גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברבור היקר בעולם? תביעה של 20 מיליון שקל על השימוש במותג קלין

פרימוטק טוענת בתביעה נגד המתחרה כי "קלין ודמות הברבור הם מסימני המסחר הוותיקים בענף מוצרי הניקוי במדינת ישראל", וכי שניב עשתה שימוש בסימנים אלה לשם ייצור ומכירה של מוצריה ללא הרשאה

דמות הברבור של קלין / צילום: מצגת החברה
דמות הברבור של קלין / צילום: מצגת החברה

זמן קצר לאחר הצטרפותה לבורסה בתל אביב של חברת מוצרי הצריכה פרימוטק  היא תובעת את המתחרה הבורסאית הוותיקה שניב  תעשיות נייר, בגין שימוש בסימני המסחר "קלין" ודמות הברבור הנלווית למוצרי ניקוי שהיא משווקת - סימנים המשמשים לפי הגדרתה כ"סימן הבית" (housemark) שלה.

פרימוטק תובעת משניב פיצוי כספי של 20 מיליון שקל בגין הנזקים שנגרמו לה, ובפנייתה לבית המשפט מבקשת להוציא לשניב ולחברות-הבנות שלה צו מניעה קבוע לחדול משימוש במוצרים הרלוונטיים, צו השמדת מוצרים קיימים, מסירת דוחות מפורטים לגבי ייצורם ועוד.

בתביעה מסבירה פרימוטק, בין היתר, כי "קלין ודמות הברבור הם מסימני המסחר הוותיקים בענף מוצרי הניקוי במדינת ישראל (אם לא הוותיקים ביותר), והם מצויים בשימוש בישראל לגבי חומרי ניקוי זה כ-70 שנה... קלין ודמות הברבור אוצרים בתוכם מוניטין עצום בן עשרות שנים למוצרי ניקוי ויתר המוצרים לגביהם הם רשומים".

לטענתה, כפי שעולה מפנייתה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, שניב ושתי חברות-בנות שלה, הנתבעות גם הן (קלין פרופשיונל וסאסאטק אגש"ח), הפרו "ברגל גסה ובוטה את סימני המסחר קלין ודמות הברבור... בייצור, שיווק של מוצרי ניקוי תחת סימנים זהים ו/או דומים, עד כדי הטעיה לסימני המסחר של התובעת (פרימוטק, א' ל')".

 

בכך, מציינת פרימוטק, "רכבו הנתבעים על המוניטין העצום" שלה וכן "זרעו הטעיה ובלבול בקרב לקוחות בישראל ושילשלו לכיסם רווחים, תוך התעשרות פסולה על חשבון התובעת" ותוך הסבת נזקים כבדים לפרימוטק, "לרבות למוניטין ולתדמית שלה".

"הנתבעים עשו כן", ממשיכה פרימוטק, "מתוך ידיעה ומודעות ברורה למעשיהם ובחוסר תום-לב מוחלט, וזאת על אף התראות התובעת לנתבעים ונציגיהם, על אף הפגישות בין הצדדים וחרף הבטחות הנתבעים בעבר להימנע מכך".

עוד לפי פרימוטק, בשימוש בסימני המסחר קלין ודמות הברבור קיים "ניסיון ליהנות מהילת המוניטין העצום שנרכש לסימנים בישראל בתחום מוצרי הניקוי, הנייר ושל יתר המוצרים המקוריים". 

השקיעה "עשרות מיליוני שקלים" בפרסום סימני המסחר

פרימוטק רכשה במהלך שנת 2005 את הבעלות בסימני המסחר קלין ודמות הברבור ואת המוניטין הגלום בהם תמורת מיליוני שקלים מחברת יוניליוור, ומאז שנת 2006 היא עושה שימוש מסיבי, ייחודי ורצוף בישראל בסימני המסחר שלה, לייצור ושיווק מגוון מוצרי ניקוי, חיטוי וטואלטיקה תחת סימנים אלה, והשקיעה "עשרות מיליוני שקלים" בפרסומם.

לפי הסבריה, "סימנים אלה רשומים אצל רשם סימני המסחר לראשונה מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת. הסימן קלין רשום במגוון צורות למילה קלין באותיות עבריות (ללא הגבלה לגופן/גרפיקה כלשהי) והן למילה זו באותיות לטיניות KLEEN", וגם "דמות הברבור רשומה בווריאציות גרפיות שונות".

רישומם של סימני מסחר אלה, מדגישה פרימוטק בפנייתה לבית המשפט, מקנה לה "זכות לשימוש בלעדי בהם בישראל, הן בשוק הפרטי והן בשוק המוסדי".

לפי הנתונים שמציגה פרימוטק, מאז החלה להשתמש במותגים אלה ועד היום, היא מכרה בישראל מוצרים "בכמויות עצומות בשווי קמעונאי של מאות מיליוני שקלים". במהלך השנים "עברה הגרפיקה של סימני המסחר קלין ושל דמות הברבור 'מתיחות פנים' עיצוביות, לשם התאמתם לרוח הזמן".

"הכירה מקרוב את התובעת ואת סימני המסחר"

לפי תיאוריה של פרימוטק, שניב, הנתבעת, שימשה בעבר כקבלן ייצור שלה "וייצרה עבורה בעבר מוצרי נייר טואלט באריזות הנושאות את קלין דמות הברבור", לפי דוגמאות שפרימוטק סיפקה לה לצורך העבודה, כך ששניב "הכירה אפוא היטב ומקרוב את התובעת ואת סימני המסחר קלין ודמות הברבור".

ואולם בהמשך, לפי פרימוטק, שניב "עשתה שימוש בסימנים אלה... לשם ייצור ומכירה ללא הרשאה של מוצרי נייר זהים למוצרי התובעת".

עוד עולה מכתב התביעה כי בעבר מנכ"ל שניב ובעל השליטה בה, פסח ברנט, בחן את האפשרות לרכישת המותג קלין מפרימוטק, ואולם "המגעים לא עלו יפה, בשל אי-הסכמה על המחיר לרכישת המותג הנודע".

בהמשך, בשנת 2019 רכשה שניב את השליטה בחברת קלין פרופשיונל, העוסקת בשיווק מוצרים לשוק המוסדי, כחלק מרצונה לצמוח בשוק זה, בעוד שפרימוטק כבר התריעה בעבר בפני אותה חברה שנרכשה, כבר בשנת 2015, לגבי הפרת זכויותיה.

פרימוטק מסבירה כי התביעה נגד שניב והחברות-הבנות שלה מוגשת לאחר כישלון ניסיונותיה "להביא להפסקת ההפרות ולקבלת פיצוי הולם בגינן".

הצטרפה לבורסה עם גיוס של 70 מיליון שקל

שניב עוסקת בייצור ושיווק נייר ביתי גולמי, ובנוסף מייצרת ומשווקת מוצרי ניקיון, מוצרים לרכב ומוצרי טיפוח אישי. החברה, שבשליטת משפחת ברנט, נסחרת בבורסה בשווי שוק נוכחי של כ-320 מיליון שקל, אחרי שמנייתה נחלשה ב-20% כמעט בשנה האחרונה.

פרימוטק היא ממשיכת דרכה של חברת קליר, שהוקמה בשנת 1985, ואשר הגיעה לבורסה בתל אביב כבר בשנת 2006 (ונמחקה ממנה בעשור הקודם), והיא עוסקת בייצור, יבוא ושיווק של "חומרי ניקוי, מוצרי נייר, מוצרי ניילון, מוצרים לשימוש חד-פעמי, תמרוקים" ועוד. לחברה יש זרוע לשיווק מוצרים לשוק המוסדי ושיווק דרך קמעונאים לצרכן הסופי - שוק משני מבחינת כלל הפעילות.

פרימוטק, שבשליטת היו"ר אלי זנה והמנכ"ל אלי גבריאל, הצטרפה לבורסה בחודש מאי האחרון, עם גיוס הון ראשוני של כ-70 מיליון שקל, אחרי שקיצצה בכ-30% את שוויה בהנפקה, לפחות מ-300 מיליון שקל "לפני הכסף". מאז איבדה מנייתה כמעט 20%, והיא משקפת לחברה שווי נוכחי של כ-290 מיליון שקל.

הסכסוך על "הבלוק הלבן" הסתיים בפשרה

אין זו הפעם הראשונה שבה עולה לכותרות סכסוך הקשור לשימוש בסימן מסחרי של חברה הנסחרת בבורסה. באמצע העשור הקודם התגלע סכסוך שכזה בין חברת איטונג מקבוצת אינרום תעשיות בנייה (אז בשליטת קרן פימי של ישי דוידי) ובין חברת XELLA הגרמנית, בנוגע לשימוש בשם ובסימן המסחרי של הבלוק הלבן.

החברה הגרמנית הגישה לבית המשפט המחוזי בחיפה "בקשה למתן סעד זמני להפסקה מיידית של השימוש בסימני המסחר על-ידי איטונג", ולאחריה הגישה איטונג בקשה לסילוק הבקשה והתביעה ולעיכוב ההליכים.

השימוש בשם איטונג, כסמלם המסחרי של בלוקים בעלי כושר בידוד תרמי ואקוסטי גבוה, קיים כבר מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת. כאמור, XELLA פנתה לאינרום בבקשה לסיים את מערכת ההסכמים.

בסופו של דבר הגיעו הצדדים הסכמות, שבמסגרתן הוחלט כי איטונג תוכל להמשיך לעשות שימוש בלעדי בסימני המסחר עד וכולל שנת 2025, עבור תשלום חד-פעמי במזומן בסך של 1.6 מיליון אירו.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון