גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מחכה לבג"ץ: המדינה מקדמת את הפקעת מירון

המדינה בוחנת הקמת חברה לניהול קבר הרשב"י ● ראש ועדת החקירה, השופטת מרים נאור ז"ל, השיבה לפני מותה לשאלתה של המשנה ליועמ"ש האם יש מניעה להפקעה: "תעשו כחוכמתכם"

זירת האסון במירון / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich
זירת האסון במירון / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

השר לשירותי דת מתן כהנא, בהסכמת ובתמיכת משרד המשפטים, החליט שלא להמתין לתוצאות ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון - ולקדם מיידית את הפקעת קבר רבי שמעון בר יוחאי. משרד המשפטים הכריע כי חרף ההליכים התלויים ועומדים, אין צורך לעדכן את בג"ץ בקידום ההפקעה.

בישיבה רבת משתתפים מקרב משרדי הממשלה השונים פירטו המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס, יועמ"שית המשרד לשירותי דת גליה קליין והמשנה לפרקליט המדינה אורית קוטב את כוונתן להפקיע את מתחם קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון, ולהעבירו לבעלות המדינה.

בעבר כבר הוחלט על הפקעת מתחם הקבר, אולם במסגרת עתירה לבג"ץ, המדינה הסכימה לפני יותר מעשור לפשרה שלפיה "תוקם ועדה חדשה אשר תמנה חמישה חברים", וכי נציג המדינה ישמש כיושב ראש הוועדה. "הוועדה תהיה מוסמכת להחליט בכל עניין הנוגע לניהולו של האתר לרבות, בין היתר, בתחומים של בנייה ושיפוץ, קופות הצדקה, ניהול כספי התרומות והשימוש בהם". חברי ועדת החמישה מונים את נציגי ארבעת ההקדשות הרשומים בטאבו, ואת נציג המדינה שעומד בראש הוועדה, הרב שמואל רבינוביץ’, רב הכותל והמקומות הקדושים.

לפני כשנתיים, המדינה הודיעה כי היא שומרת על זכותה לחדש את ההפקעה אם יתברר שההסדר אינו מיושם. במסגרת ההסכם נקבעו התנאים למינוי מנכ"ל לאתר קבר הרשב"י, וביניהם: ועדת החמישה תנקוט בהליכי סילוק יד נגד מחזיקים ופינוי מבנים בלתי חוקיים באתר, וכי חדר הנרות שבו נאספות תרומות יהיה בשליטת ובניהול ועדת החמישה.

נציגי ההקדשות סירבו לחתום על ייפויי כוח

עם זאת, המדינה אמנם פעלה לשם הגשת תביעות הפינוי הנדרשות לצורך פינוי פולשים באתר ולהסדרת חדר הנרות, אך נציגי ההקדשות בועדת החמישה סירבו לחתום על ייפויי הכוח. לבסוף, נציגי ההקדשות בוועדת החמישה הסכימו לחתום, תוך הסתייגויות רבות, וגם זה רק בעקבות הבהרה נחרצת כי המדינה תקדם שוב את ההפקעה אם ועדת החמישה לא תקדם את הריסת המבנים הבלתי חוקיים - ותיטול לידיה את השליטה בחדר הנרות.

התפתחות נוספת שחלה לאחרונה היא העובדה כי הביטוח לחברי ועדת החמישה הסתיים ואף חברת ביטוח, כך לטענת ועדת החמישה, לא הסכימה לבטח אותם.
יוליס הודיעה במהלך הישיבה כי משרד המשפטים סבור כי לאור כלל האירועים האחרונים והקושי להשיג שיתוף פעולה מלא מצד חברי ועדת החמישה שהם נציגי ההקדשות, הרי שבשלו התנאים להפקיע את מתחם קבר הרשב"י, כפי שדורש המשרד לשירותי דת.

"המדינה לא חייבת לשפות את הוועדה"

בישיבה שהתקיימה בין נציגי המשרדים, קוטב התייחסה לעובדה כי חברי ועדת החמישה אינם מבוטחים ובשל כך, לטענתם, הם לא מקדמים את הליכי פינוי הפולשים. לדבריה, מבחינה משפטית אין חובה על המדינה לשפות את חברי ועדת החמישה שכן הם אינם ידה הארוכה. היא הוסיפה כי הגיעה העת לפנות לחידוש הליכי ההפקעה, משום שנראה שחברי הוועדה לא עומדים בתנאי הסכם הגישור.

קוטב ציינה כי אין צורך לחזור על כל הליכי ההפקעה מחדש, אך יש לתת זכות שימוע בכתב לחברי ועדת החמישה לפני שימומשו הודעות ההפקעה.

"אנחנו לא נדרשים לעדכן את בג"ץ בנושא"

יוליס קבעה בתום הדיון כי המשרד לשירותי דת יתחיל בבחינה באשר לאופן הניהול הרצוי בשטח על ידי המדינה לאחר ההפקעה, וכי תיבדק הקמת חברה ייעודית לצורך ניהול אתר מירון. לאחר הדיון, המשנה לפרקליט המדינה הכריעה כי אין חובה לעדכן את בג"ץ על הנסיגה מהסדר הפשרה וחזרה להליך ההפקעה.

המשנה ליועמ"ש פנתה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס מרים נאור ז"ל, אשר עמדה בראשות ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה ביוני 2021, זמן קצר לפני מותה. נאור נשאלה אם יש מניעה או הסתייגות מבחינתה אם משרד המשפטים יקדם את הליך ההפקעה תוך כדי עבודת ועדת החקירה הממלכתית לחקר נסיבות אסון מירון. נאור ענתה בקצרה: "תעשו כחוכמתכם".

לאור האמור, נראה כי לאחר 15 שנה של מאבקים משפטיים אתר מירון יעבור לידיה של המדינה שתעשה בו סדר. זאת בהנחה שארבעת נציגי ההקדשות בועדת החמישה לא "יתקפלו" ויסכימו לדרישות המדינה למימוש מלא של הסדר הפשרה, סילוק הפולשים והריסת המבנים הבלתי חוקיים כמו גם שליטה מלאה של הוועדה על הנעשה בחדר התרומות באתר.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה