גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שהבין את נפש החברה הישראלית: פרידה מראובן אדלר

ראובן אדלר - מבכירי ענף הפרסום וממייסדי אחת משתי קבוצות הפרסום הגדולות בישראל, אדלר-חומסקי - הלך לעולמו בגיל 78 ● האיש שהוביל עשרות קמפיינים, גם פוליטיים, נחשב לאיש של אנשים ומלא בחוש הומור ● השותף לשעבר, אייל חומסקי: "הוא היה גאון בהבנה איך להזיז בני אדם"

ראובן אדלר / צילום: איל יצהר
ראובן אדלר / צילום: איל יצהר

ראובן אדלר, ממייסדי משרד הפרסום אדלר-חומסקי, הלך לעולמו בגיל 78. אדלר, דמות יוצאת דופן בענף הפרסום, נחשב לפרסומאי מבריק, איש של אנשים, בעל יכולת יוצאת דופן להבין תהליכים אנושיים ולהניע קמפיינים פרסומיים ופוליטיים.

יותר מכל, מזוהה אלדר עם הקמת אחת משתי קבוצות הפרסום הגדולות בישראל - אדלר-חומסקי. חלק משמעותי ממה שהביא להצלחה הוא החיבור האישי בין המייסדים ראובן אדלר ואייל חומסקי, שלמרות פער גילאים של 22 שנה, השכילו להביא לשותפות את הטוב שבכל אחד מהם, ונותרו חברים בלב ובנפש גם לאחר שחומסקי והשותפים האחרים שהצטרפו עם הזמן רכשו את חלקו של אדלר, שיצא בהדרגה מהפעילות.

הסוליסט הפך שותף

המשרד הוקם ב-1996 כמעט בן לילה. חומסקי, שכבר היה אחרי שמונה שנים בקשר בראל וכיהן כמנכ"ל ליניאל, התלבט בנוגע להמשך דרכו המקצועית. אשתו, תלמידה לשעבר של אדלר בבצלאל ועובדת בסטודיו שלו, הציעה פגישת התייעצות בין השניים.

"בארוחת צהרים אחת ראובן אמר לי 'אייל רוצה להיות שותף שלי? בוא נקים משרד'", מספר חומסקי. "כל השמות הגדולים בענף הפרסום חיזרו אחריו שיצטרף כשותף, אבל הוא היה סוליסט, פרנואיד וחשדן. בינינו נוצר קליק ברמה המיידית, והוא האמין בי. וכך, ביום אחד החלטנו להקים את המשרד".

מה היה הייחוד שלו?
"ראובן הוא גאון ביכולת להבין אנשים וסיטואציות, בלתפוס איך מזיזים בני אדם. הוא הבין בצורה תמציתית את נפש האדם והחברה הישראלית. ואת הכול הוא ידע להגיד בארבע מילים. החשיבה המתומצתת והיכולת לפשט דברים זאת הגאונות שלו.

"כשהתחיל האינטרנט ורצו להחדיר אותו לקהל הרחב, זכינו בתקציב של בזק בינלאומי. הרעיון של 'אינטרנט בזק בינלאומי זה מה זה פשוט' נולד כי ראובן אמר שאם נעשה קמפיין כזה הוא יגרום לחדירה המונית בשימוש. תפיסת העולם שלו הייתה סימפל איז סמארט. לא להתחכם. להביא הברקה פשוטה וגאונית. האכפתיות לאנשים מאוד אפיינה אותו".

על שיתוף-הפעולה בין אדלר לראש הממשלה לשעבר, אריק שרון ז"ל, אומר חומסקי כי "שרון היה מכניס אותו לישיבות עם שגרירים ושרי חוץ וביטחון של מדינות, וגם אנשי צבא, כדי שיגיד לו אם הם משקרים או לא רק משפת הגוף שלהם, המימיקות והתגובות.

"למוברק ושרון היה קשר אישי ישיר, ואנשי הקשר היו נציג המודיעין המצרי וראובן. הוא היה מגיע אלינו למשרד לפגישות חשאיות קבועות. ראובן היה כמו אשתו השנייה של שרון. אריק היה מתקשר אליו בבוקר ושואל אותו איזה עניבה לענוב, וראובן היה עובר על סדר היום שלו, ואומר לו כל יום מה ללבוש. אין פגישה שאריק לא גמר והתקשר אחריה לספר לו, ולשאול מה צריך להוציא לתקשורת ואיך לטפל. כולל התלבטויות לגבי הילדים".

אנשים אהבו אותו למרות התחרותיות והזיהוי הפוליטי.
"כי הוא היה מלא חוש הומור וציניות, ואיש של אנשים. לא משנה מי עמד מולו, אם נזקק לעזרה - הוא הפך עולם בשבילו, היה אובססיבי בזה. בתקופה האחרונה, כשהיה מאוד חולה, אשתו רונית שטיפלה בו במסירות אין קץ תרמה לו כליה. ובשנים האחרונות היו לו חיים קשים. אבל למרות הסבל היומיומי, הוא לא איבד את החדות וחוש ההומור".

מה גרם לשותפות שלכם להצליח?
"היינו מאוהבים. אהבתי אותו אהבת נפש, ואני חושב שאהב אותי. למרות פער הגילאים הפכנו לחברים הכי טובים בעולם, והשותפות לא קלקלה. נפרדנו בטוב, והמשכנו לנסוע ביחד הזוגות לחו"ל. עד יומו האחרון היינו בקשר יומיומי. הפכנו למשפחה מוחלטת.

"הדנ"א של אדלר-חומסקי - הווינריות והאנושיות - אלה דברים שגיבשנו יחד. לא היה מכרז שהוא לא האמין שננצח. הוא היה תחרותי באופן מוחלט. כל נסיעה לחו"ל היינו מתערבים מי עובר ראשון את הדרכונים".

חברות כערך עליון

אדלר וחומסקי היו השותפים הבכירים, אבל היה שותף נוסף - אורי לברון, שהצטרף חודש לאחר ההקמה. "ראובן היה בשבילי דמות אב", מספר לברון. "אבי נפטר כשהייתי בן 17, וראובן היה האדם הראשון והיחיד שראיתי בו תחליף אב.

"היו לו ארבע תכונות גדולות במיוחד. הגדולה בהן היא הבנה עמוקה בנפש האדם, והאחרות הן ישירות ויכולת לפשט דברים למילה וקו, חברות כערך עליון וחוש הומור. הוא גם היה חרדתי והיפוכונדר, והאיש הכי כריזמטי שפגשתי בחיים.

"כשהוא אמר משהו, נדיר שמישהו הטיל בזה ספק. מהדקה הראשונה שפגשתי אותו אמרתי 'זה מישהו גדול מהחיים'. גם חומסקי הכיר בזה, וידע לחיות לצדו למרות שהוא אדם דומיננטי שרוצה להוביל".

איזה מקום הוא תפס מבחינת עבודה במשרד?

"הוא היה מעורב בכל דבר. הוביל ודחף עבודות אלמותיות כמו 'צאו מהקופסא בואו לקולנוע', 'זבל מי שמלכלך', 'אל תפריעו לי באמצע הספרינג'. למרות שאני הייתי מנהל הקריאייטיב, טביעות האצבעות שלו היו על הכול. הוא היה הדמות הקריאטיבית הדומיננטית, וכלום לא יצא בלי אישורו. כולם אמרו עליו, 'יש לו בטן'. והבטן הזאת היא עבודה עמוקה בנפש האדם.

"הוא היה מעצב מחונן, אבל ידע להביא את המשפטים הנכונים כל פעם מחדש. כשהביאו לו משהו מסובך שידע שלא יעבוד, הוא קרא לזה צימרמן על שם בוב דילן, שתמיד הכניס ארבע מילים במקום שבו צריך שלוש. הוא היה אומר 'זה צימרמן, שאני הולך לעבוד עליו עוד פעם'".

"באתי אליו כי רציתי את הברק והגאונות"

במערכת הפוליטית סופדים לפרסומאי ראובן אדלר, שעבד בצמוד לבכירים ביותר לאורך שנים, וחתום על הנקודה האדומה בקמפיינים הפוליטיים והל' המוכרת והמתנופפת של הליכוד.

גלעד שרון, בנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל, שעבד בצמוד עם אדלר, מספר כי "ראובן היה חבר קרוב, בן משפחה ממש. היינו בקשר שנים ארוכות גם אחרי שאבא שלי נפטר. הבן אדם היה גאון בתחומו. פרסומאי לא יכול להפוך אדם לאחר, אבל הוא ידע להדגיש צדדים חזקים ולעמעם נקודות תורפה.

"הוא היה אינטואיטיבי, ופוגע בול. הייתה לו קריירה מפוארת במשרד הפרסום והסטודיו. הוא ידע לזהות הלך רוח בציבור, וידע לקחת רעיון ולתמצת אותו כמו 'הנקודה האדומה'. בבחירות 2001 הוא אמר 'אני מרגיש כמו רופא שמנתח בן משפחה', כי על כתפיו הונח כל ניהול המערכה מול ברק. ב-2003 זה כבר היה קל יותר.

"הבסיס שלו היה גרפיקה, אבל הוא היה אסטרטג ופרסומאי. הניתוחים שלו היו ניתוחי אמת, ולא כל אחד יכול היה להתמודד עם מה שאמר. אבל בלי תחקיר טוב, אי אפשר להשתפר".

שרת התחבורה, מרב מיכאלי, מספרת כי "אדלר היה מסתכל על תמונות, עיצובים וסיסמאות, ואומר 'זה'. ככה 'הבטן של אדלר' בחרה את תמונת הקמפיין שלי, והכריעה על 'אמת בפוליטיקה'. בקמפיין האחרון הוא כבר לא עבד, אבל באתי אליו כי רציתי את הברק והגאונות. סמכתי עליו, וידעתי שההתייעצות איתו תעשה את ההבדל. הוא היה איש מבריק וחד עם טביעת עין ייחודית חד פעמית, שאמר את האמת בפנים והיה חבר של אמת. הוא השאיר חותם גדול על העיצוב, הפרסום והפוליטיקה שלנו והוא יחסר לי מאוד".

ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, שעבד עם אדלר בבחירות הראשונות שלו לראשות הממשלה, צייץ בחשבון הטוויטר שלו: ‏"הצטערתי לשמוע על פטירתו של ראובן אדלר, מחלוצי תחום הפרסום בישראל. ראובן ואני עבדנו יחד במסע הבחירות ב-1996, והתרשמתי עמוקות ממקצועיותו ומחוש ההומור הייחודי שתמיד ליווה אותו".

ח"כ לשעבר יואל חסון, כיום שותף ובעלים בחברת הקבינט, נזכר בעבודה עם אדלר על קמפיין קדימה ב-2008. "היה אז קרב צמוד בין ציפי לבני לבנימין נתניהו. אדלר, איל ארד וצוותם מציגים כיוונים ראשונים לפורום, שכולל גם את חיים רמון ואנוכי.

"הצוות של אדלר מציג סיסמאות של נקיית כפיים וישרה, כדי למצב את לבני מול נתניהו. הדובר הצעיר שהיה שם הסתייג ואמר לאדלר: 'את זה כולם יודעים עליה. חייבים למצב אותה כראש ממשלה, כמו שעשית עם אריק הביטחוניסט שהפכת לחקלאי ושוחר שלום'.

"אדלר אהב את הכיוון, לא הייתה לו בעיה לשמוע ביקורת ממישהו שצעיר ממנו בכמעט 40 שנה. 'אני רוצה אותה כראש ממשלה', ענה אדלר. ומשם הגענו ל'ראש ממשלה אחרת'. אדלר הגדול היה אסטרטג בכל רמ"ח אבריו. גאון, יצירתי ומבין על מה יושב קמפיין. הולך רק עם מי שמאמין בו, ציוני גדול שרואה קודם כל את המדינה".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"