גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך דמוקרטיה: הקולונלים יצילו את המולדת מדאעש עם שכירי חרב רוסים

זה הפך לפזמון חוזר בשורה של ארצות באפריקה ● הפיכה צבאית שלישית בתוך פחות משנה הפילה השבוע עוד ממשלה נבחרת, הפעם בבורקינה פאסו, אחת ממפיקות הזהב הגדולות ביבשת ● האם קציני צבא צעירים יצליחו במקום שבו נכשלו כל קודמיהם, אזרחים וחיילים?

המורדים מודיעים על השלמת המהפכה בטלוויזה המקומית, השבוע / צילום: Reuters, EyePress News
המורדים מודיעים על השלמת המהפכה בטלוויזה המקומית, השבוע / צילום: Reuters, EyePress News

מורט רוזנבלום, עיתונאי אמריקאי מנוסה, התפרסם בשליש האחרון של המאה ה־20 בדיווחים בלעדיים מהעולם השלישי, זאת אומרת הארצות שזה מקרוב נולדו, בשוך העידן הקולוניאלי. הוא כתב ספר שעורר בשעתו תשומת לב ניכרת, 'רעידות אדמה והפיכות צבאיות'.

השם אמר כמעט הכול: במערב, ההתעניינות בעולם השלישי הייתה מוגבלת לאסונות טבע ולאסונות מידי אדם. כלי תקשורת מעטים מאוד החזיקו כתבים באפריקה, למשל. חיי אפריקה, מכאוביה, לבטיה, הישגיה ותקוותיה זכו בתשומת לב מוגבלת, לעתים קרובות קוריוזית. בשורה של מקרים, המצב הזה תקף עד היום.

הטור הזה אינו מרבה לעסוק באפריקה, לפחות לא במידה הראויה לו ולה. הפיכות צבאיות הן המעלות אותה גם על המכ"ם שלנו, ומותר לנו לפתוח בהכאה על חטא.

ההפיכה של השבוע התחוללה בבורקינה פאסו, מדינת מדבר ענקית באזור הסאהל, בדרום הסהרה, ללא מוצא לים. הפיכות צבאיות התחוללו בשנה שעברה בשתי ארצות סמוכות לבורקינה, מאלי וגיניאה. נשיא צ'אד הסמוכה נהרג בהיתקלות עם מורדים. דרגה כזו של חוסר יציבות לא ראינו באפריקה זה חצי מאה. יש לארצות האלה מכנה משותף מובהק: הן עומדות במאבק נגד הג'יהדיסטים, מבית דאעש ואל קאעידה (ההפיכה הצבאית בסודאן אינה קשורה, לפחות לפי שעה, בג'יהאדיסטים).

הצבא התרגל לשלוט במדינות

רצועה ג'יהאדיסטית נמתחת עכשיו לכל רוחב אפריקה, מסומליה בקרן המזרחית עד חופי מפרץ גיניאה. היא מטלטלת ארצות קטנות וגדולות, דלילות אוכלוסין וצפופות אוכלוסין. ממשלותיהן של הארצות האלה מגלות דרגות שונות של חוסר אונים. עזרה צבאית בינלאומית מצילה אחדות מהן מהתמוטטות, אבל רק בקושי.

במאבק נגד הג'יהאדיסטים, 2,000 בני אדם נהרגו בבורקינה מאז 2017, ומיליון וחצי נמלטו מבתיהם - 63% מ־21 מיליון התושבים הם מוסלמים. בנובמבר שעבר, ג'יהאדיסטים טבחו 53 חיילים, בהפגנה מזעזעת של חוסר אונים מצד כוחות הביטחון. לפני הטבח החיילים התלוננו על מחסור בציוד ובמזון ועל היעדר תיאום.

עכשיו ברור שביום ההוא נחרץ גורלו של הנשיא רוש מארק כריסטיאן קאבורה. הוא היה המנהיג הלא־צבאי היחיד בבורקינה מאז 1966. הצבא התרגל לשלוט, אם באמצעות דיקטטורה גלויה ואם באמצעות מראית־עין של בחירות דמוקרטיות. קודמו של קאבורה שלט במשך 30 שנה.

90 הפיכות מאז 1952

הפיכות צבאיות היו לחם חוקה של אפריקה מאז הימים הראשונים של עצמאותה. טכנית, ההפיכה הראשונה הייתה במצרים, ב־1952; אבל באפריקה השחורה זה התחיל ב־1963. עד 2018 היו בה 90 הפיכות. כמעט כולן הבטיחו העברה מהירה של השלטון לידי ממשלה אזרחית נבחרת. כמעט כולן לא עמדו בדיבורן.

רוב מדינות אפריקה ב־60 השנה האחרונות היו דיקטטורות צבאיות. אף כי הן מוסיפות לקרוא לעצמן 'רפובליקות', ולעומד בראשן הן קוראות 'נשיא', הן ראויות להיחשב למלוכות, אפילו למלוכות מורשתיות.

משבר המשילות ניכר כמעט בכל מקום באפריקה (איפה לא, בעצם). אבל הסאהל ומערב אפריקה לוקות בו במיוחד. תחת לחץ פנימי ובינלאומי, האזור התחיל לפנות אל משטרים חוקתיים מסוף שנות ה־80 ואילך. דוגמת הדמוקרטיזציה של מזרח אירופה לאחר הקומוניזם הייתה מקור ההשראה. היו כמה הצלחות, כמו למשל בגאנה ובסנגל. ניגריה מתנסה בתקופת השלטון האזרחי הארוכה ביותר בתולדותיה. אבל הרגלים דמוקרטיים לא היכו שורשים

"אנשים חזקים, לא אנשי צדק"

העיתון הפריזאי 'ליבראסיון' מצטט השבוע מנהל של מכון מחקר בוואגאדוגו, בירת בורקינה פאסו: "אנחנו טעינו כשהנחנו שבחירות שקולות כנגד דמוקרטיה". רוצה לומר, הדמוקרטיה הבורקינאבית, או המאלית, או הניז'רית, או הצ'אדית, או הגיניאית לא היו אלא מראיות עין. הן שיווקו את עצמן בעטיפה חוקתית, שהניחה את דעת התורמים הזרים, מצרפת עד ארה"ב, אבל לא הצליחו לחולל שינויים בדרכי המשילות. שחיתות הוסיפה להיות התכונה האופיינית ביותר שהן. האופוריה של הורדת הצבא מן השלטון התחלפה עד מהרה באכזבה ובציניות.

החוקר הבורקינאבי המצוטט למעלה אומר על הממשלה המודחת, כי היא "התנערה מפטריוטיות, והקדישה את עצמה לאל הממון". הוא אינו תומך ברודנות צבאית, אבל לנוכח "המשבר החמור ביותר בתולדותינו, עמנו רוצה אנשים חזקים, לא אנשי צדק".

בורקינה, מאלי וגיניאה שייכות ל ECOWAS, הקהילה הכלכלית של מערב אפריקה, ארגון אזורי עם יומרות של אינטגרציה כלכלית ופוליטית. היא כוללת את המדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ניגריה. המנהיגים הדמוקרטיים של ECOWAS מתנגדים להפיכות, גם מפני שרק לעתים רחוקות הן מניבות את התוצאות המובטחות, וגם מפני שהם עצמם עומדים בסכנת הפיכה. הם הענישו את מאלי ואת גיניאה, והם עומדים להעניש את בורקינה.

לבורקינה יש מסורת ארוכה של מאבק עממי נגד דיקטטורים. אבל נראה שהפעם הבורקינאבים מגלים אדישות, או אפילו חוגגים את נפילת הדמוקרטיה. "האם מערב אפריקה ממציאה תפיסה חדשה?", שואל 'ליבראסיון'. "זו של 'הפיכה צבאית פופולרית'?"

נראה שלא רק אזרחי ווגאדוגו עלזו. גם לג'יהאדיסטים יש סיבה למסיבה. בעבר הם הצליחו לנצל פילוגים פנימיים כדי להרחיב את נכסי המקרקעים שלהם. ספק אם יש להם סיבה להתיירא מפני משטר צבאי יותר ממה שהתייראו מקודמיו.

לעומת זאת, ההפיכות האלה מרחיקות את מיטיביהן הזרים של הארצות האמורות. צרפת, האדונית הקולוניאלית לשעבר, הודיעה שבדעתה לסיים בשבועות הבאים את נוכחות כוח המשימה המיוחד שלה (5,000 איש) למאבק בג'יהאדיסטים. המשטר הצבאי במאלי מוצא תחליף חלקי לצרפתים ביבוא שכירי חרב רוסיים.

אתר הרשת thedailybeast.com דיווח בתחילת השבוע, כי מנהיג ההפיכה הצבאית בבורקינה, קולונל פול־אנרי דאמיבה, ניסה לשכנע את הנשיא קאבורה, לפני הדחתו, לשכור את שירותיה של חברה רוסית, 'קבוצת ואגנר', המספקת שכירי חרב ושירותים צבאיים בכל רחבי העולם. הנשיא סירב, אולי בלחץ צרפתי.

למרבה העניין, מפגינים לטובת המשטר הצבאי החדש נראו השבוע מניפים דגל רוסי וקוראים קריאות פרו־רוסיות ואנטי־צרפתיות. נוכחותם הייתה אולי מבוימת לצורכי המצלמות הזרות, אבל אם צרפת ו־ ECOWAS יענישו את המשטר הצבאי, הקולונלים יוכלו לנסות את מזלם ברוסיה. שכירי החרב הרוסים פעילים לא רק במאלי, אלא גם ברפובליקה המרכז אפריקאית.

בשביל המערב זו מהלומה כפולה: גם ג'יהאדיסטים, גם רוסים. החלק הזה של אפריקה פנוי להובלה.

טבח באתר של כורי זהב

למשבר בבורקינה יש גם צד כלכלי ומסחרי. היא אחת ממפיקות הזהב הגדולות ביותר באפריקה. שלושה מיליון בורקינאבים תלויים בכריית הזהב למחייתם. התמלוגים שמשלמות חברות זרות על הכרייה מכניסות 300 מיליון דולר בשנה לקופת הממשלה, בארץ שההכנסה השנתית לגולגולת בה (2,200 דולר) מעמידה אותה במקום ה־208 בעולם.

טרוריסטים ובנדיטים מתעניינים בזהב. ביוני שעבר, אלמונים תקפו כפר של כורי זהב, ורצחו 160 בני אדם. טבח דומה התרחש שנתיים קודם באתר של כורי זהב. 

המדינות האלה, שגבולותיהן שורטטו לנוחיותם של שליטים קולוניאליים, לא פעם לרעת ההיסטוריה ובניגוד לשכל הישר, נאבקות עכשיו על עצם קיומן.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום