גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

חוסר ודאות בענף הרכב: המלאים דלילים וליצרנים אין תשובות

שוק הרכב התחיל את השנה החדשה בצורה מקרטעת: עיכובים, מחסורים, וסגירת הזמנות בלי תאריכים קונקרטיים ● משבר השבבים ממשיך להשפיע ויצרני הרכבים סוגרים פסי ייצור בגלל התפשטות האומיקרון ● וגם: היבואנים צפויים להתחזק על חשבון חברות הליסינג

מוסך. ענף הרכב הישראלי פותח שנה עם סימני שאלה/ אילוסטרציה: Shutterstock
מוסך. ענף הרכב הישראלי פותח שנה עם סימני שאלה/ אילוסטרציה: Shutterstock

בשנים רגילות נחשב חודש ינואר לחשוב והחגיגי ביותר בשנת המכירות של ענף הרכב הישראלי. בחודש זה מתחלפת "שנת העלייה על הכביש" ברישיון הרכב ונמסרות בו בממוצע כ-20% מכלל המסירות השנתיות של רכב חדש בישראל. סוכנויות הרכב עובדות "מסביב לשעון" במטרה למסור עשרות אלפי כלי רכב ללקוחות, שחלקם המתינו להם חודשים רבים. במקביל נפתחות ההזמנות לדגמים חדשים ונערכים מבצעי קידום.

אבל ביקור שערכנו בשבוע שעבר בכמה מאולמות התצוגה הגדולים של היבואנים, גילה תמונה לא מוכרת. אחרי עיכוב של יותר משבוע בקביעת קבוצות הרישוי, השנה נפתחה בעצלתיים, וסוכנויות רבות סובלות ממחסור בכוח אדם, במוביליות לשינוע כלי הרכב ובעיקר ממחסור במלאי עבור הזמנות חדשות.

בסוכנויות מנסים כיום אנשי המכירות לסגור "הזמנות עתידיות" מבלי שיהיה להם תאריך קונקרטי למסירה, ותהליך ההזמנה הזכיר לנו הזמנה למסעדה יוקרתית ומבוקשת. "אין לי כרגע תאריך אספקה לפחות עד אוגוסט אבל כדאי להיכנס לרשימה", אמר איש מכירות לזוג שהתעניין ברכב פנאי פופולרי ב-140 אלף שקל, "אולי יהיו ביטולים או שינויים".
השאלה הגדולה כרגע היא האם הפתיחה הפושרת של 2022 היא עדיין חלק מזעזועי הלוואי של השנה שעברה או שמא עדות מוקדמת לעתיד לבוא.

האופטימיות של 2022 מתחילה לדעוך

אחרי ש-2021 התאפיינה במחסור קשה בשבבים ושיבושים בייצור, רבים ציפו שהאור בקצה המנהרה יופיע לקראת 2022. אכן ברבעון האחרון של 2021 נדמה היה שמורגש שיפור מסוים. היצרנים החלו להתאים ולייעל את המערכות הלוגיסטיות שלהם למציאות חדשה של אספקת שבבים מצומצמת והחלו להפנים את העלייה במחירי חומרי הגלם.

אבל ככל שאנחנו נכנסים לתוך 2022 האופטימיות מתחילה לדעוך. בשבוע שעבר העריכה חברת הייעוץ ארנסט אנד יאנג (EY) כי מכירות הרכב ב-2022 יהיו מאתגרות לא פחות מב-2021. "הקורונה עדיין נמצאת בעולם ומגבילה בצורה משמעותית את התנהגות הצרכנים. אנחנו לא צופים שיפור מהיר וההתאוששות השוק תדחה ל-2023. המחצית הראשונה של השנה אפילו עשויה להתאפיין בירידה נוספת במסירות רכב ורק במחצית השנה אפשר לצפות לצבירת תאוצה".

ב-EY מעריכים כי הביקוש לרכב עדיין חזק. "ספרי ההזמנות של היצרנים מלאים והמשך העלייה במחירי המשומשות מעיד בבירור עד כמה גדול הביקוש. במצב הנוכחי של השוק ליצרנים אין צורך להעניק הנחות". החברה מעריכה כי המחסור בשבבים יאט אפילו את המכירות החזקות מאד של כלי הרכב החשמליים.

בינתיים, התמונה בחזית השבבים די מעורפלת. יצרני רכב רבים מבצעים בינואר השבתות ייצור יזומות לרגל החגים. יצרנים אחרים, דוגמת טויוטה, נאלצו לסגור פסי ייצור בגלל התפשטות האומיקרון. גם אם יקטן הפער בין הביקוש להיצע של השבבים, תעשיית הרכב עדיין צריכה לספק מיליוני הזמנות לרכב, שנדחו מהשנה שעברה.

האירופאים סובלים יותר ממשבר השבבים

המחסור בשבבים לא משפיע בצורה אחידה על כל תעשיית הרכב. יצרנים עם "כיסים עמוקים" פתרו את הבעיה באמצעות תשלום מחירי פרמיום ליצרני השבבים כדי לקבל עדיפות. אחרים, דוגמת הקוריאנים והיפנים, נהנים מתמיכה ממשלתית צמודה בשל ההשפעה השלילית של שיבושי הייצור על כלל התל"ג באותן מדינות. ואילו היצרנים האירופאים, שעד כה לא זכו לגיבוי ממשלתי והעדיפו להיצמד לחוזי אספקה קיימים, סובלים יותר מכולם מהמשבר.

חברת המחקר AFS, שעוקבת אחר היקפי הייצור בתעשיית הרכב ברזולוציה שבועית, העריכה החודש כי תעשיית הרכב "איבדה" בשבוע הראשון של ינואר ייצור של כ-102 אלף כלי רכב כתוצאה ממשבר השבבים. כשיורדים לעומק הנתונים מגלים שכמעט 50% מאובדן הייצור היה באירופה ופחות מ-10% באסיה.

הפגיעה הסלקטיבית צפויה להשפיע על יחסי הכוחות בשוק הרכב הישראלי לפחות עד הרבעון השלישי. יש יבואנים ומותגים, בעיקר מיפן וקוריאה, שמתחילים את השנה עם מלאים סבירים בדגמי מפתח ויכולים לקבל הזמנות חדשות לאספקה אפילו לרבעון הנוכחי. מנגד יש אחרים, במיוחד כאלה שבסיס הייצור שלהם נמצא באירופה - דוגמת קבוצת פולקסווגן - שממשיכים לנהל את המלאי בשיטת "מהיד לפה". כלומר הם מזמינים מהיצרנים כמות גדולה ומקווים שמשהו ממנה "ייקלט" במערכת הייצור של היצרן.

שנה מאתגרת לחברות הליסינג

בהמשך למגמה של השנים האחרונות, 2022 צפוייה להתאפיין בשינוי ביחסי הכוחות בין היבואנים לחברות הליסינג. נזכיר שלחברות הליסינג יש שלושה מקורות רווח עיקריים: מכירת רכב משומש, מכירת רכב חדש ("אפס קילומטרים") וליסינג תפעולי. שנת 2021 הייתה אחת השנים הרווחיות בתולדות הענף בעיקר בזכות הפעילות של חברות הליסינג במכירת כלי רכב משומשים וחדשים. בתחום המשומשות חברות הליסינג ימשיכו ליהנות מנגישות לאספקה של משומשות טריות יחסית (עד ארבע שנים) ומכירתן תניב להם רווחים נאים גם ב-2022.

אבל, וזה אבל גדול, "החגיגה" שלהן בשוק הרכב החדש עומדת להסתיים השנה. בשנה החולפת חברות ליסינג ניצלו את הקשרים עם היבואנים כדי לקבל מלאים בהנחות משמעותיות ממחירי המחירון כמו בשנים "רגילות". לנוכח המחסור באספקה מכרו החברות הללו את כלי הרכב החדשים בשיטת "הדלת המסתובבת" ובמחיר מחירון מלא, ללא ההפחתות המקובלות על רכב מבעלות ליסינג. לפטנט הזה אפשר לקרוא "אפס קילומטר באפס הנחה" וזו הייתה בהחלט פעילות מאד רווחית ונטולת מאמץ.

אלא שבינתיים היבואנים למדו את הפטנט וסוגרים כיום את הפירצה. "בשנה שעברה חברות הליסינג תפסו אותנו לא מוכנים", אמר לנו בשבוע שעבר מנהל באחת מיבואניות הרכב הגדולות. "במחצית הראשונה עוד לא חזינו את המחסור ועשינו מאמצים לעמוד בהתחייבויות העסקיות ו/או "החבריות" שלנו לחברות הליסינג. כתוצאה מכך איבדנו להן ולמתחרים הרבה מכירות במחיר מלא. אבל השנה, בכפוף למלאי, ההנחות לחברות הליסינג יתכווצו וגם כמויות האספקה ללקוחות המוסדיים".

המדינה נצמדת לשיטה הישנה

לפגיעה הצפויה במכירות הרכב החדש של הענף תתלווה גם סביבה עסקית מאד מאתגרת בתחום הליסינג התפעולי, מקור ההכנסה הוותיק והיציב של הענף. זאת כתוצאה מצפי לירידה מואצת בהיקף החידוש של חוזי ליסינג תפעולי. הסיבה לכך היא שהמדינה ממשיכה להתייחס למקבלי הרכב הצמוד בתור "מחלבה" ונצמדת לשיטה הישנה לחישוב שווי השימוש ברכב צמוד, שבה מחושב שווי השימוש בכל תקופת הליסינג על פי מחירו של הרכב כחדש.

השיטה הזו, שלאחרונה מלאו לה עשור, הגדילה את הכנסות המדינה ממס שווי השימוש מכ-3 ל-5 מיליארד שקל בשנה והפכה את כדאיות הרכב הצמוד לגבולית. היתרון המרכזי שנותר לרכב הליסינג על פני רכב בבעלות פרטית, הוא האפשרות לבצע בו נסועה עודפת ללא עלות נוספת (דלק חינם). אולם ככל שיותר עובדים עוברים לעבוד מהבית גם היתרון הזה הולך ומתקזז.

המגמה אף תואץ בעידן של הרכבים החשמליים, שבו גם העלות השולית לקילומטר נסיעה היא ממילא זניחה וכך גם עלות התחזוקה השוטפת. לא נופתע אם בין 8000 ההזמנות הפתוחות לרכב חשמלי "עממי", שעמם פותח הענף את 2022, יש לא מעט בעלי רכב ליסינג שעבר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פחות הייטקיסטים - ביותר כסף: מה קרה לשכר בענף ההייטק?

השכר הממוצע של העובדים בישראל עלה ב-3.8% מספטמבר שעבר והגיע ל-14,515 שקל ● מנגד, מספר משרות השכיר במשק ובהייטק יורד, כאשר בענף ההייטק נרשמת ירידה במספר המועסקים לצד עלייה בשכר הממוצע ● המגמה עשויה להעיד על העמקת משבר הג'וניורים, על רקע השפעת הבינה המלאכותית

חבר הכנסת אופיר כץ. ברק סרי ואלי אוחנה, 103FM, 30.10.26 / צילום: דוברות הכנסת

רע"ם תמיד התנגדה לחוקים לטובת צה"ל?

יו"ר הקואליציה היוצאת שלל שיתוף פעולה עם המפלגות הערביות, והסביר שהן תמיד מתנגדות לחקיקה שמיטיבה עם חיילי צה"ל • אלא שהוא שכח כמה דוגמאות מהשנים האחרונות • המשרוקית של גלובס

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

מנכ"ל אמדוקס לשעבר מכר מניות ב-22 מיליון דולר בחודשים שלפני הצניחה

חברת הטכנולגיה הלמה במשקיעים כשדיווחה על סכסוך עם לקוח מרכזי, T-Mobile, וסיפקה תחזית לירידה דו ספרתית בהכנסות וברווח ● מניית אמדוקס צנחה למחיר בו לא נסחרה מאז 2013 ● וגם: המנכ"ל לשעבר שוקי שפר מכר מניות ב-22 מיליון דולר לפני הנפילה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

סימן לבאות? ברזאני חותכת את מחיר ההנפקה ב-20%

אחרי שהפחיתה את השווי המבוקש, חברת התשתיות הפרטית הגדולה בישראל תנסה לגייס בהנפקתה כמיליארד שקל, ותחלק כשליש מהתמורה לבעלי המניות ● שכרם של הבעלים והמנכ"לים המשותפים, האחים יוסי ברזאני ודיין בר, כמעט יוכפל לאחר ההנפקה ל-4.1 מיליון שקל כ"א

מסעדת סושי בזל / צילום: יח''צ ניראור

בהשקעה של 15 מיליון שקל: קבוצת ניראור מרחיבה את פעילותה עם שבעה סניפים

ההתרחבות תתמקד ברשתות צ'וקה, סושי בזל ולאקי צ'יקן, הפועלות בתחום המזון האסייתי והעוף המטוגן ● המהלך נועד לחזק את נוכחות הקבוצה בשוק המסעדנות ולהגדיל את פריסתה באמצעות התרחבות לאזורים ולקהלים חדשים

אוטובוס של דן / צילום: Shutterstock

הנוסעים מרוצים, משרד התחבורה פחות: הפער בציונים של חברת דן

חברת האוטובוסים דן אמנם נמצאת בתחתית דירוג מפעילות התחבורה הציבורית של משרד התחבורה, אך בסקר שביעות הרצון של הנוסעים היא דווקא מגיעה למקום הרביעי ● גם אחרי שיפור של יותר מ-10% בציון שלה, הפער בין שני המדדים נותר גדול ● ייתכן שההסבר נעוץ דווקא במקום שבו היא פועלת: תל אביב, שבה הפעלת אוטובוסים היא אתגר מורכב במיוחד

תומכיו של טרוי ג'קסון, המועמד הדמוקרטי לסנאט מטעם מדינת מיין, במהלך אירוע ליל הבחירות בפורטלנד, מיין / צילום: ap

בתוך מסיבות הצפייה בתוצאות הבחירות, כשהדמוקרטים גרפו ניצחונות בבחירות אמצע הכהונה

כתבי הוול סטריט ג'ורנל בילו את ליל הבחירות באירועים ברחבי ארה"ב, שבהם חלק מהמצביעים צעקו משמחה ואחרים נותרו המומים ומאוכזבים

מרלוג מודיעין של תנובה / צילום: יח''צ תנובה

תנובה חוזרת לבורסה? נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל

אחרי גל הנפקות בענף המזון, תנובה בשליטת ברייט פוד הסינית נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל, שתהיה אחת הגדולות בבורסה בתל אביב ● המהלך צפוי לצאת לדרך בשנה הבאה, אך המשקיעים כבר התקררו מהענף: מדד ת"א-מזון איבד יותר מ-18% מאז השקתו

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

סולאראדג סיפקה תחזית מאכזבת לרבעון הרביעי אך נהנית מרוח גבית של הסקטור בארה"ב

החברה, שמפטרת כ-200 עובדים, רשמה ברבעון השלישי הכנסות של 326 מיליון דולר וצמצמה הפסדים, אך מזהירה כי חוסר הוודאות בשוק נמשך ● הירידות החדות בטרום נמחקו, והיא כעת עולה לצד מניות האנרגיה הסולארית שמזנקות בעקבות הבחירות בארה"ב ● המנכ"ל שוקי ניר: "נוקטים בצעדים נחושים להפחתת עלויות ומאיצים מאמצים בשוק חוות השרתים ל-AI"

אילוסטרציה: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות חדות; מדד ת"א 35 מתחת ל-4,000 נקודות לראשונה מינואר

ת"א 90 ירד ב-1.8% ● ישראייר במו"מ לרכישת ארקיע ● מניית דוראל זינקה ברקע הפעלת פרויקט בארה"ב, אפולו פאוור חתמה על הסכם חדש ● בדיסקונט תולים את היחלשות השקל במצב השוק בארה"ב ומעריכים מתי המטבע המקומי יתאושש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק בוהק; הדאו ג'ונס ביום החזק ביותר שלו מזה שנה וחצי

הדאו ג'ונס זינק בכ-3% ● אנליסטים מייחסים את הראלי לירידה בחוסר הוודאות הפוליטי, לאחר שטראמפ הצהיר שהוא מקבל את התוצאות ● מניות האנרגיה המתחדשת והבריאות קפצו ● שבע המופלאות טיפסו, מניות השבבים נפלו ● הדולר איבד גובה בעולם ● נפט מסוג ברנט ירד מתחת ל-100 דולר לחבית ● יום קשה לישראליות בוול סטריט: אמדוקס, נייס וטאבולה צנחו בעקבות הדוחות

ח''כ איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

איימן עודה הוא חבר הכנסת שנבדק אם קיבל כסף מגורם זר

ראש השב"כ ביקש לחקור באזהרה את עודה, לצד טיבי, אבו שחאדה ומנסור עבאס • סולברג אישר לשב"כ להפעיל יכולות חריגות בחקירת החשד להתערבות בבחירות • עודה: "מדובר ברדיפה פוליטית"

מבצעי המימון חזרו, והם אגרסיביים בהרבה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"המפץ הגדול" של גינדי הוא המבחן הגדול של בנק ישראל

בניסיון למצוא קונים בשוק הדיור המדשדש, אביב מליסרון וגינדי יצאו השבוע במבצעים אגרסיביים במיוחד ● מומחים מזהירים כי בשוק מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את המגבלות שהטיל בנק ישראל בתחילת 2025 ● בנק ישראל בעקבות הפרסום בגלובס: "בוחנים עדכון ההנחיות ואף נקיטת צעדים נוספים"

אריה דרעי / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

גורם בש"ס: דרעי ימשיך לכהן בתפקידו כיו"ר המפלגה - אבל לבקשתו יפרוש מהכנסת

דרעי נפגש עם זקן חברי מועצת חכמי התורה, שם הוא הורה לו שלא לפרוש מראשות המפלגה ● לפי גורם במפלגה - לאחר הפגישה התקבלה ההחלטה ● המנהיג הרוחני הרב יצחק יוסף ביקש גם הוא מדרעי להמשיך בתפקידו

טורבינת רוח בחוות אנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

מניות האנרגיה זינקו בבורסת ת"א. זו הסיבה

הזינוק במניות חברות האנרגיה המתחדשת בתל אביב הגיע על רקע ניצחון הדמוקרטים בקונגרס האמריקאי, שמפחית את החשש מהחמרה רגולטורית נוספת בארה"ב ומחזק את האופטימיות סביב צבר הפרויקטים של החברות בענף

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א נחתכה בכמעט 15% מהשיא: האם הגיע הזמן לקנות את הדיפ?

ההיסטוריה מלמדת שלאחר ירידה של מעל 10% מהשיא השוק מתאושש במהירות ● אבל האם זה הזמן לקנות סחורה? בבתי ההשקעות מזהים הזדמנות במניות השורה השנייה, ומנגד סמנכ"ל הבורסה מציע להמתין: "בדיעבד כולם חכמים, אבל אף אחד לא שולח SMS כשהשפל מגיע"

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

אילה חסון הודיעה: לא אשדר הערב. זו הסיבה

הנהלת חטיבת החדשות בתאגיד הציבה לחסון אולטימטום: להקריא בשידור התנצלות והבהרה על התבטאויותיה בנוגע לנשים בחברה הבדואית ולטענות על כשלים בקלפיות במגזר הערבי, או שלא תוכל להמשיך לשדר ● חסון מסרבת להקריא את הנוסח שהוכתב לה וטוענת כי הוא "מייחס לדבריי משמעויות שגויות ומסולפות" ● לדבריה, הצדדים כבר הגיעו להבנה שתוכל להציע נוסח חלופי, אך בהמשך חזרה בה ההנהלה מנכונותה לבחון אותו

מייסדי סנטרה: רון רייטר (מימין), אסף כהן, יאיר כהן ויואב רגב / צילום: יפעת גולן

חברת הסייבר סנטרה מכריזה על גיוס של 150 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית סנטרה, השלימה סבב גיוס שלישי בהובלת Capital One Ventures, שהביא את סך גיוסיה ליותר מ־250 מיליון דולר ● החברה, שמעסיקה 130 עובדים, מדווחת על צמיחה שנתית של 300% ומתכננת להתרחב באירופה ● המנכ"ל יואב רגב: "אני מעריך שהגיוס הבא יהיה הרבה יותר קרוב, פשוט כי העולם טס הרבה יותר מהר"

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

קרב גרסאות על המסך: מאחורי הפיצוץ בין אילה חסון להנהלת התאגיד

אחרי שוועדת האתיקה קיבלה את התנצלותה של חסון על התבטאויותיה, מנהל חטיבת החדשות דרש ממנה להבהיר את הדברים בשידור כתנאי להמשך הגשת התוכנית ● חסון טוענת שניסו לכפות עליה טקסט משפיל, בתאגיד טוענים שהיא חצתה קו אדום מקצועי - ושר התקשורת שלמה קרעי כבר נכנס לעימות ומאיים בצעדים נגד התאגיד

מתחם שורק / צילום: יח''צ

ב-5.6 מיליארד שקל: תחנת הכוח שורק סגרה פיננסית

אדלטק, מנורה וקיסטון השלימו את גיוס המימון להקמת תחנת כוח חדשה סמוך למתקן ההתפלה שורק, שתספק 870 מגה־וואט לגוש דן ● התחנה צפויה להתחיל לפעול ב-2029 והיזמים יקימו אותה בעצמם, בין היתר כדי לצמצם את התלות בקבלנים זרים על רקע המצב הגיאופוליטי