גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

חוסר ודאות בענף הרכב: המלאים דלילים וליצרנים אין תשובות

שוק הרכב התחיל את השנה החדשה בצורה מקרטעת: עיכובים, מחסורים, וסגירת הזמנות בלי תאריכים קונקרטיים ● משבר השבבים ממשיך להשפיע ויצרני הרכבים סוגרים פסי ייצור בגלל התפשטות האומיקרון ● וגם: היבואנים צפויים להתחזק על חשבון חברות הליסינג

מוסך. ענף הרכב הישראלי פותח שנה עם סימני שאלה/ אילוסטרציה: Shutterstock
מוסך. ענף הרכב הישראלי פותח שנה עם סימני שאלה/ אילוסטרציה: Shutterstock

בשנים רגילות נחשב חודש ינואר לחשוב והחגיגי ביותר בשנת המכירות של ענף הרכב הישראלי. בחודש זה מתחלפת "שנת העלייה על הכביש" ברישיון הרכב ונמסרות בו בממוצע כ-20% מכלל המסירות השנתיות של רכב חדש בישראל. סוכנויות הרכב עובדות "מסביב לשעון" במטרה למסור עשרות אלפי כלי רכב ללקוחות, שחלקם המתינו להם חודשים רבים. במקביל נפתחות ההזמנות לדגמים חדשים ונערכים מבצעי קידום.

אבל ביקור שערכנו בשבוע שעבר בכמה מאולמות התצוגה הגדולים של היבואנים, גילה תמונה לא מוכרת. אחרי עיכוב של יותר משבוע בקביעת קבוצות הרישוי, השנה נפתחה בעצלתיים, וסוכנויות רבות סובלות ממחסור בכוח אדם, במוביליות לשינוע כלי הרכב ובעיקר ממחסור במלאי עבור הזמנות חדשות.

בסוכנויות מנסים כיום אנשי המכירות לסגור "הזמנות עתידיות" מבלי שיהיה להם תאריך קונקרטי למסירה, ותהליך ההזמנה הזכיר לנו הזמנה למסעדה יוקרתית ומבוקשת. "אין לי כרגע תאריך אספקה לפחות עד אוגוסט אבל כדאי להיכנס לרשימה", אמר איש מכירות לזוג שהתעניין ברכב פנאי פופולרי ב-140 אלף שקל, "אולי יהיו ביטולים או שינויים".
השאלה הגדולה כרגע היא האם הפתיחה הפושרת של 2022 היא עדיין חלק מזעזועי הלוואי של השנה שעברה או שמא עדות מוקדמת לעתיד לבוא.

האופטימיות של 2022 מתחילה לדעוך

אחרי ש-2021 התאפיינה במחסור קשה בשבבים ושיבושים בייצור, רבים ציפו שהאור בקצה המנהרה יופיע לקראת 2022. אכן ברבעון האחרון של 2021 נדמה היה שמורגש שיפור מסוים. היצרנים החלו להתאים ולייעל את המערכות הלוגיסטיות שלהם למציאות חדשה של אספקת שבבים מצומצמת והחלו להפנים את העלייה במחירי חומרי הגלם.

אבל ככל שאנחנו נכנסים לתוך 2022 האופטימיות מתחילה לדעוך. בשבוע שעבר העריכה חברת הייעוץ ארנסט אנד יאנג (EY) כי מכירות הרכב ב-2022 יהיו מאתגרות לא פחות מב-2021. "הקורונה עדיין נמצאת בעולם ומגבילה בצורה משמעותית את התנהגות הצרכנים. אנחנו לא צופים שיפור מהיר וההתאוששות השוק תדחה ל-2023. המחצית הראשונה של השנה אפילו עשויה להתאפיין בירידה נוספת במסירות רכב ורק במחצית השנה אפשר לצפות לצבירת תאוצה".

ב-EY מעריכים כי הביקוש לרכב עדיין חזק. "ספרי ההזמנות של היצרנים מלאים והמשך העלייה במחירי המשומשות מעיד בבירור עד כמה גדול הביקוש. במצב הנוכחי של השוק ליצרנים אין צורך להעניק הנחות". החברה מעריכה כי המחסור בשבבים יאט אפילו את המכירות החזקות מאד של כלי הרכב החשמליים.

בינתיים, התמונה בחזית השבבים די מעורפלת. יצרני רכב רבים מבצעים בינואר השבתות ייצור יזומות לרגל החגים. יצרנים אחרים, דוגמת טויוטה, נאלצו לסגור פסי ייצור בגלל התפשטות האומיקרון. גם אם יקטן הפער בין הביקוש להיצע של השבבים, תעשיית הרכב עדיין צריכה לספק מיליוני הזמנות לרכב, שנדחו מהשנה שעברה.

האירופאים סובלים יותר ממשבר השבבים

המחסור בשבבים לא משפיע בצורה אחידה על כל תעשיית הרכב. יצרנים עם "כיסים עמוקים" פתרו את הבעיה באמצעות תשלום מחירי פרמיום ליצרני השבבים כדי לקבל עדיפות. אחרים, דוגמת הקוריאנים והיפנים, נהנים מתמיכה ממשלתית צמודה בשל ההשפעה השלילית של שיבושי הייצור על כלל התל"ג באותן מדינות. ואילו היצרנים האירופאים, שעד כה לא זכו לגיבוי ממשלתי והעדיפו להיצמד לחוזי אספקה קיימים, סובלים יותר מכולם מהמשבר.

חברת המחקר AFS, שעוקבת אחר היקפי הייצור בתעשיית הרכב ברזולוציה שבועית, העריכה החודש כי תעשיית הרכב "איבדה" בשבוע הראשון של ינואר ייצור של כ-102 אלף כלי רכב כתוצאה ממשבר השבבים. כשיורדים לעומק הנתונים מגלים שכמעט 50% מאובדן הייצור היה באירופה ופחות מ-10% באסיה.

הפגיעה הסלקטיבית צפויה להשפיע על יחסי הכוחות בשוק הרכב הישראלי לפחות עד הרבעון השלישי. יש יבואנים ומותגים, בעיקר מיפן וקוריאה, שמתחילים את השנה עם מלאים סבירים בדגמי מפתח ויכולים לקבל הזמנות חדשות לאספקה אפילו לרבעון הנוכחי. מנגד יש אחרים, במיוחד כאלה שבסיס הייצור שלהם נמצא באירופה - דוגמת קבוצת פולקסווגן - שממשיכים לנהל את המלאי בשיטת "מהיד לפה". כלומר הם מזמינים מהיצרנים כמות גדולה ומקווים שמשהו ממנה "ייקלט" במערכת הייצור של היצרן.

שנה מאתגרת לחברות הליסינג

בהמשך למגמה של השנים האחרונות, 2022 צפוייה להתאפיין בשינוי ביחסי הכוחות בין היבואנים לחברות הליסינג. נזכיר שלחברות הליסינג יש שלושה מקורות רווח עיקריים: מכירת רכב משומש, מכירת רכב חדש ("אפס קילומטרים") וליסינג תפעולי. שנת 2021 הייתה אחת השנים הרווחיות בתולדות הענף בעיקר בזכות הפעילות של חברות הליסינג במכירת כלי רכב משומשים וחדשים. בתחום המשומשות חברות הליסינג ימשיכו ליהנות מנגישות לאספקה של משומשות טריות יחסית (עד ארבע שנים) ומכירתן תניב להם רווחים נאים גם ב-2022.

אבל, וזה אבל גדול, "החגיגה" שלהן בשוק הרכב החדש עומדת להסתיים השנה. בשנה החולפת חברות ליסינג ניצלו את הקשרים עם היבואנים כדי לקבל מלאים בהנחות משמעותיות ממחירי המחירון כמו בשנים "רגילות". לנוכח המחסור באספקה מכרו החברות הללו את כלי הרכב החדשים בשיטת "הדלת המסתובבת" ובמחיר מחירון מלא, ללא ההפחתות המקובלות על רכב מבעלות ליסינג. לפטנט הזה אפשר לקרוא "אפס קילומטר באפס הנחה" וזו הייתה בהחלט פעילות מאד רווחית ונטולת מאמץ.

אלא שבינתיים היבואנים למדו את הפטנט וסוגרים כיום את הפירצה. "בשנה שעברה חברות הליסינג תפסו אותנו לא מוכנים", אמר לנו בשבוע שעבר מנהל באחת מיבואניות הרכב הגדולות. "במחצית הראשונה עוד לא חזינו את המחסור ועשינו מאמצים לעמוד בהתחייבויות העסקיות ו/או "החבריות" שלנו לחברות הליסינג. כתוצאה מכך איבדנו להן ולמתחרים הרבה מכירות במחיר מלא. אבל השנה, בכפוף למלאי, ההנחות לחברות הליסינג יתכווצו וגם כמויות האספקה ללקוחות המוסדיים".

המדינה נצמדת לשיטה הישנה

לפגיעה הצפויה במכירות הרכב החדש של הענף תתלווה גם סביבה עסקית מאד מאתגרת בתחום הליסינג התפעולי, מקור ההכנסה הוותיק והיציב של הענף. זאת כתוצאה מצפי לירידה מואצת בהיקף החידוש של חוזי ליסינג תפעולי. הסיבה לכך היא שהמדינה ממשיכה להתייחס למקבלי הרכב הצמוד בתור "מחלבה" ונצמדת לשיטה הישנה לחישוב שווי השימוש ברכב צמוד, שבה מחושב שווי השימוש בכל תקופת הליסינג על פי מחירו של הרכב כחדש.

השיטה הזו, שלאחרונה מלאו לה עשור, הגדילה את הכנסות המדינה ממס שווי השימוש מכ-3 ל-5 מיליארד שקל בשנה והפכה את כדאיות הרכב הצמוד לגבולית. היתרון המרכזי שנותר לרכב הליסינג על פני רכב בבעלות פרטית, הוא האפשרות לבצע בו נסועה עודפת ללא עלות נוספת (דלק חינם). אולם ככל שיותר עובדים עוברים לעבוד מהבית גם היתרון הזה הולך ומתקזז.

המגמה אף תואץ בעידן של הרכבים החשמליים, שבו גם העלות השולית לקילומטר נסיעה היא ממילא זניחה וכך גם עלות התחזוקה השוטפת. לא נופתע אם בין 8000 ההזמנות הפתוחות לרכב חשמלי "עממי", שעמם פותח הענף את 2022, יש לא מעט בעלי רכב ליסינג שעבר.

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''ל גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "בעולם של עודף מידע ודעות שמתחזות למידע, תבחרו את מקורות המידע שלכם"

"בסוף יש לכם זמן מוגבל, אתם צריכים לבחור איפה להשקיע אותו", כך הציעה אלונה בר און, מו"ל גלובס, למשקיעים הצעירים בפסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי בשיתוף גלובס ●

מסוק אפאצ'י / צילום: Shutterstock

בתקציב מיוחד: משרד הביטחון רכש 12 מסוקי אפאצ'י מארה"ב

סכום הרכישה, שעומד על מיליארד שקל, אושר הבוקר על ידי הממשלה לאחר סירוב של משרד האוצר למצוא פתרונות מימון ● מרבית הסכום מגיע מקיצוץ תוכניות החומש של החברה הערבית

אלי דהן, מנכ''ל מובמנט / איור: גיל ג'יבלי

קבוצת הבריאות הישראלית שמתרחבת לראשונה לחו"ל

אחרי ההשקעה מלאומי פרטנרס וניסיון הרכישה של נובולוג, קבוצת הבריאות שעומדת מאחורי אפליקציות אורח החיים הבריא של הכללית ומכבי רכשה את Dacadoo, שפיתחה מערכות בריאות דיגיטליות ויש לה לקוחות בעשרות מדינות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב: מניות הבנייה קופצות, מניות הטכנולוגיה יורדות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3% ● סקטור הטכנולוגיה מוביל את הירידות; מניית טאואר צונחת ● מניית אלקטרה נדל"ן מזנקת בחדות ● שיא של חצי שנה: הדולר מתחזק ונושק לרף ה-3.10 שקלים ● העיניים נשואות למדד המחירים לצרכן: האם צפויה הפתעה למרות הציפיות לירידה? ● וגם: למה ב-RBC ממליצים לנטוש את מניות ה-AI לטובת סקטור הבריאות?

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר נסחר בשיא של חצי שנה מול השקל. אלו הסיבות

הפתעת האינפלציה בארה"ב שלחה גלי הדף לשוק המט"ח המקומי, והקפיצה את הדולר לרמתו הגבוהה ביותר מאז חודש אפריל ● הירידות החדות בנאסד"ק מאלצות את הגופים המוסדיים למכור שקלים ולרכוש דולרים לגידור ● בבנק הפועלים מזהירים משינוי מבני בכלכלה הישראלית שמחליש את המטבע ● ומי החברות בבורסה שדווקא גוזרות קופון מהמגמה?

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

משרד הבריאות פרסם תוכנית תכנון כוח-אדם ברפואה שתיושם עד 2035

מטרת התוכנית היא להגיע לשנת 2035 עם מספר ידוע מראש של רופאים בכל תחומי ההתמחות השונים ובפיזור גאוגרפי מתוכנן מראש, וזאת באמצעות תוכנית תמריצים לכל הגורמים במערכת

מימין: ג'ושוע קושנר, גאווין בייקר, שון מגווייר / צילום: Reuters

גופים אמריקאים השתלטו על ההייטק: צניחה בגיוסים של קרנות הון סיכון ישראליות

חברת המחקר IVC צופה כי סך הגיוסים של קרנות ההון הישראליות יסתכם בכ-2 מיליארד דולר עד סוף השנה - הנתון הנמוך ביותר זה שנתיים וירידה של 70% מאז השיא ● בענף אומרים כי בין הסיבות לשינוי החד: אכזבה מהתשואות, השתלטות של קרנות הענק האמריקאיות והסתמכות גוברת על AI ● האם תעשיית ההון סיכון המקומית בדרך לשינוי מבני עמוק?

גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

תחרות גוברת וחשש מהדחה מהמדד: "הסערה המושלמת" שמעיקה על גילת

חברת התקשורת הלוויינית הגיעה לפני חצי שנה לשיא של 5 שנים, אך מאז צנחה בכ־60% ומחקה יותר מ-700 מיליון דולר מהשווי ● גריעה מתקרבת ממדד ת"א 90 ורכישה של חטיבת הלוויינים של קומטק, שבעצמה מתאוששת מקשיים, מעוררות חשש בקרב המשקיעים

מזמינים כמה אופציות לחופשות ומבטלים / צילום: Shutterstock

הגישה הישראלית: מזמינים כמה חופשות במקביל - ואז מבטלים

הצורך בגמישות הוביל כ-31% מהישראלים שהזמינו חופשה בבוקינג במהלך ספטמבר לבצע לפחות ביטול אחד של הזמנה, ומגמה דומה נרשמה גם באתר אגודה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ניקש ארורה מימש מניות פאלו אלטו ב-201 מיליון דולר ברקע הלחץ במניות הסייבר

מנכ"ל פאלו אלטו דיווח על מכירת 500 אלף מניות במסגרת הסכם מראש הכולל מנגנון מחיר רצפה ותקרה ● הרקע, מניות הסייבר בלחץ מול מהלך ה-AI של OpenAI ● למרות הנסיגה היומית, מניית פאלו אלטו יותר מהכפילה את שווייה מתחילת השנה

צבא ארה''ב תוקף באיראן  (ארכיון) / צילום: ap, U.S. Central Command via AP

מהי "אם כל הפצצות" ולמה בוושינגטון שוב שוקלים להשתמש בה נגד איראן?

צבא ארה"ב שוקל שימוש ראשון בפצצה מדגם GBU-43, שמכונה "אם כל הפצצות" מעצם היותה החימוש הקונבציונלי העוצמתי ביותר שקיים ● מה הייעוד שלה, למה דווקא עכשיו, ובאילו פצצות ארה"ב כבר השתמשה מול איראן? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

רכשו כלה בברזיל והשליכו אותה לרחוב אחרי 30 שנה. מה קבע ביהמ"ש?

הוריו של גבר עיוור נסעו לברזיל ואיתרו שם צעירה שהסכימה להינשא לו ולעבור לישראל בהסתמך על הבטחה להסדר כלכלי ● מה קרה כשבני הזוג נפרדו כעבור 30 שנה?

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

33 שנים בישראל: במקדונלד'ס עדיין מחפשים זכיין חדש

שנתיים וחצי לאחר שרכשה את פעילות מקדונלד'ס בישראל מידי הזכיין עמרי פדן, החברה העולמית עדיין מחפשת זכיין חדש, בעוד ההנהלה הוותיקה ממשיכה לנהל את הרשת ● במקביל, מקדונלד'ס מתמודדת עם היחלשות הביקוש בארה"ב וצניחה במניה, ומשיקה תוכנית צמיחה בהיקף של 8.5 מיליארד דולר בניסיון להחזיר את הלקוחות

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

אסף רפפורט בדרך לרכישת הזיכיון הישראלי של מקדונלד'ס

מייסד וויז היה בין השמות שהתמודדו במכרז לרכישת הזיכיון של רשת המזון המהיר האמריקאית הפופולרית, לצד שחקנים חסויים נוספים ● עם זאת, בשלב זה עדיין לא מדובר בעסקה רשמית

התפשטות החות'ים בתימן / צילום: ap, STR

החות'ים מפתחים טיל מתקדם באמצעות רכיבים מסין

דוח חדש חושף כיצד הארגון החמוש בתימן מפתח טילים לטווח בינוני ללא תלות באיראן

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב / צילום: רמי זרנגר

הכלכלן הראשי של מיטב על מצב השווקים: "40 שנה לא ראינו דבר כזה"

לקראת עונת הדוחות שנפתחה השבוע בארה"ב, אלכס זבז'ינסקי ממיטב מתייחס בשיחה עם גלובס לציפיות האנליסטים, לריכוזיות של ענקיות הטכנולוגיה ולהשפעות של הוצאות העתק בתחום ה-AI ● הוא גם מצביע על פער חריג בין הפסימיות לגבי הכלכלה האמריקאית לאופטימיות לגבי שוק המניות, שלדבריו לא נראה בעשורים האחרונים

אילוסטרציה: Shutterstock

פחות אוטומטיים, יותר מס אמת: הפסיקות ששינו את היטל ההשבחה בתשפ"ו

בתי המשפט וועדות הערר חזרו השנה לשאלות היסוד בקביעת היטל השבחה ולניסיון למסות את ההתעשרות כפי שהיא באמת

פרויקט השכרת דירות לטווח ארוך / צילום: שלומי יוסף

גם בניינים שלמים על הפרק: מאות דירות נקנו בהנחה של 20%

בזמן שהיזמים במצוקה בשל שוק הנדל"ן הקפוא, קרנות הדיור להשכרה רוכשות עשרות דירות ובהנחות משמעותיות ● מה היתרונות והסיכונים עבור היזמים ומה בכל זאת היתרונות לשוכרים?

בת ים. איחורים כבדים במסירת הדירות לרוכשים / צילום: Shutterstock

פס"ד של העליון מטיל סיכון חדש: חילוץ פרויקט כושל עלול לעלות יותר

פסיקה תקדימית בפרויקט תמ"א 38 בבת ים קובעת כי חברות מימון שמשתלטות על פרויקט כושל וממשיכות בבנייתו עשויות לשאת בפיצוי לרוכשי הדירות על איחורים שנוצרו בתקופת הכינוס

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

אפקט הבחירות בבורסה: ירידות לפני הקלפי, זינוק ביום שאחרי

לפי יחידת המחקר של הבורסה, האי־ודאות פוגעת בשוק בעיקר בחודשים שלפני יום הבוחר, אבל ההיסטוריה מלמדת כי התמחור השלילי אינו מחזיק מעמד ● נכון לעכשיו, המשקיעים מתמחרים חוסר ודאות ואפילו חוסר הכרעה בבחירות