גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

תזמון השוק ופעולה של פחד רגעי: הטעויות שקשה לתקן בתיק ההשקעות

האם נכון "לשבת בחוץ עד יעבור זעם" בתקופה של ירידות שערים חדות, ובאיזה מטבע צריך להתנהל תיק השקעות של אזרח אמריקאי שמתגורר בישראל? ● אלה חלק מהשאלות שהוצגו בחודש שעבר בבחינת רשות ני"ע למבקשים להשיג רישיון ניהול תיקים ● כתבה שנייה מתוך שתיים

וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
וול סטריט. הטקטיקה ללכת נגד המגמה הוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008 / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

בחודש דצמבר 2021 ערכה רשות ניירות ערך את הבחינה מקצועית ב' המיועדת למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות. בחרנו מתוכה שאלות מרכזיות, ולהלן התשובות.

נתונים לשאלות 13-15:

יותם מנהל תיקים ב"יער פיננסים", ואמון על ניהול תיקים של 300 מהלקוחות.
ב-1 בינואר הצטרפו אופק וסתיו, אחיות שקיבלו כספים בירושה. אופק העבירה 1 מיליון שקל במזומן וסתיו העבירה תיק השקעות בנוי בסך 1 מיליון שקל, כולו מושקע במניות בארץ ובעולם. מדיניות ההשקעות של אופק וסתיו זהה: עד 100% במניות, ללא מגבלות חשיפה לחו"ל, אג"ח חברות או מט"ח בתיק. לשתיהן טווח השקעה של 5 שנים לפחות ויחס זהה לסיכון.

שאלה 13:

בסוף פברואר, לאחר עליות חדות של 12% בממוצע במדדי המניות בארץ ובעולם, פיגר התיק של אופק בכ-7% מול סתיו. יותם החליט לרכוש מניות בכל יתרת המזומן שבתיק ולבנותו בחשיפה מלאה למניות. האם פעל נכון? נמקו.

תשובה: יותם לא פעל נכון. זה מקרה קלאסי של מנהל השקעות שנלחץ בגלל הפיגור שבאחריותו, ומנסה לתקן בכוח, מה שעלול להגביר את הפיגור ולהופכו לכזה שקשה לסגור. יותר מזה - גם אם ההחלטה להשקיע הכול במניות תוכח בדיעבד כנכונה, זה לא הופך אותה לנכונה בזמן אמת. אסור לפעול כך.


שאלה 14:

במהלך אפריל החלו ירידות שערים חדות בשווקים בארץ ובעולם. לאחר שתיק ההשקעות שלה ספג ירידה של כ-25% מתחילת השנה, התקשרה סתיו ליותם וביקשה להוריד באופן משמעותי את הסיכון לרמה של עד 10% במניות "ולשבת בחוץ עד יעבור זעם". היא ביקשה שאם הוא רואה שינוי מגמה, להתקשר אליה מתוך כוונה לחזור בהדרגה לשוק. מה אמורה להיות תגובתו של יותם? נמקו.

תשובה: אי אפשר להתווכח עם הפחדים של סתיו, אבל כן אפשר להתווכח עם ההיגיון שלה בהפחתת שיעור המניות למקסימום 10% אחרי שנתנה היתר ל-100%, וזאת אחרי שהפסידה 25% משווי התיק מאז תחילת השנה (מה שאומר כנראה שהפסידה אולי 40% מהשיא). זו טעות לנסות ולתזמן את השוק במיוחד אחרי שהיא הצהירה שטווח ההשקעה שלה הוא 5 שנים לפחות וחלפו רק 4 חודשים. הטעות השנייה היא, שבמצבים אלה צריך לשקול דווקא לפעול נגד המגמה ולנצל את הירידות, טקטיקה שהוכיחה את עצמה לפחות 10 פעמים מאז וכולל משבר 2008. זו גם צריכה להיות תגובתו של מנהל ההשקעות לסתיו. הוא צריך לשכנע אותה שלא לעשות זאת למרות שההחלטה שלה.


שאלה 15:

לאחר שנתיים התברר כי התיק של אופק הניב תשואה עודפת של 15% מול התיק של סתיו, אך פיגר בכ-8% מול מדדי המניות המובילים. מהן הסיבות לכך ומהן התובנות שניתן להפיק מתוצאה זו?

תשובה: התיק של אופק השיג יותר מהתיק של סתיו, כנראה משום שמנהל ההשקעות לא הצליח לשכנע את סתיו שלא להוריד את שיעור המניות ולקח לסתיו זמן רב להשתכנע שהשוק חזר לעצמו. התובנה הברורה היא שכשמדובר בהשקעה לטווח ארוך יחסית, לא נכון וגם מזיק לשנות מדיניות מתוך פחד רגעי, ובוודאי לא באופן קיצוני.
אשר לפיגור מול המדדים המובילים בתיק של אופק, זה נובע לא מהחלטה של הלקוח (סתיו) אלא מהחלטת מנהל ההשקעות, בתחילת הדרך, להשקיע שיעור נמוך במניות למרות המנדט שקיבל, מה שיצר פיגור שקשה היה להדביק. ושוב, הבעיה גם של הלקוחה סתיו, וגם של מנהל ההשקעות יותם, היא הניסיון הנואל לתזמן את השווקים.

נתונים לשאלות 16-18:

לפניכם שלושה לקוחות פוטנציאליים לניהול תיקים, להם נערך תהליך של אפיון צורכי לקוח. המליצו על מבנה כללי, מדיניות השקעות, אפיקים, נזילות וסיכון. אין להתייחס לניירות ספציפיים אלא לאפיק, דירוג ומח"מ מומלצים.


שאלה 16:

אזרח אמריקאי תושב ישראל כבר 40 שנה. אלמן בן 75. זה שנים מנהל תיק במריל לינץ בארה"ב בסך 500 אלף דולר. לאחרונה קיבל הודעה כי בית ההשקעות לא ינהל יותר לקוחות עם תיק קטן ממיליון דולר והתבקש להוציא כספו. לאחר ההחלטה להעביר את התיק לארץ ציין כי התיק מיועד לשלושת ילדיו שבארה"ב. ברשותו הכנסה משכירות המכסה את כל הוצאותיו ומשאירה עודף של 20,000 דולר מדי חודש. אין לו התחייבויות ובבעלותו בית, נוסף על נכסים בשווי 8 מיליון דולר, אותם הוא משכיר.

תשובה: הלקוח אמנם אזרח אמריקאי, אבל הוא תושב ישראל ולכאורה, נכון לנהל לו תיק שקלי שכן הוצאותיו בשקלים. אבל, הוא מצהיר שהתיק מיועד לשלושת ילדיו שחיים בארה"ב, והוא עצמו מסתדר עם הכנסות גדולות בהרבה מהוצאותיו. לכן, התיק צריך להיות דולרי.
את המדיניות קשה לקבוע כי לא נעשה תהליך אפיון צרכים לכל אחד משלושת הילדים. בהיעדר אפיון, הייתי משקיע כ-60% מהתיק במניות - בעיקר בארה"ב, ו-40% באג"ח, חציו ב-Tips ממשלתיות וחציו באג"ח קונצרניות אמריקאיות בדירוג גבוה.


שאלה 17:

תיק אפוטרופוס בשווי 2 מיליון שקל. נכה מתאונת דרכים בן 6 שהכסף אמור לשמש אותו עד גיל 20. כשיהיה בן 20 תהפוך קרן ביטוח אחרת העומדת לרשותו לנזילה. קרן זו אמורה להספיק לו למחיה והוצאות לשארית חייו. לחוסה הוצאות מחיה וטיפול של 15 אלף שקל בחודש. כתבו הצעה לניהול הכספים עבור הנאמן לאישור בית המשפט.

תשובה: בסיטואציה הנוכחית בשוקי ההון זו בעיה קשה, שכן בהשקעה במניות יש סיכון מובנה למרות תקופת ההשקעה הארוכה של 14 שנים, ובאג"ח התשואות נמוכות מאוד וגם שליליות באופן ריאלי מול האינפלציה.
החוסה זקוק ל-180 אלף שקל בשנה שמן הסתם גם לפדיון הן צמודות ברמה זו או אחרת ליוקר המחייה. הדרך הראויה ביותר להבטיח שהוא יגיע לגיל 20 כשהחיסכון הנוכחי שרת את צרכיו, היא להשקיע לא יותר מ-10% במניות בעולם ובישראל, כ-35% באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה (AA ומעלה), כ-35% באג"ח ממשלתיות צמודות וכ-20% בפיקדונות לטווח קצר. אשר למח"מ, באג"ח קונצרניות ובאג"ח ממשלתיות - כ-4 שנים, כיוון שסביר שהתשואות לפדיון שניתן יהיה להשיג בעוד כמה שנים תהיינה טובות, ואולי הרבה יותר טובות, בהשוואה למה שניתן להשיג כיום.


שאלה 18:

קיבוץ מחזיק בקרן מילואים בסך 9.5 מיליון שקל, שנועד לשמש את החברים שמגיעים לגיל פרישה בשבע השנים הקרובות. לדברי מנהל הקהילה, בשלוש השנים הקרובות ימשכו לפורשים מדי סוף שנה 1 מיליון שקל, החל מהשנה הרביעית ועד השישית 2 מיליון שקל, ובסוף השנה השביעית 1 מיליון שקל. לדבריו, כל רווח מעבר יחולק בתום השנה השביעית בצורה שווה לפורשים.

תשובה: הקרן אמורה לממן הוצאה מצטברת של 10 מיליון שקל לאורך שבע השנים הבאות. בהנחה שהוצאה בכל אחת מהשנים היא נומינלית (זה אינו מובהר בשאלה), הבעיה אינה קשה. ניתן להשקיע כ-10% במניות כי המח"מ של ההוצאה הוא כ-4 שנים והתקופה לפדיון היא 7 שנים, ואת השאר באג"ח שקליות לא צמודות לתקופות שפחות או יותר חופפות את מועדי ההוצאה. כ-50% באג"ח ממשלתיות, כ-30% באג"ח חברות בדירוג גבוה (קבוצת ה-AA) וכ-10% באג"ח חברות בדירוג בינוני (קבוצת ה-A).

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

ירידות קלות בתל אביב; רפא מזנקת בחדות ביום המסחר הראשון שלה, טאואר נופלת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● יצרנית התרופות רפא מזנקת במעל 10% ביום הבכורה שלה בבורסה ● שפיר הנדסה קופצת לאחר שזכתה במכרז להארכת כביש 6 ● מניות השבבים הדואליות מאבדות גובה, על רקע הלחצים שסופג הסקטור בבורסות בעולם ● מחירי הנפט רשמו אמש עלייה זה היום הרביעי ברציפות ● וגם: הזדמנות ההחלמה של הוולט-סטריט: סקטור הבריאות מסתמן כרוטציה המנצחת הבאה של השוק

אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

הגוף היחיד ששרד את הירידות בשווקים: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם ביוני?

חודש יוני היה גרוע במיוחד בת"א, מה שממחיש שוב את חשיבות הפיזור בהשקעות גם לחו"ל ● אחרי שנים קשות, אלטשולר שחם התייצב במקום הראשון ובפער גדול מהמתחרים ● הדולר הקפיץ את מסלולי ה-S&P 500

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

"החלטה לא ראויה": שתי דירקטוריות התפטרו במחאה מרכבת ישראל

דירקטוריון רכבת ישראל החליט השבוע על מינוי חדש לממלא-מקום מנכ"ל - יעקב מרציאנו, המכהן כסמנכ"ל הנוסעים בחברה ● אלא שההחלטה הזו לא עברה בתמימות-דעים, ואתמול שתי דירקטוריות החליטו להתפטר כמחאה

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: עידו לביא

"פיזור גלובלי, חשיפה לדולר ושבע המופלאות במשקל מופחת": הנוסחה שעבדה לאלטשולר שחם בגמל ביוני

למרות הירידות בשווקים בחודש יוני, החוסכים בגמל מסכמים חצי שנה חזקה, עם תשואות של כמעט 6% במסלול הכללי ושל כ-10% במנייתי ● המנהלים המצטיינים מתחילת השנה — כלל ביטוח ("בזכות החשיפה הגבוהה לישראל ולשבבים") והראל ● אלטשולר שחם, שהצטיין ביוני: "מעדיפים חברות שנהנות מההשקעות ב–AI כמו שבבים וחשמול" ● וצפי המומחים להמשך: "הביצועים העודפים של ת"א הסתיימו"

מבחני ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בחינות לשכת עורכי הדין: כמה עברו, ואיזו אוניברסיטה נמצאת בראש?

לשכת עורכי הדין פרסמה את תוצאות בחינות ההסמכה ממועד יוני 2026 ● שיעור המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עמד על 60.86%, ושיעור המעבר הכללי היה כ-42% ● האוניברסיטה העברית שוב מככבת, וגם המכללה למינהל רושמת הישג ● ומה הקשר בין שיעור המעבר לבין מקום ההתמחות?

מחאה בגרמניה נגד פערי שכר. המאבק הצליח / צילום: Reuters, Michael Nguyen/NurPhoto

מאבק בפערי שכר באירופה: חובה חדשה לחשוף משכורות החברה לכל עובד

החודש נכנסה לתוקף באיחוד האירופי חקיקה שמטרתה לצמצם פערי שכר מגדריים ובין קבוצות ● המדינות שמובילות את הטמעת החקיקה, הסנקציות שיחולו על חברות שלא יעמדו בכללי העבודה החדשים, ולמה דווקא גרמניה מתעכבת

הקונגרס של ארצות הברית / צילום: Shutterstock

המכה שישראל עלולה לחטוף הערב בקונגרס בארה"ב

מדובר במהלך שככל הנראה ייכשל בשל הרוב הרפובליקני, אך עצם העלאתו להצבעה והיקף התמיכה שהוא צפוי לקבל, ממחיש את השינוי שעובר על המערכת הפוליטית האמריקאית בכל הנוגע לישראל

טרי סמית', מנהל קרן הגידור Fundsmith / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

"וורן באפט האנגלי" משנה כיוון ומצטרף לנהירה למניות מומנטום

טרי סמית', המזוהה עם מניות ערך הנרכשות בזול ומוחזקות לאורך זמן, משנה גישה לנוכח פיגור בתשואות הקרן שלו מול מניות ה–AI: "לתפוס סכין נופלת רק מביא לכך שהאצבעות נחתכות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

דיווח: טראמפ נוטה להסלמה, בין האפשרויות שנשקלות - השתלטות על איים איראניים

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב הודיע כי הותקפו מרכזי פיקוד איראניים, אתרי הגנה אווירית וכן מטרות בבנדר עבאס ● דיווחים באיראן: מערכות ההגנה האווירית בטהרן הופעלו ● טראמפ, זמן קצר לפני חידוש ההפצצות: "אני לא אוהב לתת דד-ליין, כדאי שיתנהגו בהתאם" ● הנשיא הודיע כי איראן שחררה אזרחית אמריקאית: "מעריכים את המחווה" ● עדכונים שוטפים

גדי איזנקוט, נפתלי בנט, איתמר בן גביר, בנימין נתניהו / צילום: דוברות מפלגת ישר, נועם מושקוביץ', מעיין טואף / לע״מ, יואב דודקביץ

הפוליטיקאים המובילים השיקו קמפיינים. האם הם עומדים במבחן העובדות?

נתניהו בטוח שהציבור תומך במדיניות הביטחונית שלו, איזנקוט מסביר למה חשוב לפטור חרדים מגיוס, בנט מתגאה בהורדות מחירים, ובן גביר מזכיר למי כפופים עובדי המדינה ● יריית הפתיחה של מערכת הבחירות סיפקה לנו שלל אמירות, חלקן דורשות דיוקים משמעותיים ● המשרוקית של גלובס

חיילים רוסים עם כטב''ם לנסט, אשתקד / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

מסוכן יותר מרחפן: הכטב"ם הרוסי שמאיים על אוקראינה ועלול להגיע גם לישראל

ה"לנסט" של תאגיד קלצ'ניקוב, הכולל רכיבי אנבידיה ויכולות AI, גבה קורבנות רבים באוקראינה ובקרוב עלול להגיע לאזורינו ● החימוש המשוטט מנווט כמו צוללת ועוקף מערכות הגנה

תשלום ראשון של מענק העבודה יועבר מחר לכ־130 אלף זכאים / צילום: Shutterstock

130 אלף עובדים יקבלו היום מענק של אלפי שקלים מהמדינה. מי זכאי?

רשות המסים תחל היום בהעברת התשלום הראשון של מענק העבודה לשנת 2025 לזכאים, בסכום כולל של כ־260 מיליון שקל ● הזכאות למענק נקבעת לפי מבחני הכנסה ונתונים משפחתיים, והבקשות ממשיכות להיות מוגשות באופן מקוון באתר הרשות

מייסדי היילו. מימין: אור דנון, אבי באום והדר צייטלין (שכבר אינה בחברה) / צילום: איל יצהר

חד הקרן שמשך את המשקיעים הכי נוצצים במשק יימכר בנזיד עדשים

לגלובס נודע שחברת השבבים היילו, שכבר הגיעה לשווי של יותר ממיליארד דולר, מנהלת מגעים מתקדמים למכירת פעילותה בעסקה של עשרות מיליונים בודדים ● אם העסקה תושלם, היא תביא לקץ הפעילות העצמאית של חד הקרן המבטיח, שגייס כ־350 מיליון דולר וריכז סביב שולחן המשקיעים כמה מהשמות הבולטים בתעשייה ● בין המשקיעים הבולטים: עידן עופר, אלפרד אקירוב, אבי באום ודלק רכב של גיל אגמון, שביצעה את ההשקעה הגדולה ביותר

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: OPC אנרגיה

מכרז רשות החשמל: רק 5% מהחשמל המוזל יגיע למשקי הבית

מבין ספקי החשמל הביתיים, רק סלקום אנרג'י זכתה בהקצאה במכרז ● הזוכה הגדולה במכרז היא OPC ומקורות זכתה בחשמל מוזל לשימוש עצמי ● תחנות הכוח מונעות הגז יוכלו למכור לספקים רק משנת 2027

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

הצעת החוק נכשלה, אך עשויה להצביע על שינוי דרמטי במדיניות ארה"ב כלפי ישראל

בית הנבחרים האמריקאי דחה הלילה הצעת חוק שביקשה לבטל את מלוא חבילת הסיוע הביטחוני וההומניטרי מארה"ב לישראל, כ-3.3 מיליארד דולר ● לראשונה תמכו יותר חברי קונגרס דמוקרטים בקיצוץ הסיוע מאשר התנגדו לו ● כל הרפובליקאים, למעט יוזם ההצעה, הצביעו נגד ● למרות כישלון ההצעה, היא ממחישה עד כמה השתנה השיח בתוך המחנה הדמוקרטי על ישראל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החוק להחלשת היועצת המשפטית לממשלה אושר במליאת הכנסת

החוק לשינוי מעמד היועצת המשפטית לממשלה אושר בכנסת לקריאה שנייה ושלישית, והוא צפוי להיכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה ● רה"מ נתניהו נעדר מההצבעה ● 5 עתירות הוגשו עד כה נגד החוק; בין העותרים: לשכת עורכי הדין

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירוק בוהק; מדד הבנקים זינק במעל 5%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-2.7% וחתם את היום החזק ביותר שלו מאז סוף מאי ● העליות התרחשו על רקע הציפיות למדד המחירים לצרכן בישראל, שצפוי להראות כי האינפלציה התמתנה לשפל של כחמש שנים ● אמש החזירה ארה"ב את המצור הימי על איראן ● השקל התחזק ל-2.99 שקלים, מחירי הנפט טיפסו

חרדים חוסמים כביש במחאה על מעצרי עריקים (ארכיון) / צילום: דוברות המשטרה.

בג"ץ מקפיא את החוק לביטול מעצרי עריקים חרדים

החוק המקפיא מעצרי עריקים חרדים עבר אמש במליאת הכנסת ברוב של 58 תומכים מול 54 מתנגדים ● עם אישור החוק הוגשו נגדו ארבע עתירות בטענה לאפליה ולפגיעה בעיקרון השוויון ● כעת הוציא בג"ץ צו ארעי המקפיא את כניסתו של החוק לתוקף ● נקבע כי דיון בעתירות יתקיים בהקדם האפשרי בפני הרכב מורחב

כביש 6 / צילום: אתר החברה

שפיר זכתה במכרז להארכת כביש 6, מניית החברה קופצת

עלות הקמת המקטע החדש של כביש 6 נאמדת ב-2 מיליארד שקל, והיקף הפרויקט לאורך כל תקופת הזיכיון מוערך בכ-12 מיליארד שקל ● העבודות לסלילת 22 הק"מ יחלו ב-2027, והפתיחה מתוכננת ל-2030 ● מניית שפיר מגיבה בזינוק בפתיחת המסחר בת"א

סופר פארם / צילום: Shutterstock

ברקע התחרות והמלאים: גם סופר-פארם תנסה למכור לנו רכבים סיניים

סופר-פארם מצטרפת לרמי לוי ולאושר עד ומתחילה לשווק רכבים סיניים ● בענף מעריכים כי המהלך נובע מעודפי מלאי גדולים ומלחמת מחירים בשוק הרכב ● מודל מועדוני הלקוחות מצליח יותר בעולם ממכירה ישירה בסופרמרקטים