גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם והתינוק עברו לגור רחוק מהאב אחרי הגירושים. מה קבע ביהמ"ש?

החלטה תקדימית: בית המשפט לענייני משפחה קבע כי האם והתינוק יחזרו להתגורר בסמיכות לאב כדי לבסס ביניהם "התקשרות" ● ההסבר לכך מעניין במיוחד

תינוק בן יומו / צילום: עינת לברון
תינוק בן יומו / צילום: עינת לברון

רצונו של אחד ההורים, בדרך-כלל האם, אחרי הפרידה או הגירושים, לעבור להתגורר במקום מרוחק ממקום המגורים המשותף של הצדדים טרם המשבר, הוא מובן ושכיח ונובע בדרך-כלל מהרצון להתגורר ליד משפחת המוצא, קרוב יותר למקום העבודה או למגוריו של בן זוג חדש.

המניעים של ההורה המבקש להרחיק את מקום מגוריו אינם רלוונטיים להכרעת בית המשפט, וכך גם לא השאלה אם המעבר נחוץ או רצוי עבור הילדים בפני עצמם. להורה יש זכות להכתיב את סיפור חייו כרצונו, ולכן אם המעבר מטיב עם ההורה, ברור כי יש בכך להטיב גם את מידת אושרו של הילד ורווחתו.

לפיכך, ההלכה המשפטית קובעת כי בית המשפט צריך לקבל החלטה על אישור המעבר או דחייתו מתוך הנחה כי המעבר הוא "כשר", ולבחון בהקשר זה את עיקרון טובת הילד על בסיס שני פרמטרים: יכולתו של הילד לבצע את המעבר מבחינה הסתגלותית; וכן מידת הניתוק או הפגיעה בקשר של הילד עם ההורה השני כתוצאה מהמעבר.

לאחרונה דן בית המשפט לענייני משפחה בנצרת בעניינם של בני זוג שהתגוררו יחד ביישוב בצפון, אך נפרדו בסמוך להולדת בנם הראשון, והאם עברה עם התינוק באופן חד-צדדי להתגורר ליד הוריה באשדוד. האב הגיש בקשה לבית המשפט, שיורה לאם לשוב עם התינוק באופן מיידי להתגורר ליד האב בצפון, אולם האם התנגדה וטענה כי די בכך שהיא מסכימה להביא את הבן לפגוש באב באזור הצפון אחת לשבוע.

מאחר שבמקרה זה מדובר בתינוק בן יומו, הרי שמידת הסתגלותו למעבר אינה רלוונטית, ולמעשה מבחינתו לא מדובר בכלל במעבר, שכן הוא לא חי במקום אחר קודם לכן. כמו כן, חזקת הגיל הרך הקבועה בחוק מורה כי "ילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".

לאור דברים אלה, מפתיעה החלטתו יוצאת הדופן של בית המשפט להורות על השבת התינוק למגורים בצפון באופן מיידי.

ראשית פסק בית המשפט כי החלטה סופית על מקום מגוריו של הילד לא יכולה להיעשות במסגרת של סעד חירום זמני, והיא דורשת חוות-דעת מומחה ובחינה מעמיקה של היחסים במשפחה. לפיכך, השאלה שנמצאת כרגע על המדוכה היא האם לעת עתה, בתקופת הביניים עד להכרעה סופית, יש להשיב את התינוק למגורים ליד האב, ובית המשפט השיב על כך בחיוב.

במקרה זה בית המשפט נתן משקל מכריע לבעיית אי-יכולתו של התינוק ליצור קשר משמעותי עם האב, כאשר התינוק מתגורר ליד אשדוד, והאב מתגורר במרחק 144 ק"מ צפונה, כלומר למעלה משעתיים נסיעה לכל כיוון.

בית המשפט הפנה ל"תאוריית ההתקשרות" של ג'ון בולבי, לפיה במהלך השנתיים הראשונות לחיי הילד, הוא נקשר פסיכולוגית לדמויות המטפלות בו ומעצב אותן כדמויות ההורים שילוו אותו לאחר מכן לכל חייו. ההתקשרות לדמויות ההורים נעשית רק בתנאים שבהם מתבצעת אינטראקציה פיזית דחופה בין ההורה לילד, ולכן מעבר של תינוק או פעוט הרחק מאחד ההורים, תוך הסתפקות ביצירת מפגש קצר בן מספר שעות בשבוע, תהפוך את ההורה המרוחק לאדם זר לחלוטין ביחס לתינוק, ולא תתבצע ביניהם התקשרות כנדרש להתפתחותו הרגשית של הילד.

כמו כן, בית המשפט הביע את הסתייגותו מהעובדה שהאם ביצעה את המעבר על דעת עצמה, ללא פנייה לבית המשפט כדי לקבל היתר למעבר. ברירת המחדל בשלב הראשוני של משבר היא הותרת הילד במקום המגורים המשותף האחרון של המשפחה, ולכן יש לצמצם ככל הניתן מופעים של עשיית דין עצמית של הורים, באמצעות צו המורה על השבת הילד באופן מיידי.

הכותבת שותפה במשרד עורכי הדין מ. פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה במשרד

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"שוק אמוציונלי מאוד”: בת"א נרשמה מפולת. מה המומחים ממליצים לעשות עכשיו?

יום המסחר בבורסה בת"א היה הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023 בגלל ההסלמה בלבנון וההודעה על הקפאת המו"מ בין איראן וארה"ב ● "הדבר הכי נכון לעשות בימים כאלה זה לא לעשות כלום", מציין ערן פסטרנק, מבית ההשקעות פסטרנק שהם ● ומה אפשר ללמוד מהתנהגות השקל-דולר?

כרטיס אשראי של מועדון ''בהצדעה'' / צילום: יחצ

"צריך לסגור לגמרי": למה מילואימניקים יוצאים נגד "בהצדעה"

עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה זורמים למועדון הצרכנות "בהצדעה" של חיילים משוחררים ומילואימניקים, אך הלקוחות מעלים טענות על אפליקציה קורסת, מחירים מזנקים ומלאי שאוזל מיד ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים צניחה במכירות ובנתח השוק

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

דל / צילום: Shutterstock, Gabriel Pahontu

בעיקר אלטשולר שחם: המרוויחים המקומיים הגדולים מהזינוק במניות דל ו-IBM

שוויין של שתי חברות המחשוב נסק בסוף השבוע בעשרות מיליארדי דולרים ● לצד אלטשולר שחם, המחזיק המקומי הגדול ב-IBM, מעסיקות החברות בארץ אלפי עובדים

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אחרי הזינוק בשווי: אנתרופיק הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה

חברת הבינה המלאכותית הודיעה כי הגישה תשקיף חסוי ל-SEC לקראת הנפקה אפשרית ● לאחרונה השלימה סיבוב גיוס לפי שווי של 965 מיליארד דולר ● בשוק מעריכים כי גם OpenAI צפויה להתקדם למסלול דומה, וברקע מרחפת גם SpaceX של אילון מאסק

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

מספר עובדי אנבידיה במדינה הזו יוכפל פי 4 – וזו לא ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, הכריז בביקור בטייוואן כי החברה תבנה מתחם משרדים חדש בצפון המדינה שיכיל עד 4,000 עובדים ● בהחלטה זו, בדומה לישראל, אנבידיה נותנת אמון במדינה שנמצאת תחת איום גאו־פוליטי מתמשך ● וגם: מה מתכננת אינטל בכנס המחשוב הגדול?

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

שלמה אליהו / צילום: נאו מדיה

מגדל תיקנס ב-6.5 מיליון שקל בעקבות כשלים בממשל התאגידי

רשות שוק ההון מתכוונת לקנוס את חברת הביטוח מגדל ב-6.5 מיליון שקל בשל ליקויי ממשל תאגידי חמורים בין השנים 2021 ל-2024 ● בדוח הביקורת עלו ממצאים קשים לגבי מעורבותו של בעל השליטה שלמה אליהו וחוסר היציבות הניהולית בחברה, שנותרה במשך כשנה ללא יו"ר קבוע ● מגדל: "מרבית האירועים טופלו"

סרן ד''ר אורי יוסף סילבסטר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

שני רחפנים פגעו במשוריין גבעתי, סרן ד"ר אורי יוסף סילבסטר נהרג

6 לוחמים נפצעו בתקרית בדרום לבנון, 3 מהם במצב קשה ● טראמפ מכריז על הפסקת אש חדשה - חיזבאללה יפסיק לירות ● נתניהו מאשר את ההסכמות: "הלחימה תימשך בדרום לבנון" ● יועצו של מנהיג איראן מוחסן רזאאי: מצר הורמוז נמצא תחת ניהולה של איראן, ולא נאפשר את המשך המצור ●  עדכונים שוטפים

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול / אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול

מאי היה חודש חזק עבור החוסכים, והתשואה מתחילת השנה עומדת על כ־12% במסלול המנייתי ● היחלשות הדולר עלתה לחוסכי S&P 500 בתשואה דו־ספרתית ● הנהנים הגדולים מהמגמה הם בתי ההשקעות שרשמו זינוק חד ברווחים. אז למה חלק מהמניות נופלות?

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל לייטריקס / צילום: אייל מרילוס

לייטריקס מפטרת 75 עובדים ומתפצלת לשתי חברות נפרדות

כפי שנחשף בגלובס, חברת הטכנולוגיה הירושלמית הודיעה היום על פיטורי 75 עובדים, מתוכם 55 בישראל ו-15 בעולם ● בתוך כך, לייטריקס הודיעה גם על כוונתה להתפצל לשתי חברות נפרדות, כאשר פעילות הליבה של Facetune תופרד מפעילות הבינה המלאכותית LTX ● לכל אחת מהחברות תהיה הנהלה עצמאית ותוכנית גיוס משקיעים נפרדת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

"זה לא יימשך לנצח": לאסטרטגית שמזהירה מקזינו בשווקים יש עצה אחת למשקיעים

וול סטריט סגרה ביום שישי שבוע תשיעי של עליות רצופות במהלך עונת דוחות מצוינת, עפ"י חלק מהאנליסטים - הטובה מזה חמש שנים ● אלא שהאסטרטגית הראשית של מרכז שוואב מזהה אלמנטים של הימורים בהתנהלות, וממליצה למשקיעים לעשות דבר אחד

עידו סוסן, מנכ''ל דרייבנטס / צילום: איל יצהר

לפי שווי עצום של 8.5 מיליארד דולר: החברה הישראלית שהשלימה לגיוס ענק

לגלובס נודע כי חברת שרתי התקשורת הישראלית דרייבנטס מגייסת 410 מיליון דולר לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, בסיבוב ענק שהופך אותה לחברה הפרטית השנייה בגודלה בישראל במונחי שווי שוק

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי

השותפות ההיסטורית בחוות השרתים הופכת לזירת התגוששות אגרסיבית על ליבו של המחשב האישי הביתי ● כך, אינטל ואנבידיה מציגות אסטרטגיות מנוגדות לכיבוש עידן הבינה המלאכותית ● בכירים בתעשייה מנתחים: מי יקבע את חוקי המשחק ביום שאחרי אימון המודלים?

הבינה המלאכותית וההשפעה על העובדים בחברות הייטק / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי של אפולו: "אפס ראיות לאובדן משרות בגלל בינה מלאכותית"

טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי של אפולו, סבור כי לא רק ש-AI אינה הגורם לפיטורים, הבינה המלאכותית תגדיל את מספר המשרות ותעלה שכר ● ואיך הגיבו בתעשייה לדבריו?

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

ברקשייר האת'וויי יוצאת לרכישה הגדולה הראשונה שלה בעידן שאחרי באפט

חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי תרכוש את טיילור מוריסון הום, בין חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב, תמורת 6.8 מיליארד דולר ● מדובר בעסקה הגדולה הראשונה תחת ניהולו של גרג אייבל, שהחליף את וורן באפט בתפקיד המנכ"ל בתחילת השנה