גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

תזמון השוק ופעולה של פחד רגעי: הטעויות שקשה לתקן בתיק ההשקעות

האם נכון "לשבת בחוץ עד יעבור זעם" בתקופה של ירידות שערים חדות, ובאיזה מטבע צריך להתנהל תיק השקעות של אזרח אמריקאי שמתגורר בישראל? ● אלה חלק מהשאלות שהוצגו בחודש שעבר בבחינת רשות ני"ע למבקשים להשיג רישיון ניהול תיקים ● כתבה שנייה מתוך שתיים

וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

בחודש דצמבר 2021 ערכה רשות ניירות ערך את הבחינה מקצועית ב' המיועדת למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות. בחרנו מתוכה שאלות מרכזיות, ולהלן התשובות.

נתונים לשאלות 13-15:

יותם מנהל תיקים ב"יער פיננסים", ואמון על ניהול תיקים של 300 מהלקוחות.
ב-1 בינואר הצטרפו אופק וסתיו, אחיות שקיבלו כספים בירושה. אופק העבירה 1 מיליון שקל במזומן וסתיו העבירה תיק השקעות בנוי בסך 1 מיליון שקל, כולו מושקע במניות בארץ ובעולם. מדיניות ההשקעות של אופק וסתיו זהה: עד 100% במניות, ללא מגבלות חשיפה לחו"ל, אג"ח חברות או מט"ח בתיק. לשתיהן טווח השקעה של 5 שנים לפחות ויחס זהה לסיכון.

שאלה 13:

בסוף פברואר, לאחר עליות חדות של 12% בממוצע במדדי המניות בארץ ובעולם, פיגר התיק של אופק בכ-7% מול סתיו. יותם החליט לרכוש מניות בכל יתרת המזומן שבתיק ולבנותו בחשיפה מלאה למניות. האם פעל נכון? נמקו.

תשובה: יותם לא פעל נכון. זה מקרה קלאסי של מנהל השקעות שנלחץ בגלל הפיגור שבאחריותו, ומנסה לתקן בכוח, מה שעלול להגביר את הפיגור ולהופכו לכזה שקשה לסגור. יותר מזה - גם אם ההחלטה להשקיע הכול במניות תוכח בדיעבד כנכונה, זה לא הופך אותה לנכונה בזמן אמת. אסור לפעול כך.


שאלה 14:

במהלך אפריל החלו ירידות שערים חדות בשווקים בארץ ובעולם. לאחר שתיק ההשקעות שלה ספג ירידה של כ-25% מתחילת השנה, התקשרה סתיו ליותם וביקשה להוריד באופן משמעותי את הסיכון לרמה של עד 10% במניות "ולשבת בחוץ עד יעבור זעם". היא ביקשה שאם הוא רואה שינוי מגמה, להתקשר אליה מתוך כוונה לחזור בהדרגה לשוק. מה אמורה להיות תגובתו של יותם? נמקו.

תשובה: אי אפשר להתווכח עם הפחדים של סתיו, אבל כן אפשר להתווכח עם ההיגיון שלה בהפחתת שיעור המניות למקסימום 10% אחרי שנתנה היתר ל-100%, וזאת אחרי שהפסידה 25% משווי התיק מאז תחילת השנה (מה שאומר כנראה שהפסידה אולי 40% מהשיא). זו טעות לנסות ולתזמן את השוק במיוחד אחרי שהיא הצהירה שטווח ההשקעה שלה הוא 5 שנים לפחות וחלפו רק 4 חודשים. הטעות השנייה היא, שבמצבים אלה צריך לשקול דווקא לפעול נגד המגמה ולנצל את הירידות, טקטיקה שהוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008. זו גם צריכה להיות תגובתו של מנהל ההשקעות לסתיו. הוא צריך לשכנע אותה שלא לעשות זאת למרות שההחלטה שלה.


שאלה 15:

לאחר שנתיים התברר כי התיק של אופק הניב תשואה עודפת של 15% מול התיק של סתיו, אך פיגר בכ-8% מול מדדי המניות המובילים. מהן הסיבות לכך ומהן התובנות שניתן להפיק מתוצאה זו?

תשובה: התיק של אופק השיג יותר מהתיק של סתיו, כנראה משום שמנהל ההשקעות לא הצליח לשכנע את סתיו שלא להוריד את שיעור המניות ולקח לסתיו זמן רב להשתכנע שהשוק חזר לעצמו. התובנה הברורה היא שכשמדובר בהשקעה לטווח ארוך יחסית, לא נכון וגם מזיק לשנות מדיניות מתוך פחד רגעי, ובוודאי לא באופן קיצוני.
אשר לפיגור מול המדדים המובילים בתיק של אופק, זה נובע לא מהחלטה של הלקוח (סתיו) אלא מהחלטת מנהל ההשקעות, בתחילת הדרך, להשקיע שיעור נמוך במניות למרות המנדט שקיבל, מה שיצר פיגור שקשה היה להדביק. ושוב, הבעיה גם של הלקוחה סתיו, וגם של מנהל ההשקעות יותם, היא הניסיון הנואל לתזמן את השווקים.

נתונים לשאלות 16-18:

לפניכם שלושה לקוחות פוטנציאליים לניהול תיקים, להם נערך תהליך של אפיון צורכי לקוח. המליצו על מבנה כללי, מדיניות השקעות, אפיקים, נזילות וסיכון. אין להתייחס לניירות ספציפיים אלא לאפיק, דירוג ומח"מ מומלצים.


שאלה 16:

אזרח אמריקאי תושב ישראל כבר 40 שנה. אלמן בן 75. זה שנים מנהל תיק במריל לינץ בארה"ב בסך 500 אלף דולר. לאחרונה קיבל הודעה כי בית ההשקעות לא ינהל יותר לקוחות עם תיק קטן ממיליון דולר והתבקש להוציא כספו. לאחר ההחלטה להעביר את התיק לארץ ציין כי התיק מיועד לשלושת ילדיו שבארה"ב. ברשותו הכנסה משכירות המכסה את כל הוצאותיו ומשאירה עודף של 20,000 דולר מדי חודש. אין לו התחייבויות ובבעלותו בית, נוסף על נכסים בשווי 8 מיליון דולר, אותם הוא משכיר.

תשובה: הלקוח אמנם אזרח אמריקאי, אבל הוא תושב ישראל ולכאורה, נכון לנהל לו תיק שקלי שכן הוצאותיו בשקלים. אבל, הוא מצהיר שהתיק מיועד לשלושת ילדיו שחיים בארה"ב, והוא עצמו מסתדר עם הכנסות גדולות בהרבה מהוצאותיו. לכן, התיק צריך להיות דולרי.
את המדיניות קשה לקבוע כי לא נעשה תהליך אפיון צרכים לכל אחד משלושת הילדים. בהיעדר אפיון, הייתי משקיע כ-60% מהתיק במניות - בעיקר בארה"ב, ו-40% באג"ח, חציו ב-Tips ממשלתיות וחציו באג"ח קונצרניות אמריקאיות בדירוג גבוה.


שאלה 17:

תיק אפוטרופוס בשווי 2 מיליון שקל. נכה מתאונת דרכים בן 6 שהכסף אמור לשמש אותו עד גיל 20. כשיהיה בן 20 תהפוך קרן ביטוח אחרת העומדת לרשותו לנזילה. קרן זו אמורה להספיק לו למחיה והוצאות לשארית חייו. לחוסה הוצאות מחיה וטיפול של 15 אלף שקל בחודש. כתבו הצעה לניהול הכספים עבור הנאמן לאישור בית המשפט.

תשובה: בסיטואציה הנוכחית בשוקי ההון זו בעיה קשה, שכן בהשקעה במניות יש סיכון מובנה למרות תקופת ההשקעה הארוכה של 14 שנים, ובאג"ח התשואות נמוכות מאוד וגם שליליות באופן ריאלי מול האינפלציה.
החוסה זקוק ל-180 אלף שקל בשנה שמן הסתם גם לפדיון הן צמודות ברמה זו או אחרת ליוקר המחייה. הדרך הראויה ביותר להבטיח שהוא יגיע לגיל 20 כשהחיסכון הנוכחי שרת את צרכיו, היא להשקיע לא יותר מ-10% במניות בעולם ובישראל, כ-35% באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה (AA ומעלה), כ-35% באג"ח ממשלתיות צמודות וכ-20% בפיקדונות לטווח קצר. אשר למח"מ, באג"ח קונצרניות ובאג"ח ממשלתיות - כ-4 שנים, כיוון שסביר שהתשואות לפדיון שניתן יהיה להשיג בעוד כמה שנים תהיינה טובות, ואולי הרבה יותר טובות, בהשוואה למה שניתן להשיג כיום.


שאלה 18:

קיבוץ מחזיק בקרן מילואים בסך 9.5 מיליון שקל, שנועד לשמש את החברים שמגיעים לגיל פרישה בשבע השנים הקרובות. לדברי מנהל הקהילה, בשלוש השנים הקרובות ימשכו לפורשים מדי סוף שנה 1 מיליון שקל, החל מהשנה הרביעית ועד השישית 2 מיליון שקל, ובסוף השנה השביעית 1 מיליון שקל. לדבריו, כל רווח מעבר יחולק בתום השנה השביעית בצורה שווה לפורשים.

תשובה: הקרן אמורה לממן הוצאה מצטברת של 10 מיליון שקל לאורך שבע השנים הבאות. בהנחה שהוצאה בכל אחת מהשנים היא נומינלית (זה אינו מובהר בשאלה), הבעיה אינה קשה. ניתן להשקיע כ-10% במניות כי המח"מ של ההוצאה הוא כ-4 שנים והתקופה לפדיון היא 7 שנים, ואת השאר באג"ח שקליות לא צמודות לתקופות שפחות או יותר חופפות את מועדי ההוצאה. כ-50% באג"ח ממשלתיות, כ-30% באג"ח חברות בדירוג גבוה (קבוצת ה-AA) וכ-10% באג"ח חברות בדירוג בינוני (קבוצת ה-A).

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

מכוניות פרטיות בבסיס צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הסיניות נותרו בחוץ: צה"ל נערך להצטיידות באלפי משפחתיות לקצינים בכירים

צה"ל נערך לרכש של כ־2,000 כלי רכב תוך החרגת דגמים סיניים והצבת דרישות סייבר מחמירות ● ההצטיידות בסבב הנוכחי היא לקצינים בדרגת סא"ל ואל"מ, כמו גם לרבי־נגדים ואזרחים עובדי צה"ל

מאסומי ריינדרס, עופר שחם ושאה ראבי / צילום: Majestic labs

החברה שמאתגרת את אנבידיה מכיוון לא צפוי

ממכשירי הטלפון של גוגל דרך המשקפיים החכמים של מטא, מייסדי חברת השבבים הישראלית-אמריקאית מג'סטיק לאבס עברו דרך ארוכה ביחד ● כעת היעד שלהם הוא לייצר את השבב העתידי, ולשם כך הם כבר גייסו למעלה מ־100 מיליון דולר ● המקום הראשון בסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

פיתה טיקו / צילום: לימור ארליכמן

הפודטראק בקיבוץ שמגיש פיתות שף חלומיות עם תכולה מפתיעה בכל יום

קטיף דובדבנים מול החרמון, שף שיוצר פיתות מופלאות בחורשה, יקב שמארח הופעות ומעיין שרק המקומיים מכירים ● יום ברמת הגולן

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

המודיעין האמריקני: ישראל צפויה לחתור תחת הסכם שלום בין ארצות הברית לאיראן

מג"ד 52 בשריון ו-3 לוחמים נוספים נפלו בקרב בדרום לבנון ● בתקרית נוספת במהלך הלילה: קצין במילואים נפצע קשה ● בלבנון מדווחים על לפחות 16 הרוגים בתקיפות צה"ל הלילה ● גורם ישראלי מאשר: נכנסנו להפסקת אש, אנחנו נשארים ברצועת הביטחון ואם יתקפו אותנו - נגיב ● עדכונים שוטפים

Xiaomi 17T / צילום: יח''צ

חזקה בסוללה: זה הסמארטפון החדש של שיאומי

יצרנית הסמארטפונים הסינית משיקה בישראל את סדרת Xiaomi 17T החדשה, שכוללת סוללה חזקה בהרבה מהסטנדרט בשוק ● גולת הכותרת האמיתית, והיתרון המרכזי והבולט ביותר, נעוצים במערך צילום מקצועי ומשודרג

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מדדי הבנקים והביטוח נפלו, ת"א 35 איבד כמעט 5% בשבוע

המסחר התנהל בצל ביטול השיחות בין ארה"ב ואיראן בשווייץ, תקיפות צה"ל בדרום לבנון והתקרית הקשה במהלכה נהרגו ארבעה חיילים ● וול סטריט התאוששה אתמול מגל הירידות שבא בעקבות החלטת הריבית הניצית בארה"ב, הנאסד"ק זינק בכ-2%; היום לא יתקיים מסחר בניו יורק ● וגם: ענק ההשקעות שממליץ למשקיעים - הפחיתו משמעותית חשיפה למניות הטכנולוגיה

בכמה זינקו מחירי השכירות החודש?

מה המשמעות של המונח החדש שמשתלט על וול סטריט? ● בכמה קרסה מניית אודיטי טק בשנה האחרונה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

מכירה בתירוש. ''קבענו מחירי שיא לאומנים'' / צילום: תירוש

מה מניע את מחירי האמנות? הצצה אל מאחורי הקלעים של בית המכירות תירוש

בבית המכירות הפומביות תירוש נערכים למכירה השנתית בסוף החודש ● המנכ"ל אמיתי חזן מספר על החזרה לאומנים הגדולים כמו רובין וגוטמן ("חשבנו שיאבדו ביקוש, והם פתאום התרוממו"), על האקס פקטור שיכול להשפיע על מכירה שלמה ("פרסום השם של דנקנר שינה את התמונה") ואיך גול אחד הקפיץ הצעה במאה אלף דולר

יקי נוימן / צילום: תמר מצפי

לאחר קרוב לשני עשורים: יקי נוימן עוזב את דוראל

נוימן יסיים את תפקידו כסגן יו"ר דירקטוריון דוראל, לאחר שבמהלך תקופתו בחברה כיהן 12 שנים כמנכ"ל ● דוראל נסחרת בבורסה בשווי של כ-14.6 מיליארד שקל, אחרי עלייה של 84.3% במחיר המניה מתחילת השנה

דב, בן 79. עובד שמונה שעות ביום / צילום: שלומי יוסף

8 שעות ביום גם בגיל 80: "רוצה לעבוד עד שאני סוגר את העיניים"

הם עברו את גיל הפרישה לפני יותר מעשור, אבל ממשיכים לצאת לעבודה בכל יום - ולא מתכננים לעצור בקרוב ● הפנסיה שלא מספיקה להם, קצבת הזקנה הנמוכה וההוצאות שגדלו משאירות את בני ה־80 במעגל התעסוקה ● ויש גם מי שפשוט רוצה להרגיש חי: "אעבור עד היום שבו אסגור את העיניים"

חן גולן / צילום: רמי זרנגר

משווי של 400 מיליון שקל ל-26 מיליארד: "אף אחד לא חלם על המספרים האלה"

נקסט ויז'ן הפכה לסנסציה של הבורסה, עם זינוק של 5,600% במניה מאז ההנפקה ואקזיט מדהים למייסדיה, שמכרו מניות בכמעט 2 מיליארד שקל ● בראיון לפודקאסט "כוחות השוק", מספר היו"ר חן גולן על הטלפונים בימי הירידות, התוכניות לרכישת חברות והפתרון לרחפנים של חיזבאללה ● וגם: הדירוג היוקרתי שבו מככבת החברה

הכניסה למושב בני ציון / צילום: איל יצהר

דורון עופר מוכר את הנחלה בבני ציון בכ־40 מיליון שקל

כמעט 30 שנה אחרי שהצטרף לגל בעלי ההון שעברו לבני ציון בשרון, דורון עופר מכר את אחוזתו במושב • תנובה חגגה 100 שנה להקמתה, יד2 משיקה סדרת מיקרו־דרמה, וגם: לוריאל, קלאב מד, קארפור וסיירוס הרז זכו לאות הוקרה מלשכת המסחר ישראל־צרפת • אירועים ומינויים

חאווייר בארדם ב''פסגת הפחד''. שינוי בחרדות / צילום: באדיבות אפל טי.וי

3 הגרסאות ל"פסגת הפחד" חושפות שינוי עמוק ביחס לחוק

מהבורגנות התמימה של שנות ה־60, דרך הצביעות המוסרית של שנות ה־90 ועד לעידן שבו החוק, ההון והפשע מתערבבים זה בזה: שלוש הגרסאות של "פסגת הפחד" משקפות את השינוי העמוק ביחס החברה המערבית לשלטון החוק ולמעמד הבורגני

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית באירופה, בצל ביטול שיחות איראן-ארה"ב בשווייץ

וול סטריט התאוששה אתמול מגל הירידות שבא בעקבות החלטת הריבית הניצית בארה"ב, הנאסד"ק זינק בכ-2%; היום לא יתקיים מסחר בניו יורק ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 80 דולר לחבית

מושיקו גמליאלי. ''אנחנו אוהבים לייצר מוסדות'' / צילום: אסף קרלה

המסעדה האיטלקית המיתולוגית של תל אביב חוזרת קלילה ושמחה יותר

פרונטו התל אביבית כבר ידעה כמה גלגולים. עכשיו הבעלים החדשים מכניסים אליה פאן וקלילות: "בעשור האחרון פרונטו הייתה מקום שבאים אליו פעם בשנה. עכשיו היא מקום לבוא אליו פעמיים־שלוש בשבוע"

ד''ר עמית בן-קיש, ד''ר טל דוד, ופרופ' רועי עוזרי / צילום: יונתן בלום

החברה הישראלית היחידה שבונה מחשב קוונטי מקצה לקצה

קוואנטום ארט נוסדה על ידי שלושה מדענים עם מטרה אחת - לייצר את המחשב הקוונטי הבא ● המחשב צפוי להיות מושק בשנה הבאה, ובחברה צופים ממנו הכנסות של כמאה מיליון דולר בשלוש השנים הקרובות ● המקום השני ברשימת הסטראט-אפים המבטיחים של גלובס

ליאת הר לב והילה קורח בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

המונדיאל מקפיץ את ההשקעה בפרסום ליותר מ–170 מיליון שקל, והפועלים לוקח את הדאבל

אחרי הפסקה של חודש, פרסומת של בנק הפועלים היא שוב הזכורה והאהובה ביותר - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● מבין הקמפיינים הקשורים למונדיאל בלט בדירוג הסרטון החדש של וולט עם דניאל פרץ

המשקולת הכבדה באמת: עלויות המימון / צילום: Shutterstock

למה ירידה של 25% במחירי הקרקע מנבאת דווקא עלייה במחירי הדירות

הצניחה במדד הקרקעות נתפסת כאות לקריסה בשוק, אך שקלול עלויות המימון והביצוע מגלה מציאות הפוכה ● אחרי שהזינוק בתשומות, הריבית הגבוהה והתארכות הפרויקטים חנקו את הרווחיות - מחירי הקרקע צריכים להיחתך בעוד עשרות אחוזים כדי להשפיע על עלות הדירות

פורצי דרך ומתקדמים לגיוסי ענק: הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־20 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ובאופק שלהן הנפקה לציבור ● הרשימה המלאה

מסיבה באיביזה. פעם כולם היו שווים / צילום: Reuters, Nacho Doce

יש נשמה, היא רק עולה הרבה יותר: מתחמי ה-VIP הפכו את איביזה למקום שבו רק הכסף מדבר

מאי החלומות של הבליינים הפך איביזה למלכודת כסף ● המועדונים, שעשו 160 מיליון אירו בשנה שעברה רק מכרטיסים, עוברים תהליך התמסחרות שבענף יוצאים נגדו ● למבלים מהשורה הראשונה כמו אילון מאסק לא נראה שזה מפריע