גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסכון, מעקב והשקעה: כך תנהלו נכון את הכסף המשפחתי שלכם

ההתנהלות שלנו עם כסף מושפעת מסיפורים עליהם גדלנו, אך מה שהיה נהוג בעבר, פחות מתאים כיום ● מה היא הגישה הנכונה לניהול החסכונות בימינו, ומתי מומלץ להתחיל לחסוך? ● ניהול הכסף המשפחתי: כתבה ראשונה בסדרה

חיסכון, מעקב והשקעה. כך תנהלו נכון את הכסף / אילוסטרציה: Shutterstock
חיסכון, מעקב והשקעה. כך תנהלו נכון את הכסף / אילוסטרציה: Shutterstock

ההתנהלות הכלכלית של רובינו מושפעת מסיפורים אותם שמענו בילדותנו. דבר אחד היה לי ברור מההורים - בורסה היא מוקצה. בבית סיפרו לי ההורים על הניסיון שלהם עם הבורסה, שכלל הפסד של כ-10,000 שקל בלבד. מאז הכסף שלהם היה בבנק והניב תשואה שנתית חד ספרתית.

אולם, אני כבר חיה במציאות שונה ומבינה - כסף שמונח בעו"ש ולא צובר ריבית, מרחיק אותי מהגשמת היעדים שלי, בטח בתקופה שבה האינפלציה גוברת, וערך הכסף נשחק.

הסיפור של ההורים שלי ליווה אותי בצורה כל כך עמוקה. במשך שנים ארוכות ויקרות ניהלתי את החסכונות שלי בגישת "העיקר לא להפסיד", וזו כמובן הייתה טעות - כל מי שרוצה להרוויח, צריך גם להסתכן בהפסד, והדרך להצליח להשיג תשואה בסופו של יום, היא לקחת סיכון מודע.

ניהול נכון הוא ניהול פרואקטיבי

על מנת לעקוף את אותה התשואה שהורי השיגו בפיקדון הבנקאי, אני צריכה לשים את כספי בהשקעות ברמת סיכון בינונית ומעלה, מה שגוזר עליי לאמץ גישה פרואקטיבית בכל הנוגע לניהול הכסף. זו המשימה הראשונה שעל משקי בית לעשות אם הם מעוניינים להגיע לרווח כלכלי. כלומר, יש צורך בניהול פרואקטיבי של הכסף כדי להבטיח שיהיה מספיק הון לשעת חירום או בפרישה.

ניהול פרואקטיבי של כסף דורש מספר דברים: כתחילה, הבנה בסיסית איך כסף עובד. מה היא בכלל ריבית, מה הקשר בין תשואה וסיכון, מה ההבדלים בניהול פרואקטיבי של חיסכון לטווח קצר ולטווח ארוך, מהם הגופים הפיננסים שמולם אנו נעבוד, מה האינטרסים שלהם, איך הם מרוויחים מניהול החיסכון שלנו, ומה הם מוצרי החיסכון וההשקעה הקיימים בשוק.

 

תהיו מודעים למצב החסכונות שלכם

חיסכון פרואקטיבי של הכסף המשפחתי דורש גם מעקב. לא מדובר במעקב יומי אחרי התשואה של קרן הפנסיה שלכם - למעשה, אפילו רצוי לא לעשות זאת. אולם, מומלץ לעקוב אחרי הכספים לפחות פעם בשנה, תוך מתן תשומת לב לאירועים שמשנים את ההעדפות שלנו, ובהתאם, יצטרכו לשנות את הדרך בה אני מנהלים את הכסף שלנו. למשל, אם הכסף מתנהל בחשיפה מנייתית גבוהה, והחלטתם שאתם מעוניינים לשפץ את הבית ולהשתמש בו בשנה הקרובה, יש מקום לבחון את ניהול החיסכון.

ניהול פרואקטיבי אינו דורש מכם להיות אשפי פיננסים. אתם לא צריכים לעקוב אחרי עלית השווקים וירידתם, אם כי כן, אתם צריכים לדעת את רמת הסיכון שבה מושקע הכסף שלכם, ומה משפיע עליו. אתם גם לא צריכים להיות אשפים בכל מונחי הביטוח, להכיר את כל קרנות הנאמנות החדשות שמצטרפות לשוק, או לדעת לתכנן בעצמכם את המשכנתה. אולם, אתם כן צריכים לדעת מספיק בשביל לשאול את אנשי המקצוע את השאלות הנכונות, ואתם צריכים להבין מהם האינטרסים של מי שעומד מולכם - ממה הוא מרוויח, והאם הרווח שלו נגזר מסוג ההמלצה שהוא נותן, או לא.

תציבו מטרות ויעדים לחסכונות

ניהול פרואקטיבי של הכסף שלכם מתחיל בתוכנית לאן אתם שואפים להגיע. בתקופה האחרונה התוכנית הפופולרית שתופסת תאוצה היא "חופש כלכלי לצאת ממרוץ העכברים", כלומר להרוויח הרבה כסף, להפסיק לעבוד ולחיות מהחסכונות שצברתם. התוכנית הזו, על אף שהיא מפתה מאוד, כנראה תתאים למעט מאוד אנשים שאינם בהייטק. מדובר בתוכנית שדורשת חיסכון אגרסיבי מאוד מההכנסה, ומחייה ברמה נמוכה, לפני החופש הכלכלי וגם אחריו.

כך לדוגמה, זוג בגיל 30 מצליח להגיע לשכר נטו של 25 אלף שקל בחודש, ומעוניין לפרוש בגיל 50 "ממרוץ העכברים" אחרי העושר. בהתאם, אותו זוג חוסך בכל חודש 10 אלף שקל, מקיים את כלכלת הבית מ-15 אלף שקל, ומשקיע ברמת סיכון גבוהה יחסית, שמניבה לו תשואה של 8% נטו. בגיל 50 שני בני הזוג מחליטים לעזוב את מקום העבודה, ועל מנת לא לרדת ברמת החיים, הם מתקיימים מ-15 אלף שקל בחודש מהחיסכון שצברו. מכיוון שכעת כבר החיסכון אינו מיועד לעתיד, הזוג הפחית את רמת הסיכון שלו, והוא מניב להם 2% תשואה נטו. הכסף יספיק להם עד שהשניים יהיו בני 74.5 בלבד. אפשרי? ייתכן. עם זאת, סביר להניח שבשנות ה-60 וה-70 לחייהם, הזוג יעדיף למשוך סכומים נמוכים יותר מידי חודש.

כאמור, כדי להגיע למצב כזה, יש צורך להרוויח שכר יחסית גבוה, ומשטר הוצאות מאוד קפדני לאורך החיים. לכן, כאשר חושבים על תוכנית לפיה ננהל את הכסף המשפחתי, במקום להישען על סיסמאות ריקות מתוכן, מומלץ להבין איך חייכם יראו בתוכנית הזאת. כלומר, על מה תוותרו, ובכל תוכנית תמיד מוותרים על משהו.

תוכנית מתחילה תמיד בפנטזיות - החל מטיול מסביב לעולם, ונגמרת במציאות: לממן לילד את האוטו הראשון. לא משנה במה תבחרו, שני הדברים דורשים כסף, ועל מנת להשיג אותם, נדרש תכנון מראש ופרואקטיביות בניהול ובהשקעות.

אל תשתהו, תקבלו החלטות

אז מתי צריך להתחיל לחסוך? והתשובה היא פשוטה - מתי שמתחילים להרוויח. הכרתי צעירים רבים שמחכים עד שיתחילו חיים משותפים עם בן או בת זוג, ומתמהמהים עם קבלת החלטות כלכליות גדולות הנוגעות לחסכונות, השקעות ורכישת דירה. כיום, כשגיל הנישואין עולה וצרות רבות של משפחות הופכות יותר ויותר נפוצות, ההמתנה היא טעות. ככל שיש לחיסכון אופק ארוך יותר, תוכלו לצבור יותר הון לאתגרים שיגיעו בהמשך החיים - מרכישת דירה או הבאת ילדים, בין אם בזוגיות או לבד.

ניהול הכסף המשפחתי מתחלק לשלושה חלקים עיקריים: ניהול התקציב השוטף, ניהול הגנות וביטוחים, והשקעת הכסף שמיועד לחיסכון. בשבועות הקרובים, נצלול לעומק ניהול הכסף המשפחתי, ניגע בשלושת החלקים, אך נתמקד בעיקר בחלק השלישי: השקעת הכסף המיועד לחיסכון. אילו מכשירי השקעה רלוונטיים למשפחה, סגנונות השקעה שונים, ונבחן מה יתרונותיהם וחסרונותיהם. כמו כן, נלמד כיצד בוחנים כדאיות השקעות, מתכננים את החסכונות, מנצלים הטבות מס, חוסכים בדמי ניהול, ואיך יוצאים מבור כלכלי.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו