גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שהבין את נפש החברה הישראלית: פרידה מראובן אדלר

ראובן אדלר - מבכירי ענף הפרסום וממייסדי אחת משתי קבוצות הפרסום הגדולות בישראל, אדלר-חומסקי - הלך לעולמו בגיל 78 ● האיש שהוביל עשרות קמפיינים, גם פוליטיים, נחשב לאיש של אנשים ומלא בחוש הומור ● השותף לשעבר, אייל חומסקי: "הוא היה גאון בהבנה איך להזיז בני אדם"

ראובן אדלר / צילום: איל יצהר
ראובן אדלר / צילום: איל יצהר

ראובן אדלר, ממייסדי משרד הפרסום אדלר-חומסקי, הלך לעולמו בגיל 78. אדלר, דמות יוצאת דופן בענף הפרסום, נחשב לפרסומאי מבריק, איש של אנשים, בעל יכולת יוצאת דופן להבין תהליכים אנושיים ולהניע קמפיינים פרסומיים ופוליטיים.

יותר מכל, מזוהה אלדר עם הקמת אחת משתי קבוצות הפרסום הגדולות בישראל - אדלר-חומסקי. חלק משמעותי ממה שהביא להצלחה הוא החיבור האישי בין המייסדים ראובן אדלר ואייל חומסקי, שלמרות פער גילאים של 22 שנה, השכילו להביא לשותפות את הטוב שבכל אחד מהם, ונותרו חברים בלב ובנפש גם לאחר שחומסקי והשותפים האחרים שהצטרפו עם הזמן רכשו את חלקו של אדלר, שיצא בהדרגה מהפעילות.

הסוליסט הפך שותף

המשרד הוקם ב-1996 כמעט בן לילה. חומסקי, שכבר היה אחרי שמונה שנים בקשר בראל וכיהן כמנכ"ל ליניאל, התלבט בנוגע להמשך דרכו המקצועית. אשתו, תלמידה לשעבר של אדלר בבצלאל ועובדת בסטודיו שלו, הציעה פגישת התייעצות בין השניים.

"בארוחת צהרים אחת ראובן אמר לי 'אייל רוצה להיות שותף שלי? בוא נקים משרד'", מספר חומסקי. "כל השמות הגדולים בענף הפרסום חיזרו אחריו שיצטרף כשותף, אבל הוא היה סוליסט, פרנואיד וחשדן. בינינו נוצר קליק ברמה המיידית, והוא האמין בי. וכך, ביום אחד החלטנו להקים את המשרד".

מה היה הייחוד שלו?
"ראובן הוא גאון ביכולת להבין אנשים וסיטואציות, בלתפוס איך מזיזים בני אדם. הוא הבין בצורה תמציתית את נפש האדם והחברה הישראלית. ואת הכול הוא ידע להגיד בארבע מילים. החשיבה המתומצתת והיכולת לפשט דברים זאת הגאונות שלו.

"כשהתחיל האינטרנט ורצו להחדיר אותו לקהל הרחב, זכינו בתקציב של בזק בינלאומי. הרעיון של 'אינטרנט בזק בינלאומי זה מה זה פשוט' נולד כי ראובן אמר שאם נעשה קמפיין כזה הוא יגרום לחדירה המונית בשימוש. תפיסת העולם שלו הייתה סימפל איז סמארט. לא להתחכם. להביא הברקה פשוטה וגאונית. האכפתיות לאנשים מאוד אפיינה אותו".

על שיתוף-הפעולה בין אדלר לראש הממשלה לשעבר, אריק שרון ז"ל, אומר חומסקי כי "שרון היה מכניס אותו לישיבות עם שגרירים ושרי חוץ וביטחון של מדינות, וגם אנשי צבא, כדי שיגיד לו אם הם משקרים או לא רק משפת הגוף שלהם, המימיקות והתגובות.

"למוברק ושרון היה קשר אישי ישיר, ואנשי הקשר היו נציג המודיעין המצרי וראובן. הוא היה מגיע אלינו למשרד לפגישות חשאיות קבועות. ראובן היה כמו אשתו השנייה של שרון. אריק היה מתקשר אליו בבוקר ושואל אותו איזה עניבה לענוב, וראובן היה עובר על סדר היום שלו, ואומר לו כל יום מה ללבוש. אין פגישה שאריק לא גמר והתקשר אחריה לספר לו, ולשאול מה צריך להוציא לתקשורת ואיך לטפל. כולל התלבטויות לגבי הילדים".

אנשים אהבו אותו למרות התחרותיות והזיהוי הפוליטי.
"כי הוא היה מלא חוש הומור וציניות, ואיש של אנשים. לא משנה מי עמד מולו, אם נזקק לעזרה - הוא הפך עולם בשבילו, היה אובססיבי בזה. בתקופה האחרונה, כשהיה מאוד חולה, אשתו רונית שטיפלה בו במסירות אין קץ תרמה לו כליה. ובשנים האחרונות היו לו חיים קשים. אבל למרות הסבל היומיומי, הוא לא איבד את החדות וחוש ההומור".

מה גרם לשותפות שלכם להצליח?
"היינו מאוהבים. אהבתי אותו אהבת נפש, ואני חושב שאהב אותי. למרות פער הגילאים הפכנו לחברים הכי טובים בעולם, והשותפות לא קלקלה. נפרדנו בטוב, והמשכנו לנסוע ביחד הזוגות לחו"ל. עד יומו האחרון היינו בקשר יומיומי. הפכנו למשפחה מוחלטת.

"הדנ"א של אדלר-חומסקי - הווינריות והאנושיות - אלה דברים שגיבשנו יחד. לא היה מכרז שהוא לא האמין שננצח. הוא היה תחרותי באופן מוחלט. כל נסיעה לחו"ל היינו מתערבים מי עובר ראשון את הדרכונים".

חברות כערך עליון

אדלר וחומסקי היו השותפים הבכירים, אבל היה שותף נוסף - אורי לברון, שהצטרף חודש לאחר ההקמה. "ראובן היה בשבילי דמות אב", מספר לברון. "אבי נפטר כשהייתי בן 17, וראובן היה האדם הראשון והיחיד שראיתי בו תחליף אב.

"היו לו ארבע תכונות גדולות במיוחד. הגדולה בהן היא הבנה עמוקה בנפש האדם, והאחרות הן ישירות ויכולת לפשט דברים למילה וקו, חברות כערך עליון וחוש הומור. הוא גם היה חרדתי והיפוכונדר, והאיש הכי כריזמטי שפגשתי בחיים.

"כשהוא אמר משהו, נדיר שמישהו הטיל בזה ספק. מהדקה הראשונה שפגשתי אותו אמרתי 'זה מישהו גדול מהחיים'. גם חומסקי הכיר בזה, וידע לחיות לצדו למרות שהוא אדם דומיננטי שרוצה להוביל".

איזה מקום הוא תפס מבחינת עבודה במשרד?

"הוא היה מעורב בכל דבר. הוביל ודחף עבודות אלמותיות כמו 'צאו מהקופסא בואו לקולנוע', 'זבל מי שמלכלך', 'אל תפריעו לי באמצע הספרינג'. למרות שאני הייתי מנהל הקריאייטיב, טביעות האצבעות שלו היו על הכול. הוא היה הדמות הקריאטיבית הדומיננטית, וכלום לא יצא בלי אישורו. כולם אמרו עליו, 'יש לו בטן'. והבטן הזאת היא עבודה עמוקה בנפש האדם.

"הוא היה מעצב מחונן, אבל ידע להביא את המשפטים הנכונים כל פעם מחדש. כשהביאו לו משהו מסובך שידע שלא יעבוד, הוא קרא לזה צימרמן על שם בוב דילן, שתמיד הכניס ארבע מילים במקום שבו צריך שלוש. הוא היה אומר 'זה צימרמן, שאני הולך לעבוד עליו עוד פעם'".

"באתי אליו כי רציתי את הברק והגאונות"

במערכת הפוליטית סופדים לפרסומאי ראובן אדלר, שעבד בצמוד לבכירים ביותר לאורך שנים, וחתום על הנקודה האדומה בקמפיינים הפוליטיים והל' המוכרת והמתנופפת של הליכוד.

גלעד שרון, בנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל, שעבד בצמוד עם אדלר, מספר כי "ראובן היה חבר קרוב, בן משפחה ממש. היינו בקשר שנים ארוכות גם אחרי שאבא שלי נפטר. הבן אדם היה גאון בתחומו. פרסומאי לא יכול להפוך אדם לאחר, אבל הוא ידע להדגיש צדדים חזקים ולעמעם נקודות תורפה.

"הוא היה אינטואיטיבי, ופוגע בול. הייתה לו קריירה מפוארת במשרד הפרסום והסטודיו. הוא ידע לזהות הלך רוח בציבור, וידע לקחת רעיון ולתמצת אותו כמו 'הנקודה האדומה'. בבחירות 2001 הוא אמר 'אני מרגיש כמו רופא שמנתח בן משפחה', כי על כתפיו הונח כל ניהול המערכה מול ברק. ב-2003 זה כבר היה קל יותר.

"הבסיס שלו היה גרפיקה, אבל הוא היה אסטרטג ופרסומאי. הניתוחים שלו היו ניתוחי אמת, ולא כל אחד יכול היה להתמודד עם מה שאמר. אבל בלי תחקיר טוב, אי אפשר להשתפר".

שרת התחבורה, מרב מיכאלי, מספרת כי "אדלר היה מסתכל על תמונות, עיצובים וסיסמאות, ואומר 'זה'. ככה 'הבטן של אדלר' בחרה את תמונת הקמפיין שלי, והכריעה על 'אמת בפוליטיקה'. בקמפיין האחרון הוא כבר לא עבד, אבל באתי אליו כי רציתי את הברק והגאונות. סמכתי עליו, וידעתי שההתייעצות איתו תעשה את ההבדל. הוא היה איש מבריק וחד עם טביעת עין ייחודית חד פעמית, שאמר את האמת בפנים והיה חבר של אמת. הוא השאיר חותם גדול על העיצוב, הפרסום והפוליטיקה שלנו והוא יחסר לי מאוד".

ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, שעבד עם אדלר בבחירות הראשונות שלו לראשות הממשלה, צייץ בחשבון הטוויטר שלו: ‏"הצטערתי לשמוע על פטירתו של ראובן אדלר, מחלוצי תחום הפרסום בישראל. ראובן ואני עבדנו יחד במסע הבחירות ב-1996, והתרשמתי עמוקות ממקצועיותו ומחוש ההומור הייחודי שתמיד ליווה אותו".

ח"כ לשעבר יואל חסון, כיום שותף ובעלים בחברת הקבינט, נזכר בעבודה עם אדלר על קמפיין קדימה ב-2008. "היה אז קרב צמוד בין ציפי לבני לבנימין נתניהו. אדלר, איל ארד וצוותם מציגים כיוונים ראשונים לפורום, שכולל גם את חיים רמון ואנוכי.

"הצוות של אדלר מציג סיסמאות של נקיית כפיים וישרה, כדי למצב את לבני מול נתניהו. הדובר הצעיר שהיה שם הסתייג ואמר לאדלר: 'את זה כולם יודעים עליה. חייבים למצב אותה כראש ממשלה, כמו שעשית עם אריק הביטחוניסט שהפכת לחקלאי ושוחר שלום'.

"אדלר אהב את הכיוון, לא הייתה לו בעיה לשמוע ביקורת ממישהו שצעיר ממנו בכמעט 40 שנה. 'אני רוצה אותה כראש ממשלה', ענה אדלר. ומשם הגענו ל'ראש ממשלה אחרת'. אדלר הגדול היה אסטרטג בכל רמ"ח אבריו. גאון, יצירתי ומבין על מה יושב קמפיין. הולך רק עם מי שמאמין בו, ציוני גדול שרואה קודם כל את המדינה".

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: המדינה מתכוונת להטיל עליכם חובת דיווח על עסקאות חשודות

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עליות בת"א; קמטק מטפסת ב-4%, מדד הבנייה עולה בכ-1%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית