גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבו דאבי מפשירה 10 מיליארד דולר להשקעה בישראל. כך הם יושקעו

לגלובס נודע כי האמירתים החליטו להפשיר את ההבטחה להשקיע בחברות ישראליות בתחומים שונים, שהתעכבה בעקבות חילופי השלטון בארץ ● קרן ההשקעות הראשונה שתיכנס לשוק הישראלי צפויה להשקיע עוד השנה 200 מיליון דולר בחברות פרטיות

נשיא המדינה הרצוג בפגישה עם יורש העצר מוחמד בן זיאד / צילום: Reuters, EyePress News
נשיא המדינה הרצוג בפגישה עם יורש העצר מוחמד בן זיאד / צילום: Reuters, EyePress News

הבשורה הגדולה ביותר שיוצאת מהביקור של נשיא המדינה יצחק הרצוג באיחוד האמירויות איננה מדינית-ביטחונית, אף שגם כאן, הסולידריות שהפגין הנשיא בביקור בעיצומן של התקפות הטילים חשובה. הבשורה האמיתית מהמפגש ההיסטורי נוגעת לתחום הכלכלי - ולסכומים גדולים מאוד.

לגלובס נודע כי האמירתים החליטו להפשיר את הבטחת יורש העצר מוחמד בן זאייד לראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, להשקיע 10 מיליארד דולר בחברות ישראליות פרטיות בתחומים שונים. קרנות ההשקעה הגדולות (קרנות העושר) באמירויות יחלקו בהשקעות, ובהן קרן ADIA וקרן Mubadala, אבל הקרן הראשונה שתיכנס לשוק הישראלי בהשקעה של 2 מיליארד דולר, היא קרן ADG מקבוצת ADQ. הקרן מבקשת להשקיע כבר השנה 200 מיליון דולרים בחברות ישראליות, וסכום דומה בכל שנה בעשור הקרוב.

גורם בכיר מאיחוד האמירויות המעורה במהלך, סיפר לגלובס שבאבו דאבי המתינו בסבלנות להתייצבות המערכת הפוליטית הישראלית בטרם חידשו את המהלכים למימוש ההבטחה של בן זאייד. הביקור של הרצוג - אישיות ממלכתית א-פוליטית - היה המועד הנכון להתניע את התהליכים באופן רשמי.

"ההשקעות מבטאות את החשיבות של ישראל"

יו"ר קרן ADG, פריס חמיד טרייס מזראווי, נפגש עם כמה מחברי המשלחת הישראלית המצומצמת שמתלווה לנשיא הרצוג ועימו גם השר לפיתוח כלכלי, ראשד עבדול אלקרים אל בלוש ויו"ר הפדרציה של לשכות המסחר והתעשייה באיחוד האמירויות, עבדול מוחמד אל מזרווי - אישיות מרכזית מאוד בשת"פ הכלכלי מסחרי עם ישראל.

בפגישות דובר על מנגנון הסיוע שגופים ישראלים כמו התאחדות התעשיינים ומכון היצוא יסייעו בהכוונת ההשקעות ומציאת החברות הישראליות שיתאימו לצרכים של האמירתים.
גוף חשוב נוסף בחיבור בין ההשקעות האמירתיות לחברות הישראליות יהיה סטארט-אפ ניישן סנטרל. מדובר בגוף שהתמחה בשנים האחרונות בחיבורים בין חברות הייטק ישראליות למשקיעים ולחברות גדולות ברחבי העולם. בשנה אחרונה, התחזק הקשר בין סטארט-אפ ניישן סנטרל לאמירויות, ובפרט עם השגריר בישראל מוחמד אל חג’א.

אבי חסון, מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, התלווה לפמליית הנשיא. חסון סיפר לגלובס שהפשרת מהלך השקעת 10 מיליארד דולר הינה בעלת משמעות רבה לשני הצדדים. לדבריו, האמירתים משתמשים בכספי ההשקעות ככלי אסטרטגי, ומבטאים באמצעותו את החשיבות שהם מעניקים ליחסים עם ישראל.

 

חסון חושב שישראל נתפסת בעיני האמירויות כסמל לחדשנות וקדמה הודות לחברות שמצויות בה, ולכן היא מהווה השקעה טובה. "זו לא פילנתרופיה, וזו אינה קרן השקעות פוליטית", הוא טען. "האמירויות יחפשו היכן להרוויח מההשקעות. לנו אין אג’נדה מסחרית אלא את הידע הנרחב של היכולות בתחומי טכנולוגיה מתקדמים, והיכולת לקשר בין החברות הישראליות במדויק לצרכים של המשקיעים". לטענת חסון, צריך להתאים בין הגישה הישראלית "לכאן ועכשיו", לבין הגישה האיטית של האמירויות בכל הנוגע לבניית אמון: "קודם נבנה קשר אמיתי בין הצדדים ורק אז נתקדם".

עליית מדרגה במערכת היחסים הכלכלית

במסגרת המשלחת הנשיאותית, נפגשו אנשי עסקים ישראלים עם ראשי המשק של איחוד האמירויות. נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, השתתף בפגישות. לדבריו, לגלובס שההתאחדות תהווה גורם מרכזי באיתור חברות ישראליות המתאמיות להשקעות של האמירתים, ושהיקף ההשקעות משמעותי במיוחד.

"מאז שנחתמו הסכמי השלום, ביקרתי באיחוד פעמים רבות", אמר ד"ר תומר. "בכל ביקור נרקמים עוד קשרים שיחזקו את שיתוף-הפעולה הכלכלי, ויראו לכל המזרח התיכון ששיתוף-פעולה של שלום מניב פירות ותועלת לכולם. כל פעם אני פוגש אנשים חמים וקשובים, שמעוניינים ליצור שלום אמיתי שיכלול קשרי מסחר, שיתופי-פעולה והשקעות נרחבות של שני הצדדים".

גם יו"רית מכון היצוא, איילת נחמיאס-ורבין, אמרה שקידום ההשקעות הוא בשורה גדולה לשני הצדדים, ושלמכון היצוא יהיה תפקיד מרכזי ניתוב ההשקעות. לדבריה, הפגישה עם דמויות מובילות בכלכלה ובממשל באבו דאבי, כחלק מהפמליה של נשיא המדינה, היא עליית מדרגה נוספת במערכת היחסים הכלכלית. "שוחחנו על איחוד האמירויות לא רק כשוק יעד אלא כשער משמעותי ליצוא סחורות וידע ישראלי גם למדינות אחרות", טענה נחמיאס-ורבין. "חשוב שהיצואנים, גם קטנים ובינוניים, ילמדו יותר על ההזדמנויות הרבות כאן וזאת אחת המשימות החשובות שלנו במכון היצוא". ואכן היכולת של איחוד האמירויות לסייע לתעשייה הישראלית להתפתח לשווקים חדשים במדינות ערב ובמזרח הרחוק, תפסה חלק משמעותי בשיחות.

עיכובים בשל חילופי השלטון בישראל וארה"ב

במרץ אשתקד פרסמה סוכנות הידיעות של איחוד האמירויות את הידיעה על הקמת קרן ההשקעות המשותפת לישראל ולאמירויות, שעיקר עיסוקה יהיה בהשקעות בחברות ישראליות בתחומי האנרגיה, תעשייה, תשתיות ושימוש במים, חלל, בריאות ואגריטק. בהודעת האמירויות נאמר שהקרן תפעל במגזר הפרטי ולא הממשלתי, ושהיא תיישם את המטרות של הסכמי אברהם - שותפויות וחיבורים בכל תחומי החיים ולרווחת אזרחי המזרח התיכון, ולקידום החברתי כלכלי של האזור. "הקרן מסמלת את הרוח של הסכמי השלום שנועדו לשפר את רווחתם של תושבי האזור", נכתב בהודעה.

נזכיר שבהסכמי אברהם סוכם על הקמת קרן משותפת בהיקף של 30 מיליארד בהשקעה של הממשל האמריקאי, האמירויות וישראל עם מדינות נוספות שיצטרפו בהמשך. אולם, הקרן הזו לא הוקמה, ולאחר חילופי השלטון בוושינגטון, והמהלכים להקמתה הוקפאו. בדיקה במשרד החוץ של ישראל העלתה שוושינגטון הודיעה לירושלים שפעילות הקרן נבחנת מחדש.

אלא שכאמור, הקמת הקרן הוקפאה בשל המצב הפוליטי בישראל, וההמתנה באמירויות עד להקמת הממשלה החדשה. לאמירויות הגיעו בחודשים האחרונים ראש הממשלה נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושרים נוספים, אבל האמירתים המתינו להגעת אישיות ממלכתית א-פוליטית כדי לבשר על התנעת מהלך ההשקעות. יש לציין שהממשלה אישרה לפני מספר שבועות הקמת קרן השקעות משותפת עם האמירויות בהיקף של 30 מיליון דולר בשנה עבור מחקר ופיתוח מתקדמים בחברות ישראליות. אולם, לקרן הזו אין קשר להשקעות המדוברות מהאמירויות.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון