גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותד"ר אבנר ברנע

הפרטת הדואר הוא מהלך מוטעה שיביא להרעה בשירות ולסגירת סניפים

במקום לפעול לשיפור משמעותי של השירות הניתן על ידי רשות הדואר שהינה חברה ממשלתית, בחרה הממשלה ללכת בכיוון שלא יביא לשיפור השירות - להפרטה

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן
מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

בכוונת הממשלה להפריט את רשות הדואר. שר התקשורת יועז הנדל לאחרונה הכריז כי חברת הדואר תונפק כולה (100%) כאשר בשלב הראשון יונפקו 40% ממנה. עוד נמסר כי "הפרטת החברה מהווה פתרון ארוך טווח לבעיות המבניות של חברת הדואר ולשירותי הדואר לציבור". לדברי שר התקשורת: "אנחנו עושים שינוי גדול שיביא אזרחי ישראל עידן חדש של שירותי דואר איכותיים יעילים ומתקדמים". האמנם צודק שר התקשורת בהערכתו או שמא מדובר בטעות שעוד תתברר בהמשך?

מדובר בשירות חיוני הפרוס בכל רחבי הארץ ולמרות הקשיים שחוותה רשות הדואר בשנים האחרונות, שבאו לידי ביטוי בסגירת סניפים מסיבית, הפיכת סניפים לכאלה שנותנים שירות רק על ידי קביעת תור באינטרנט שמותירה חסרת אונים אוכלוסייה גדולה שאינה חשופה לדיגיטל וירידה כללית ברמת השירות בתחום החבילות ועוד. אין בקשיים של רשות הדואר כדי להצדיק את הפרטתה. סיפור מעניין שיכול ללמד אותנו על בעייתיות שבהפרטת שירותים חיוניים לציבור.

לפני הרבה שנים הופרטו שירותי הרכבת בבריטניה בטעונים דוגמת אלה שציין שר התקשורת לעיל. מיד לאחר ההפרטה עלו משמעותית תעריפי הנסיעה ברכבת אך כי לא חל כל שיפור בשירות. ההפך. כעבור מספר שנים החלה בבריטניה סדרה של תאונות רכבת חמורות שגבו את חייהם של רבים מהנוסעים. בדיקה שנעשתה אודות שירות הרכבת המופרט בבריטניה הראתה כי הבעלים הפרטיים לא השקיעו את הנדרש בתשתיות מאחר והדבר פגע "בשורה התחתונה" של רווחיהם. כתוצאה מכך, החליטה ממשלת בריטניה להלאים את שירות הרכבות ולהחזירה לבעלות ממשלתית. זה המצב עד היום.

במקום לפעול לשיפור משמעותי של השירות הניתן על ידי רשות הדואר שהינה חברה ממשלתית, בחרה הממשלה ללכת בכיוון שלא יביא לשיפור השירות. עדיף לסייע במידת הצורך לרשות הדואר גם פיננסית מאחר ומדובר בשירות חיוני לציבור שזו אחריות ממשלתית, כפי שאין להפריט את שירותי הרכבת, החשמל ושירותים חיוניים אחרים.

ניסיון העבר מראה שצפוי שאת הבעלים החדשים של רשות הדואר תעניין רק "השורה התחתונה". דבר ראשון שהם יעשו יהיה העלאת תעריפי הדואר ובהמשך יצמצמו מסיבית בכוח אדם ובשירותים כדי לחסוך בהוצאות, כולל סגירת סניפים במיוחד אלה שרחוקים וביצוע עוד קיצוצים. צפוי כי השירות לציבור יהיה בעדיפות נמוכה. נראה שלבעלים החדשים שמן הסתם יהיה אחד הטייקונים שירצה למקסם עוד את רווחיו, הנכס המשמעותי ביותר הוא הנדל"ן של רשות הדואר שערכו עצום. זה יהיה מניע מרכזי שלהם ברכישת הדואר והפעלתו, תוך כדי צמצום השירות והפיכת הנדל"ן להכנסות עתק. צפוי גם כי הרגולציה על החברה המופרטת תהיה חלשה, כפי שקרה בעבר כולל רפורמת בכר בשוק ההון, הפרטת שירותים חברתיים שונים והרגולציה על הבנקים שמעמידה את יציבות הבנקים בראש סדר העדיפות ולא את השירות ללקוח.

לרשות הדואר נכס נוסף חשוב שאינו ממצה את הפוטנציאל שלו. היא מפעילה גם את בנק הדואר אשר פריסתו ברחבי הארץ טובה לעין ערוך מזו של הבנקים המסחריים הפועלים בשנים האחרונות לסגירת סניפים וקופות. התמונה המצטיירת במעבר של הבנקים המסחריים לדיגיטל מטעה והם משאירים מאחור אוכלוסייה גדולה המוערכת בכמיליון וחצי לקוחות, שאינם זוכים לשירות מתאים מחוסר מיומנות דיגיטלית וחסמים של המערכת הבנקאית הרגילה.

אין זו גזירת גורל שמערכת ממשלתית לא יכולה לתת שירות איכותי (ראו שירותי משרד הפנים). אם רשות הדואר תהיה משוחררת מפוליטיזציה, תאמץ סטנדרטים של ניהול עסקי ובמידת הצורך תקבל סיוע ממשלתי בגין היותה שירות חיוני ניתן לתפעל את הדואר באופן מיטבי. עדיף לממשלה לאמץ תכנית שכבר עלתה בעבר, לשדרג את בנק הדואר ולהפכו לבנק מסחרי שיתמקד במתן שירות בפריסה ארצית רחבה לאוכלוסיות המתקשות לקבל גישה לשירותי הבנקים המסחריים.

אני תוהה איך זה שאף חבר כנסת וגם לא ארגונים חברתיים אינם משמיעים התנגדות למהלך המוטעה של הפרטת הדואר?

הכותב הוא חוקר ומרצה בבית הספר למנהל עסקים, במכללה האקדמית נתניה

עוד כתבות

מלון יוקרה בניו יורק / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מה אורחי מלונות יוקרה גונבים - ולמה זה דווקא סימן טוב?

סקר בקרב מנהלי מלונות יוקרה ברחבי העולם חשף כי האורחים שלהם נוטים לגנוב חפצים גדולים ויקרים יותר ● במקום לראות בכך מטרד לוגיסטי, כדאי להתייחס למדד הנחשקות ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

דו־משפחתי בקריית אתא / צילום: אילן קדוש

כמה עלה צמוד קרקע עם 5 חדרים ונוף פתוח בצפון?

ברחוב האשל בשכונת גבעת רם בקריית אתא נמכר צמוד קרקע דו־משפחתי עם 5 חדרים, בשטח בנוי של 140 מ"ר על שני מפלסים, על מגרש בשטח של 260 מ"ר, תמורת 2.45 מיליון שקל ● המתווכת: "השוק היום הוא של קונים, ויש הזדמנויות - מי שחכם מנצל את המצב וסוגר עסקה טובה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף, ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

חברת SK hynix על מסכי הבורסה / צילום: ap, Ahn Young-joon

שתי החברות שטלטלו את הכלכלה הקוריאנית מייצרות לה בעיה חדשה

קוריאה הדרומית גילתה שיש לה בעיה חדשה - חוסר בחשמל מונע משתי ענקיות השבבים במדינה להגביר ייצור ● בזמן שהממשלה מחפשת פתרונות, החברות שוקלות לפתוח מפעלים במדינות אחרות ● ואיך כל זה ישפיע על מעמדה כמעצמת שבבים

הנתונים שכל השוק מחכה להם, ומה יעשו הדואליות מחר?

המשקיעים ינווטו בין ההתפתחויות הגאופוליטיות, החששות סביב ה-AI ונתוני מפתח בגזרת המאקרו ● וול סטריט מפגינה איתנות מול האתגרים, אך מתחת לפני השטח ישנן מגמות לא מעודדות ● דוח התעסוקה בארה"ב ומדד האינפלציה המועדף על הפד במוקד ● המסחר בת"א יתקיים במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות ● וגם: תשואות האג"ח לא עוצרות ומציפות חששות מפני מפולת ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

מזכ''ל חיזבאללה נעים קאסם / צילום: ap, Bilal Hussein

החשש: חיזבאללה ינסה להצית את הגזרה בתקופה הקרובה

בצל דחיית ההצעה האיראנית, בכירים איראנים מאיימים כי "לכל צעד אמריקאי - קבענו תגובה נחרצת" ● "אירוע חמור" בבסיס המפציצים בבריטניה: חשודים נעצרו בגין חוק חומרי הנפץ ● "הטיה אנטי-ישראלית": BBC הציג מחבלים כעיתונאים ● הוול סטריט ג'ורנל מפרסם כמה הלחץ של ארה"ב על איראן אפקטיבי, וכיצד שותפות סחר של טהרן שבמשך שנים המשיכו את הקשרים מתנתקות ממנה ● דיווח: המאבטח של איסמאעיל הנייה קיבל אזרחות בבריטניה - וכעת מואשם בתכנון פיגועים באירופה ● עדכונים שוטפים

מאמן נבחרת אירלנד בכדורגל היימיר הלגרימסון לצד שחקן מהנבחרת / צילום: Reuters, Andrew Surma / SIPA USA

מה מסתתר מאחורי העוינות של אירלנד לישראל?

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של בלומברג חושף שהחות'ים מקבלים חלקי טילים במשלוחים מסין, ניתוח ב-Foreign Affairs טוען כי הסדר האמריקאי במזרח התיכון הגיע לקיצו, ולמה באירלנד כל כך לא אוהבים את ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אילוסטרציה: Shutterstock

המעסיקה לא שילמה לקרן פנסיה - ותפצה ב-890 אלף שקל עובד שחלה

ביה"ד חייב מעסיקה לשלם לעובד שעבד אצלה 52 ימים בלבד, וחלה ארבע שנים לאחר מכן, 890 אלף שקל בשל אובדן פנסיית נכות - זאת לאחר שהמעסיקה לא העבירה כספים לקרן פנסיה במשך תקופת ההעסקה הקצרה - והביאה לקטיעת הרצף הפנסיוני של העובד ולכך שלא יהיה זכאי לקצבת נכות בהמשך ● ב"כ המעסיקה: "סעד שערורייתי, נערער"

זלמן שובל / צילום: שלומי יוסף

בגיל 96, זלמן שובל רוצה להציל את מערכת הבריאות בישראל. ויש לו תוכנית

הרופאים הישראלים עוזבים, הרופאים היהודים באמריקה מתחילים לחשוש לעתידם, והשגריר לשעבר מזהה הזדמנות לחבר בין שתי התופעות ● בדרך הוא חוזר לימים שבהם היה שגריר ומזהיר מפני האנטישמיות משני צדי המפה הפוליטית ● וגם: מה הוא חושב על פרשת מלי וליאל יהלומי, שהביאה את בנק ירושלים שבשליטת משפחתו לכותרות?

הטאלנט האולטימטיבי בעידן הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

המומחיות לא מתה, רק שינתה צורה. זה הטאלנט האולטימטיבי בעידן ה-AI

הנגישות הגוברת לכלי AI מטשטשת את היתרון של ידע בסיסי ומיומנויות כלליות ● דווקא במציאות הזו מתחדד הערך של מומחים שיודעים להפעיל שיקול־דעת, לחבר בין תחומים ולפתור בעיות מורכבות

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מודח מתפקידו

לגלובס נודע כי ועדת המינויים בראשות השופטת שולמית דותן מדיחה את יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מתפקידו, לאחר שהואשם בניפוח הניסיון המקצועי שלו בכדי לעמוד בתנאי הסף למשרה - בעקבות תחקיר שפורסם בערוץ 12 ● "אלמלא אותם נתונים ומסמכים - ועל בסיס מה שידוע כיום לגבי מסמכים אלו - הוועדה לא הייתה מקבלת את ההחלטה שניתנה על ידה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה קיבלה חצי מדירת הורי הגרוש, המשפחה ערערה. מה קבע ביהמ"ש?

שכנים שלא תיקנו את הנזילה בדירה הסמוכה למרות פסק דין חויבו ב־30 אלף שקל הוצאות משפט ● אישה קיבלה מחצית מדירת הורי בעלה לאחר שבית המשפט הכיר בהבטחה שניתנה לה, אף שלא הייתה בכתב ● וחברת שמירה לא הצליחה לעצור חילוט של 100 אלף שקל, לאחר שהמועצה המקומית טענה להפרות בתנאי ההעסקה ● 3 פסקי דין בשבוע

ההצפות בנפאל / צילום: חדר המצב של פספורטכארד

גשמים עזים והצפות בנפאל: עשרות ישראלים תקועים בהרים

מזג האוויר הסוער בנפאל גורם להצפות ולחסימות כבישים, בעיקר באזורים ההרריים במדינה ● עשרות מטיילים ישראלים נותרו נצורים באזורי הטרקים, בהם רכס האנפורנה ומנאסלו, וארבעה מהם זקוקים לטיפול רפואי ● בשגרירות ישראל פועלים לאיתור מטיילים שטרם נוצר עמם קשר ולסיוע בהעברתם לאזורים בטוחים

מפגינים במדריד. מחאת ענק נגד משבר הדיור בספרד / צילום: ap

פונתה אחרי 70 שנה בדירה, והציתה מחאת ענק בספרד

אישה בת 87 ממדריד פונתה מדירתה לאחר שקרן השקעות שרכשה את הנכס העלתה את שכר הדירה מ־500 ל־2,650 אירו בחודש ● המקרה הצית מחאת ענק בספרד, בה דורשים המפגינים הגנה על שוכרים ואיסור על פינוי ללא דיור חלופי ● המקרה מתרחש על רקע משבר דיור חריף במדינה, המתמודדת עם מחסור של מאות אלפי דירות

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"

יוחאי עבאדי, מנכ״ל חברת Pcentra / צילום: נועם אבירם

מסיירת צנחנים למנכ"לות בגיל 27: המסלול הלא שגרתי וההחלטה הגורלית של יוחאי עבאדי

"כתלמיד היה לי מאתגר. היו לי בעיות קשב וריכוז קשות. היו מוציאים אותי מהכיתה. בסוף אבא אמר לי: זה או בית הספר או עבודה בבננות. איכשהו סיימתי עם בגרות" ● שיחה קצרה עם יוחאי עבאדי, מנכ"ל חברת Pcentra, מפעילת שירות רב־קו אונליין בישראל

קורקינטים של אינוקים / צילום: זיו קורן

קורקינטים של אינוקים יימכרו ברשתות של אלקטרה מוצרי צריכה

מותג הקורקינטים החשמליים הישראלי אינוקים ייכנס לכ-200 סניפים של קבוצת אלקטרה מוצרי צריכה, בהם סניפי קרפור, מחסני חשמל ושקם אלקטריק ● עד כה התבססה פעילות המותג בעיקר על מכירות אונליין וערוצי מכירה ייעודיים ● היקף הפעילות במסגרת ההסכם מוערך בעשרות מיליוני שקלים

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת־ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים