גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנודתיות תימשך? מה חושבים האנליסטים של לאומי ואי.בי.אי

לאחר ירידה של 7% ביומיים, בשוק ההון מעריכים כי התנודתיות הגבוהה תימשך ● רפי גוזלן, אי.בי.אי: "אחרי ראלי מאוד חזק, אנחנו נמצאים בתקופה שהיא יותר עצבנית" ● דודי רזניק, לאומי שוקי הון: "לא חושב שאנחנו נכנסים לשוק דובי. יש פה דרמה, אבל להערכתי מרבית הירידות כבר מאחורינו"

דודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון / צילום: אורן דאי
דודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון / צילום: אורן דאי

פתיחת שבוע המסחר בבורסה בת"א הייתה מן הדרמטיות שנרשמו בה בשנים האחרונות, עם צלילה דו־יומית בשיעור קרוב ל־7% של רשם מדד הדגל (ת"א 35) - והשלמת ירידה של כ־9% תוך שמונה ימי מסחר מרמת השיא שקבע החודש.

המגמה השלילית המובהקת בזירת המסחר המקומי הייתה רוחבית וכללה את כל המדדים הבולטים, כולל ירידות בטווח כ־6.5%-8.5% שנרשמו בת"א 90. אותן ירידות נרשמות כחלק ממגמה שלילית בבורסות העולם, שמוביל שוק ההון בארה"ב נוכח ציפיות המשקיעים לערעור תנאי השוק הנוחים. ובמבט קדימה, בשלב הנוכחי נראה כי היעדר הוודאות וסימני השאלה ימשיכו ללוות את השווקים גם בתקופה הקרובה - ואלו צפויים להמשיך את המומנטום השלילי בזירות המסחר בעולם.

המצב בזירות המסחר בא לידי ביטוי במיוחד בבורסות בארה"ב, שם השבוע נפתח ביום שני עם צלילה של כ־5% במדד הנאסד"ק. עם זאת, המגמה התהפכה לקראת סיום יום המסחר שנגמר בעלייה מתונה של כ־0.5%. בהתאם, לאחר יומיים של ירידות חדות, גם בת"א התנהל יום המסחר השלישי לשבוע בכיוון חיובי, אך נראה כי אין מדובר בסוף פסוק לגבי כיוון המסחר.

החששות הגוברים משינוי תנאי השוק, אשר "מתדלקים" את ירידות השערים מהתקופה האחרונה, קשורים בעיקר להעלאות ריבית הצפויות של הבנקים המרכזיים, בראשם הפד האמריקאי, על רקע התגברות קצב האינפלציה וכחלק משינוי במדיניות הפעילות שלו. וזאת, לצד הכוונה לצמצם את תמיכתו בשוק.

 

"השוק ללא כיוון ומנסה למצוא נקודות תמיכה"

גם אם הכלכלנים והאנליסטים לא סבורים כי מדובר במעבר משוק שורי לשוק דובי, הם צופים המשך תנודתיות וחוסר וודאות, לכל הפחות בתקופה הקרובה. "השוק כרגע מאוד עצבני, אין לו כיוון והוא מנסה למצוא נקודות תמיכה", אומר דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון. "אני מניח שהתנודתיות הגבוהה עשויה להימשך בימים הקרובים, במיוחד עד הודעת הפד הקרובה (ביום רביעי), שעשויה לעזור להבין לאן הולכים פני הדברים ועד כמה הבנק יהיה אגרסיבי בהמשך השנה".

לדבריו, "היה פה מימוש מאוד משמעותי שהתחיל בארה"ב בתחילת השנה וזלג בהמשך לישראל. ברקע ניצבים החששות מהאינפלציה הגבוהה בארה"ב, שהגיעה בסוף השנה לכ־7%, ובתחילת השנה הנוכחית היא עוד עשויה לעלות עוד קצת. זה, יחד עם מחירי הסחורות הגבוהים, משבר גיאופוליטי באוקראינה והמשך התפשטות זן האומיקרון, מאוד מכבידים על שווקי המניות".

רזניק מוסיף: "צריך לזכור שאת שנת 2021 המדדים סיימו ברמות מאוד גבוהות, כמעט בשיא, וגם זה משפיע על הלחץ בשווקים"

האם מדובר בתיקון נקודתי או במגמה ארוכת טווח?
"אמנם זה מימוש אגרסיבי, אבל עדיין בגדר מימוש. אני לא חושב שאנחנו נכנסים לשוק דובי. יש פה דרמה, אבל עדיין, מבחינת מימוש, אני מעריך שמרבית הירידות כבר מאחורינו".

אולם, רזניק מציין כי "אם הודעת הריבית של הפד תהיה יותר ניצית מהציפיות או אם המצב באוקראינה יתפתח למלחמה ויזניק את מחירי הנפט, זה יכול להצית עוד יותר את המדורה".

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, פחות אופטימי. "המצב הוא מורכב יותר מאשר רק תיקון לעליות שנרשמו", הוא אומר. "נקודת המוצא היא תמחור מאוד גבוה בשווקים, אחרי ראלי מאוד חזק, ואנחנו נמצאים בתקופה שהיא יותר עצבנית ותנודתיות. כנראה שלא ראינו עוד את השפל שלה.

"כמגמה צריך להבין שיש פה כרגע כיוון הרבה פחות חיובי ממה שראינו בשנה האחרונה, והמגמה לא תשתנה עד שלא נראה רגיעה בסביבת האינפלציה בארה"ב. הפוקוס צריך להיות על הנתונים והציפיות בשוק לגבי ירידת מדרגה של האינפלציה".

"היעד של הפד הוא האינפלציה" 

גוזלן מסביר כי "ארה"ב מובילה את השווקים ובגלל שיש שם אינפלציה כל כך גבוהה, עד שהיא לא תראה סימני רגיעה השווקים יהיו בלחץ כי הולכת להיות בהם ספיגת נזילות מהירה. בשנים קודמות, כל פעם שהשווקים 'התעטשו' הפד הלך אחורה, אבל הפעם הסיפור שונה".

הוא מוסיף כי "מה שמשך מאוד את השווקים בשנה-שנתיים האחרונות זה הרבה בנקים מרכזיים. כרגע היעד של הפד הוא האינפלציה, ואם הוא מעלה ריבית ולא משפיע על שוקי הסחורות ועל האינפלציה אבל פוגע בשוק המניות, זה פחות מעניין אותו".

איך השוק בישראל ביחס למתרחש בארה"ב ובעולם? האם יש צורך לבצע שינוי בתיק ההשקעות?
"פה הסיפור יותר פשוט. ככל שהפד יעשה עבודה טובה יותר במישור האינפלציה, כך הוא יעשה לבנק ישראל את מרבית העבודה. צריך לזכור שגם ככה האינפלציה פה לא יותר מדי גבוהה ורובה מיובאת, כמו עם מחירי מוצרים וסחורות שעלו".

בנוגע לשוק המקומי, גוזלן מוסיף כי "הכלכלה פה תלויה בטכנולוגיה, אבל השוק פחות - וזה מה שהוביל את הירידות. בסוף, כשיורד גשם בחו"ל - הסופה מגיעה גם לפה, וברור שהמגמה עצמה היא עולמית. אבל, בדרך כלל במצבים של התדרדרות בעולם, השוק שלנו עושה טוב יחסית ונפגע פחות".

לדברי גוזלן, "אנחנו סופגים ריקושטים, ובראיה לטווח של החודשים הקרובים והשנה הקרובה אנחנו עדיין בכיוון שלילי עד לנקודת רגיעה באינפלציה. לכן צריך ללכת להשקעות יותר דפנסיביות, בין אם בשוק האג"ח או בשוק המניות. בראייה קצת יותר ארוכה, החודשים הקרובים ייצרו הזדמנויות טובות, כי כיוון השוק לא אומר שהכלכלה הולכת למקום רע".

רזניק אומר כי "נכון שבימים האחרונים השוק פה גם 'חטף' חזק, אבל לפני כן הוא היה מהשווקים הטובים בעולם. השוק בארץ ימשיך להיות טוב יותר מהשוק האמריקאי, כי האינפלציה פה יותר נמוכה ובנק ישראל לא ישנה את שיעור הריבית לפחות בחצי שנה הקרובה. בסך הכול המשק הישראלי עובד יפה וצולח את הקורונה בצורה טובה. לכן, המצב בישראל נראה טוב וגם בנק ישראל בתחזיות שלו די חיובי לגבי המשק".

 

הוא מוסיף כי "מה שקרה בימים האחרונים זה בעיקר לחץ של הציבור, אבל אם הדברים יירגעו בעולם, גם פה השוק יירגע. צריך לזכור שעיקר החששות הוא ממניות הטכנולוגיה, שעשו מהלך משמעותי מתחילת תקופת הקורונה, אבל השוק בארץ הרבה פחות מוטה טכנולוגיה".

לדבריו, "כשהספינה מיטלטלת צריך להמתין. באופן כללי, גם לטווח יותר ארוך אין סיבה משמעותית לעשות שינויים גדולים בתיק ההשקעות, ואני גם לא רואה יותר מדי חלופות. שוק האג"ח לא מספיק אטרקטיבי כדי לעבור אליו".

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

תקיפות של חייל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?