גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צלילי 1939 באוקראינה: האם פוטין החליט לשחק על כל הקופה

ביידן מנסה להיכנס לראש של פוטין. הוא יפלוש, אומר נשיא ארה"ב על נשיא רוסיה ● ואילו פוטין אומר, באמצעות אחד מסגניו, "איננו מפחדים מפני איש, אפילו לא מפני ארה"ב" ● משני עברי האוקיאנוס חוזרת ונשמעת השאלה מ-1939, ערב מלחמת העולם השנייה: "למות בשביל קייב?"

טנקים רוסיים מתרגלים מצב מלחמה בארונבורג רוסיה, בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky
טנקים רוסיים מתרגלים מצב מלחמה בארונבורג רוסיה, בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

האם זה מה שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין רוצה? למתוח את עצבי המערב עד שיתפקעו? להכביר ניחושים על מהלכו הבא, ועל מה שיבוא בעקבותיו? להעמיק את הקרעים במערב? ללבות רגשות בדלניים באמריקה ורגשות פייסניים באירופה?

מפני שאם זה מה שהוא רוצה, זה עולה יפה. כמובן, אם הוא רוצה יותר מזה, ואם הוא מתכנן לפלוש לאוקראינה מחר, או בשבוע הבא, או לפני שיפשירו השלגים, הוא מקבל עליו את סיכוניו של מהמר בקזינו.

בארה"ב עתה זה יצא ספר ששמו "ההימור של היטלר על אמריקה". הוא מתאר את החלטתו הגורלית של היטלר לאסור מלחמה על ארה"ב בעקבות התקפת יפן על פרל הרבור. זה לא היה נחוץ. כל לקחי ההיסטוריה היו צריכים להניא אותו מפני מלחמה בשתי חזיתות; ובייחוד מפני גרירת ארה"ב אל שדות הקרב של אירופה.

אבל הוא התייחס בביטול אל אמריקה. היא הייתה בעיניו "ארץ משועטנזת", שדם של ערב רב, כולל שחורים נחותים, זרם בעורקיה. הוא הכריז עליה מלחמה כמעט כלאחר יד.

שנתיים ורבע קודם, בסוף אוגוסט 1939, סגנו של היטלר, הרמן גרינג, השתומם על הרגלי השינה של הפיהרר. "האינך ישן לעולם, אפילו עכשיו?" היטלר השיב שאין זמן טוב להחלטות הרות־גורל יותר מאשר השעות הקטנות של הבוקר. "הלילה", הוא הכריז, "אני עומד לבשל משהו שטני בשביל הפולנים, משהו שייתקע בגרונם".

גרינג העיר, "עלינו להפסיק לשחק על כל הקופה". היטלר השיב: "כל חיי אני משחק על כל הקופה". ספק אם היה עוד חיווי אחד שהיטיב יותר לייצג את אופיו של הרודן.

ארצות-הברית כמעצמה שוקעת

לא, פוטין אינו היטלר, אבל אין זאת אומרת שאי אפשר להשוות מפעם לפעם, בייחוד כאשר רודן רוסיה מאיים על מדינה שכנה, שהוא מתנגד בגלוי לקיומה העצמאי; כאשר הוא מחפש תירוצים לתקוף אותה; כאשר הוא מאיים על שלומן של ארצות אחרות, המוכנות להתנגד לתכניותיו; וכאשר הוא נוהג בארה"ב בדרך שנוהגים במעצמה שוקעת, שהדמוקרטיה הדיספונקציונלית שלה מחלישה את יכולתה, ואולי את עצם רצונה, להתנגד לו.

סגן שר החוץ של פוטין, סרגיי ריבאקוב, נשאל ביום ו' בז'נבה, לאחר השיחה בין שרי החוץ של רוסיה ושל ארה"ב, "מדוע רוסיה מפחדת מפני אוקראינה". הוא השיב, "רוסיה אינה מפחדת מפני איש", והוא הוסיף, מבלי להישאל, "גם לא מפני ארה"ב".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Alexei Nikolsky

לא לפחד מפני ארה"ב הוא מעשה קל דעת. זה חיווי היאה לנערים, לא למדינאים. אבל את חוסר הפחד הזה פוטין מנסה להפגין. הוא חוזר ומכריז, שאם המערב יחצה את "הקווים האדומים" שלו, החוזרים ומשתנים, רוסיה תגיב תגובה "א־סימטרית".

הוא חוזר ומזכיר את היתרון שרוסיה פיתחה בנשק היפר־סוני. היא בחנה באחרונה טילים המשייטים במהירות גדולה פי עשרה ממהירות הקול. הוא מכריז שרוסיה מסוגלת לשגר טילים כאלה מצוללות. פירושו של דבר ש"הזמן שיידרש להם כדי להגיע אל מקבלי ההחלטות [בארה"ב] יהיה חמש דקות".

לשון איומים כזאת לא נשמעה בזירה הבין לאומית גם בימי השיא של המלחמה הקרה, בוודאי לא בין המעצמות הגרעיניות (חוץ מצפון קוריאה).

כאשר ריבאקוב הנ"ל נשאל בתחילת החודש אם רוסיה תשקול הצבה של ציוד צבאי על אדמת קובה או ונצואלה, הוא השיב, "אינני רוצה לאשר או לשלול".

האדמירל הגרמני רצה לפייס

בימים האחרונים זרם ציוד צבאי מחברות נאט"ו אל אוקראינה. מסלול פעיל במיוחד נוצר מבריטניה, דרך פולין, אל אוקראינה. שלוש המדינות הבלטיות הקטנות משתדלות מאוד, אם כי גרמניה כבר אסרה על אחת מהן, אסטוניה, להעביר ציוד מתוצרתה.

תרגיל משותף של צבאות רוסיה, איראן וסין באוקיאנוס ההודי בסוף השבוע / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

הגרמנים משתמטים מכל התחייבות ברורה וחד־משמעית להעניש את רוסיה אם תתקוף. מפקד הצי הגרמני נאלץ להתפטר ביום שבת, לאחר שדיבר על הצורך לפייס את פוטין במאבק משותף נגד סין. אבל התפטרותו אינה משככת את הרושם הקשה של הכרזותיו.

בהתנהגות גרמניה תלויה האפקטיביות של כל תגובה מערבית נגד רוסיה. אם גרמניה תפסיק לרכוש גז רוסי, רוסיה תספוג מכה כספית כבדה. אבל גם גרמניה תסבול, מפני שהגז הרוסי ממלא כמעט חצי מצרכיה. חורף, או אפילו אביב מוקדם, בלי גז רוסי עלולים להיות קרים מאוד.

למה בדיוק התכוון המזכיר?

מזכיר המדינה של ארה"ב, טוני בלינקן, ניסה ביום ו' למחות את הרושם העגום של דברי הנשיא ביידן מיום ה'. במסיבת עיתונאים הרבה יותר מדי ארוכה בשביל נשיא בעל יכולת הבעה כה מוגבלת, הבחין בין פלישה רוסית מלאה לאוקראינה לבין "חדירה קטנה". האבחנה הזו זעזעה את האוקראינים. הבית הלבן ניסה לתקן, ובלינקן הטעים במסיבת עיתונאים משלו, כי תגובת ארה"ב על כל תוקפנות רוסית תהיה "מהירה וחמורה".

בלינקן השתמש במלים swift ו־severe, שהן שגרתיות בהחלט. אבל קשה להימנע מן המחשבה ש־swift ייצגה יותר מאשר את משמעותה המילונית. האותיות SWIFT הן ראשי התיבות של "האגודה העולמית לתעבורה פיננסית בין בנקים", המסלקה שבאמצעותה מתנהלת המערכת הבנקאית העולמית. בלעדיה אין מערכת.

אימון של חיילי מילואים  של הצבא האוקראיני ליד קייב בסוף השבוע האחרון / צילום: Associated Press, Alexei Nikolsky

האפשרות של סילוק רוסיה מ־SWIFT חוזרת ומוזכרת מאז שפלשה לחצי האי קרים ב־2014. זה כנראה העונש הכבד ביותר באמתחתה של ארה"ב. הוא נוסה על איראן, ועשה שמות בפיננסים שלה. רוסיה מתכוננת לקראתו זה שנים. אבל היא עדיין זקוקה לבנקים.

האם זה מה שאותת בלינקן ביום ו', כאשר השתמש ב־SWIFT? מי יודע. אנחנו מנחשים לא כאן רק את פוטין, אלא גם את ביידן. ושניהם מנחשים זה את זה.

למות בשביל דונבאס?

ביידן אמר ביום ה', שהוא מצפה לפלישה רוסית מלאה לאוקראינה. במובן הזה הוא הרחיק לכת יותר משירותי הביון שלו, החושבים שפוטין עדיין לא החליט.

אנחנו יכולים רק לנחש מה פוטין מנחש, אבל נראה שהוא בז לדמוקרטיה האמריקאית, ומאמין שהיא מדדה על פי תהום. אקדמאים רוסיים הקרובים אליו התחילו לחזות עוד לפני עשר שנים את התמוטטותה הממשמשת ובאה של ארה"ב.

אחד החיוויים מעוררי החלחלה של ערב מלחמת העולם השנייה בא מאיש ימין קיצוני בצרפת. הוא שאל, במאמר עיתונאי, "למות בשביל דנציג?" זו הייתה העיר הגרמנית, שהיטלר דרש את החזרתה למולדת. סירוב פולין העניק לו תירוץ למלחמה. השאלה "למות בשביל קייב?" נשמעת עכשיו באירופה.

בארה"ב, בעל טור ימני ב'ניו יורק טיימס' כתב השבוע כי ירווח לו אם ארה"ב תתנער מהתחייבויותיה להגן על אוקראינה "לבל נהיה מחויבים יום אחד להסתכן במלחמה גרעינית על גורל דונבאס" (החבל במזרח אוקראינה, שרוסיה כבשה ב־2014). לא קשה לנחש מה חשב אתמול פוטין, כאשר תרגום של המאמר הזה הונח על שולחנו.

עיתונאי צייץ ביום שבת מבירת אוקראינה: "בוקר של חורף יפהפה בקייב, השלג יורד מעדנות, נדמה שהפתיתים מרחפים מלמטה למעלה... קשה להאמין שמלחמה תינטש כאן בקרוב".

במוצאי שבת נצטוו כל משפחותיהם של הדיפלומטים האמריקאיים בקייב לארוז ולצאת. לא יאוחר מיום ב'.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים