גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סכסוך על חברת רחפנים קטנה חשף מאבק שליטה חריף ב-NSO

בעלת השליטה בחברת הסייבר ההתקפי, חברת הייעוץ בי אר ג׳י, הגישה בקשה למינוי נאמן זמני לחברת הרחפנים קונווקסום אותה רכשה NSO לפני שנתיים. למרות הרכישה, חברת הרחפנים מעולם לא הייתה כפופה לה ישירות ● המאבק על קונווקסום איננו מתקיים בחלל ריק - יש לו קשר ישיר לעימות בין NSO לקרן על רקע גורלה של חברת הסייבר ההתקפי כולה ● במקביל, יו"ר NSO אשר לוי הוחלף בשותף מטעם בי אר ג'י

קבוצת NSO / צילום: Shutterstock
קבוצת NSO / צילום: Shutterstock

סכסוך שהגיע לבית המשפט המחוזי בתל אביב הבוקר (ג') חושף מקצת מהמאבק על גורלה של NSO ועל תוכניותיה להימכר במהלך החודשים הקרובים בתמורה למעל מיליארד דולר.

בעלת השליטה בחברת הסייבר ההתקפי הישראלית, חברת הייעוץ האמריקאית בי אר ג'י (BRG), הגישה הבוקר בקשה למינוי נאמן זמני לחברת הרחפנים קונווקסום אותה רכשה NSO לפני שנתיים בתמורה ל-60 מיליון דולר, בטענה שהחברה הישראלית הפסיקה את הזרמת המימון שלה ולאחר שהמשא ומתן בין השתיים על רכישת חברת הרחפנים עלה על שרטון. השופט חגי ברנר אישר את הבקשה, ומינה את עו"ד אורי גאון ממשרד לוינבוק כנאמן לקונווקסום.

חברת הרחפנים נרכשה אמנם על ידי NSO, אך היא פועלת כסטארט-אפ עצמאי שאיננו כפוף לחברת הסייבר ההתקפי, ומשרדיה ממוקמים במגדל תוהא בתל אביב, הרחק ממשרדי החברה האם בהרצליה פיתוח. היא מעסיקה 40 עובדים המשרתים את לקוחות NSO בלבד ומאפשרים לה להציע פורטפוליו מוצרים מבוזר יותר ללקוחות ממשלתיים ופרטיים.

המערכת של קונווקסום (Convexum) מאפשרת לזהות פעילות של רחפנים עוינים בסביבה, לפרוץ לפרוטוקולי התקשורת ולמערכות ההיגוי שלהם ולהשתלט עליהם על מנת להנחיתם בשלום, במקום לירות עליהם ולגרום לנפילתם, מה שעשוי לסכן עוברי אורח.

כיום מותקנות המערכות שלה בעשרות נמלי תעופה, תחנות רכבת, מעברי גבול, בתי כלא ואצטדיוני כדורגל ופוטבול, במדינות שונות באמריקה הלטינית, ארה"ב, אירופה ובכמה ממדינות אסיה.

בשונה ממערכת פגסוס החודרנית הנמכרת לרשויות לביטחון בלבד, קונווקסום מוכרת את המערכות שלה לרשויות ממשלתיות כמו למשל שירותי כליאה או רשויות שדות תעופה, והן לחברות ממשלתיות למחצה. יחד עם זאת, NSO מציעה את מערכות ההשתלטות על הרחפנים כמוצר משלים לפגסוס כאשר היא ניגשת לרשויות בטחון וכוחות משטרה ממשלתיים.

סכסוך השותפים בקרן שמחזיקה ב-NSO

יוזמת המהלך המשפטי, בי אר ג'י (במקור Berkley Research Group), היא חברת הייעוץ שזכתה במכרז לניהול קרן נובלפינה, קרן לוקסמבורגית שמחזיקה ב-70% מ-NSO באמצעות שרשור חברות.

בקיץ האחרון, בסמוך לפרסום התחקירים העיתונאיים על NSO בגרדיאן ובוושינגטון פוסט, הסתכסכו השותפים המנהלים בקרן נובלפינה, ולאחר פרישתם זכתה קבוצת בי אר ג'י האמריקאית ליטול את המושכות על הקרן. אלא שבכך הסכסוכים לא תמו: מבנה השליטה המסובך אפשר להם למנף את כוחם במאבק מול הנהלת NSO על מנת למקסם את חלקם במכירה אפשרית של החברה כולה.

למרות ש-NSO הודיעה על רכישת קונווקסום כבר לפני שנתיים, חברת הרחפנים מעולם לא הייתה כפופה לה ישירות. בפועל, החברה הייתה כפופה לחברה בשם טריאנגל, שהבעלות בה מתחלקת בין נובלפינה (70%) לבין יזמי, מנהלי ועובדי NSO המחזיקים בה יחד 30%.

אלא שכל אותה העת התנהלה חברת הרחפנים כחברת סטארט-אפ עצמאית לכל דבר, עם קצב מכירות שנתי של כ-20 מיליון דולר, וקיבלה מימון ממקורות שונים תוך שהיא פועלת בהפסד. תחילה, העבירה NSO סכום של 20 מיליון דולר בתשלום משכורות לעובדים, ולאחר מכן נטלה מבי אר ג'י הלוואה של 10 מיליון דולר כדי להמשיך ולקיים את החברה.

לאחרונה החלו שני הצדדים - בי אר ג'י ו-NSO - לנהל משא ומתן על מכירתה של קונווקסום מבעלות משותפת של שתי החברות לבעלות מלאה של יזמי ומנהלי NSO כחלק מרצונה של האחרונה לשפר עמדות לקראת מכירה כוללת.

אלא שהשתיים לא הגיעו לעמק השווה: בעוד שמנהלי NSO הציעו לשלם 15 מיליון דולר על חלקה של בי אר ג'י, זו ביקשה 35 מיליון, וכאשר המשא ומתן נגרר ו-NSO לא החזירה את ההלוואה, יזמה החברה האמריקאית את פירוק קונווקסום, ככל הנראה במטרה להוציאה מידיהם של אנשי NSO.

מנגד, טענו אנשי NSO כי היו מוכנים להמשיך ולממן את החברה בעצמם, רק בדרך המלך והציעו לפטרם מהחברה האם ולהפכם לעובדים ישירים בחברה.

יו"ר NSO אשר לוי הוחלף בשותף מטעם בי אר ג'י

המאבק בין NSO למנהלי קרן בי אר ג'י איננו מתקיים בחלל ריק, אלא יש לו קשר ישיר לעימות בין השתיים על רקע גורלה של חברת הסייבר ההתקפי כולה. כבר כמה שבועות ש-NSO מנהלת מגעים למכירתה עם שתי קרנות השקעה אמריקאיות שהגישו כולן הצעות כתובות לרכוש את NSO בסכום שנע בין 1-1.2 מיליארד דולר. זהו שווי דומה לזה שלפיו רכשו מייסדי החברה שליו חוליו ועומרי לביא - שכבר אינו פעיל בה, מידיה של פרנסיסקו פרטנרס לפני שלוש שנים. כחלק מיציאתם של אנשי נובלפינה מהדירקטוריון והחלפתם במנהלים של בי אר ג'י, הוחלף גם יו"ר החברה אשר לוי בשותף מנהל מטעמה, פינבאר אוקונור.

לוי מסר לגלובס כי סיום תפקידו ב-NSO נעשה על רקע החלפת המשקיעים. "מוניתי כאיש של נובלפינה לתפקיד היו"ר. לאחר שהם ביקשו לצאת מהשליטה בחברה, ביקשתי מבעלת השליטה החדשה שיביאו יושב ראש משלהם, והעמדתי את עצמי לרשותם בכל עזרה שירצו כדי לנהל את המעבר הזה", אמר לוי לגלובס. "עשיתי מה שמצופה מיו"ר של גוף בעל שליטה שמתחלף באחר". במקביל ממשיך לוי לשמש כיו"ר לנדא דיגיטל פרינט ורשת בתי הספר ברנקו וייס. לוי שימש כמנכ"ל אורבוטק משנת 2013 ועד 2019, אז נרכשה על ידי KLS ב-3.4 מיליארד דולר.

ב-NSO מקווים שהמכירה תאפשר לתפוס כמה ציפורים במכה אחת: שינוי הבעלות מקרן אירופית ובעלי מניות ישראליים לקרן אמריקאית שתשלוט ב-100% מהחברה, תאפשר לה לצאת מהרשימה השחורה של משרד המסחר, מתוקף העובדה שאין הממשל יכול לפעול נגד חברה אמריקאית בצורה זו; המכירה לקרן אמריקאית תאפשר גם לשמר את פגסוס בתוך החברה וזו לא תוותר על ביצת הזהב שלה לטובת חברות אחרות; ולבסוף, ב-NSO מקווים לסיים עם סיפור החובות שהושת על מבנה החברות המורכב. כאשר נובלפינה רכשה את מניות NSO מידיה של פרנסיסקו פרטנרס, היא נטלה חוב מחברת בת משותפת לה ולהנהלת החברה בשם ביטקו, ובתור שיעבוד העמידה את נכסי NSO.

מנגד, אנשי בי אר ג'י, מבקשים למקסם את הנכסים של NSO על מנת לייצר לעצמם תשואה, זאת מאחר ושוויה של החברה כולה לא השתנתה בשנים מאז שנרכשה. לטענת נציגי הקרן בבית המשפט, יש להפריד בין חברות סייבר הגנתי (קונווקסום) לבין חברות סייבר התקפי (פגסוס) וכי החובות הכרוכים בפעילות NSO העומדים לדבריהם על 460 מיליון דולר, מעמיסים כאבן ריחיים על צווארה של קונווקסום. לטענתם, חוליו מבקש לספח את קונווקסו לקבוצת החברות שלו על מנת למקסם את רכישת NSO בחודשים הקרובים.

בהנהלת NSO השיבו בבית המשפט כי דווקא נובלפינה ובעלי השליטה בה, קבוצת בי אר ג'י, הם אלה שמנסים להבריח נכסים כדי למלטם מנושי קבוצת NSO, שם למעשה גם נושיה של הקרן. נושיה של NSO מיוצגים על ידי משרד עורכי הדין ווילקי, פאר אנד גאלגר - שפנו בעצמם אל אנשי נובלפינה וביקשו מהם לחדול מניכוס נכסי קונווקסום. "לטענת הנהלת NSO, יש יסוד סביר להניח כי נושים אלה אינם חפצים במינוי נאמן זמני אלא בפתרון שיקומי אחר שיתייחס לכלל החברות".

במילים אחרות, ב-NSO מבקשים שקט תעשייתי על מנת לאפשר למכור את כלל מבנה החברות בחתיכה אחת לקרן אמריקאית ולהציל את עורה שלה.

בתגובה מסר הווארד ברקוביץ, יו"ר קונווקסום ודירקטור בה מטעם BRG כי "קונווקסום היא חברה טובה ועצמאית, עם טכנולוגיית סייבר הגנתית ייחודית ועובדים מוכשרים ומנוסים. יחד, אנו יכולים להצעיד אותה קדימה והקרן אותה אני מייצג עומדת מאחורי הדברים. בכוונתי לוודא כי לנאמן החברה יועמדו המשאבים הדרושים כדי לשמור על פעילותה והצלחתה העסקית".

"זה גם המקום להדגיש כי פעילות החברה נפרדת ושונה במהותה מפעילותה העסקית של קבוצת NSO, שהיא חברת סייבר התקפית שבמרכזה תוכנת פגסוס. לצערי, החברה נקלעה בעל-כורחה לסיטואציה המורכבת בה נמצאת כרגע קבוצת NSO ואני שמח שבית המשפט הבין כי מדובר בחברה נפרדת וטובה ומינה נאמן שיסדיר את הנושא. אנו סומכים על הנאמן ובטוחים שלאחר שהוא יירד לעומק הדברים הוא ייחלץ את החברה מהמצב הקיים".

עוד כתבות

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר