקיעים אמידים ומתוחכמים, שניחנו לרוב בחוש עסקי מפותח, חסינים מפני הונאות ומסוגלים לזהות במהרה כי ההשקעה כשלה עוד על הנייר. ישנם מקרים המלמדים כי לא כך הדבר.

בשובל המשקיעים שאיבדו את ממונם בשנים האחרונות ניתן למצוא לא מעט אנשי עסקים מיומנים, משקיעים עתירי הון, עו"ד בכירים, כלכלנים ואחרים. כלומר, סוג משקיעים שלכאורה עמד לרשותם הניסיון וסט הכלים לזיהוי הכשלים. עובדה זו מלמדת כי כל משקיע, אמיד ומנוסה ככל שיהיה, עלול למצוא עצמו קורבן להונאה אם לא נקט בגישה מחמירה ואחראית בבחינת טיב ההשקעה ומוניטין מנהליה.

להרכיב את חתיכות הפאזל

הלקח החשוב ממקרים שכאלה, הוא ללמוד מכישלונם של אחרים ולחלץ את התובנות המתבקשות ביחס לאיך ראוי לנהוג (או לחלופין איך לא לנהוג) מול כל הצעה להשקעה. בפרופימקס ריכזו מספר כללי ברזל לבחינת השקעות נדל"ן בחו"ל לצד תמרורי האזהרה - שעם הופעתם נדרשים המשקיעים להפעיל את נורות החשדנות:

הרחיקו עם בחינת היסטוריית ביצועי החברה ומנהליה בעת משבר ובעיקר במהלך המשבר הכלכלי העולמי של 2008 - כלל זה מקפל כמה שכבות שניתן לחשוף. ראשית, במסגרת השנה המדוברת נקלע העולם לאחד המשברים הפיננסיים החמורים שידע (סאב פריים). סביר להניח כי חברת השקעות שהחלה את דרכה עוד קודם למשבר, וצלחה את המשוכה, מחזיקה ב"טרק-רקורד" ומוניטין חזקים. הדבר מעיד גם כי מנהליה התמודדו עם מצבים מאתגרים ומצוידים בסט כלים העומד לזכותם של מעטים, מסבירים בפרופימקס, שכן כמעט כל חברות ההשקעה בנדל"ן בחו"ל צצו רק לאחר דעיכת המשבר. מאז, כידוע, המחזור בשוק הנדל"ן העולמי מאופיין בגאות מתמשכת, המקלה במידה רבה על המנהלים להציג ביצועים טובים, כאלו שאינם משקפים בהכרח את טיב יכולות הניהול.

לקבלת פרטים נוספים על השקעות עם פרופימקס, הקליקו כאן>>

בנקודה זו מציין אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, כי "הסנטימנט החיובי שמלווה את שוק הנדל"ן העולמי בשנים האחרונות מייצר אווירה אופטימית מדי ותחושה שהשוק מסוגל לנוע באופן חד-כיווני. זו מלכודת שעשויה להשכיח את הסיכונים המרחפים מעל כל השקעה. חשוב לזכור שאף אחד לא יצלצל בפעמון לפני תפנית חדה בכיוון השוק. משקיעים ששמו את כספם אצל מנהלים חסרי ניסיון או חסרי חוט שדרה מוסרי, שאין להם את הכישורים לתמרן לטובת האינטרסים של המשקיעים גם בשוק משברי או פחות חיובי, צריכים לתרגם זאת לסיכון משמעותי בהשקעה. עליהם לדעת שבעתות כאלה, שיגיעו במוקדם או במאוחר, הם עלולים לאבד את כספם".

רוזנהיים ייסד את פרופימקס לפני למעלה מרבע מאה, והיה מהראשונים לאפשר למשקיעים עתירי הון (כשירים) בישראל להשקיע בשווקי נדל"ן דומיננטיים מעבר לים. מאז צלחה פרופימקס את מהלומות משבר הדוט.קום בשנת 2000 ואת המשבר הפיננסי העולמי של 2008. אותן שנים הן, כאמור, מקרה בוחן חשוב המאפשר ללמוד על התנהלות החברה בנקודות משבר כלכלי עולמי האם הייתה מחויבת למשקיעה גם כאשר השוק צלל וערכי הנכסים נפגעו; האם החברה גרפה רווחים בעת שהמשקיעים ספגו הפסדים; איך פעלה החברה למזעור נזקים בנקודות שפל ואיך לבסוף נחתמו אותן השקעות.

קיים קשר הופכי - ושלילי - בין רוח וצלצולים לאיכות הביצועים - בהמשך ישיר לסעיף הקודם, אומר רוזנהיים כי ישנם לא מעט מנהלי השקעות רברבנים שקושרים לעצמם כתרים. לעיתים מתברר שהם פחות חזקים בניהול השקעות וניחנו בעיקר בכישורי רטוריקה ושכנוע. כדי ללמוד על איכות הביצועים חשוב לא להתרשם מסיפורים חסרי כיסוי, אלא לבחון את התשואות שהניבה החברה בתוחלת זמן ארוכה ככל הניתן, כזו שכוללת כאמור גם עיתות משבר.

הסיבה לכך, לדברי רוזנהיים, היא שרבות מהחברות נוהגות לשבץ מספרים ותשואות באופן מלאכותי שמשדר הצלחה עסקית. כלומר, הצגת פרקי זמן מסוימים שהטיבו עימם מבחינת הביצועים. אלו אמנם מוצגים בכל הזדמנות אך מסתירים את התמונה הרחבה שמשקפת בצורה מהימנה את איכות הביצועים בציר זמן ארוך ומייצג.

האם הציגו בפניכם את זהות המנהל המקומי? השקעת נדל"ן בשווקים זרים מאתגרת במיוחד ומחייבת היכרות מעמיקה עם כל פרט והיבט בשוק היעד - החל ברגולציה, דרך תהליכים פנימיים ועד התרבות העסקית. הבנה מקיפה של מאפייני השוק והתמחות ב-Submarket (תת-ענף) ספציפי מוטלת על כתפיו של המנהל המקומי (הפועל ביעד ההשקעה), שנוטל את מושכות ניהול ההשקעה על כל המשתמע מכך - שיקוף ההזדמנויות לצד הסיכונים.

אם החברה לא הקדימה והציגה בפניכם את שותפיה המקומיים (במידה ויש כאלו), זו נורה אדומה שדורשת העמקה באשר לסיבה. שכן אם השותפים המקומיים והאסטרטגיים הם גופים חזקים מספיק בשוק היעד, הרי שמדובר ביתרון מובהק שכל חברה תשמח ותדאג להציג בכל הזדמנות.

רוזנהיים מסביר כי פרופימקס מקדישה לאיתור שותפים אסטרטגיים מקומיים מובילים, משאבים עצומים, מבצעת בדיקות נאותות ומטפחת קשרים עם שותפיה האסטרטגיים בעולם, כל אחד בתחומו, שעם חלקם היא משקיעה יד ביד כבר עשרות שנים. "היסודות שיצקנו לאורך השנים עם שותפינו המקומיים הם מעמודי התווך של החברה ומייצרים לנו נגישות להזדמנויות השקעה ייחודיות. הגישה שלנו מאז ומתמיד היא השקעה של מירב המאמצים באיתור וטיפוח שותפים אסטרטגיים מובילים, בעלי כישרון וניסיון רב-שנים. זאת מתוך הבנה שהשותף המקומי מתפקד כגורם החשוב ביותר בשרשרת הערך של כל השקעה מחוץ לישראל", הוא מסכם.

שקיפות וזהות אינטרסים עם המשקיעים - זהות אינטרסים בין מנהלי ההשקעה למשקיעים הוא האלמנט החשוב ביותר לפי רוזנהיים. לדבריו, כאשר יש פער בין האינטרס של החברה המבצעת את ההשקעה לזה של המשקיעים עצמם, אזי המודל העסקי לפיו פועלת אותה חברה עשוי לייצר רווח מיידי על גב המשקיעים, בדמות הכנסות ללא קשר לביצועי ההשקעה ולמימושה בהצלחה.

חשוב לזכור: חברה שהמודל העסקי שלה נהנה מרווח רק על בסיס הצלחה ותוצאות ההשקעה בפועל, לאחר שהמשקיע קיבל את כל כספו חזרה בתוספת תשואה שנתית מועדפת שצויינה בתוכנית העסקית, עובדת על פי הכלל החשוב של הלימת אינטרסים מלאה עם משקיעיה.

לפיכך, יש לבדוק היטב האם ישנה הלימה מובהקת בין האינטרס של החברה לזה של המשקיעים, שמעיד כי היא מסוגלת להסתמך על יכולותיה המקצועיות להוביל עסקה משתלמת עבור המשקיעים ועבורה בנקודת ה'אקזיט' (מכירת או השבחת הנכס). מנגד, כאשר דמי ניהול מהווים את מרכז הרווח החשוב לחברה, ייתכן והחברה אינה בטוחה בכדאיות ההשקעה או ביכולותיה לנהלה כראוי. אלמנט נוסף וחשוב הוא האם החברה או מנהליה משקיעים מהונם בפרויקט המיועד, כמסר ברור שגם כספם בסיכון.

הבטחת תשואה - אין כל צורך להלאות בפרטים: אין דבר כזה תשואה מובטחת. מעל כל השקעה מרחפים סיכונים ולכן אם שמעתם את צמד המילים "הבטחת תשואה", זה הזמן לחפש אחר גוף ראוי יותר להפקיד בידיו את כספכם.

רוזנהיים מדגיש כי פרופימקס חרטה על דגלה כללי תחרות עסקית הוגנת שעיקרה שיקוף הנתונים, הסיכונים והתחזיות למשקיעים, תוך התחייבות ליושרה ומקצועיות לאורך כל הדרך; ובעיקר הבטחה אחת שמגלמת הלימת אינטרסים מלאה בינה לבין המשקיעים - רווח לחברה על בסיס הצלחה ותוצאות: רק כאשר המשקיע קיבל את מלוא השקעתו בחזרה בנוסף לתשואה השנתית המועדפת כפי שמשתקפת מהתוכנית העסקית - פרופימקס ושותפיה האסטרטגיים מתחילים להרוויח (% מרווחי המימוש).

להצטרפות להשקעות עם פרופימקס, הקליקו כאן>>

בשורה התחתונה, מסכמים בפרופימקס, השקעות נדל"ן מעבר לים מגלמות פוטנציאל שקשה למצוא בחלופות הקיימות בשוק המקומי, אך אלה מחייבות גם נטילת אחריות מצד המשקיעים לבחינת מהימנות החברה ומנהליה. זו דורשת לאמץ פריזמה רחבה ואחראית יותר שתבטיח, ככל הניתן, שלא מצטרפים לסטטיסטיקה ארוכה של משקיעים שאיבדו את כספם - ולא רק בגלל שוק אתגרי או ניהול השקעות כושל.

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

לכתבות נוספות של פרופימקס הקליקו>>

עוד כתבות

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה