גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תזמון השוק ופעולה של פחד רגעי: הטעויות שקשה לתקן בתיק ההשקעות

האם נכון "לשבת בחוץ עד יעבור זעם" בתקופה של ירידות שערים חדות, ובאיזה מטבע צריך להתנהל תיק השקעות של אזרח אמריקאי שמתגורר בישראל? ● אלה חלק מהשאלות שהוצגו בחודש שעבר בבחינת רשות ני"ע למבקשים להשיג רישיון ניהול תיקים ● כתבה שנייה מתוך שתיים

וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

בחודש דצמבר 2021 ערכה רשות ניירות ערך את הבחינה מקצועית ב' המיועדת למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות. בחרנו מתוכה שאלות מרכזיות, ולהלן התשובות.

נתונים לשאלות 13-15:

יותם מנהל תיקים ב"יער פיננסים", ואמון על ניהול תיקים של 300 מהלקוחות.
ב-1 בינואר הצטרפו אופק וסתיו, אחיות שקיבלו כספים בירושה. אופק העבירה 1 מיליון שקל במזומן וסתיו העבירה תיק השקעות בנוי בסך 1 מיליון שקל, כולו מושקע במניות בארץ ובעולם. מדיניות ההשקעות של אופק וסתיו זהה: עד 100% במניות, ללא מגבלות חשיפה לחו"ל, אג"ח חברות או מט"ח בתיק. לשתיהן טווח השקעה של 5 שנים לפחות ויחס זהה לסיכון.

שאלה 13:

בסוף פברואר, לאחר עליות חדות של 12% בממוצע במדדי המניות בארץ ובעולם, פיגר התיק של אופק בכ-7% מול סתיו. יותם החליט לרכוש מניות בכל יתרת המזומן שבתיק ולבנותו בחשיפה מלאה למניות. האם פעל נכון? נמקו.

תשובה: יותם לא פעל נכון. זה מקרה קלאסי של מנהל השקעות שנלחץ בגלל הפיגור שבאחריותו, ומנסה לתקן בכוח, מה שעלול להגביר את הפיגור ולהופכו לכזה שקשה לסגור. יותר מזה - גם אם ההחלטה להשקיע הכול במניות תוכח בדיעבד כנכונה, זה לא הופך אותה לנכונה בזמן אמת. אסור לפעול כך.


שאלה 14:

במהלך אפריל החלו ירידות שערים חדות בשווקים בארץ ובעולם. לאחר שתיק ההשקעות שלה ספג ירידה של כ-25% מתחילת השנה, התקשרה סתיו ליותם וביקשה להוריד באופן משמעותי את הסיכון לרמה של עד 10% במניות "ולשבת בחוץ עד יעבור זעם". היא ביקשה שאם הוא רואה שינוי מגמה, להתקשר אליה מתוך כוונה לחזור בהדרגה לשוק. מה אמורה להיות תגובתו של יותם? נמקו.

תשובה: אי אפשר להתווכח עם הפחדים של סתיו, אבל כן אפשר להתווכח עם ההיגיון שלה בהפחתת שיעור המניות למקסימום 10% אחרי שנתנה היתר ל-100%, וזאת אחרי שהפסידה 25% משווי התיק מאז תחילת השנה (מה שאומר כנראה שהפסידה אולי 40% מהשיא). זו טעות לנסות ולתזמן את השוק במיוחד אחרי שהיא הצהירה שטווח ההשקעה שלה הוא 5 שנים לפחות וחלפו רק 4 חודשים. הטעות השנייה היא, שבמצבים אלה צריך לשקול דווקא לפעול נגד המגמה ולנצל את הירידות, טקטיקה שהוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008. זו גם צריכה להיות תגובתו של מנהל ההשקעות לסתיו. הוא צריך לשכנע אותה שלא לעשות זאת למרות שההחלטה שלה.


שאלה 15:

לאחר שנתיים התברר כי התיק של אופק הניב תשואה עודפת של 15% מול התיק של סתיו, אך פיגר בכ-8% מול מדדי המניות המובילים. מהן הסיבות לכך ומהן התובנות שניתן להפיק מתוצאה זו?

תשובה: התיק של אופק השיג יותר מהתיק של סתיו, כנראה משום שמנהל ההשקעות לא הצליח לשכנע את סתיו שלא להוריד את שיעור המניות ולקח לסתיו זמן רב להשתכנע שהשוק חזר לעצמו. התובנה הברורה היא שכשמדובר בהשקעה לטווח ארוך יחסית, לא נכון וגם מזיק לשנות מדיניות מתוך פחד רגעי, ובוודאי לא באופן קיצוני.
אשר לפיגור מול המדדים המובילים בתיק של אופק, זה נובע לא מהחלטה של הלקוח (סתיו) אלא מהחלטת מנהל ההשקעות, בתחילת הדרך, להשקיע שיעור נמוך במניות למרות המנדט שקיבל, מה שיצר פיגור שקשה היה להדביק. ושוב, הבעיה גם של הלקוחה סתיו, וגם של מנהל ההשקעות יותם, היא הניסיון הנואל לתזמן את השווקים.

נתונים לשאלות 16-18:

לפניכם שלושה לקוחות פוטנציאליים לניהול תיקים, להם נערך תהליך של אפיון צורכי לקוח. המליצו על מבנה כללי, מדיניות השקעות, אפיקים, נזילות וסיכון. אין להתייחס לניירות ספציפיים אלא לאפיק, דירוג ומח"מ מומלצים.


שאלה 16:

אזרח אמריקאי תושב ישראל כבר 40 שנה. אלמן בן 75. זה שנים מנהל תיק במריל לינץ בארה"ב בסך 500 אלף דולר. לאחרונה קיבל הודעה כי בית ההשקעות לא ינהל יותר לקוחות עם תיק קטן ממיליון דולר והתבקש להוציא כספו. לאחר ההחלטה להעביר את התיק לארץ ציין כי התיק מיועד לשלושת ילדיו שבארה"ב. ברשותו הכנסה משכירות המכסה את כל הוצאותיו ומשאירה עודף של 20,000 דולר מדי חודש. אין לו התחייבויות ובבעלותו בית, נוסף על נכסים בשווי 8 מיליון דולר, אותם הוא משכיר.

תשובה: הלקוח אמנם אזרח אמריקאי, אבל הוא תושב ישראל ולכאורה, נכון לנהל לו תיק שקלי שכן הוצאותיו בשקלים. אבל, הוא מצהיר שהתיק מיועד לשלושת ילדיו שחיים בארה"ב, והוא עצמו מסתדר עם הכנסות גדולות בהרבה מהוצאותיו. לכן, התיק צריך להיות דולרי.
את המדיניות קשה לקבוע כי לא נעשה תהליך אפיון צרכים לכל אחד משלושת הילדים. בהיעדר אפיון, הייתי משקיע כ-60% מהתיק במניות - בעיקר בארה"ב, ו-40% באג"ח, חציו ב-Tips ממשלתיות וחציו באג"ח קונצרניות אמריקאיות בדירוג גבוה.


שאלה 17:

תיק אפוטרופוס בשווי 2 מיליון שקל. נכה מתאונת דרכים בן 6 שהכסף אמור לשמש אותו עד גיל 20. כשיהיה בן 20 תהפוך קרן ביטוח אחרת העומדת לרשותו לנזילה. קרן זו אמורה להספיק לו למחיה והוצאות לשארית חייו. לחוסה הוצאות מחיה וטיפול של 15 אלף שקל בחודש. כתבו הצעה לניהול הכספים עבור הנאמן לאישור בית המשפט.

תשובה: בסיטואציה הנוכחית בשוקי ההון זו בעיה קשה, שכן בהשקעה במניות יש סיכון מובנה למרות תקופת ההשקעה הארוכה של 14 שנים, ובאג"ח התשואות נמוכות מאוד וגם שליליות באופן ריאלי מול האינפלציה.
החוסה זקוק ל-180 אלף שקל בשנה שמן הסתם גם לפדיון הן צמודות ברמה זו או אחרת ליוקר המחייה. הדרך הראויה ביותר להבטיח שהוא יגיע לגיל 20 כשהחיסכון הנוכחי שרת את צרכיו, היא להשקיע לא יותר מ-10% במניות בעולם ובישראל, כ-35% באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה (AA ומעלה), כ-35% באג"ח ממשלתיות צמודות וכ-20% בפיקדונות לטווח קצר. אשר למח"מ, באג"ח קונצרניות ובאג"ח ממשלתיות - כ-4 שנים, כיוון שסביר שהתשואות לפדיון שניתן יהיה להשיג בעוד כמה שנים תהיינה טובות, ואולי הרבה יותר טובות, בהשוואה למה שניתן להשיג כיום.


שאלה 18:

קיבוץ מחזיק בקרן מילואים בסך 9.5 מיליון שקל, שנועד לשמש את החברים שמגיעים לגיל פרישה בשבע השנים הקרובות. לדברי מנהל הקהילה, בשלוש השנים הקרובות ימשכו לפורשים מדי סוף שנה 1 מיליון שקל, החל מהשנה הרביעית ועד השישית 2 מיליון שקל, ובסוף השנה השביעית 1 מיליון שקל. לדבריו, כל רווח מעבר יחולק בתום השנה השביעית בצורה שווה לפורשים.

תשובה: הקרן אמורה לממן הוצאה מצטברת של 10 מיליון שקל לאורך שבע השנים הבאות. בהנחה שהוצאה בכל אחת מהשנים היא נומינלית (זה אינו מובהר בשאלה), הבעיה אינה קשה. ניתן להשקיע כ-10% במניות כי המח"מ של ההוצאה הוא כ-4 שנים והתקופה לפדיון היא 7 שנים, ואת השאר באג"ח שקליות לא צמודות לתקופות שפחות או יותר חופפות את מועדי ההוצאה. כ-50% באג"ח ממשלתיות, כ-30% באג"ח חברות בדירוג גבוה (קבוצת ה-AA) וכ-10% באג"ח חברות בדירוג בינוני (קבוצת ה-A).

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

ראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Thomas Padilla

קנדה החליטה לייצא נפט לאסיה, על חשבון ארה"ב

קנדה מקדמת צינור נפט חדש לאוקיינוס השקט שיאפשר לה לייצא עד כמיליון חביות ביום לשווקי אסיה, בניסיון להפחית את התלות בארה"ב על רקע החרפת יחסי הסחר עם ממשל טראמפ ● ההסכם בין רה"מ מארק קרני למושלת אלברטה דניאל סמית' משלב בין אינטרסים כלכליים, שיקולי אנרגיה עולמיים והמאבק הפוליטי־סביבתי בתוך קנדה ● הבנייה צפויה להתחיל ב-2027

וורן באפט, ביל גייטס, קת'י ווד, ביל אקמן / צילום: AP

השינויים שעשו משקיעי העל בתיקים שלהם. ומי מהמר על מניות ישראליות?

דיווחי הקרנות הגדולות בעולם, כמדי רבעון, חושפים לציבור איך השתנה תיק ההשקעות של הקרן שניהל וורן באפט עד לאחרונה, מה בחר לעשות מחליפו הטרי, ואילו שינויים חלו בתיק "הישראלי" של קת'י ווד ● וגם מי המשקיע שבחר לקנות מניות מיקרוסופט נגד הזרם?

אנדרו פלדמן, מייסד ומנכ''ל סרבראס, בהנפקה בנאסד''ק / צילום: Reuters

הנפקת ענק הגיעה לוול סטריט, וקיבוצניק לשעבר מחזיק מניות בכ־4 מיליארד דולר

זינוק של כ־50% במניית חברת השבבים סרבראס לאחר הנפקתה בוול סטריט, הקפיץ את שווי החזקותיה של קרן אקליפס שהקים ליאור סוסן, 42, שגדל בקיבוץ אשדות יעקב, מהמשקיעים הראשונים בחברה ● משקיע נוסף בסרבראס הוא דדי פרלמוטר, הבכיר הישראלי אי פעם באינטל

כותרות העיתונים בעולם

מכון מחקר אמריקאי מסביר: בטווח הארוך ישראל תיפגע מהמלחמה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלחמה עם איראן תוביל לשינויים גדולים במזרח התיכון, הימור על האם הפסקת האש כוללת את חיזבאללה סיבך את פולימרקט, ושדה הקרב הקשה של ישראל בתקשורת העולמית • כותרות העיתונים בעולם 

רפי אלמליח, מנכ''ל מינהל התכנון / צילום: רז רוגובסקי

מנכ"ל מינהל התכנון: נרחיב פטור מהיתר בנייה למתקני אגירה

מנכ”ל מינהל התכנון רפי אלמליח הודיע כי בכוונתו להרחיב את הפטור למתקני אגירת אנרגיה בינוניים בהיקף של עד 5 מגהוואט־שעה, לאחר שבשנה שעברה אושר פטור למתקנים קטנים בלבד ● המהלך צפוי להקל על הקמת מתקני אגירה עבור קניונים, חוות שרתים, מפעלים ועמדות טעינה לרכב חשמלי, אך עדיין דורש את אישור שר הפנים

לשכת העבודה בת''א / צילום: שירות תעסוקה

שירות התעסוקה הוציא את אחד הדוחות החשובים שלו. מה צריך לדעת עליו?

אנחנו מכירים את שירות התעסוקה משלבי חיפוש העבודה, אבל מתברר שהוא חולש על נתונים חשובים ● לאילו מספרים הציבור יכול להיחשף, ומה אפשר ללמוד מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

חברת הנדל"ן הפרטית הגדולה בישראל נחשפת. האם תקבל שווי של מעל 7 מיליארד שקל?

חברת הנדל"ן תדהר מכוונת לשווי שאפתני של כ־7.5 מיליארד שקל בהנפקתה, לאחר שמדד חברות הבנייה בת"א נפל לאחרונה בשיעור דו־ספרתי ● תשקיף ההנפקה מגלה: תגמול בעלות של 45 מיליון שקל בשנתיים למנכ"ל אורי לוין, שעבר לתדהר מניהול בנק דיסקונט ● תדהר מכרה אשתקד 261 דירות - כמחצית מהמספר ב־2024 - במחיר ממוצע של מעל 4 מיליון שקל

ניתוח חברה / צילום: גל צלמים

זו הייתה חברת אנרגיה במשבר, עד שהיזם והבעלים זיהו תחום שהשוק פספס

מניית פריים אנרג'י זינקה מתחילת השנה ב–240%, אחרי שהחברה החליטה להתמקד באגירה והקמת מרכזי אנרגיה ● ההשקעה של להב אל.אר והשליטה המשותפת הובילו לצבר מרשים, אך מולו יעמדו אתגרים לוגיסטיים, ביצועיים וניהוליים, ותלות בתעריפי החשמל ● ניתוח חברה, מדור חדש

עובדים במפעל בגרמניה. יעבדו 73 שעות בשבוע? / צילום: ap, Sean Rayford

סערה בגרמניה: עובדים יידרשו לעבוד יותר משמונה שעות ביום

רפורמה חדשה בגרמניה מציעה לבטל את ההגבלה היומית על עבודת שכירים, ולהחליפה בהגבלה חצי־שנתית ● קנצלר גרמניה טוען כי "חייבים לעבוד יותר", אך פרסום הרפורמה התקבל בסערה במדינה, גם מתוך הממשלה ● איך יעבוד החוק החדש, ומי צפוי להיפגע?

אורי יהודאי וישי דוידי / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי

תוך שש שנים בלבד: בני הדודים המפורסמים יוצאים להנפקה גדולה

קרן ההשקעות פימי בדרך לרשום אקזיט משמעותי נוסף באמצעות הנפקת חברת התרופות הוותיקה מירושלים לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, שתציף עבורה רווח מוערך של מעל 1 מיליארד שקל ● אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר המשמש כיום כיו"ר רפא וגם בן דודו של יו"ר פימי ישי דוידי, יהנה מאופציות בשווי 80 מיליון שקל

צילומים: יח''צ

15 דגמים סיניים חדשים בדרך לישראל והמחיר עומד להיות זול מתמיד

שוק הרכב המקומי נתקע לפני כעשור במחסום מכירות, אולם מתרבים הסימנים שהשנה עשויה להירשם פריצת דרך דרמטית - בעיקר בחסות הדגמים הסיניים המוזלים ● השאלה הגדולה היא האם תשתית הכבישים מסוגלת לתמוך בזינוק כזה, והאם הפקקים יהפכו לחסם מוחלט

ליאת בקייר / צילום: עמית נעים

"90% מהקמפיינים עם משפיענים נעצרו במערכה האיראנית. הקהל פחות סובלני"

מבצע שאגת הארי הגיע בתזמון מסחרי גרוע לכל ענף השיווק, אבל ליאת בקייר, שעומדת בראש סוכנות המשפיענים MIND, הרגישה זאת מקרוב ● בראיון היא מספרת על מערכות הדאטה הייחודיות שפיתחה, ומסבירה איך הומור, חדר מלא באור וחתול יכולים להקפיץ ביצועים

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

מכה לאילון מאסק: הפסיד בתביעה נגד סם אלטמן

מאסק דרש מ־OpenAI וממיקרוסופט לוותר על 134 מיליארד דולר וטען כי החברה "גנבה ארגון צדקה" כשזנחה את ייעודה המקורי לפעול ללא מטרות רווח ● חבר המושבעים דחה את התביעה ואימץ את עמדת החברה, שלפיה המעבר למודל עסקי היה הכרחי במרוץ הבינה המלאכותית

יואב שוהם, אמנון שעשוע ואורי גושן, מייסדי AI21 / צילום: איל יצהר

חברת הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מפטרת כ-60% מהעובדים

חברת הבינה המלאכותית AI21 של פרופ' אמנון שעשוע מודיעה על שינוי ארגוני רחב היקף במסגרתו יפוטרו 110 מתוך 180 עובדים ● "בצער רב אנו נפרדים מקבוצה של עובדים מצוינים שתרמו משמעותית לציוני הדרך המרכזיים של החברה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; אמירה אחת של מנכ"ל הציתה את חששות המשקיעים

נאסד"ק יורד בכ-1.3%, S&P 500 מאבד מערכו כ-0.6% ● מנכ"ל סיגייט טכנולוגיות דייב מוסלי הזהיר מפני קשיים בעמידה בביקוש הקשור לבינה מלאכותית, המשקיעים חוששים ● טסלה יורדת בכ-3% לאחר שמאסק ספג הפסד בבית המשפט הפדרלי ● המסחר באירופה ננעל בעליות: הדאקס קפץ בכ-1.5%, הפוטסי הוסיף לערכו כ-1.2% ●  הנפט מוסיף 1% על רקע החששות מחזרת המלחמה ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

אנבידיה מצטרפת למשקיעים: השווי של הסטארט-אפ הישראלי מזנק ל-4 מיליארד דולר

הסטארט-אפ הישראלי דקארט מגייס 300 מיליון דולר נוספים פחות משנה לאחר סבב הגיוס הקודם ● הגיוס מגיע לאחר חתימה על שותפויות אסטרטגית עם אמזון ועם אנבידיה כמשקיעה ושותפה עסקית, במהלך שנחשף לראשונה בגלובס ● כך, סך הגיוסים של החברה מגיע ל-450 מיליון דולר

זירת התאונה בת''א / צילום: מד''א

בת 15 נפצעה אנוש מפגיעת אוטובוס שעלה על המדרכה בת"א

אוטובוס סטה מנתיבו ברחוב דיזנגוף, התנגש בעמוד חשמל ובעץ – ופגע בכמה הולכי רגל • צוותי מד"א פינו את הנערה תוך כדי פעולות החייאה לבית החולים איכילוב • אישה בת 49 וגבר בן 76 נפצעו קשה, נהג האוטובוס חולץ במצב בינוני

משה כחלון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

החשדות נגד כחלון נגמרו בהסדר טיעון מקל. ומה לגבי הקלון?

משה כחלון הגיע להסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט, החברה בה שימש יו"ר ושבה התגלו אי־סדרים כספיים ● שר האוצר לשעבר יודה בעבירה קלה של דיווח, וצפויים להיגזר עליו, בין היתר, מאסר על־תנאי וקנס ● השאלה הגדולה: האם ההרשעה מהווה קלון שימנע ממנו לשוב לחיים הפוליטיים?

מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד / אילוסטרציה: Shutterstock

"להוריד קצת רגל מהגז": מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד

טבלת התשואות התהפכה באפריל: הראל טיפסה מהתחתית לצמרת עם תשואה של כ־9% במסלול המנייתי, ומנורה מבטחים הידרדרה לתחתית ● בטווח של 3 שנים עקף המסלול הכללי את S&P 500 ● וגם: במה ממליצים מנהלי הגמל המובילים להתמקד כעת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

חברת האבטחה שמנפיקה בת"א לפי 750 מיליון שקל

טי אנד אם, המספקת שירותי אבטחה, ניקיון ותחזוקה למגזר הפרטי והממשלתי מ-2008, מבקשת לגייס כ־300 מיליון שקל ולהצטרף לבורסה בת"א ● מחצית מכספי ההנפקה צפויה להגיע לבעלי המניות הקיימים, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית פגסוס ● החברה צופה להכפיל יותר מפי שניים את הרווח הנקי בשנה הקרובה