גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריפטו, NFT וביטקוין: כך ישנה web3.0 את הכלכלה ואת הטכנולוגיה

תוך עשור מאז שפרצה הטכנולוגיה הביזורית לחיינו, משתמשי האינטרנט עברו מצרכנים ליוצרי תוכן ● למהפכה הזו יש שמות רבים וכולם מייצגים חלק בפאזל של הדור הבא של האינטרנט web3.0 ● כתבה ראשונה בסדרה

כניסה ל web3.0 / אילוסטרציה: Shutterstock
כניסה ל web3.0 / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יזם ושותף־מייסד בקרן ההון־סיכון קוליידר וונצ'רס

 

המהפכה הפוליטית-כלכלית של הטכנולוגיה הביזורית כבר בעיצומה, והיא עתידה לשנות את הסדר הקיים בעולם. זה לא יקרה ביום או לא בשנה, אבל היא תהפוך מעמדות, תמוטט תאגידים, ותאיים על השליטה הבלעדית של ענקיות הטכנולוגיה והפיננסים על המידע וההון שלנו.

למהפכה הזאת יש שלל שמות - בלוקצ’יין, קריפטו, NFT או ביטקוין. כולם מייצגים חלק בפאזל של הדור הבא של האינטרנט, דור ה-Web 3.0. השיח הציבורי בנושא מתמקד בדרך כלל בביטקוין, בסיכוי להתעשרות מהירה או בעיסוק בהונאות. נסו לשים את כל אלה בצד לרגע. בטור הזה נצלול לבסיס הטכנולוגיה הביזורית שמשנה את העולם כבר מתחילת שנות ה-90. במסע הזה ננוע על הרצף הביזורי: החל מהדור הראשון של האינטרנט הבראשיתי (web 1.0) - שהוליד את התשתית הפתוחה אך הסטטית והבסיסית, דרך הדור השני (web 2.0) - שפרץ את הדרך לחוויית המשתמש, אך מתאפיין באפליקציות סגורות וריכוזיות, ועד הדור השלישי - המנסה להחזיר עטרה ליושנה ולבזר את הרשת, אך לשמור על חווית המשתמש.

 

הדור הראשון: ראשית המהפכה

באופן מפתיע, יש הרבה דמיון בין הדור הראשון של האינטרנט לדור השלישי. הדור הראשון, שהחל בשנת 1991, גם כן התאפיין באווירת מערב פרוע בו בנו את התשתיות שקיימות עד היום כמו הדפדפן, האימייל, HTTP ועוד. הפרוטוקולים הללו היו פתוחים לכולם בקוד פתוח, אך האינטרנט היה זר להמונים, ואלו לא ראו צורך בשימוש בו. במשך הזמן החלו חברות כמו AOL, יאהו ו-MSN, לפתח אתרים ולהעלות אליהם מידע סטטי וחד-צדדי. המשתמשים באותה תקופה היו פסיביים ולא שותפים ביצירת המידע.

 

הדור השני: המשתמש הפך למוצר

אלו היו הימים בהם החל השינוי לכיוון Web 2.0. בתחילת שנות האלפיים החלו חברות הטכנולוגיה להסתכל על המשתמשים כשותפים ליצירת התוכן ברשת וכלקוחות פוטנציאליים - יחד עם שיפורים טכנולוגיים פרצו לחיינו גוגל, פייסבוק, אמזון, אובר ודרופבוקס. הדגש בדור השני היה על חווית המשתמש. אבל הדבר שהשתנה דרמטית הוא המעבר מקוד פתוח לקוד סגור. חברות החלו לבנות חומה סביב הטכנולוגיה שלהן, לרשום עליה פטנטים, ובעיקר לשלוט במשתמשים באמצעות מודלים של תשלום או פרסומות, וכך לגרוף לכיסיהן את הכסף הגדול.

בשלב זה, המשתמשים הרוויחו סוף סוף חווית שימוש אמיתית: רשתות חברתיות שבהן אפשר להתבטא ולהשפיע. מנגד, ביודעין או שלא, המשתמשים ויתרו מראש על זכויותיהם ופרטיותם בעקבות המידע שהעלו לרשת ועל ההון שצברו בו, לטובת בעלי המניות של התאגידים - עבורם המשתמשים היו הפרס הגדול. על בסיס השימושים שלהם באפליקציות השונות נקבע שווי לחברות, גויסו סכומי עתק ונחגגו אקזיטים במיליארדים. אולם, המשתמשים הפכו לקהל שבוי, שאמנם נהנו מחוויה הולכת ומשתפרת, אך נותקו לחלוטין מההון שנבנה על גבם. הם הפכו למוצר עצמו.

הדור השלישי: שינוי גישה ומאבקי שליטה

השינוי המשמעותי הוביל לדור השלישי. הזרעים נטמנו כבר במשבר הכלכלי העולמי ב־2008. בעקבות קריסת אמון הציבור בבנקים לאחר משבר הסאבפריים, שוחרר לאוויר הניסוי הביזורי הראשון. סאטושי נאקמוטו פרסם מסמך המתאר מטבע מבוזר העונה לשם ביטקוין, שאינו כפוף לגופיים ריכוזיים. רק בשלהי העשור שלאחר מכן, השימוש במטבע המבוזר נעשה נרחב יותר, והטכנולוגיה בבסיסו - הבלוקצ’יין - תפסה תאוצה.

בניגוד למה שחושבים, בלוקצ’יין הוא קודם כל צורת חשיבה, גישה פוליטית-כלכלית המאפשרת שיתוף פעולה בין גופים ללא צורך באמון באמצעות תמריצים כלכליים. בלוקצ’יין היא שילוב של מספר שיטות טכנולוגיות: רשת צמתים, מאגר נתונים, הצפנה וחישוב קונצנזוס המתחברים יחד לכדי הטכנולוגיה הביזורית. השיטות הללו היו קיימות עשרות שנים בידי חוקרים ומתכנתים, אולם לא היה די בפיצוח הטכנולוגי, אלא בעיקר באקלים התאגידי-ריכוזי שצבר כוח רב כל כך, שהביא את הרצון הרחב לאמץ אותו.

רוחות השינוי שהגיעו במקביל, הן מהתפתחות הטכנולוגיה הביזורית והן מהאקלים החברתי-פוליטי, הולידו את הדור השלישי. משתמשיו מגלים רגישות רבה יותר לנושאי פרטיות, בעלות וחלוקה שוויונית של הערך שנוצר באינטרנט. הדור השלישי מנסה להחזיר את השליטה בכוח ובהון מהתאגידים לידיהם של המשתמשים.

למעשה, המטרה היא להיאבק בתאגידים, שהתעצמו בעשורים האחרונים, ולשנות את הצורה בה אנו שולטים בהון שלנו. הדור השלישי אימץ גם את השינוי הדרמטי שהביא קודמו, והוא חווית המשתמש, ומבקש להגיש את המוצר המושלם - איכותי ומבוזר.

יזמי הדור השלישי מעוניינים לבזר כמעט כל סוג נכס, מידע, פרסונה או קהילה. טכנולוגית ה-NFT מבקשת לתת את השליטה ביצירה, בפלטפורמה לידי היוצר והקהילה, ולנטרל את גוזרי הקופון בדרך; להניח את התשתית לפירוק תאגידי הענק הפיננסיים באמצעות בנקים דיגיטליים, המחזירים את השליטה על ההון לציבור, חברות ביטוח לטובת הלקוח, ומוצרי אשראי והלוואות ללא צד שלישי שמפקח. כך, ניתן לפרק כל תאגיד, ובאמצעות מטבע ותמריצים ניתן להתאגד תחת ארגון מבוזר, ולקבל החלטות באופן דמוקרטי על הכוח.

תהליך מאתגר ומורכב זה דורש תשתיות טכנולוגיות וכלכליות עמוקות שרובן עדיין אינן בשלות למאסת המשתמשים של הדור השני. הבלוקצ’יינים עדיין לא הכתירו את המנצח, המטבעות היציבים (סטייבלקויינס) עדיין סובלים מלחצים רגולטוריים, הונאות המשקיעים והפריצות לפרוטוקולים רק משתכללות.

בכתבות הבאות נמשיך לנוע על הרצף בין הדור השני לשלישי, בין החזון האוטופי למציאות בשטח, ונפרק את שלל המרכיבים של המהפכה הביזורית. מכאן, נצא לדרך אל התחנה הראשונה במסע והמתאגרת ביותר, ביזור הכלכלה הישנה. זה לא יהיה קל, אבל ניצני ההצלחה כבר כאן.

 

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן