גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תזמון השוק ופעולה של פחד רגעי: הטעויות שקשה לתקן בתיק ההשקעות

האם נכון "לשבת בחוץ עד יעבור זעם" בתקופה של ירידות שערים חדות, ובאיזה מטבע צריך להתנהל תיק השקעות של אזרח אמריקאי שמתגורר בישראל? ● אלה חלק מהשאלות שהוצגו בחודש שעבר בבחינת רשות ני"ע למבקשים להשיג רישיון ניהול תיקים ● כתבה שנייה מתוך שתיים

וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

בחודש דצמבר 2021 ערכה רשות ניירות ערך את הבחינה מקצועית ב' המיועדת למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות. בחרנו מתוכה שאלות מרכזיות, ולהלן התשובות.

נתונים לשאלות 13-15:

יותם מנהל תיקים ב"יער פיננסים", ואמון על ניהול תיקים של 300 מהלקוחות.
ב-1 בינואר הצטרפו אופק וסתיו, אחיות שקיבלו כספים בירושה. אופק העבירה 1 מיליון שקל במזומן וסתיו העבירה תיק השקעות בנוי בסך 1 מיליון שקל, כולו מושקע במניות בארץ ובעולם. מדיניות ההשקעות של אופק וסתיו זהה: עד 100% במניות, ללא מגבלות חשיפה לחו"ל, אג"ח חברות או מט"ח בתיק. לשתיהן טווח השקעה של 5 שנים לפחות ויחס זהה לסיכון.

שאלה 13:

בסוף פברואר, לאחר עליות חדות של 12% בממוצע במדדי המניות בארץ ובעולם, פיגר התיק של אופק בכ-7% מול סתיו. יותם החליט לרכוש מניות בכל יתרת המזומן שבתיק ולבנותו בחשיפה מלאה למניות. האם פעל נכון? נמקו.

תשובה: יותם לא פעל נכון. זה מקרה קלאסי של מנהל השקעות שנלחץ בגלל הפיגור שבאחריותו, ומנסה לתקן בכוח, מה שעלול להגביר את הפיגור ולהופכו לכזה שקשה  לסגור. יותר מזה - גם אם ההחלטה להשקיע הכול במניות תוכח בדיעבד כנכונה, זה לא הופך אותה לנכונה בזמן אמת. אסור לפעול כך.


שאלה 14:

במהלך אפריל החלו ירידות שערים חדות בשווקים בארץ ובעולם. לאחר שתיק ההשקעות שלה ספג ירידה של כ-25% מתחילת השנה, התקשרה סתיו ליותם וביקשה להוריד באופן משמעותי את הסיכון לרמה של עד 10% במניות "ולשבת בחוץ עד יעבור זעם". היא ביקשה שאם הוא רואה שינוי מגמה, להתקשר אליה מתוך כוונה לחזור בהדרגה לשוק. מה אמורה להיות תגובתו של יותם? נמקו.

תשובה: אי אפשר להתווכח עם הפחדים של סתיו, אבל כן אפשר להתווכח עם ההיגיון שלה בהפחתת שיעור המניות למקסימום 10% אחרי שנתנה היתר ל-100%, וזאת אחרי שהפסידה 25% משווי התיק מאז תחילת השנה (מה שאומר כנראה שהפסידה אולי 40% מהשיא). זו טעות לנסות ולתזמן את השוק במיוחד אחרי שהיא הצהירה שטווח ההשקעה שלה הוא 5 שנים לפחות וחלפו רק 4 חודשים. הטעות השנייה היא, שבמצבים אלה צריך לשקול דווקא לפעול נגד המגמה ולנצל את הירידות, טקטיקה שהוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008. זו גם צריכה להיות תגובתו של מנהל ההשקעות לסתיו. הוא צריך לשכנע אותה שלא לעשות זאת למרות שההחלטה שלה.


שאלה 15:

לאחר שנתיים התברר כי התיק של אופק הניב תשואה עודפת של 15% מול התיק של סתיו, אך פיגר בכ-8% מול מדדי המניות המובילים. מהן הסיבות לכך ומהן התובנות שניתן להפיק מתוצאה זו?

תשובה: התיק של אופק השיג יותר מהתיק של סתיו, כנראה משום שמנהל ההשקעות לא הצליח לשכנע את סתיו שלא להוריד את שיעור המניות ולקח לסתיו זמן רב להשתכנע שהשוק חזר לעצמו. התובנה הברורה היא שכשמדובר בהשקעה לטווח ארוך יחסית, לא נכון וגם מזיק לשנות מדיניות מתוך פחד רגעי, ובוודאי לא באופן קיצוני.
אשר לפיגור מול המדדים המובילים בתיק של אופק, זה נובע לא מהחלטה של הלקוח (סתיו) אלא מהחלטת מנהל ההשקעות, בתחילת הדרך, להשקיע שיעור נמוך במניות למרות המנדט שקיבל, מה שיצר פיגור שקשה היה להדביק. ושוב, הבעיה גם של הלקוחה סתיו, וגם של מנהל ההשקעות יותם, היא הניסיון הנואל לתזמן את השווקים.

נתונים לשאלות 16-18:

לפניכם שלושה לקוחות פוטנציאליים לניהול תיקים, להם נערך תהליך של אפיון צורכי לקוח. המליצו על מבנה כללי, מדיניות השקעות, אפיקים, נזילות וסיכון. אין להתייחס לניירות ספציפיים אלא לאפיק, דירוג ומח"מ מומלצים.


שאלה 16:

אזרח אמריקאי תושב ישראל כבר 40 שנה. אלמן בן 75. זה שנים מנהל תיק במריל לינץ בארה"ב בסך 500 אלף דולר. לאחרונה קיבל הודעה כי בית ההשקעות לא ינהל יותר לקוחות עם תיק קטן ממיליון דולר והתבקש להוציא כספו. לאחר ההחלטה להעביר את התיק לארץ ציין כי התיק מיועד לשלושת ילדיו שבארה"ב. ברשותו הכנסה משכירות המכסה את כל הוצאותיו ומשאירה עודף של 20,000 דולר מדי חודש. אין לו התחייבויות ובבעלותו בית, נוסף על נכסים בשווי 8 מיליון דולר, אותם הוא משכיר.

תשובה: הלקוח אמנם אזרח אמריקאי, אבל הוא תושב ישראל ולכאורה, נכון לנהל לו תיק שקלי שכן הוצאותיו בשקלים. אבל, הוא מצהיר שהתיק מיועד לשלושת ילדיו שחיים בארה"ב, והוא עצמו מסתדר עם הכנסות גדולות בהרבה מהוצאותיו. לכן, התיק צריך להיות דולרי.
את המדיניות קשה לקבוע כי לא נעשה תהליך אפיון צרכים לכל אחד משלושת הילדים. בהיעדר אפיון, הייתי משקיע כ-60% מהתיק במניות - בעיקר בארה"ב, ו-40% באג"ח, חציו ב-Tips ממשלתיות וחציו באג"ח קונצרניות אמריקאיות בדירוג גבוה.


שאלה 17:

תיק אפוטרופוס בשווי 2 מיליון שקל.  נכה מתאונת דרכים בן 6 שהכסף אמור לשמש אותו עד גיל 20. כשיהיה בן 20 תהפוך קרן ביטוח אחרת העומדת לרשותו לנזילה. קרן זו אמורה להספיק לו למחיה והוצאות לשארית חייו. לחוסה הוצאות מחיה וטיפול של 15 אלף שקל בחודש. כתבו הצעה לניהול הכספים עבור הנאמן לאישור בית המשפט.

תשובה: בסיטואציה הנוכחית בשוקי ההון זו בעיה קשה, שכן בהשקעה במניות יש סיכון מובנה למרות תקופת ההשקעה הארוכה של 14 שנים, ובאג"ח התשואות נמוכות מאוד וגם שליליות באופן ריאלי מול האינפלציה. 
החוסה זקוק ל-180 אלף שקל בשנה שמן הסתם גם לפדיון הן צמודות ברמה זו או אחרת ליוקר המחייה. הדרך הראויה ביותר להבטיח שהוא יגיע לגיל 20 כשהחיסכון הנוכחי שרת את צרכיו, היא להשקיע לא יותר מ-10% במניות בעולם ובישראל, כ-35% באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה (AA ומעלה), כ-35% באג"ח ממשלתיות צמודות וכ-20% בפיקדונות לטווח קצר. אשר למח"מ, באג"ח קונצרניות ובאג"ח ממשלתיות - כ-4 שנים, כיוון שסביר שהתשואות לפדיון שניתן יהיה להשיג בעוד כמה שנים תהיינה טובות, ואולי הרבה יותר טובות, בהשוואה למה שניתן להשיג כיום.


שאלה 18:

קיבוץ מחזיק בקרן מילואים בסך 9.5 מיליון שקל, שנועד לשמש את החברים שמגיעים לגיל פרישה בשבע השנים הקרובות. לדברי מנהל הקהילה, בשלוש השנים הקרובות ימשכו לפורשים מדי סוף שנה 1 מיליון שקל, החל מהשנה הרביעית ועד השישית 2 מיליון שקל, ובסוף השנה השביעית 1 מיליון שקל. לדבריו, כל רווח מעבר יחולק בתום השנה השביעית בצורה שווה לפורשים.

תשובה: הקרן אמורה לממן הוצאה מצטברת של 10 מיליון שקל לאורך שבע השנים הבאות. בהנחה שהוצאה בכל אחת מהשנים היא נומינלית (זה אינו מובהר בשאלה), הבעיה אינה קשה. ניתן להשקיע כ-10% במניות כי המח"מ של ההוצאה הוא כ-4 שנים והתקופה לפדיון היא 7 שנים, ואת השאר באג"ח שקליות לא צמודות לתקופות שפחות או יותר חופפות את מועדי ההוצאה. כ-50% באג"ח ממשלתיות, כ-30% באג"ח חברות בדירוג גבוה (קבוצת ה-AA) וכ-10% באג"ח חברות בדירוג בינוני (קבוצת ה-A).

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.  

עוד כתבות

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

זוהר עיני ויונתן בוגוסלבסקי, מייסדי פורט / צילום: Port

מנוע בינה מלאכותית כחול-לבן: פורט הישראלית כבר שווה 800 מיליון דולר

פורט, חברת הסטארט-אפ הישראלית שמבקשת לעצב מחדש את עבודת המפתחים, מגייסת 100 מיליון דולר לפי שווי של 800 מיליון דולר אחרי הכסף, במהלך שמציב אותה כאחת השחקניות המסקרנות בגל החדש של פלטפורמות הבינה המלאכותית לארגוני פיתוח

האחים אמיר ופיני יעקובי / צילום: אריק סולטן

המניה נפלה ביותר מ-70% מאז ההנפקה. משפחת יעקובי משדרגת לעצמה את השכר

חברת התשתיות יעקובי מתכננת להעלות את שכרם של בעלי השליטה ושל חמשת קרוביהם הבכירים ● במשרדי בלוסטון LIVE NATION הושקה חברת הדיגיטל והמשפיענים החדשה MIND ● וזה המנהל החדש של בית החולים השיקומי ● אירועים ומינויים

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מחיר החשמל ייקבע בלונדון: חברת החשמל יוצאת להליך בוררות נגד מאגר תמר

חברת החשמל הגישה את המסמכים הרשמיים לפתיחת הליך בוררות בלונדון ● תהליך הבוררות, שנקבע מראש בהסכם בין הצדדים, יעלה מיליוני שקלים, והבורר יוכל להכריע אם להעלות או להוריד את מחיר הגז בעד 10%

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

רונן שור, מנכ''ל אקסל סולושנס

אקסל רוכשת שתי חברות בתחום הביטחוני ב-90 מיליון שקל

לגלובס נודע כי חברת התקשורת מייצרת רגל נוספת בעולם הביטחוני, עם רכישת סטראלייט ואחותה נקסטוויב, של שני יזמים-מהנדסים: רמי בל-עש ואודי פרידמן ● המערכות שלהן רלוונטיות לתחום הלוהט של השנה – כטב"מים ● עפ"י הערכות, החברות רווחיות ומייצרות רווח של כ-18 מיליון שקל בשנה

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר שהוא התאבד. כך זה נגמר

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר אירוע טרגי, בטענה כי הובטח לה מימון עד לסיום חייה ● השאלה המרכזית שעמדה בפני בית המשפט היא האם הצוואה נועדה להחליף את הסכם החיים המשותפים ● מילה אחת שונה בין ההסכמים הכריעה את הכף

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

הנפקת אאוטבריין בנאסד''ק / צילום: נועם גלאי

סוף השנה בהייטק הפעם אגרסיבי במיוחד: כ-2,000 מפוטרים בחודש

חברות ההייטק מנצלות את סוף השנה להתייעלות, והפעם המגמה חריפה במיוחד ● בין המפטרים סטארט-אפים, חדי-קרן וחברות ותיקות כמו מובילאיי, אאוטבריין ופיוניר ● חלק גדול מהפיטורים נובע מהבינה המלאכותית, שדוחקת חלק מהמקצועות, וממעבר מהיר למיקוד ברווחיות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

איך השקל הפך לאחד המטבעות החזקים השנה מול הדולר, ומי ניצח אותו?

למרות אי־הוודאות הביטחונית שהייתה מנת חלקנו, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● מתי התרחשה נקודת המפנה שהביא לתיסוף הדרגתי של המטבע הישראלי, מי הם השחקנים בשוק שאחראים למהלך, ואיך נראה העתיד? ● נתון בשבוע

הונאות בפייסבוק ובאינסטגרם / צילום: צילומי מסך

המלצה ממתחזה לגילעד אלטשולר: כך תיזהרו מגל ההונאות החדש ברשת

ההונאות בפייסבוק ובאינסטגרם לא מפסיקות להשתכלל ● נוכלים מתחזים לדמויות מפתח בשוק ההון ועוקצים מליונים ● בנתיים, הפלטפורמות מרוויחות מהמודעות — והמשתמשים נותרים חשופים