גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה מבטיחה להוזיל את המשכנתה בעזרת גופים חוץ בנקאיים

הצעת חוק ממשלתית אמורה לשנות את התנאים לפיהם חברות אשראי חוץ בנקאיות יוכלו לגייס חוב ● במידה וההצעה תעבור, הריביות שהציבור משלם על משכנתאות צפויות לרדת ● כעת נותר לבדוק, האם הוזלת המשכנתאות תתדלק אפילו יותר את השוק שהגיע לביקושי שיא

למי יש אינטרס לעצור את הזינוק במחירים כשהמדינה מרוויחה / צילום: Shutterstock
למי יש אינטרס לעצור את הזינוק במחירים כשהמדינה מרוויחה / צילום: Shutterstock

25 מיליארד שקל, זהו ההיקף של האשראי שמעניקות חברות האשראי החוץ בנקאי. לכאורה, השוק החוץ בנקאי צומח, אך הוא עדיין מהווה 2% בלבד מתיק האשראי שמנוהל ע"י הבנקים. כשמסתכלים על תיק המשכנתאות, מוצר האשראי המרכזי עבור הציבור, הנתונים אף פחות אופטימיים מבחינת התחרות, כשסך האשראי למשכנתאות שמעניקות החברות החוץ בנקאיות נאמד ב-3 עד 4 מיליארד שקל, מתוך כ-470 מיליארד שקל שמעניקה המערכת הבנקאית.

חסם שעומד בפני החברות החוץ בנקאיות בנוגע להגדלת נתח השוק שלהן, נובע מהריביות הגבוהות יחסית שהן גובות, שמתחילות מ-3% ומגיעות ל-8% ברף העליון, כשבבנקים, הריבית הממוצעת עומדת על בין 2% ל-3%. הסיבה היא חוסר היכולת של החברות החוץ בנקאיות לגייס הון מהגופים המוסדיים, והצורך להסתמך על ההון העצמי שלהן, על נטילת קווי אשראי מהבנקים או על הציבור. אולם אם לא יקרה דבר יוצא דופן, היום (ג') צפויה ועדת הכספים של הכנסת לאשר הצעת חוק ממשלתית שנועדה לשנות את התמונה ולעודד תחרות בתחום האשראי בכלל ובתחום האשראי למשכנתאות בפרט.

על פי ההצעה, תבוטל המגבלה האוסרת על חברות אשראי חוץ בנקאיות לגייס אג"ח בהיקף של עד 15 מיליארד שקל. זו למעשה הצעה לתיקון "חוק נאוי", שנקראת על שם חברת האשראי של האחים נאוי שביקשה בשנת 2015 לגייס אג"ח וכבר קיבלה בקשות בסך של יותר מ-500 מיליון שקל (כפול ממה שרצתה לגייס), אך ברגע האחרון, בשל מכתב של בנק ישראל, עצרה רשות ני"ע את ההנפקה.

ח''כ אלכס קושניר, יו''ר וועדת הכספים / צילום: יוסי זמיר

"המשמעות היא פתיחת השוק לתחרות"

אם הבנקים לא יצליחו להפעיל לחץ על הח"כים ויביאו לשינוי ההצעה, החברות יוכלו לגייס אג"ח עד חמישה מיליארד שקל ללא צורך בקבלת אישורים מיוחדים, ואילו חברה שתבקש לגייס אג"ח בהיקף של בין 5 למ-15 מיליארד שקל, תצטרך לקבל את אישור הרגולטור האחראי עליה, קרי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

"המשמעות היא פתיחת שוק המשכנתאות לתחרות", אומר מיכה אבני, מנכ"ל פנינסולה ויו"ר איגוד חברות האשראי. "בנק ישראל שומר על זה לאורך השנים אבל זו פגיעה במוצר צריכת האשראי הכי גדול. עד היום ישנו סעיף בחוק שאמר שאם גוף מגייס פיקדונות ונותן אשראי במקביל, הוא צריך רישיון לפעול כבנק. על פי אותו חוק, גם הנפקת ני"ע נחשבת כהנפקת פיקדון ולכן, משמעות הדבר היא שאם רצית לתת אשראי חוץ בנקאי לא יכולת לגייס אג"ח בבורסה. הפתרון היה לקנות כסף מהבנקים ולמכור ללקוחות שלנו ובהגדרה זה לא תחרותי".

התחרות בשוק המשכנתאות חשובה במיוחד נוכח הביקוש למשכנתאות בחודשים האחרונים, שבעקבותיו הבנקים מתקשים לעמוד בעומס והתחרות נפגעת על חשבון רוכשי הדירות. לפי נתוני בנק ישראל, רק בדצמבר האחרון נלקחו 13,440 משכנתאות, 33% יותר מדצמבר 2020.

הצעת חוק דומה אושרה כבר בוועדת הכספים בשנת 2018. אז, ביקש בנק ישראל שהרף העליון לגיוס יהיה 10 מיליארד שקל, בעוד שמשרד האוצר רצה מגבלה בהיקף כפול. ועדת הכספים, אז ברשות ח"כ משה גפני, הציעה פשרה של 13 מיליארד שקל, אך נקבע שהסכום הסופי יקבע בהכנה לקריאות שנייה ושלישית. מכיוון שהממשלה התפרקה לפני כן, הצעת החוק בוטלה.

אולם לא הכל ורוד. בתוך המערכת החוץ בנקאית ישנה פרשנות אחרת להצעת החוק. גורם בכיר טוען שההצעה לא רלוונטית. בהצעה נכתב שבמטרה לגוון את מקורות המימון של תאגידי אשראי חוץ בנקאי, ולאפשר גמישות בגיוס החוב, מוצע הסדר מקל מבחינת ההגבלות על גיוס חוב לתאגידים מסוימים ששווי נכסיהם עולה על הסכום מסוים.
כך, מוצע לקבוע שתאגיד אשראי חוץ בנקאי ששווי נכסיו, כפי שמופיע במאזן התאגיד בדוח הכספי השנתי האחרון שנערך, עולה על חמישה מיליארד שקל, ושחלות לגביו הוראות אסדרה לעניין הלימות הון ולעניין נזילות, יוכל לגייס עד 15 מיליארד שקל באמצעות תעודות התחייבות.

המשמעות היא שרק גופים עם היקף נכסים של יותר מ-5 מיליארד שקל יוכלו לגייס אג"ח, והיחידות שעומדות במגבלה זו הן חברות כרטיסי האשראי - ישראכרט, מקס וכאל. זאת למרות שישנן 20 חברות אשראי חוץ בנקאיות שכבר נסחרות בבורסה בתל אביב. למשל, סך המאזן של מימון ישיר עומד על כ-4 מיליארד שקל והנכסים השוטפים על פחות מ-2.5 מיליארד שקל. המאזן של חברת האחים נאוי עומד על 3 מיליארד שקל, מתוכם נכסים שוטפים בהיקף של כ-2 מיליארד שקל.

"העובדה שמישהו כאן אמר 'אני אמנע תחרות באופן אקטיבי באמצעות חוק היא דבר הזוי", מציין הגורם הבכיר. "כשקידמו את חוק נאוי אף אחד לא חשב שהגופים החוץ בנקאיים ייכנסו לעולם המשכנתאות, אבל עכשיו אין סיבה שהגופים הללו לא יתחרו בשוק האג"ח. זו אמנם התקדמות אם יאשרו לגייס עד 15 מיליארד שקל, אבל אין שחקנים בענף החוץ בנקאי עם נכסים בהיקף של 5 מיליארד ולכן דואגים שלא תהיה תחרות בשוק המשכנתאות דרך השוק החוץ בנקאי".

נכון להיום, חברות כרטיסי האשראי עוד לא נכנסו לעולם המשכנתאות, אך אם אכן הפרשנות צודקת, תיקון חוק נאוי יאפשר לגופים אחרים במשק להיכנס למשחק. למשל חברות נדל"ן המחזיקות בהיקף נכסים גדול יוכלו להיכנס לתחום באמצעות גיוסי אג"ח.

 

השוק יתודלק כתוצאה מתיקון החוק?

בין אם יהיו אלה חברות האשראי החוץ בנקאיות או גופים אחרים, נשאלת השאלה אם הוזלת הריביות על המשכנתאות תתדלק את השוק, שרשם ב-2021 שיא ביקושים עם היקף משכנתאות חדשות בסך 116 מיליארד שקל.

"כמות המשכנתאות שיינתנו תגדל, אבל צריך להסתכל על כך בפרספקטיבה של הזמן. גם כשהתחלנו להנפיק אג"ח לאשראי עסקי, לא התחילו להנפיק סכומים אסטרונומיים", מסביר מיכה אבני. "ההנפקה הכי גדולה של גוף חוץ בנקאי עמדה עד היום על 250 מיליון שקל בהנפקה אחת. אני בפנינסולה גייסתי עד היום מיליארד וחצי שקל, ואני חושב שזה הכי הרבה מבין החברות. אז לחשוב שיעשו את התיקון ומחר בבוקר יצאו מיליארדים שיחממו את השוק זה לא מציאותי".

לדברי הגורם בשוק החוץ בנקאי, כל תחרות בצד של המימון תתדלק את השוק: "לא יכול להיות אחרת, אז התשובה המהירה היא כן. התשובה היותר ארוכה היא שתלוי מה יקרה לריביות בשוק. הריבית היום היא 2.7% בממוצע, והגיוס של הבנקים מאוד נמוך. אם הריבית במשק תעלה וגם המרווח יישאר זהה, הריבית על המשכנתאות תעלה".

מה שנכנס, וגם מה שלא נכנס להצעת החוק

האפשרות להנפקת אג"ח היא לא הסעיף היחיד שיעלה. בהצעה נקבע שתוסר המגבלה על מתן אשראי לעסקים קטנים שעמדה עד היום על מחזור של 400 מיליון שקל למקבל ההלוואה.

"ההוראה מקשה על תאגיד אשראי חוץ בנקאי לגייס חוב באמצעות הנפקת תעודות התחייבות ובמקביל לתת אשראי לעסקים שהכנסתם השנתית בשנה שקדמה למועד מתן האשראי עלתה על 400 מיליון שקלים", נכתב בהצעה. "בכך הוראה זו מצמצמת את מרחב ההתנהלות העסקית של תאגיד אשראי חוץ בנקאי בשיקול הדעת העסקי שלו לאילו לקוחות להעמיד אשראי, וזאת אף על פי שזו לא הייתה כוונת הממשלה בהצעת החוק שבמסגרתה הוצע ההסדר האמור".

חברות כרטיסי האשראי ביקשו להוסיף להצעה תיקון שנוגע למספר הגופים מהם אפשר יהיה ללוות כסף על מנת להגדיל את ההון העצמי, וכך להוזיל את האשראי המוצע לציבור.
כיון וגופים חוץ בנקאיים יכולים ללוות כסף מעד 30 גופים. אולם כדי לא לפגוע במאזן שלהם, הם מפצלים את ההלוואה בין כמה חברות בנות. כך למשל, חברת ביטוח יכולה לרשום חלק מההלוואה על חברת הביטוח, חלק אחר על בית ההשקעות שהיא מחזיקה וחלק על חברה בת אחרת. כל חברה בת נחשבת כמלווה ובכך מצטמצם מספר הגופים מהם יכולה החברה החוץ בנקאית ללוות כספים.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם