גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה החליטה: ביטול מתווה הבידודים במערכת החינוך ממחר

כל התלמידים מחויבים לבצע שתי בדיקות אנטיגן בשבוע, ורק ילדים שנדבקו בנגיף יידרשו להישאר בבידוד ● פרופ' חגי לוין: "יש הצעה להעלות את כמות הבדיקות לשלוש פעמים בשבוע. זו השקעה כלכלית מאוד גדולה, אך אנחנו מאמינים שזה יהיה יעיל"

ילד בבדיקת קורונה בתחילת החודש / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
ילד בבדיקת קורונה בתחילת החודש / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

למרות האזהרות במערכת הבריאות על הגעת הספיקה בבתי החולים לרף העליון, מתווה הבידודים במערכת החינוך יבוטל כמתוכנן החל ממחר. בתום שעות של דיונים בין שר הבריאות ניצן הורוביץ, שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון, שר האוצר אביגדור ליברמן וראש הממשלה נפתלי בנט, הוחלט לבטל את הבידודים במערכת החינוך בכפוף להוראה לכל תלמיד עד לגיל 18 לבצע שתי בדיקות אנטיגן בשבוע בימי ראשון ורביעי. 

מחר באופן חד פעמי יבצעו כל תלמידי ישראל בדיקה ביתית לפני הגעתם ללימודים. בנוסף, כאמור, לפי פרטי המתווה שסוכמו בין שרת החינוך לראש הממשלה, תלמידים בכל מערכת החינוך יידרשו לבצע שתי בדיקות אנטיגן בשבוע לפני ההגעה ליום הלימודים. לאחר ביצוע הבדיקה, נדרש התלמיד או אחד מהוריו לדווח על כך בפורטל משרד החינוך. תלמיד שתוצאת הבדיקה הביתית שלו שלילית יגיע ללימודים, תלמיד שהתוצאה שלו תהיה חיובית לא יגיע ללימודים ויבצע בדיקת אנטיגן מוסדית.

אם תוצאת הבדיקה המפוקחת שלילית - התלמיד ישוב למוסד החינוכי לשגרת לימודים. אם תוצאת הבדיקה המפוקחת חיובית - התלמיד ישהה בביתו חמישה ימי בידוד מלאים עד להחלמה (בכפוף לבדיקות ביתיות בימים הרביעי והחמישי לבידוד ולתוצאה שלילית בשתיהן).

בנוסף, הוחלט כי תלמיד לא מחוסן שלא ייבדק בימים ראשון ורביעי, וימלא בהתאם את הנתונים בפורטל משרד החינוך, יידרש להיכנס לבידוד מלא (5 ימים מלאים) במקרה שיתגלה תלמיד מאומת בכיתתו. למרות שעלתה הצעה שלא לאפשר לתלמיד שלא מבצע בדיקות להגיע למוסד הלימודים, ההצעה נדחתה על ידי שרת החינוך בטענה שיש מחוייבות לחוק חינוך חובה. ולכן הסנקציה היחידה על תלמידים כאלו נותרה בידוד מלא במקרה של חשיפה למאומת.

עוד נקבע כי תלמיד שנמצא בסיכון גבוה לתחלואה קשה בשל מחלת רקע או שאחד מבני משפחתו הגרעינית בקבוצת סיכון - יורשה לא להגיע ללימודים בחודש הקרוב. בנוסף, במשרד הבריאות המליצו כי במקרה של חשיפה ישירה וקרובה למאומת בכיתה או בבית יש להיבדק מדי יום, בחמשת הימים שממועד החשיפה.

שרת החינוך שאשא-ביטון אמרה כי "קיבלנו את ההחלטה הנכונה והטובה ביותר למען הילדים בשיתוף ראש הממשלה ושר הבריאות. רוב המומחים תמימי דעים לנזק העצום שנגרם לילדים, גם בעת הזו, אחרי שנתיים מורכבות. ביטול הבידודים לילדים בריאים זו חובתנו כלפי בריאותם הנפשית והגופנית של הילדים והם יקלו על ההורים שהושפעו מבידודים אלו".

"התחלואה ב-PIMS גבוהה יותר בלא מחוסנים"

הדיון שהתקיים לפני ההחלטה הערב הציג שני קצוות של פתרונות, בעיקר מנקודת מבטם של הורים לילדים בני 5 ומטה. האחד הוא לשמור על מתווה הבידודים הקיים, שמשמעותו לבלות שבועות לסירוגין (או ברציפות) בבית. השני - להחזיר את הילדים לגנים במתווה שמשמעותו סיכון כמעט ודאי להדבקה, כשהילדים אינם מחוסנים.

"בניו יורק בשיא המגפה היו 4.5 ילדים מאושפזים לכל 100 אלף במדינה. בבריטניה היו 10 לכל 100 אלף. כאן בישראל אתמול היו לנו 4.5 מאושפזים ל-100 אלף וזה עוד לפני שינוי המתווה", אומר פרופ' תומר הרץ, מהמחלקה למיקרוביולוגיה, אימונולוגיה וגנטיקה ע"ש שרגא סגל באוני' בן-גוריון ומהמכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב. "עוד הכפלה אחת של התחלואה בילדים ונגיע למספרים של בריטניה".

דבריו מצטרפים למידע שהציג איגוד רופאי הילדים, לפיו האומיקרון, למרות היותו וריאנט קורונה קל יותר מקודמיו ובעל מנגנון פעולה מעט שונה, כן גורם לתחלואת PIMS, דלקת רב מערכתית שמגיעה אחרי התחלואה בקורונה.

"אתמול היו בארץ 68 ילדים מאושפזים, מתוכם 20 בטיפול נמרץ", אומר הרץ. חלק מן הילדים מאושפזים "עם קורונה" ולא "בגלל קורונה", אבל חלקם של האחרונים נמצא בעלייה כל הזמן. "התחלואה ב-PIMS גבוהה יותר בלא מחוסנים, ומי עכשיו הכי לא מחסונים? ילדים בני חמש ומטה". הרץ, ששלח את ילדיו לבית הספר עד כה, טוען כי כעת הוא שוב מתלבט בעניין.

פרופ' חגי לוין, מן האוניברסיטה העברית ויו"ר איגוד בריאות הציבור, אמר היום כי:"הציבור צריך יציבות. אם כבר הוחלט אז הוחלט. מצד שני גם קבלת המתווה אין פירושה שצריך להרים ידיים. יש עוד המון דרכים להפחית את ההדבקה בתוך מערכת החינוך. זה הזמן לבטל ערבוב כיתות, לאוורר את הכיתות, לאפשר ללמוד או לכל הפחות לאכול בחוץ במידה שמזג האוויר מאפשר, החיים הם לא שחור לבן.

"חייבים לתת מענה לילדים שבסיכון או שהוריהם בסיכון. מענה זה לא בהכרח אומר למידה היברידית, אלא למשל לדאוג שהם יעודכנו באופן פרטני בחומר הנלמד ואולי שתהיה שעה שבה הם יכולים להגיע ולהיפגש עם הכיתה בתנאים בטוחים. ביטול הבידוד לילד שנחשף - השאלה גם עד כמה נחשף. אם הוא בן בית של מאומת או יושב באותו השולחן עם מאומת, אולי זה מקרה אחר מאשר כל ילד באותה הכיתה".

לוין מדגיש כי יש לבטל את מתווה הבידודים לא משום שהמחלה קלה, אלא כי המתווה ממילא לא עובד. "כשאנחנו מבדילים בין מחוסנים ללא מחוסנים ההדבקה במערכת החינוך נמשכת. אפשר לטפל בה בדרך אחרת". עם זאת הוא מדגיש כי כדאי להתחסן, כי החיסון מפחית הדבקה ומפחית מאוד את הסיכון לתחלואה קשה, כולל ב-PIMS. אבל ההגנה של החיסון היא לא מספיקה כדי לעצור את ההתפרצויות בבתי הספר, הוא אומר, ולכן אין טעם כרגע בבידודים ללא מחסונים בלבד.

"מה שאנחנו כן רואים שעובד הוא בדיקות אנטיגן תדירות. אז יש הצעה להעלות את כמות הבדיקות לשלוש פעמים בשבוע במקום פעמיים. זו השקעה כלכלית מאוד גדולה, אך אנחנו מאמינים שזה יהיה יעיל. יש לבחון זאת מול השקעות אפשריות אחרות כמו קפסולות או אוורור".

לוין מדגיש שוב שהפתרון לא צריך להיות שחור או לבן. למשל לילדי החינוך המיוחד שלא מסוגלים לעבור את הבדיקה, אפשר לוותר. גם מאומתים עם צרכים מיוחדים לא חייבים להישאר רק בבית, אלא לצאת החוצה בתנאי שאינם פוגשים אנשים.

ההורים מיואשים, אומרים שממילא הילדים ידבקו במוקדם או במאוחר, אז שיהיה כבר מוקדם.
לוין: "זו גישה לא נכונה. כולנו גם נמות במוקדם או במאוחר, אבל עדיף מאוחר. אין לדעת מה ילד יום. וריאנט חדש ואפילו פחות קטלני, חיסון ייעודי או מותאם לילדים הקטנים, שיטות טיפול ותרופות חדשות. אנחנו יודעים שלא כל המדינה תידבק לפני שהגל ידעך. אז יש טעם לשמור ובמיוחד על מי שבסיכון".

הרץ: "אומרים שאנחנו עכשיו בשיא הגל, וכעת ישנו הסיכון הגבוה ביותר להידבק. אבל ישנם מודלים שמראים כי רוב ההדבקה מתרחשת דווקא אחרי שיא הגל, ושהם תלויים מאוד בהתנהגות האוכלוסייה. אם האוכלוסייה נזהרת קצת יותר, הדעיכה היא מהירה יותר ומספר החולים קשה והמתים נמוך יותר. זה לא נכון שאם נידבק כולנו מהר בהכרח נגמור את הגל מהר יותר".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים