גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תזמון השוק ופעולה של פחד רגעי: הטעויות שקשה לתקן בתיק ההשקעות

האם נכון "לשבת בחוץ עד יעבור זעם" בתקופה של ירידות שערים חדות, ובאיזה מטבע צריך להתנהל תיק השקעות של אזרח אמריקאי שמתגורר בישראל? ● אלה חלק מהשאלות שהוצגו בחודש שעבר בבחינת רשות ני"ע למבקשים להשיג רישיון ניהול תיקים ● כתבה שנייה מתוך שתיים

וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

בחודש דצמבר 2021 ערכה רשות ניירות ערך את הבחינה מקצועית ב' המיועדת למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות. בחרנו מתוכה שאלות מרכזיות, ולהלן התשובות.

נתונים לשאלות 13-15:

יותם מנהל תיקים ב"יער פיננסים", ואמון על ניהול תיקים של 300 מהלקוחות.
ב-1 בינואר הצטרפו אופק וסתיו, אחיות שקיבלו כספים בירושה. אופק העבירה 1 מיליון שקל במזומן וסתיו העבירה תיק השקעות בנוי בסך 1 מיליון שקל, כולו מושקע במניות בארץ ובעולם. מדיניות ההשקעות של אופק וסתיו זהה: עד 100% במניות, ללא מגבלות חשיפה לחו"ל, אג"ח חברות או מט"ח בתיק. לשתיהן טווח השקעה של 5 שנים לפחות ויחס זהה לסיכון.

שאלה 13:

בסוף פברואר, לאחר עליות חדות של 12% בממוצע במדדי המניות בארץ ובעולם, פיגר התיק של אופק בכ-7% מול סתיו. יותם החליט לרכוש מניות בכל יתרת המזומן שבתיק ולבנותו בחשיפה מלאה למניות. האם פעל נכון? נמקו.

תשובה: יותם לא פעל נכון. זה מקרה קלאסי של מנהל השקעות שנלחץ בגלל הפיגור שבאחריותו, ומנסה לתקן בכוח, מה שעלול להגביר את הפיגור ולהופכו לכזה שקשה לסגור. יותר מזה - גם אם ההחלטה להשקיע הכול במניות תוכח בדיעבד כנכונה, זה לא הופך אותה לנכונה בזמן אמת. אסור לפעול כך.


שאלה 14:

במהלך אפריל החלו ירידות שערים חדות בשווקים בארץ ובעולם. לאחר שתיק ההשקעות שלה ספג ירידה של כ-25% מתחילת השנה, התקשרה סתיו ליותם וביקשה להוריד באופן משמעותי את הסיכון לרמה של עד 10% במניות "ולשבת בחוץ עד יעבור זעם". היא ביקשה שאם הוא רואה שינוי מגמה, להתקשר אליה מתוך כוונה לחזור בהדרגה לשוק. מה אמורה להיות תגובתו של יותם? נמקו.

תשובה: אי אפשר להתווכח עם הפחדים של סתיו, אבל כן אפשר להתווכח עם ההיגיון שלה בהפחתת שיעור המניות למקסימום 10% אחרי שנתנה היתר ל-100%, וזאת אחרי שהפסידה 25% משווי התיק מאז תחילת השנה (מה שאומר כנראה שהפסידה אולי 40% מהשיא). זו טעות לנסות ולתזמן את השוק במיוחד אחרי שהיא הצהירה שטווח ההשקעה שלה הוא 5 שנים לפחות וחלפו רק 4 חודשים. הטעות השנייה היא, שבמצבים אלה צריך לשקול דווקא לפעול נגד המגמה ולנצל את הירידות, טקטיקה שהוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008. זו גם צריכה להיות תגובתו של מנהל ההשקעות לסתיו. הוא צריך לשכנע אותה שלא לעשות זאת למרות שההחלטה שלה.


שאלה 15:

לאחר שנתיים התברר כי התיק של אופק הניב תשואה עודפת של 15% מול התיק של סתיו, אך פיגר בכ-8% מול מדדי המניות המובילים. מהן הסיבות לכך ומהן התובנות שניתן להפיק מתוצאה זו?

תשובה: התיק של אופק השיג יותר מהתיק של סתיו, כנראה משום שמנהל ההשקעות לא הצליח לשכנע את סתיו שלא להוריד את שיעור המניות ולקח לסתיו זמן רב להשתכנע שהשוק חזר לעצמו. התובנה הברורה היא שכשמדובר בהשקעה לטווח ארוך יחסית, לא נכון וגם מזיק לשנות מדיניות מתוך פחד רגעי, ובוודאי לא באופן קיצוני.
אשר לפיגור מול המדדים המובילים בתיק של אופק, זה נובע לא מהחלטה של הלקוח (סתיו) אלא מהחלטת מנהל ההשקעות, בתחילת הדרך, להשקיע שיעור נמוך במניות למרות המנדט שקיבל, מה שיצר פיגור שקשה היה להדביק. ושוב, הבעיה גם של הלקוחה סתיו, וגם של מנהל ההשקעות יותם, היא הניסיון הנואל לתזמן את השווקים.

נתונים לשאלות 16-18:

לפניכם שלושה לקוחות פוטנציאליים לניהול תיקים, להם נערך תהליך של אפיון צורכי לקוח. המליצו על מבנה כללי, מדיניות השקעות, אפיקים, נזילות וסיכון. אין להתייחס לניירות ספציפיים אלא לאפיק, דירוג ומח"מ מומלצים.


שאלה 16:

אזרח אמריקאי תושב ישראל כבר 40 שנה. אלמן בן 75. זה שנים מנהל תיק במריל לינץ בארה"ב בסך 500 אלף דולר. לאחרונה קיבל הודעה כי בית ההשקעות לא ינהל יותר לקוחות עם תיק קטן ממיליון דולר והתבקש להוציא כספו. לאחר ההחלטה להעביר את התיק לארץ ציין כי התיק מיועד לשלושת ילדיו שבארה"ב. ברשותו הכנסה משכירות המכסה את כל הוצאותיו ומשאירה עודף של 20,000 דולר מדי חודש. אין לו התחייבויות ובבעלותו בית, נוסף על נכסים בשווי 8 מיליון דולר, אותם הוא משכיר.

תשובה: הלקוח אמנם אזרח אמריקאי, אבל הוא תושב ישראל ולכאורה, נכון לנהל לו תיק שקלי שכן הוצאותיו בשקלים. אבל, הוא מצהיר שהתיק מיועד לשלושת ילדיו שחיים בארה"ב, והוא עצמו מסתדר עם הכנסות גדולות בהרבה מהוצאותיו. לכן, התיק צריך להיות דולרי.
את המדיניות קשה לקבוע כי לא נעשה תהליך אפיון צרכים לכל אחד משלושת הילדים. בהיעדר אפיון, הייתי משקיע כ-60% מהתיק במניות - בעיקר בארה"ב, ו-40% באג"ח, חציו ב-Tips ממשלתיות וחציו באג"ח קונצרניות אמריקאיות בדירוג גבוה.


שאלה 17:

תיק אפוטרופוס בשווי 2 מיליון שקל. נכה מתאונת דרכים בן 6 שהכסף אמור לשמש אותו עד גיל 20. כשיהיה בן 20 תהפוך קרן ביטוח אחרת העומדת לרשותו לנזילה. קרן זו אמורה להספיק לו למחיה והוצאות לשארית חייו. לחוסה הוצאות מחיה וטיפול של 15 אלף שקל בחודש. כתבו הצעה לניהול הכספים עבור הנאמן לאישור בית המשפט.

תשובה: בסיטואציה הנוכחית בשוקי ההון זו בעיה קשה, שכן בהשקעה במניות יש סיכון מובנה למרות תקופת ההשקעה הארוכה של 14 שנים, ובאג"ח התשואות נמוכות מאוד וגם שליליות באופן ריאלי מול האינפלציה.
החוסה זקוק ל-180 אלף שקל בשנה שמן הסתם גם לפדיון הן צמודות ברמה זו או אחרת ליוקר המחייה. הדרך הראויה ביותר להבטיח שהוא יגיע לגיל 20 כשהחיסכון הנוכחי שרת את צרכיו, היא להשקיע לא יותר מ-10% במניות בעולם ובישראל, כ-35% באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה (AA ומעלה), כ-35% באג"ח ממשלתיות צמודות וכ-20% בפיקדונות לטווח קצר. אשר למח"מ, באג"ח קונצרניות ובאג"ח ממשלתיות - כ-4 שנים, כיוון שסביר שהתשואות לפדיון שניתן יהיה להשיג בעוד כמה שנים תהיינה טובות, ואולי הרבה יותר טובות, בהשוואה למה שניתן להשיג כיום.


שאלה 18:

קיבוץ מחזיק בקרן מילואים בסך 9.5 מיליון שקל, שנועד לשמש את החברים שמגיעים לגיל פרישה בשבע השנים הקרובות. לדברי מנהל הקהילה, בשלוש השנים הקרובות ימשכו לפורשים מדי סוף שנה 1 מיליון שקל, החל מהשנה הרביעית ועד השישית 2 מיליון שקל, ובסוף השנה השביעית 1 מיליון שקל. לדבריו, כל רווח מעבר יחולק בתום השנה השביעית בצורה שווה לפורשים.

תשובה: הקרן אמורה לממן הוצאה מצטברת של 10 מיליון שקל לאורך שבע השנים הבאות. בהנחה שהוצאה בכל אחת מהשנים היא נומינלית (זה אינו מובהר בשאלה), הבעיה אינה קשה. ניתן להשקיע כ-10% במניות כי המח"מ של ההוצאה הוא כ-4 שנים והתקופה לפדיון היא 7 שנים, ואת השאר באג"ח שקליות לא צמודות לתקופות שפחות או יותר חופפות את מועדי ההוצאה. כ-50% באג"ח ממשלתיות, כ-30% באג"ח חברות בדירוג גבוה (קבוצת ה-AA) וכ-10% באג"ח חברות בדירוג בינוני (קבוצת ה-A).

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

אנדריי אוזן / צילום: תמר מצפי

ועדת המינויים פסלה את יו״ר מקורות, שמכהן מעל שנה בתפקיד

הוועדה לבחירת מינויים פסלה את מועמדתו של יו"ר מקורות אנדריי אוזן, המכהן כבר יותר משנה בתפקיד: "אינו עומד בתנאי הסף של הכישורים הנדרשים בחוק" ● יש לציין כי לחברה גם אין מנכ"ל קבוע לאחר שעמית לנג סיים את תפקידו בשנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

משחק הכיסאות בחברות הממשלתיות: אלו המינויים שצפויים בקרוב

מועמדתו של אנדריי אוזן ליו"ר מקורות נפסלה, ובמקומו צפוי להיכנס לתפקיד דורון ארבלי שמכהן כיום כיו"ר חברת החשמל ● את תפקידו של ארבלי צפוי לתפוס משה שמעוני המכהן כיום כיו"ר רכבת ישראל ● רגע לפני הכניסה לתקופת הבחירות, השרים ממהרים לבצע שינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה שוב בשיאים לאחר ההכרזה על הפסקת האש בין ישראל ללבנון

נאסד"ק עלה ב-0.3% ● דונלד טראמפ הכריז על הפסקת אש בת 10 ימים בין ישראל ללבנון ●  מכירות סייברטראק של טסלה מקבלות עזרה באחרונה מהחברות האחרות של אילון מאסק  ● אולבירדס זינקה אתמול עד כדי 700% לאחר שהוסיפה "AI" לשמה, היום היא צנחה ● התביעות לדמי אבטלה בארה"ב ירדו לשפל של שנתיים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עוד 300 שקל בחודש: הנתון במדד שקפץ בחדות

שכר הדירה ממשיך לטפס ומכביד על השוכרים, בעיקר החדשים, תוך שהוא הופך למנוע מרכזי של האינפלציה ● במקביל, מחירי הדירות עצמם מדשדשים עם ירידות קלות בלבד למרות עודפי ההיצע בשוק

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don monteaux photography

אלי גליקמן פורש מצים כאיש עשיר, העובדים נשארים עם הדאגות – ומכריזים על שביתה

בעוד מנכ"ל צים אלי גליקמן פורש אחרי תשע שנים עם 100 מיליון דולר בכיס, הדרמה האמיתית מתחוללת בקומות התחתונות: 860 עובדים מודאגים לעתידם, וועד העובדים השבית את כל פעילות החברה ● וכיצד תשפיע פרישתו של גליקמן על עסקת המכירה של חברת שירותי הספנות?

מערכות ההגנה האווירית של ישראל בפעולה (ארכיון) / צילום: משרד הביטחון

בצל רצף השיגורים לצפון: הפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף

הפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף, רגע לפני - פצועים קשה ובינוני במטחים לצפון ● טראמפ: איראן הסכימה למסור את האורניום המועשר ● נתניהו על איראן: "טראמפ אמר לי שהוא נחוש בצורה אדירה להמשיך את המצור הימי ולהביא לפירוק יכולת הגרעין" • בכיר איראני על המו"מ עם ארה"ב: "ביקורו של מפקד צבא פקיסטן באיראן סייע לצמצם את הפערים" ● עדכונים שוטפים

נטפליקס / צילום: Shutterstock

המשקיעים ציפו לתחזית חזקה יותר - נטפליקס נופלת במסחר המאוחר

הכנסות נטפליקס עמדו על 12.2 מיליארד דולר, עליה של 16% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● תחזית החברה לרבעון השני, 12.57 מיליארד דולר, פחות מהצפי ● זהו הדוח הראשון של החברה מאז נסוגה מעסקת רכישת וורנר ברדרס ומאז שהעלתה מחירים ● ריד הייסטינגס, מייסד החברה והיו"ר הנוכחי, עוזב את הדירקטוריון

ח''כ ציפי חוטבלי / צילום: רמי זרנגר

אחרי שנתיים של ריק: ציפי חוטובלי צפויה להתמנות לראש מערך ההסברה הלאומי

מערך ההסברה שהוקם מלקחי מלחמת לבנון השנייה אמון על תכלול מסרי החוץ והפנים של ישראל, דוברות המשרד וחיזוק החוסן הלאומי ● לאחר שנתיים בהם התפקיד לא אוייש, גורמים מעריכים כי ציפי חוטבלי צפויה להתמנות לראש המערך ● חוטובלי כיהנה כשגרירת ישראל בבריטניה בשנים האחרונות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ קבע: מקורבו ישראל מלאכי ימונה למנכ״ל האוצר

על רקע סיום כהונתו של המנכ"ל היוצא אילן רום, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט למנות לתפקיד את ישראל מלאכי, שבשלוש וחצי השנים האחרונות שימש כמשנה למנכ"ל האוצר וכחבר הנהלת המשרד ● "איש מקצוע מהמעלה הראשונה שתרם עד כה רבות לעשיית המשרד", מסר סמוטריץ'

שימפנזים בשמורת קיבלה שבאוגנדה. הקבוצה הגדולה ביותר המוכרת למדע / צילום: Reuters, Aaron Sandel

שתי קבוצות שימפנזים פתחו במלחמת אחים וחשפו איך חברות מתפרקות

מחקר שפורסם לפני כשבוע בכתב העת Science תיאר כיצד לאורך שנים התפצלה קבוצת שימפנזים לשתי חברות יריבות ● זו הפעם הראשונה שתועד סכסוך קטלני בין פרטים שהיו קשורים אלה באלה בעבר ● איך זה קרה והאם שימפנזים הם למעשה מין אדם?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לאחר ההודעה על פתיחת הורמוז: עליות בוול סטריט, מחיר הנפט צולל

הודעת שר החוץ האיראני על פתיחת מצר הורמוז בעקבות הפסקת האש בין לבנון לישראל מובילה לירידה חדה במחיר הנפט בעולם ● הנשיא טראמפ: "יש מו"מ מצוין עם איראן, עסקה עשויה להיות מוכרזת בקרוב" ● עליות בורסות אירופה ● מחירי הביטקוין בירידה ● שער הדולר עומד על 2.97 שקלים

אונייה ועליה מהגרים מגיעה לולנסיה בספרד / צילום: ap, Olmo Calvo

הצעד החריג של ספרד יוצא לדרך: תציע תושבות ל־800 אלף מהגרים לא חוקיים

ספרד סובלת מהצטמקות האוכלוסייה ומעוניינת להכניס שכבה חדשה וצעירה לשוק העבודה המסודר ● את המהלך יזמה הממשלה הספרדית הסוציאל־דמוקרטית, בגיבוי הכנסייה וארגוני חברה אזרחית ● הצעד מעורר התנגדות וזעם בקרב מפלגות הימין והשמרנים במדינה

שבוע המסחר במט''ח נפתח עם התחזקות של השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל עשה היסטוריה: המכה שחטפו החוסכים ב–S&P 500, והאם ימשיך להתחזק?

שער הדולר נפל לראשונה מאז 1995 לקידומת חדשה, ונסחר בפחות מ–3 שקלים ● אומנם היחלשות הדולר בעולם תרמה לכוחו של השקל, אך גם כשבוחנים את המטבע הישראלי אל מול מטבעות מרכזיים אחרים מגלים קפיצה חריגה ● כמה הפסידו החוסכים שהשקיעו את כל החיסכון במדד הדגל האמריקאי?

כך כבשו הגנרלים בדימוס את מסכי הטלוויזיה / צילום: צילום מסך

מישראל זיו ועד אמיר אביבי: מי הגנרל שהופיע הכי הרבה על המסך ומה לא סיפרו לנו?

מאז פתיחת "שאגת הארי" חזרו הגנרלים למרכז הבמה וצברו אלפי דקות שידור ● צה"ל מזין את האלופים לשעבר במידע שוטף, אך המחיר עשוי להיות הפיכתם לזרוע הסברה בלתי רשמית של המערכת ● המצב מסתבך כשלאותם בכירים יש קשרים עסקיים או שאיפות פוליטיות סמויות ● גלובס צולל למכניזם של האלופים שכבשו את האולפנים

יגאל דמרי, חיים כצמן, צחי נחמיאס / צילום: צילום: אייל פישר, אריק סולטן, ורד פיצ'רסקי

מסתמן: דמרי ניצל ברגע האחרון ונשאר במדד המוביל. מי שילם את המחיר?

מהלכים של הרגע האחרון השאירו את חברת הבנייה במדד ת״א 35 בפעם השלישית ברציפות ● מגה אור של צחי נחמיאס ומניית הבורסה יצטרפו למדד המוביל ● חברות של כצמן, גיל אגמון וזלקינד הודחו ממדד תא 90 ● ומה עם פאלו אלטו?

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

פרויקט הענק שיקום במקום מפעל הצמיגים המיתולוגי - ומקפיץ את מניית מגה אור

חברת הנדל"ן המניב דיווחה כי רכשה את חטיבת הקרקע של מפעל אליאנס לשעבר בחדרה, תמורת מיליארד שקל במזומן ● לפי הערכות, מגה אור מתכננת להקים במקום חוות שרתים וכן תחנת משנה לחשמל ● בעקבות הדיווח, המניה מזנקת בתל אביב בחדות

דירות בבנייה / צילום: Shutterstock

תל אביב מובילה במכירת דירות חדשות. מי שיאנית היד שנייה?

אומנם מספרי דצמבר 2025 עד פברואר 2026 מראים עליות בהשוואה לשלושת החודשים הקודמים להם, אך הסיבה לכך היא, כנראה, בעיקר החגים ● "מלאי" הדירות על המדף ירד מעט, אך עדיין גבוה ● תל אביב־יפו ואופקים ממשיכות להוביל את רשימת הערים שבהן נמכרו הכי הרבה דירות חדשות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

החברה שהרוויחה 2 מיליארד שקל בשנה חלומית - ואז קיבלה שיעור כואב על AI

הכול עבד לפורמולה מערכות לפי הספר: אקזיט ענק בסאפיינס, הנפקת TSG והמיזוג ההיסטורי של מטריקס ומג'יק, שהיה אמור להזניק אותן למדד הדגל בת"א ● התוצאה: רווח שיא והכרזה על דיבידנד חסר תקדים ● אלא שאז הגיעה ה–AI, ושלחה את המניה לצלילה של עשרות אחוזים

לזניה בולונז ב''לופה'' / צילום: איתן ונונו

בית אוכל איטלקי מצוין שפתחו שני חברים בגן החשמל בתל אביב

"לופה", המעדנייה המבשלת החדשה בגן החשמל בתל אביב, היא כל מה שצריך אדם רעב כרגע: אוכל פשוט, מערסל ומלא נשמה

איך רושמים רווחיות חריגה בלי להגדיל את ההכנסות / צילום: Shutterstock

רשתות השיווק מציגות: איך רושמים רווחיות חריגה בלי להגדיל את ההכנסות

הרשתות הגדולות רשמו שחיקה קלה בהכנסות ב–2025, אך ההתייקרויות ומהלכי התייעלות סייעו להן להגדיל את שורת הרווח ● בולטות ברווחיות התפעולית: שופרסל ויוחננוף, בעוד שרמי לוי ורשת ויקטורי בתחתית ● וגם: המבצע הצבאי ומנועי הצמיחה שישפיעו על הדוחות ב–2026