גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

23 מיליארד דולר התאדו: חברות ההייטק הישראליות משלמות את מחיר המפולת בוול סטריט

"בציר 2021" - כ-20 חברות טכנולוגיה ישראליות שהגיעו אשתקד לוול סטריט - מעלה תמונה עגומה ● את עיקר ההפסדים למשקיעים הסבו חברות שמוזגו ל-SPAC, שבפחות משנה מחקו כ-18 מיליארד דולר, אך גם אותן אלה שהונפקו בדרך המסורתית לא חמקו מהירידות

הנפקת סנטינל וואן / צילום: יח''צ
הנפקת סנטינל וואן / צילום: יח''צ

חודש ינואר, עד כה, היה חודש קשה למניות הטכנולוגיה בוול סטריט. מדד נאסד"ק איבד מהשיא 14.3%, מתוכם הסתכמה הירידה בשלושת השבועות הראשונים של ינואר ב-12%. המגמה של מעבר ממניות צמיחה למניות ערך, על רקע הציפיות לעליית ריביות, פגעה קשות ברוב החברות הישראליות שהונפקו בוול סטריט בתקופת הגאות של 2021.

אם בוחנים את תשואות המניות הישראליות "בציר 2021" בוול סטריט, התמונה עגומה. מדובר ב-22 חברות, שבמצטבר היו שוות 77 מיליארד דולר כשהונפקו או מוזגו לחברות SPAC, ואילו כיום שוויין המצרפי מגיע לקצת פחות מ-59 מיליארד דולר, כלומר בתקופה של פחות משנה הן מחקו למשקיעים בהן כ-18 מיליארד דולר.

למעשה, אם ננטרל מרשימת החברות את מניית צים , חברה העוסקת בתובלה ימית, שמנייתה זינקה ב-300% כמעט בשנה שחלפה מאז שהונפקה, ונשאיר בה את החברות שהן חברות טכנולוגיה בלבד, המצב חמור הרבה יותר: מחיקת שווי מצרפית של 23 מיליארד דולר, המהווה כ-30% משוויין של חברות ההייטק בעת ההנפקה או המיזוג ל-SPAC.

כמחצית מחברות הטכנולוגיה הישראליות שהחלו להיסחר בוול סטריט ב-2021 הגיעו לשוק באמצעות הנפקה ראשונית (IPO), והיתר עשו זאת באמצעות מיזוג לחברת SPAC, חברה ללא פעילות, שמגייסת כסף מהציבור במטרה לרכוש חברה קיימת, מה שהפך לטרנד לוהט במחצית הראשונה של השנה החולפת.

בחברות שמוזגו ל-SPAC המצב היה רע יותר מהתחלה, משום שכבר באמצע 2021 ההתלהבות מהמכשיר הזה שככה, ומשקיעים נטו "להעניש" חברות שהגיעו לשוק במיזוג כזה, משום שהעריכו שבתקופת ההייפ של ה-SPAC (עד תחילת 2021) אותן חברות קיבלו שוויים גבוהים מדי. לפיכך, בחברות הישראליות שמוזגו ל-SPAC בשנה החולפת ירידת השווי הייתה חדה יותר, והן מחקו למשקיעים כ-18.5 מיליארד דולר.

עדיין תשואה חיובית - אבל רחוקות מהשיא

בין חברות הטכנולוגיה שביצעו IPO (ואיבדו במצטבר כ-4.5 מיליארד דולר), יש מעטות שעדיין מניבות למשקיעים תשואה חיובית מההנפקה. עם זאת, כולן רחוקות מהשיאים שאליהן הגיעו המניות שלהן בחודשים שלאחר ההנפקה.

כך למשל, מנייתה של חברת הסייבר סנטינל וואן זינקה ממחיר של 35 דולר בהנפקה בסוף חודש יוני לשיא של מעל 76 דולר בחודש נובמבר, וכיום היא נסחרת במחיר של כ-40 דולר, המשקף אומנם תשואה חיובית של 14.6% מאז ההנפקה, אך ירידה של 47% מהשיא.

לתקופה מסוימת עקף שווייה של סנטינל וואן את השווי של חברת הסייבר הוותיקה צ'ק פוינט - אף שסנטינל אינה רווחית, אך היא צומחת בקצב מהיר בהרבה משל צ'ק פוינט . ואולם, שינוי טעמי המשקיעים וירידת קרנן של חברות שאינן רווחיות, גם אם הן צומחות מהר, הוביל לכך שכיום שווייה של צ'ק פוינט (16.6 מיליארד דולר) גבוה ב-5.9 מיליארד דולר משווייה של סנטינל וואן (10.7 מיליארד דולר).

גם מניית גלובל-אי , המספקת פתרונות טכנולוגיה למסחר מקוון חוצה גבולות, מציגה מגמה דומה. היא הונפקה ב-25 דולר, הגיעה בשיא ל-82 דולר כמעט, וכיום איבדה את רוב השווי שהשיגה בעלייה, והיא נסחרת בכ-32.8 דולר (שווי חברה של 4.8 מיליארד דולר).

הנפקת Global E בנאסד''ק / צילום: ספייס קאט

מניית מאנדיי , שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה, עלתה ממחיר של 155 דולר בהנפקה לכ-445 דולר בשיא, וירדה בחזרה לכ-199 דולר (שווי חברה של 8.7 מיליארד דולר). ואלה עוד הדוגמאות החיוביות, שהתשואה שלהן מההנפקה חיובית.

ירידות של עד 71% ממחיר ההנפקה

שאר המניות רושמות ירידה של 29%-71% מאז ההנפקות שלהן, ושל 42%-83% מאז השיא. מניית ריסקיפייד לדוגמה, המספקת פתרונות למניעת הונאות במסחר מקוון, הונפקה במחיר של 21 דולר, זינקה לשיא של כ-37 דולר והיום מנייתה נסחרת במחיר של 6.2 דולרים בלבד (שווי חברה של כמיליארד דולר).

אפשר להניח ששינויי המגמה בשוק יקשו על חברות טכנולוגיה ישראליות להנפיק בוול סטריט ב-2022. כבר במחצית השנייה של 2021 נרשמה האטה מסוימת במספר ההנפקות בוול סטריט, לאחר רבעון שיא שהיה ברבעון השני.

בקרב הישראליות, שלוש ההנפקות האחרונות (אאוטבריין , קלטורה וריסקיפייד) בוצעו ביולי 2021 - כלומר כבר כחצי שנה לא בוצעה כל הנפקה של חברת טכנולוגיה ישראלית בוול סטריט. סביר להניח שחלון ההנפקות לא נסגר לגמרי, אך חברות צמיחה, שאינן רווחיות, יוכלו רק לחלום בזמן הקרוב על המכפילים הנדיבים של 2021.

המשקיעים "הענישו" את החברות שמוזגו ל-SPAC

בין החברות שמוזגו לחברות SPAC במהלך השנה החולפת, ירידת השווי הגדולה ביותר במונחים דולריים היא אצל איירון סורס , שהייתה גם המיזוג הגדול ביותר ל-SPAC בקרב הישראליות ב-2021. איירון סורס, שמספקת פלטפורמה של מוניטיזציה ופרסום למפתחי אפליקציות, מוזגה לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר, והיא נסחרת כעת בשווי של 6.2 מיליארד דולר, ירידה של כ-4.9 מיליארד דולר.

חברת הביטוח הדיגיטלי היפו , ששווייה במיזוג עמד על 5 מיליארד דולר, נסחרת כיום בשווי נמוך מ-1.2 מיליארד דולר, ירידה של 3.8 מיליארד דולר.

הירידה הגדולה ביותר באחוזים הייתה בחברת טוקספייס , העוסקת בתחום הטיפול הנפשי אונליין. היא איבדה 84% משווייה במיזוג, ומחקה למשקיעים בה 1.2 מיליארד דולר כמעט, והיא נסחרת כיום בשווי של 222 מיליון דולר בלבד, לא רחוק משווי המזומנים בקופתה. בעקבות הירידות במניית טוקספייס, מייסדי החברה אורן ורוני פרנק עזבו לפני כחודשיים את תפקידיהם בה, ומנהל חברת ה-SPAC שמיזגה לתוכה את טוקספייס הפך למנכ"ל זמני בחברה עד למציאת מנכ"ל קבוע.

 

בכל הנוגע למיזוגים ל-SPAC, נכון להיום יש שלוש חברות מישראל שנמצאות בתהליכים לקראת כניסה לשוק בדרך זו, ומעניין יהיה לראות האם הללו יצאו לפועל לנוכח הנפילות במניות הטכנולוגיה: איטורו, המספקת פלטפורמת השקעות חברתית, כבר הודיעה על קיצוץ של 15% בשווייה במיזוג (לאחר עיכובים רבים בהשלמתו). מנגד, חברת הפינטק פאגאיה הודיעה על הרחבת היקף הגיוס ואשררה את שווייה במיזוג. החברה השלישית המחכה להשלמת המיזוג היא סלינה, שאינה חברת טכנולוגיה אלא מפעילה רשת אירוח.

עוד כתבות

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

היזם שגילה: לא כל חברת בנייה יכולה להנפיק אג"ח

אחרי שזכתה לביקושים נמוכים מהצפוי, חברת הנדל"ן אמיד יזמות של איש העסקים דוד אזולאי, השהתה את גיוס החוב אותו תיכננה לבצע בבורסה ● הגיוס בהיקף של 94 מיליון שקל, נועד להחזר הלוואה יקרה שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

חזית המדע / צילום: Shutterstock

אמבטיות קרח ודבק לפנים: מה מחקרים אומרים על הטרנדים החמים בבריאות?

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

הדמייה של כביש 6 צפון, מחלף בית העמק / צילום: ap, Matt Rourke

הסדרת הפקעת הקרקעות מאיימת לעכב את מיזם כביש 6 בצפון

פרויקט הארכת כביש 6 לצפון מתקדם לשלב המכרזי, אך לוחות הזמנים עשויים להתעכב ● בין הסיבות, סוגיות שטרם הוסדרו הקשורות לתפיסת קרקע, פיצוי בעלי הקרקעות וליווי משטרתי

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עסקת הענק של שיכון ובינוי, ומה עושה רמי לוי נדל"ן ביומה הראשון?

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, ת"א 90 עולה בכ-0.4% ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות מגיבות בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בעליות קלות ● המסחר באירופה נפתח במגמה מעורבת: הפוסטי עולה בכ-0.2%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-11% במסחר המוקדם