גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ה-ESG הוא טרנד חולף או שהוא צפוי להישאר בסביבה?

לא חולף יום בלי שהתקשורת - הכלכלית והכללית - מעלה לכותרות את ה-ESG על היבטיו השונים - סביבה, חברה, ממשל תאגידי ● רשויות רגולטוריות וגופי השקעה כאחד מיישרים קו ומתווים מדיניות שמובלת על ידי שיקולים של התחום, שהפך ללהיט של עולם ההשקעות ● מי מוביל את הנושא בעולם, והיכן נמצאת ישראל? ● כתבה ראשונה מתוך שלוש

ה–ESG / אילוסטרציה: Shutterstock
ה–ESG / אילוסטרציה: Shutterstock

הנושא החם ביותר בעולם ההשקעות הוא נושא ה-ESG - ועולה השאלה, האם העולם הפיננסי מצא בשנים האחרונות את הקלף המנצח, זה שעומד להשתלט על כל עולם ההשקעות, או שמדובר בטרנד חולף, עניין של אופנה שיש מי שיודע כיצד לשווק אותה? ואולי התשובה אינה מוחלטת, והאמת נמצאת אי שם באמצע.

התשובה, מן הסתם, קשורה קודם כל לשאלה האם במבחן התשואה מוצרים המבוססים על ESG בעולם השיגו תשואה עודפת או נחותה על מוצרים נטולי ESG, והאם די בסטטיסטיקה שנצברה עד היום כדי לקבוע מסמרות בעניין הזה, אבל על כך במאמר השלישי והאחרון בנושא.

לא עובר יום בלי שהמדיה מתייחסת לאחד מהיבטי ה-ESG, אם זה ל-E, הסביבה (Environment), אם זה ל-S, החברה (Social)  החברה החברה, ואם זה ל-G, ממשל תאגידי (Governance). זה נכון לגבי התקשורת העולמית, ובשנתיים האחרונות זה נכון גם לגבי התקשורת הישראלית - הכלכלית והכללית.

סוגיות של האקלים ושל השינויים החלים בו (סביבה), תפקיד המגזר העסקי ביחסו אל החברה-קהילה וסוגיות של ממשל תאגידי בחברות עם ובלי גרעין שליטה, עסקאות בעלי עניין, דירקטוריונים, הרכבם ואופן תפקודם, ועוד - כל אלה מקבלים מקום של כבוד במדיה, הכתובה והאינטרנטית, ה"רשמית" וה"בלתי רשמית" - זו של הרשתות החברתיות שממש גועשות סביב חלק מהנושאים האלה.

תחום שמפרנס מסביבו תעשייה שלמה

תעשייה שלמה התפתחה ומתפתחת סביב ה-ESG. תעשייה שמורכבת מגופים ייעודיים שעוסקים בהערכה ובמדידה של רמת ה-ESG של חברות עסקיות, גופים שמייעצים לחברות עסקיות כיצד ליישם את העקרונות האלה, חברות עסקיות, בעיקר ציבוריות, שמייעדות אנשים מסוימים בארגון לטפל בנושא ושחלקן מפרסמות דוח אחריות תאגידית-חברתית שמדמה את ה-ESG, שפע של ימי עיון מתקיימים, קורסים בנושא ועוד ועוד.

בעולם ההשקעות, שאני חלק ממנו, הנושא מקבל ביטוי הולך ומתעצם - הן באמירות והן בפועל. אירופה, ובעיקר מדינות סקנדינביה, ומחוץ לאירופה מדינות כמו אוסטרליה, מתקדמות מאוד בנושא, הן ברמת האמירות, ההצהרות והרגולציה, והן ברמת המעשה. ארצות הברית מפגרת, אולי לא בדיבורים, אבל במעשים, וישראל מצויה אי שם באמצע.

גם ישראל הצטרפה למגמה העולמית הזו, אם כי בגישה מהוססת כלשהי. כי זאת יש לדעת - עד לפני כחמש שנים מעט מאוד אנשים בישראל הכירו בכלל את המושג הזה. בשנתיים-שלוש האחרונות הוקמו כמה קרנות נאמנות, חלקן אקטיביות וחלקן פסיביות, שמנותבות ESG על מדדים בחו"ל, כמו על מדד S&P ESG. נוסף על כך, אחד מהמדדים הקיימים והיותר ותיקים בבורסה בתל אביב, שקרוב ל-ESG, הוא מדד האחריות התאגידית והחברתית של "מעלה", שלא זכה לזרימת כספים של ממש מצד מכשירי ההשקעה, למרות שהוא קיים כבר יותר מ-15 שנה.

מהזווית הרגולטורית, כבר לפני כחמש שנים פנתה רשות שוק ההון בבקשה לגופים המוסדיים להגדיר את מדיניות ההשקעות שלהם בהקשר של ESG, ולפני כשנה פנתה רשות ניירות ערך לציבור עם נייר עמדה שמתייחס לסוגייה, ולמידת הצורך לעגן את הדרישה לפרסום דוח אחריות תאגידית כחובה רגולטורית, או כמהלך וולונטרי, שזה כרגע הכיוון.

מה שחשוב יותר הוא, שברמת ההשקעות בפועל חלו שינויים טקטוניים ממש. יותר ויותר כספים זורמים למכשירי השקעה שמנותבים ל-ESG, ובראשם קרנות סל (ETF) שמחקות מדדים שהוגדרו כמדדי מניות ESG, ובכללם מדד מרכזי שכולל חלק גדול של יותר מ-60% ממניות מדד S&P 500.

ישנן הערכות הגורסות שהיקף הכספים המנוהלים כיום תחת ההגדרה של ESG או של הגדרות ESG קרובות של השקעות אחראיות (Responsible Investments), או השקעות אימפקט (Impact), מגיע לכ-36 טריליון דולר, סכום המהווה שיעור לא מבוטל מסך ההשקעות בשוקי המניות בעולם.

בכלל לא בטוח שזה ESG

הרשו לי לפקפק בנתונים האלה. מכיוון שהמילה ESG הפכה לבאזז בתעשייה, יש נטייה לצבוע השקעות רבות כהשקעות ESG גם כאשר הן לא באמת כאלה. לאחרונה פורסם שביקורת פנימית בדויטשה בנק, מהבנקים הגדולים בעולם ומהמובילים בתחום, גילתה שהממונה על הנושא בבנק אכן פעלה במכוון באופן הזה של צביעת השקעותיה כהשקעות ESG, כנראה כדי "לעמוד" ביעדים שנקבעו לה, והיא פוטרה.

את המגמה הזו של השקעות מנותבות ESG מובילה בלאקרוק, חברת ההשקעות הגדולה בעולם שמנהלת נכסים פיננסיים בסכום של כ-10 טריליון דולר, ושיש לה מטבע הדברים השפעה על חברות גדולות אחרות בתחום הפיננסי.

בלאקרוק , המיוצגת גם בישראל, הקימה מחלקה ייעודית גדולה לנושא זה, והמנכ"ל שלה, לארי פינק, נוהג לשגר מכתב שנתי ללקוחותיו ולחברות שבהן בלאקרוק משקיעה, עם מסרים חדים וברורים בהקשרים שונים של ה-ESG, עם דגש על ה-E (הסביבה) ובעיות האקלים.

המסר המרכזי הוא, שקיים איום על הסביבה, שמקרין גם על עולם ההשקעות, שכן האיום הזה מהווה גם סיכון השקעתי, וחברה עסקית שלא תדאג, למשל, להימנע מלזהם את סביבתה, בלקרוק תחדל להשקיע בה וגם תחסל את השקעותיה הקיימות. שום מנכ"ל של חברה ציבורית, שחלק ניכר מהתגמול שלו בנוי על אופציות שמימושן תלוי במחיר המניה, לא ירצה "להסתבך" עם בלאקרוק.

הנושא של ESG תופס גם מקום הולך וגדל בשיקולים של קרנות עושר של מדינות ושל בנקי השקעות גדולים, בעיקר באירופה, וכן של קרנות פנסיה גדולות, גם כאשר מדובר בהשקעות שהן עושות באופן ישיר וגם כאשר הן באות להחליט אצל איזה גוף חיצוני הן תנהלנה את כספן, או תעבודנה מולו בעסקאות ברוקראג', כולל בישראל.

מגמת ה-ESG החלה בשנה האחרונה לזלוג מהשוק הסחיר גם אל השוק הלא סחיר, וועדות השקעה בגופי חיסכון לטווח ארוך נדרשות לשאלה עד כמה קרן הפרייבט אקוויטי שבה הן שוקלות להשקיע מקיימת בהשקעותיה את עקרון ה-ESG, כלומר, עד כמה חברות המטרה שבהן היא משקיעה מקיימות את העקרונות האלה. מובן שההסתעפות הזו מסובכת מאוד לבדיקה.

וכאשר זה המצב, ואנחנו חוזים בתעשייה שלמה בצמיחה, מתגנב החשד שמא מעורבים כאן בעלי אינטרסים חזקים, שדוחפים לנו מוצרים מבוססי ESG מכיוון שאלה מייצרים להם הכנסות גבוהות. לאחרונה יצא מנהל השקעות לשעבר בבלקרוק בכתב האשמה חמור כלפי חברתו לשעבר וכלפי הנושא עצמו, שאותו הגדיר כפלצבו, והוא הצביע על בעיות של אמינות הדירוגים והנתונים, בעיות שאכן קיימות - ועל כך בכתבה השנייה בסדרה.

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש, שבו מנוהלות, בין השאר, גם קרנות נאמנות. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר