גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנודתיות תימשך? מה חושבים האנליסטים של לאומי ואי.בי.אי

לאחר ירידה של 7% ביומיים, בשוק ההון מעריכים כי התנודתיות הגבוהה תימשך ● רפי גוזלן, אי.בי.אי: "אחרי ראלי מאוד חזק, אנחנו נמצאים בתקופה שהיא יותר עצבנית" ● דודי רזניק, לאומי שוקי הון: "לא חושב שאנחנו נכנסים לשוק דובי. יש פה דרמה, אבל להערכתי מרבית הירידות כבר מאחורינו"

דודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון / צילום: אורן דאי
דודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון / צילום: אורן דאי

פתיחת שבוע המסחר בבורסה בת"א הייתה מן הדרמטיות שנרשמו בה בשנים האחרונות, עם צלילה דו־יומית בשיעור קרוב ל־7% של רשם מדד הדגל (ת"א 35) - והשלמת ירידה של כ־9% תוך שמונה ימי מסחר מרמת השיא שקבע החודש.

המגמה השלילית המובהקת בזירת המסחר המקומי הייתה רוחבית וכללה את כל המדדים הבולטים, כולל ירידות בטווח כ־6.5%-8.5% שנרשמו בת"א 90. אותן ירידות נרשמות כחלק ממגמה שלילית בבורסות העולם, שמוביל שוק ההון בארה"ב נוכח ציפיות המשקיעים לערעור תנאי השוק הנוחים. ובמבט קדימה, בשלב הנוכחי נראה כי היעדר הוודאות וסימני השאלה ימשיכו ללוות את השווקים גם בתקופה הקרובה - ואלו צפויים להמשיך את המומנטום השלילי בזירות המסחר בעולם.

המצב בזירות המסחר בא לידי ביטוי במיוחד בבורסות בארה"ב, שם השבוע נפתח ביום שני עם צלילה של כ־5% במדד הנאסד"ק. עם זאת, המגמה התהפכה לקראת סיום יום המסחר שנגמר בעלייה מתונה של כ־0.5%. בהתאם, לאחר יומיים של ירידות חדות, גם בת"א התנהל יום המסחר השלישי לשבוע בכיוון חיובי, אך נראה כי אין מדובר בסוף פסוק לגבי כיוון המסחר.

החששות הגוברים משינוי תנאי השוק, אשר "מתדלקים" את ירידות השערים מהתקופה האחרונה, קשורים בעיקר להעלאות ריבית הצפויות של הבנקים המרכזיים, בראשם הפד האמריקאי, על רקע התגברות קצב האינפלציה וכחלק משינוי במדיניות הפעילות שלו. וזאת, לצד הכוונה לצמצם את תמיכתו בשוק.

"השוק ללא כיוון ומנסה למצוא נקודות תמיכה"

גם אם הכלכלנים והאנליסטים לא סבורים כי מדובר במעבר משוק שורי לשוק דובי, הם צופים המשך תנודתיות וחוסר וודאות, לכל הפחות בתקופה הקרובה. "השוק כרגע מאוד עצבני, אין לו כיוון והוא מנסה למצוא נקודות תמיכה", אומר דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון. "אני מניח שהתנודתיות הגבוהה עשויה להימשך בימים הקרובים, במיוחד עד הודעת הפד הקרובה (ביום רביעי), שעשויה לעזור להבין לאן הולכים פני הדברים ועד כמה הבנק יהיה אגרסיבי בהמשך השנה".

לדבריו, "היה פה מימוש מאוד משמעותי שהתחיל בארה"ב בתחילת השנה וזלג בהמשך לישראל. ברקע ניצבים החששות מהאינפלציה הגבוהה בארה"ב, שהגיעה בסוף השנה לכ־7%, ובתחילת השנה הנוכחית היא עוד עשויה לעלות עוד קצת. זה, יחד עם מחירי הסחורות הגבוהים, משבר גיאופוליטי באוקראינה והמשך התפשטות זן האומיקרון, מאוד מכבידים על שווקי המניות".

רזניק מוסיף: "צריך לזכור שאת שנת 2021 המדדים סיימו ברמות מאוד גבוהות, כמעט בשיא, וגם זה משפיע על הלחץ בשווקים"

האם מדובר בתיקון נקודתי או במגמה ארוכת טווח?
"אמנם זה מימוש אגרסיבי, אבל עדיין בגדר מימוש. אני לא חושב שאנחנו נכנסים לשוק דובי. יש פה דרמה, אבל עדיין, מבחינת מימוש, אני מעריך שמרבית הירידות כבר מאחורינו".

אולם, רזניק מציין כי "אם הודעת הריבית של הפד תהיה יותר ניצית מהציפיות או אם המצב באוקראינה יתפתח למלחמה ויזניק את מחירי הנפט, זה יכול להצית עוד יותר את המדורה".

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, פחות אופטימי. "המצב הוא מורכב יותר מאשר רק תיקון לעליות שנרשמו", הוא אומר. "נקודת המוצא היא תמחור מאוד גבוה בשווקים, אחרי ראלי מאוד חזק, ואנחנו נמצאים בתקופה שהיא יותר עצבנית ותנודתיות. כנראה שלא ראינו עוד את השפל שלה.

"כמגמה צריך להבין שיש פה כרגע כיוון הרבה פחות חיובי ממה שראינו בשנה האחרונה, והמגמה לא תשתנה עד שלא נראה רגיעה בסביבת האינפלציה בארה"ב. הפוקוס צריך להיות על הנתונים והציפיות בשוק לגבי ירידת מדרגה של האינפלציה".

"היעד של הפד הוא האינפלציה"

גוזלן מסביר כי "ארה"ב מובילה את השווקים ובגלל שיש שם אינפלציה כל כך גבוהה, עד שהיא לא תראה סימני רגיעה השווקים יהיו בלחץ כי הולכת להיות בהם ספיגת נזילות מהירה. בשנים קודמות, כל פעם שהשווקים 'התעטשו' הפד הלך אחורה, אבל הפעם הסיפור שונה".

הוא מוסיף כי "מה שמשך מאוד את השווקים בשנה-שנתיים האחרונות זה הרבה בנקים מרכזיים. כרגע היעד של הפד הוא האינפלציה, ואם הוא מעלה ריבית ולא משפיע על שוקי הסחורות ועל האינפלציה אבל פוגע בשוק המניות, זה פחות מעניין אותו".

איך השוק בישראל ביחס למתרחש בארה"ב ובעולם? האם יש צורך לבצע שינוי בתיק ההשקעות?
"פה הסיפור יותר פשוט. ככל שהפד יעשה עבודה טובה יותר במישור האינפלציה, כך הוא יעשה לבנק ישראל את מרבית העבודה. צריך לזכור שגם ככה האינפלציה פה לא יותר מדי גבוהה ורובה מיובאת, כמו עם מחירי מוצרים וסחורות שעלו".

בנוגע לשוק המקומי, גוזלן מוסיף כי "הכלכלה פה תלויה בטכנולוגיה, אבל השוק פחות - וזה מה שהוביל את הירידות. בסוף, כשיורד גשם בחו"ל - הסופה מגיעה גם לפה, וברור שהמגמה עצמה היא עולמית. אבל, בדרך כלל במצבים של התדרדרות בעולם, השוק שלנו עושה טוב יחסית ונפגע פחות".

לדברי גוזלן, "אנחנו סופגים ריקושטים, ובראיה לטווח של החודשים הקרובים והשנה הקרובה אנחנו עדיין בכיוון שלילי עד לנקודת רגיעה באינפלציה. לכן צריך ללכת להשקעות יותר דפנסיביות, בין אם בשוק האג"ח או בשוק המניות. בראייה קצת יותר ארוכה, החודשים הקרובים ייצרו הזדמנויות טובות, כי כיוון השוק לא אומר שהכלכלה הולכת למקום רע".

רזניק אומר כי "נכון שבימים האחרונים השוק פה גם 'חטף' חזק, אבל לפני כן הוא היה מהשווקים הטובים בעולם. השוק בארץ ימשיך להיות טוב יותר מהשוק האמריקאי, כי האינפלציה פה יותר נמוכה ובנק ישראל לא ישנה את שיעור הריבית לפחות בחצי שנה הקרובה. בסך הכול המשק הישראלי עובד יפה וצולח את הקורונה בצורה טובה. לכן, המצב בישראל נראה טוב וגם בנק ישראל בתחזיות שלו די חיובי לגבי המשק".

הוא מוסיף כי "מה שקרה בימים האחרונים זה בעיקר לחץ של הציבור, אבל אם הדברים יירגעו בעולם, גם פה השוק יירגע. צריך לזכור שעיקר החששות הוא ממניות הטכנולוגיה, שעשו מהלך משמעותי מתחילת תקופת הקורונה, אבל השוק בארץ הרבה פחות מוטה טכנולוגיה".

לדבריו, "כשהספינה מיטלטלת צריך להמתין. באופן כללי, גם לטווח יותר ארוך אין סיבה משמעותית לעשות שינויים גדולים בתיק ההשקעות, ואני גם לא רואה יותר מדי חלופות. שוק האג"ח לא מספיק אטרקטיבי כדי לעבור אליו".

עוד כתבות

עלי ח'אמנאי, מנהיג איראן / צילום: ap

דיווח באיראן: "הכנו בנק מטרות, ונגיב במהירות לתקיפה"

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • יאיר לפיד לנתניהו במליאה בכנסת: "מה שיגדיר אותך בהיסטוריה זה ה-7 באוקטובר" ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה