גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלה שהדמוקרטיות צריכות לשאול את עצמן: טוב למות בעד קייב?

ערב פלישת היטלר לפולין הוצגה השאלה: "למות בעד דנציג?" ● האם גם את הרודן תאב ההתפשטות הנוכחי צריך לבלום לפני שיהיה מאוחר מדי? ● הדמוקרטיות מהססות

היטלר נכנס לעיר דנציג, 20 בספטמבר 1939 / צילום: ויקיפדיה
היטלר נכנס לעיר דנציג, 20 בספטמבר 1939 / צילום: ויקיפדיה

המילים ההן החרידו את שומעיהן לא מפני שהיו מחרידות, אלא מפני שהיו טבעיות, ומפני שייצגו את מצב הדעת של רוב הצרפתים. הן הופיעו בעיתון פריזאי במאי 1939, ארבעה חודשים לפני שהיטלר פלש לפולין. כתב אותן סוציאליסט לשעבר, פציפיסט, מרסל דאה (Déat). לאחר נפילת צרפת הוא פנה הרחק ימינה, הקים מפלגה פשיסטית, ושיתף פעולה עם הנאצים.

"למות בעד דנציג?" (Mourir pour Dantzig), שאלה כותרת מאמרו של דאה. דנציג הייתה עיר נמל בים הבלטי, שהסכמי ורסאי הוציאו מידי גרמניה, והפכו ל"עיר חופשית". הסידור נועד להעניק מוצא לים לפולין. היטלר דרש את דנציג. היא הייתה תירוץ מרכזי לפלישתו לפולין, אם כי הוא כמובן רצה הרבה יותר ממנה.

היסטוריונים נוטים להסכים שלהתפרצותו של דאה הייתה השפעה פוליטית מוגבלת. אף על פי כן היא נקלטה בתודעה ובזיכרון, במידה המשקפת את העצבנות שהיא מוסיפה לעורר. אפשר לחזור ולמצוא אותה בשיג ושיח הפוליטי של אירופה עד עצם היום הזה. נובעת ממנה התהייה אם הדמוקרטיות המערביות למדו את לקחי ניסיונן לפייס את היטלר.

לרעוד מקור בעד ישראל?

הדמוקרטיות אמנם עשו יד אחת ב-1949, והקימו את ברית נאט"ו, כדי להתגונן מפני מזימותיה של מעצמה טוטליטרית, ברית המועצות. אבל חזרו ותקפו אותן גלים תקופתיים של ספקות אם כדאי "למות בעד": למות בעד ברלין (כאשר סטאלין הטיל עליה מצור ב-1948), למות בעד קוריאה (1950), בעד הונגריה (1956), בעד צ'כוסלובקיה (1968); בעד גיאורגיה (2008); בעד אפגניסטן; בעד טייוואן; או אפילו אם כדאי למות בהגנה על אורח חייהן שלהן (ימי הססמה הידועה לשמצה, שהתחרזה היטב באנגלית, Better Red than Dead, מוטב להיות קומוניסט מאשר למות).

המשוואה הייתה בסיסית אפילו יותר: האם כדאי לרעוד מקור בחורף בעד ישראל? חרם הנפט הערבי של 1973 הניא את כל הדמוקרטיות האירופיות מלהציע חניית-ביניים לרכבת האוויר האמריקאית. למזלה של ישראל, הדיקטטורה הימנית של פורטוגל הרשתה להרקולסים לנחות, והבית השלישי לא חרב.

הסירוב הדרמטי והמכאיב ביותר בא אז מגרמניה. בראשה עמד סוציאל דמוקרט, וילי ברנדט, מתנגד תקיף של הנאצים בימי המלחמה. מעניין הקשר שהתפתח במרוצת השנים בין מנהיגים סוציאל דמוקרטים גרמנים לאינטרסים של נפט וגז מרוסיה. קנצלר סוציאל דמוקרטי לשעבר, גרהרד שרודר, עומד בראש חברת צינור הגז שהקימה רוסיה, כדי לספק את חצי צורכי האנרגיה של גרמניה.

הקנצלר הסוציאל דמוקרטי הנוכחי, אולף שולץ, פוסח על שתי הסעיפים, כאשר הוא נשאל אם פלישה רוסית לאוקראינה תשים קץ לעסקי הגז. זו אחת הסנקציות המכאיבות ביותר באמתחתו של המערב, מפני שהגז הוא מקור ההכנסה החשוב ביותר של משטר פוטין.

למות בעד קייב? או לרעוד מקור בעד קייב? סקר דעת קהל מראה, כי אמנם יש יתרון קטן לגרמנים התומכים בתגובה תקיפה כלפי רוסיה; אבל זה השיעור הקטן ביותר בארץ אירופית מרכזית כלשהי. גרמניה אפילו אוסרת על אוקראינים למות בעד ארצם, כאשר היא מונעת את אסטוניה מלספק לאוקראינה כמה תותחים מתוצרת גרמניה. גרמניה הודיעה בשבוע שעבר בנדיבות, שהיא שולחת 5,000 קסדות לצבא אוקראינה.

"הצרפתים פציפיסטים, האנגלים דקדנטיים"

הנשיא ביידן הקדים להודיע כי יהיה אשר יהיה, ארה"ב לא תשלח צבא לעזרת אוקראינה. היא אינה חייבת לשלוח, מפני שאין לה קשרי ברית פורמליים, אבל אולי הייתה עדיפה עמימות, כדי לעזור לפוטין להתרכז. אף כי סקרי דעת קהל מראים תמיכה ציבורית ניכרת באוקראינה, לא ברור כלל איך היו האמריקאים משיבים על השאלה "למות בעד קייב?", אילו הוצגה להם.

שני כותבים ב"ניו יורק טיימס" השיבו עליה בחודש האחרון. אחד, מן השמאל, קרא לארה"ב לחדול "לשקר לעצמה", ולא להעמיד עוד פנים שיש לה היכולת להתערב. שני, מן הימין, הביע תקווה שארה"ב תאזור עוז "לסגת מאוקראינה". הוא לא היה רוצה "מלחמה גרעינית כדי להציל את דונבאס", החבל במזרח אוקראינה שהרוסים כבשו לפני שבע שנים. הוא אמנם לא הציג את השאלה המפורשת, אבל היא בקעה מרשימתו: "למות בעד דונבאס?".

אני, אגב, אינני טוען שטוב למות בעד דונבאס, או חרקיב, או אודסה, או קייב. לארצות מותר בהחלט להתלבט בשאלה אם מוטב למות; ומותר להן לפקפק בכנותם של פוליטיקאים הטוענים את ההפך. הנשיא לינדון ג'ונסון גרר את אמריקה אל המלחמה הטראגית בווייטנאם בטענה שאם אמריקה לא תילחם בקומוניסטים בג'ונגלים של הודו-סין "יהיה עליה להילחם בהם בחופי הוואי". הנשיא רונלד רייגן ניסה לשכנע את האמריקאים בשנות ה-80 בצורך לעמוד לצד המורדים האנטי-קומוניסטים בניקרגואה, מפני שאם הקומוניסטים לא ייבלמו בניקרגואה "הם יגיעו אל טקסס".

ההכרזות ההן היו מופרכות, או לפחות מסופקות. אבל הן באו בקונטקסט של מאבק גלובלי בין הדמוקרטיות של המערב לדיקטטורות של המזרח. הקונטקסט נתן להן תוקף מסוים. ההנחה שצריך להקדים ולבלום רודנים תאבי התפשטות בוודאי אינה מופרכת. אבל היא גם אינה נכונה באופן אוטומטי.

"למות בעד דנציג?" לא עשתה רושם על הצרפתים, אבל היא שכנעה את היטלר כי אין סכנה של מלחמת עולם, "מפני שהצרפתים הם אומה של פציפיסטים מנוּוָנים, האנגלים דקדנטיים מכדי להושיט סיוע של ממש לפולין, ואמריקה לעולם לא תשלח חייל אחד ויחיד לאירופה".

שלוש ציפיותיו של היטלר הופרכו. מלחמת עולם פרצה. מוטב לקוות שהעדות מ-1939 הונחה על שולחנו של ולדימיר פוטין. מוטב לקוות שידו רועדת.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה