גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כוח הכבידה משפיע על ריפוי אלצהיימר? נקבעו 35 הניסויים המדעיים שיצאו עם איתן סטיבה לחלל

משימת "רקיע" - המשימה שבה איתן סטיבה יוצא לחלל - מתקדמת, וסטיבה בקרוב יהפוך ל"ישראלי השני שישוגר לחלל" ● הוועדה המדעית טכנולוגית של המשימה הכריזה על הניסויים שישוגרו עימו לחלל ויבוצעו בתחנת החלל הבינלאומית בשבוע אחד עמוס

איתן סטיבה ב-space x / צילום: אורי בורג
איתן סטיבה ב-space x / צילום: אורי בורג

בשנים האחרונות תעשיית החלל גדלה ולא סתם. חברות ויזמים רבים משקיעים בתחום יותר ויותר, מתוך הבנה של הפוטנציאל הרב שיש בו. לפי הערכות, ענפים בתחום החלל צפויים לגדול לשווי של טריליון דולר בשנים הקרובות, ואין בזה מקרה. עשירי העולם מתבוננים על האופציות שהחלל מאפשר, הן מבחינת פיתוחים טכנולוגיים והן מבחינת "תיירות חלל", ורבים מהם משקיעים ביוזמות שונות.

היוזמות הישראליות המוכרות בעיקר הן יוזמת "בראשית" - שיגור חללית ישראלית אל עבר הירח, ומשימת "רקיע", המשימה שבה איתן סטיבה יקטוף את הטייטל "הישראלי השני שישוגר לחלל", ויבצע בתחנת החלל הבינלאומית מספר שיא של 35 ניסויים מדעים ישראליים והדגמות טכנולוגיות במהלך שבוע בודד.

מעבר להישג בתחום החלל, ניסויים והדגמות אלו צפויים להשפיע על מגוון טכנולוגיות, תחומים מדעיים ורפואיים ולקדם את תעשיית החלל הישראלית. אם הניסויים יצליחו, עשרות גופים וחברות יזניקו את תעשיית החלל הישראלית ואף יוכלו לפתח תרופות וטכנולוגיות חדשות. למעשה, המטרה היא לאפשר לקהילה המדעית בישראלית לבחון את השפעות החלל במגוון תחומים.

בחודש מאי האחרון נחשפו 44 ניסויים שנבחרו על ידי הוועדה המדעית-טכנולוגית, כאשר כ-70% מהם ישוגרו יחד עם סטיבה לחלל לאחר שעמדו בתנאי הסף. הניסויים מגיעים ממספר אוניברסיטאות, בתי חולים וחברות שונות, לאחר שעמדו בקריטריונים השונים שהוגדרו על ידי סוכנות החלל האמריקאית נאס"א וחברת Axiom Space, ממובילות המשימה.

לצד Axiom Space, עומדות השותפות עמותת קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות והטכנולוגיה. עבור אלו שהתקשו לממן את ההצטרפות למשימה, משרד החדשנות והמדע ומשרד הבריאות פרסמו קול קורא בהיקף מיליון שקלים, מה שמנע נפילה של ניסויים נוספים.

בין הקריטריונים שהוגדרו היו אישורים של נאס"א, עמידה ביעדי תוכן הנדסי, עמידת בלוחות זמנים, חתימה על חוזה שיגור, הבטחת מימון ועוד. קרן רמון, סוכנות החלל וגורמי חלל בכירים בישראל עזרו לחברות, לגופי מחקר, ולמוסדות אקדמיים לעבור את תהליך ההטמעה של הניסויים ולהתאים את הניסויים לתנאי מיקרו כבידה בחלל (מצב של חוסר משקל), בעזרת סדנאות ופגישות ייעוץ, לצד תמיכה בסקרי תכן הנדסי ובטיחות מול נאס"א. הניסויים נוגעים במספר תחומים כמו אסטרופיזיקה, רפואה, תקשורת חקלאות ועוד.

רן לבנה, מנכ"ל קרן רמון וראש משימת 'רקיע' מפרט איך ישנעו את הניסויים לחלל: "משימת 'רקיע' תשבור שיא של ניסויים בשבוע ביחס לכל משימת אסטרונאוט אחר בפרק זמן דומה. המספר כה גדול שהניסויים נשלחים לתחנת החלל הבינלאומית בשלושה שיגורים שונים: בדצמבר שוגרו כשבעה ניסויים על גבי חללית של SpaceX, בסוף החודש ישוגר מטען נוסף והיתרה תשוגר בחללית AX1 עליה איתן יטוס לחלל".

בין הניסויים: בחינה של תאי T בתנאי חלל לשיפור מערכת החיסון, זיהוי מרחוק של התפתחות מועקה רגשית ומצבי סטרס, הדגמת פריסה של אנטנה ייחודית תחת תנאי מיקרו כבידה, בחינת דור חדש של חליפת הגנה מקרינה, הנבטת חומוס בתנאי מיקרו כבידה, גידול של צמח עדת המים בחלל ועוד.

ענבל קרייס, יו"ר הוועדה המדעית טכנולוגית ומנהלת החדשנות בחטיבת מערכות טילים וחלל בתעשייה האווירית, מסרה כי "הצלחת הפעילות המדעית צפויה להוביל להקמה של חברות חלל, ויצירת מקומות עבודה בתעשייה הישראלית. חוקרים שהיו צריכים לחכות שנים כדי לבצע ניסוי בתחנת החלל, יוכלו לעשות את זה בזכות משימת 'רקיע' עוד השנה".

תא"ל במיל' אורי אורון, מנכ"ל סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מסביר לגלובס מדוע משימת רקיע היא דוגמה טובה למה שמכונה חלל חדש. "שילוב כוחות של אדם פרטי (סטיבה), חברה מסחרית (אקסיום) וסוכנות חלל ממשלתית. בזכות השילוב הזה, בה כל אחד מביא את החוזקות שלו, הפכה משימת רקיע למשימה לאומית פורצת דרך בכמות הניסויים הישראליים שאיתן סטיבה יבצע בחלל. סוכנות החלל הישראלית תמשיך ליצור את החיבורים האלה בין מוסדות מחקר ואקדמיה ולקדם שיתופי פעולה בינלאומיים בחלל לפיתוח החלל ושיפור החיים שלנו בכדור הארץ".

לו"ז האימונים האינטנסיבי של סטיבה

איתן סטיבה מתכונן בחודשים האחרונים לשיגור המתוכנן למרץ הקרוב. הוא נכנס ללו"ז אימונים אינטנסיבי במתקני נאס"א ו-SpaceX שאמור להכין אותה לשהות בתחנת החלל, לצד הכשרות בסוכנות החלל האירופית, ESA, בהן הוכשר להשתמש בציוד ייעודי למטען המדעי שיבוא איתו. במקביל, מכון דוידסון פעל מול הגורמים השונים כדי לפתח תכנים חינוכיים שיעסקו בפעילות המדעית של המשימה. מחודש ינואר, התכנים יופצו ויעברו לכמיליון תלמידות ותלמידים ברחבי הארץ.

לדברי סטיבה, "לחלק המדעי של משימת 'רקיע' משמעות עצומה מבחינתי, הניסויים שאבצע יסייעו לעשרות חוקרים ישראליים לקדם את העשייה החשובה שלהם, יעסקו בקיימות לטובת החיים בכדור הארץ, יסייעו לתעשיית החלל הישראלית להשתלב בתעשייה הבינלאומית, הציבורית והמסחרית ויאפשרו להזניק אותה קדימה. לצד התמיכה במחקר ובפיתוח של התעשייה אני מקווה להשפיע גם על בני ובנות הדור הצעיר - המדענים לעתיד".

השפעת מיקרו כבידה על הזדקנות המערכת החיסונית

אחד הניסויים שישתתפו בשיגור הוא של מכון ויצמן. הצוות, בהובלתה של החוקרת הראשית פרופ' מיכל שוורץ, מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון, הראה שהזדקנות חיסונית היא גורם מפתח שקובע את העיתוי, החומרה ומהירות ההתקדמות של דמנציה, כולל מחלת אלצהיימר. למעשה הצוות צפוי לחקור אם מצבים נטולי כוח כבידה עשויים להשפיע על מערכת החיסון - עם השפעה על תפקוד המוח.

עם זאת, חשוב לציין כי מערכת החיסון איננה הגורם העיקרי לדמנציה, אלא תפקוד לקוי או תשישות שלה תורמים להאצה של המחלה. מצבים כאלו יכולים לקרות בגלל חוסר שינה, תזונה לקויה, מצב נפשי בעייתי ועוד.

מדובר בניסוי שברשימת המחקרים הקליניים שיבוצעו על חברי צוות AX1 - משמע, זה אומר שכל אנשי הצוות גם ישתתפו בו ולא רק סטיבה.

בנוסף, הניסוי הזה לא נכלל "ברשימת הניסויים הנבחרים בקול הקורא בחודש מאי 2021, אך אושר והתווסף על ידי הוועדה המדעית טכנולוגית בספטמבר 2021 בשל חשיבותו ותרומתו למחקר מקיף במכון ויצמן", לשון ההודעה.

בדומה לשאר הניסויים, גם כאן תוצאות הניסוי הזה יכולות להוביל למסלולי הפעלה חדשים ואולי ייצרו הזדמנויות טיפוליות חדשות שיעזרו להאט את הכשלים במערכת החיסון וביחס ישיר להזדקנות ולמחלת האלצהיימר.

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם