גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך דמוקרטיה: הקולונלים יצילו את המולדת מדאעש עם שכירי חרב רוסים

זה הפך לפזמון חוזר בשורה של ארצות באפריקה ● הפיכה צבאית שלישית בתוך פחות משנה הפילה השבוע עוד ממשלה נבחרת, הפעם בבורקינה פאסו, אחת ממפיקות הזהב הגדולות ביבשת ● האם קציני צבא צעירים יצליחו במקום שבו נכשלו כל קודמיהם, אזרחים וחיילים?

המורדים מודיעים על השלמת המהפכה בטלוויזה המקומית, השבוע / צילום: Reuters, EyePress News
המורדים מודיעים על השלמת המהפכה בטלוויזה המקומית, השבוע / צילום: Reuters, EyePress News

מורט רוזנבלום, עיתונאי אמריקאי מנוסה, התפרסם בשליש האחרון של המאה ה־20 בדיווחים בלעדיים מהעולם השלישי, זאת אומרת הארצות שזה מקרוב נולדו, בשוך העידן הקולוניאלי. הוא כתב ספר שעורר בשעתו תשומת לב ניכרת, 'רעידות אדמה והפיכות צבאיות'.

השם אמר כמעט הכול: במערב, ההתעניינות בעולם השלישי הייתה מוגבלת לאסונות טבע ולאסונות מידי אדם. כלי תקשורת מעטים מאוד החזיקו כתבים באפריקה, למשל. חיי אפריקה, מכאוביה, לבטיה, הישגיה ותקוותיה זכו בתשומת לב מוגבלת, לעתים קרובות קוריוזית. בשורה של מקרים, המצב הזה תקף עד היום.

הטור הזה אינו מרבה לעסוק באפריקה, לפחות לא במידה הראויה לו ולה. הפיכות צבאיות הן המעלות אותה גם על המכ"ם שלנו, ומותר לנו לפתוח בהכאה על חטא.

ההפיכה של השבוע התחוללה בבורקינה פאסו, מדינת מדבר ענקית באזור הסאהל, בדרום הסהרה, ללא מוצא לים. הפיכות צבאיות התחוללו בשנה שעברה בשתי ארצות סמוכות לבורקינה, מאלי וגיניאה. נשיא צ'אד הסמוכה נהרג בהיתקלות עם מורדים. דרגה כזו של חוסר יציבות לא ראינו באפריקה זה חצי מאה. יש לארצות האלה מכנה משותף מובהק: הן עומדות במאבק נגד הג'יהדיסטים, מבית דאעש ואל קאעידה (ההפיכה הצבאית בסודאן אינה קשורה, לפחות לפי שעה, בג'יהאדיסטים).

הצבא התרגל לשלוט במדינות

רצועה ג'יהאדיסטית נמתחת עכשיו לכל רוחב אפריקה, מסומליה בקרן המזרחית עד חופי מפרץ גיניאה. היא מטלטלת ארצות קטנות וגדולות, דלילות אוכלוסין וצפופות אוכלוסין. ממשלותיהן של הארצות האלה מגלות דרגות שונות של חוסר אונים. עזרה צבאית בינלאומית מצילה אחדות מהן מהתמוטטות, אבל רק בקושי.

במאבק נגד הג'יהאדיסטים, 2,000 בני אדם נהרגו בבורקינה מאז 2017, ומיליון וחצי נמלטו מבתיהם - 63% מ־21 מיליון התושבים הם מוסלמים. בנובמבר שעבר, ג'יהאדיסטים טבחו 53 חיילים, בהפגנה מזעזעת של חוסר אונים מצד כוחות הביטחון. לפני הטבח החיילים התלוננו על מחסור בציוד ובמזון ועל היעדר תיאום.

עכשיו ברור שביום ההוא נחרץ גורלו של הנשיא רוש מארק כריסטיאן קאבורה. הוא היה המנהיג הלא־צבאי היחיד בבורקינה מאז 1966. הצבא התרגל לשלוט, אם באמצעות דיקטטורה גלויה ואם באמצעות מראית־עין של בחירות דמוקרטיות. קודמו של קאבורה שלט במשך 30 שנה.

90 הפיכות מאז 1952

הפיכות צבאיות היו לחם חוקה של אפריקה מאז הימים הראשונים של עצמאותה. טכנית, ההפיכה הראשונה הייתה במצרים, ב־1952; אבל באפריקה השחורה זה התחיל ב־1963. עד 2018 היו בה 90 הפיכות. כמעט כולן הבטיחו העברה מהירה של השלטון לידי ממשלה אזרחית נבחרת. כמעט כולן לא עמדו בדיבורן.

רוב מדינות אפריקה ב־60 השנה האחרונות היו דיקטטורות צבאיות. אף כי הן מוסיפות לקרוא לעצמן 'רפובליקות', ולעומד בראשן הן קוראות 'נשיא', הן ראויות להיחשב למלוכות, אפילו למלוכות מורשתיות.

משבר המשילות ניכר כמעט בכל מקום באפריקה (איפה לא, בעצם). אבל הסאהל ומערב אפריקה לוקות בו במיוחד. תחת לחץ פנימי ובינלאומי, האזור התחיל לפנות אל משטרים חוקתיים מסוף שנות ה־80 ואילך. דוגמת הדמוקרטיזציה של מזרח אירופה לאחר הקומוניזם הייתה מקור ההשראה. היו כמה הצלחות, כמו למשל בגאנה ובסנגל. ניגריה מתנסה בתקופת השלטון האזרחי הארוכה ביותר בתולדותיה. אבל הרגלים דמוקרטיים לא היכו שורשים

"אנשים חזקים, לא אנשי צדק"

העיתון הפריזאי 'ליבראסיון' מצטט השבוע מנהל של מכון מחקר בוואגאדוגו, בירת בורקינה פאסו: "אנחנו טעינו כשהנחנו שבחירות שקולות כנגד דמוקרטיה". רוצה לומר, הדמוקרטיה הבורקינאבית, או המאלית, או הניז'רית, או הצ'אדית, או הגיניאית לא היו אלא מראיות עין. הן שיווקו את עצמן בעטיפה חוקתית, שהניחה את דעת התורמים הזרים, מצרפת עד ארה"ב, אבל לא הצליחו לחולל שינויים בדרכי המשילות. שחיתות הוסיפה להיות התכונה האופיינית ביותר שהן. האופוריה של הורדת הצבא מן השלטון התחלפה עד מהרה באכזבה ובציניות.

החוקר הבורקינאבי המצוטט למעלה אומר על הממשלה המודחת, כי היא "התנערה מפטריוטיות, והקדישה את עצמה לאל הממון". הוא אינו תומך ברודנות צבאית, אבל לנוכח "המשבר החמור ביותר בתולדותינו, עמנו רוצה אנשים חזקים, לא אנשי צדק".

בורקינה, מאלי וגיניאה שייכות ל ECOWAS, הקהילה הכלכלית של מערב אפריקה, ארגון אזורי עם יומרות של אינטגרציה כלכלית ופוליטית. היא כוללת את המדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ניגריה. המנהיגים הדמוקרטיים של ECOWAS מתנגדים להפיכות, גם מפני שרק לעתים רחוקות הן מניבות את התוצאות המובטחות, וגם מפני שהם עצמם עומדים בסכנת הפיכה. הם הענישו את מאלי ואת גיניאה, והם עומדים להעניש את בורקינה.

לבורקינה יש מסורת ארוכה של מאבק עממי נגד דיקטטורים. אבל נראה שהפעם הבורקינאבים מגלים אדישות, או אפילו חוגגים את נפילת הדמוקרטיה. "האם מערב אפריקה ממציאה תפיסה חדשה?", שואל 'ליבראסיון'. "זו של 'הפיכה צבאית פופולרית'?"

נראה שלא רק אזרחי ווגאדוגו עלזו. גם לג'יהאדיסטים יש סיבה למסיבה. בעבר הם הצליחו לנצל פילוגים פנימיים כדי להרחיב את נכסי המקרקעים שלהם. ספק אם יש להם סיבה להתיירא מפני משטר צבאי יותר ממה שהתייראו מקודמיו.

לעומת זאת, ההפיכות האלה מרחיקות את מיטיביהן הזרים של הארצות האמורות. צרפת, האדונית הקולוניאלית לשעבר, הודיעה שבדעתה לסיים בשבועות הבאים את נוכחות כוח המשימה המיוחד שלה (5,000 איש) למאבק בג'יהאדיסטים. המשטר הצבאי במאלי מוצא תחליף חלקי לצרפתים ביבוא שכירי חרב רוסיים.

אתר הרשת thedailybeast.com דיווח בתחילת השבוע, כי מנהיג ההפיכה הצבאית בבורקינה, קולונל פול־אנרי דאמיבה, ניסה לשכנע את הנשיא קאבורה, לפני הדחתו, לשכור את שירותיה של חברה רוסית, 'קבוצת ואגנר', המספקת שכירי חרב ושירותים צבאיים בכל רחבי העולם. הנשיא סירב, אולי בלחץ צרפתי.

למרבה העניין, מפגינים לטובת המשטר הצבאי החדש נראו השבוע מניפים דגל רוסי וקוראים קריאות פרו־רוסיות ואנטי־צרפתיות. נוכחותם הייתה אולי מבוימת לצורכי המצלמות הזרות, אבל אם צרפת ו־ ECOWAS יענישו את המשטר הצבאי, הקולונלים יוכלו לנסות את מזלם ברוסיה. שכירי החרב הרוסים פעילים לא רק במאלי, אלא גם ברפובליקה המרכז אפריקאית.

בשביל המערב זו מהלומה כפולה: גם ג'יהאדיסטים, גם רוסים. החלק הזה של אפריקה פנוי להובלה.

טבח באתר של כורי זהב

למשבר בבורקינה יש גם צד כלכלי ומסחרי. היא אחת ממפיקות הזהב הגדולות ביותר באפריקה. שלושה מיליון בורקינאבים תלויים בכריית הזהב למחייתם. התמלוגים שמשלמות חברות זרות על הכרייה מכניסות 300 מיליון דולר בשנה לקופת הממשלה, בארץ שההכנסה השנתית לגולגולת בה (2,200 דולר) מעמידה אותה במקום ה־208 בעולם.

טרוריסטים ובנדיטים מתעניינים בזהב. ביוני שעבר, אלמונים תקפו כפר של כורי זהב, ורצחו 160 בני אדם. טבח דומה התרחש שנתיים קודם באתר של כורי זהב.

המדינות האלה, שגבולותיהן שורטטו לנוחיותם של שליטים קולוניאליים, לא פעם לרעת ההיסטוריה ובניגוד לשכל הישר, נאבקות עכשיו על עצם קיומן.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

112 עמודי התנגדויות: מהנדס העיר ת"א הצטרף לדרישה לשינויים בתוכנית המתאר

תוכנית המתאר של תל אביב מגיעה לשלב ההתנגדויות, והשבוע תדון הוועדה המקומית ברשימה ארוכה של שינויים שמבקש מהנדס העיר ● במרכזן: ביטול קביעת היקף זכויות הבנייה לפי גודל המגרש והפחתת עצימות הבנייה בצפון העיר

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה עשה היסטוריה כאשר נבחר למשחק האולסטאר היוקרתי של ה-NBA, אך השכר שלו רחוק מלשקף את זה ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, ששובר כל תקרת זכוכית אפשרית

מלניה טראמפ בהשקת הסרט התיעודי / צילום: ap, Jose Luis Magana

איך הסרט השנוי במחלוקת של מלניה טראמפ שבר שיא של עשור?

הסרט התיעודי של מלניה טראמפ נחשב ליקר ביותר מסוגו עם השקעה של יותר מ-70 מיליון דולר מצד אמזון ●  למרות שהרשתות החברתיות הגחיכו אותו, בפועל הוא הציג את נתוני הפתיחה הטובים ביותר בעשור האחרון לז'אנר

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד / צילום: יח''צ משה אלדן

ראש העיר לוד לא אהב את הסרטון הסאטירי, עכשיו הוא מאיים לתבוע

יוצר התוכן דן פונדק פרסם סרטון סאטירי בו הוא מגיע ללוד ומתאר באופן הומוריסטי את "פינות הנופש" בעיר ● בתגובה, ראש עיריית לוד יאיר רביבו שלח לפונדק מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, בטענה כי הציג את לוד "באופן חד-צדדי, פוגעני ומעוות" וגרם לה נזק תדמיתי ● מה הסיכויים של תביעה כזו להתקבל?

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

דיווח: אורקל מתכננת לפטר עד 30 אלף עובדים

סיבוב קיצוצים זה, הנחשב לגדול בכל הזמנים, מגיע לאחר שהחברה, שמעסיקה כיום 162 אלף איש, פיטרה בסוף השנה החולפת 10,000 עובדים נוספים כחלק מתוכנית ארגון מחדש, אשר נועדה לחסוך לה הוצאות שנתיות של 1.6 מיליארד דולר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק היום בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

שער הדולר מתחיל להשפיע על ענף ההייטק / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הכסף נשחק, השכר מתייקר: צניחת הדולר מאיימת על ענף ההייטק הישראלי

בזמן שטראמפ מצהיר כי "מצב הדולר מצוין", חברות ההייטק הישראליות מתמודדות עם שחיקה מתמשכת בהון שגייסו וזינוק בעלויות השכר השקליות ● השילוב בין היחלשות המטבע לחוסר התערבות ממשלתית מעמיד בסכנה את הכנסות המדינה ממסים, ומאלץ את התעשייה לבחון מחדש את תוכניות הצמיחה והגיוס בישראל

ד''ר פרוסטינג

נונו מימי ברכישה נוספת: קנתה את קונדיטוריית הבוטיק ד"ר פרוסטינג

הקבוצה, בראשות איש העסקים דובב לוינסון, רכשה כבר לפני חודשיים 80% מהשליטה בקונדיטוריה תל אביבית בשם ד"ר פרוסטינג לפי שווי של 1.6 מיליון שקל

מושגים לאזרחות מיודעת. היטל השבחה / צילום: Shutterstock

היטל השבחה ומס שבח: מה ההבדלים ביניהם?

לאחרונה ביהמ"ש העליון פרסם מספר פסיקות הנוגעות להיטל השבחה ● באילו מקרים יש לשלם אותו, וכמה כסף הוא מכניס לרשויות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אלי מיזרוח, מנכ''ל סילבר קסטל / צילום: אלי כהן

רגולציה איטית וביקוש נמוך: מה קרה להבטחת הקריפטו של ת"א

סילבר קסטל נכנסה לבורסה כחברת ההשקעות הראשונה בנכסים דיגיטליים, עם הבטחות גדולות ונבחרת של כוכבי שוק מאחוריה ● אלא שכעת, לאחר שמחקה 99% משוויה, היא נמכרת לבית ההשקעות אי.בי.אי, שישקיע בה 10 מיליון שקל וינסה לרתום את הפלטפורמה שפיתחה לעסקיו

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

המשטר האיראני הוזהר: תקיפה אמריקאית תזעזע את השלטון

גורם רשמי באיראן: "אין אופטימיות שהמו"מ יהיה פורה" ● צה"ל תקף מחסני אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● בישראל מעריכים: טראמפ יממש את האיומים, ה"נעלם" שנותר במשוואה - היקף התקיפה • איחוד האמירויות מנהלת בשבועות האחרונים מגעים עם ארה"ב וישראל על ניהול ההיבטים האזרחיים של רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תקים על הקרקע מרכז מסחרי חדש שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מידי חברת הנדל"ן שי חי ● המרכז המסחרי, שייפתח ב-2029, צפוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

החזרה למשרד והמספרים שמאחוריה: כך נראית וויקס בתחילת 2026

לצד החזרה לשבוע עבודה מלא במשרד, נתוני חברת אתוסיה חושפים זינוק בשיעור העובדים הבוחנים חלופות בחוץ ● במקביל, מספר המשרות הפתוחות נחתך בחצי

אמיר שביט / צילום: יח''צ

יו"ר רשות החשמל: "כשיש הגזמה במחירים, אין ברירה אלא להתערב"

אמיר שביט אומר שהגבלת המחירים שיצרני החשמל דורשים חסכה למדינה מאות מיליוני שקלים ● הוא תוקף את כשלי חברת החשמל, דורש להפריט את תחנת "גזר" ומאמין: המחירים ייוותרו יציבים

מניות התוכנה צונחות, ושולחות את החברות לחשב מסלול מחדש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"מלכודת היעילות": חברות התוכנה גילו שמנוע הצמיחה העיקרי עלול להתהפך עליהן

סיילספורס, ServiceNow ו־SAP איבדו עשרות אחוזים מערכן בשנה החולפת, גם בלי נטישה של לקוחות ● בשוק מתגבר החשש שהבינה המלאכותית מייתרת עובדים, ופוגעת ישירות במודל הרישוי שעליו בנויות חברות התוכנה ● ​כך עובדת "מלכודת היעילות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● הנשיא טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה של החברה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים