גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירוע מוגבל או משבר רחב היקף? "המשקיעים צריכים להתכונן לתקופת תנודתיות מוגברת בשווקים"

הפד האמריקאי צפוי לנקוט ריסון מוניטרי חריף ממה שהכרנו בעבר: "העלאות הריבית וצמצום המאזן הם ממש 'צו השעה'", סבורים בפסגות, בזמן שהמדדים המובילים צונחים בהובלת מניות הטכנולוגיה ● במיטב דש מעריכים כי "האירוע לא צפוי להפוך למשבר מאקרו כלכלי"

ירידות בשווקים / צילום: Shutterstock, charnsitr
ירידות בשווקים / צילום: Shutterstock, charnsitr

השבוע האחרון התאפיין בירידות שערים חדות בבורסות ניו יורק ונאסד"ק, על רקע החשש מריסון מוניטרי חריף שיוביל הבנק הפדרלי המרכזי (פד) בארה"ב, בתגובה לשיעור האינפלציה הגבוה. במהלך שבוע המסחר האחרון טיפסה תשואת האג"ח ל-10 שנים של הממשל האמריקאי עד ל-1.9% , ולדברי הכלכלן יונתן כץ מלידר שוקי הון, "גוברות הציפיות להעלאת ריבית של 0.5% בחודש מרץ".

אם כך אכן יקרה, יהיה זה מהלך חריף של יו"ר הפד הנוכחי ג'רום פאוול, בהשוואה לשלושת קודמיו ב-20 השנים האחרונות, שהעדיפו להעלות את הריבית בקפיצות קטנות של 0.25% בכל פעם. עוד קודם לכן, צפוי הפד לסיים לחלוטין את רכישת איגרות החוב של ממשלת ארה"ב והסוכנויות הממשלתיות, ואף להתחיל בצמצום מחודש של המאזן שלו.

דר' גיל מיכאל בפמן, כלכלן ראשי בבנק לאומי, ודודי רזניק אסטרטג הריביות בבנק, הסבירו כי מאז פרוץ המשבר הנוכחי מצוי היקף מאזן הפד במגמה של עלייה מהירה בשל רכישות הנכסים, והוא מתקרב ל-9 טריליון דולר. רמה זו יותר מכפולה מגודלו של המאזן בסוף 2019, טרום התפשטות נגיף הקורונה.

לדבריהם, חברי ועדת השוק הפתוח (FOMC) של הפד מצדדים בהפחתת היקף הנכסים המוחזקים במאזנו, משום שמצב המשק האמריקאי כבר אינו מצדיק היקף כה גדול של סיוע מוניטרי. וכן בעיקר על מנת למנוע מצב של "השתטחות עקום התשואות", כלומר מצב שהריבית לטווח ארוך תרד ותגיע אל, או אף מתחת, לשיעור הריבית לטווח קצר-בינוני. להערכת בפמן ורזניק, הפד צפוי לצמצם את המאזן באופן של אי השקעה מחדש של האג"ח המוחזקות על ידו ושיגיעו לפדיון. כיום מחזיק הפד ב-1.1 טריליון דולר של אג"ח ממשלתיות, עם טווח לפדיון של עד שנה אחת.

"המשקיעים נדרשים לתמחר מחדש את השווקים"

מדד שוק המניות האמריקאי הרחב, S&P 500, השלים ביום ו' האחרון ירידה של 8.7% מהשיא התוך יומי שקבע בתחילת ינואר. מדד השוק המצומצם דאו ג'ונס רשם ירידה מתונה מעט יותר של 7.3% מהשיא התוך יומי שקבע גם הוא בתחילת ינואר.

כך, שלכאורה השוק נמצא במימוש שהחל לפני כשלושה שבועות בלבד. עם זאת, בפועל נמצאות מניות הטכנולוגיה הקטנות בעיצומו של תיקון אגרסיבי שנמשך כבר מספר חודשים, כאשר אליהן הצטרפו בתחילת החודש הנוכחי גם ענקיות המגזר.

למשל מדד המניות הקטנות ראסל 2000 כבר ירד ב-19.2% מהשיא התוך יומי שקבע בתחילת נובמבר, ואילו מדד נאסד"ק הרחב ירד ב-15.1% משיאו בסוף נובמבר. גיא בית אור, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, מסביר כי הירידות החדות בשבוע האחרון נבעו מציפיות הולכות וגוברות כי הפד ינקוט בחודשים הקרובים מדיניות מוניטרית מצמצמת מאוד, שתכלול העלאות ריבית וצמצום של המאזן בפרק זמן קצר יחסית, לנוכח האינפלציה הגבוהה זה 40 שנה.

"העלאת הריבית וניקוז הנזילות בשווקים מובילים בהכרח את המשקיעים לתמחר מחדש את השווקים, כאשר ברקע השיבושים בשרשראות האספקה נמשכים, מחירי הנפט והסחורות בשיא, והנתונים הכלכליים מתחילים לאותת על חולשה של הצרכן הפרטי", כותב בית אור. לכך יש לדבריו להוסיף את התוצאות הכספיות המאכזבות שפרסמו כמה חברות מפתח כגון נטפליקס, גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן, אשר גררו את המגזרים שלהן כלפי מטה.

נאסד"ק 100 איבד בינואר 12.5%, בדומה לממוצע בירידות קודמות"

הנפגעות העיקריות מההתפתחויות הללו הן כאמור חברות הצמיחה, ובראשן חברות הטכנולוגיה שהמכפילים שלהן זינקו לשיאים לאורך השנתיים האחרונות. לדברי בית אור מפסגות, "הסיטואציה הנוכחית בשווקים מורכבת ולאור סביבת האינפלציה הגבוהה והלא זמנית, קשה לראות כיצד הפד יכול להרגיע. שכן העלאות הריבית, כמו גם צמצום המאזן, הם ממש 'צו השעה', ולאחר שנים של תשואות חסרות תקדים, נראה שהמשקיעים צריכים להתכונן לתקופה של תנודתיות מוגברת בשווקים".

את הירידות בשווקים מובילות כאמור מניות הטכנולוגיה. מדד נאסד"ק 100, הכולל את 100 החברות הגדולות בבורסה זו, כבר ירד ב-13.9% מרמת השיא התוך יומי שקבע בסוף נובמבר. לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש, כ-45% מהמניות בנאסד"ק 100 חוו מפולת של 20% ויותר מהשיא בשנה האחרונה, וכ-30% מהן נמצאות ברמתן הנמוכה ביותר בשנה האחרונה - השיעור הגבוה ביותר מאז מרץ 2020.

עם זאת, להערכת זבז'ינסקי, התנהגות השווקים והירידות במניות אינן מבשרות בהכרח על פגיעה רחבה בכלכלה. לדבריו הירידה מתחילת 2022 במדד נאסד"ק 100 הסתכמה עד עתה ב-12.5%, דומה לממוצע בכלל האפיזודות של הירידות בעשור האחרון.

עם זאת, היו בה לדבריו מספר מאפיינים ייחודיים שעשויים ללמד על השלכותיה האפשריות. "ברוב האפיזודות בעבר, הירידות בנאסד"ק הובילו לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות. אולם מאז פרוץ המגפה, בכל המקרים של ירידות במניות הטכנולוגיה, כולל האחרון, התשואות דווקא עלו. עליית התשואות באג"ח מסמנת שהאירוע לא צפוי להפוך למשבר מאקרו כלכלי", מדגיש זבז'ינסקי.

"מבין שתי 'הרעות' - עדיף למשק ולמשקיעים לספוג עליית ריבית"

עוד הוא מציין, כי הביצועים של המניות מחוץ לארה"ב מתחילת השנה היו הרבה יותר טובים מאשר באפיזודות הקודמות של הירידות במניות האמריקאיות. יש בכך סימן שמדובר יותר בסיפור בעל השפעה על הכלכלה האמריקאית מאשר העולמית.

בנוסף לכך, זבז'ינסקי מדגיש כי יחסית לירידות בנאסד"ק, הירידות במדד S&P 500 היו קטנות בהשוואה לאפיזודות עבר, מה שממחיש שהבעיה העיקרית נמצאת בסקטור מניות הטכנולוגיה ולא בכלל הענפים. רוב הסקטורים ב-S&P 500 השיגו לדבריו תשואה גבוהה יותר מהמדד הכללי.

"מחירי הסחורות בכלל עלו, בניגוד לירידות שהתרחשו בהן בדרך כלל בתקופות של ירידות במניות. עלייה במחירי הסחורות משקפת הערכה של המשקיעים שהירידות במניות מבשרות על פגיעה משמעותית צפויה בביקושים", מסביר זבז'ינסקי. גם בשוק האג"ח הקונצרניות נרשמה לפי שעה פתיחת מרווחים מינורית יחסית, אשר מהווה גם היא אינדיקציה לאירוע שתחום בעיקר לנכסים שנהנו ממדיניות מוניטרית סופר-מרחיבה.

"לפי ביצועי השווקים, נראה שאנו נמצאים באירוע יחסית מוגבל ולא במשבר כלכלי-פיננסי רחב היקף", מסכם זבז'ינסקי. עם זאת, הוא מדגיש כי תהליך התאמה של השוק למדיניות שנדרשת מהפד כדי להשתלט על האינפלציה, צפוי להמשיך להתאפיין בתנודתיות גבוהה.

"תהליך זה עדיין לא הסתיים להערכתנו, שכן כדי לבלום את האינפלציה הפד יצטרך לפעול בעוצמה גדולה יותר ממה ששוק האג"ח מגלם בינתיים, במיוחד בתחזית לריבית בשיא התהליך, שבינתיים נעצרה בכ-2%", מציין זבז'ינסקי. "מבין שתי 'הרעות' - בריחת האינפלציה או עליית ריבית - עדיף למשק ולמשקיעים לספוג עליית ריבית, כי החברות ערוכות יחסית טוב אליה".  

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים