גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הביקורות, ההסתה ורעשי הרקע: שומרי הסף מסרבים לקפל את דגל החירות

בימים בהם אמון הציבור הולך ופוחת, יש להקשיב לביקורות הנשמעות ולא לוותר על דעת הקהל ● למרות כל הבליסטראות המוטחות בו, בית המשפט מקיים את תפקידו ללא מורא וללא משוא פנים, והוא עדיין משמש כתובת עבור האזרחים לפגיעה בזכויות הדמוקרטיות ● דעה

שופטי בית המשפט העליון / צילום: אמיל סלמן-הארץ
שופטי בית המשפט העליון / צילום: אמיל סלמן-הארץ

ימים סוערים שוב עוברים על המערכת המשפטית. רצף אירועים שם אותה במרכז, שלא בטובתה: חילופי משמרות שאוטוטו מתרחשים בתא הקברניט של מוסד היועמ"ש; שרשרת החלטות שקיבל היועץ המשפטי לממשלה לקראת עזיבתו; השיח סביב האפשרות להסדר טיעון בתיקי ראש הממשלה לשעבר נתניהו; פטירת נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור ז"ל. כל אלו מייצרים את ההרגשה שתם עידן.

סקר גלובס: 46% לא מאמינים לפרקליטות, לבתי המשפט ולמשטרה 

אומרים שאמון הציבור במערכת המשפטית יורד. זה מצער, מדאיג ומחייב פעולה אקטיבית לתיקון. אבל כדי להבין נכוחה את התמונה הכוללת, יש לטעת את הממצאים בהקשר רחב יותר, כזה שמאפשר להבין את תהליכי העומק ואת משמעותם פנימה והחוצה.

 

אמון גבוה ביחס למערכות אחרות

ראשית, לא נכון להתייחס למערכת בתי המשפט ולמערך הייעוץ המשפטי הציבורי כמקשה אחת. מערכת בתי המשפט (ובה גם בית המשפט העליון) היא חלק מהרשות השופטת שתפקידה לבקר את הרשויות האחרות. הייעוץ המשפטי לממשלה (ובו גם פרקליטות המדינה) הוא חלק מהרשות המבצעת, המסייע לממשלה להגשים את מדיניותה בגבולות הדין. התפקידים שונים וחידוד ההבנה של התפקיד המסור לרשויות השונות יסייע בבחינת תפקודן.

את האמון במערכות הללו צריך לבדוק גם על קו המשווה לרשויות אחרות. מבלי להמעיט בהכרח לשקם ולתקן את הדרוש, הסתכלות הוגנת על תמונת המצב מעלה כי בהשוואה למערכות אחרות, מערכת המשפט עדיין זוכה לאמון גבוה יותר. אי אפשר להסתפק בכך אבל כדאי לזכור שתורת היחסות רלוונטית גם כאן.

המציאות הנוכחית מאתגרת גם בגלל שבניגוד לעבר, מערכת המשפט - הן בתי המשפט והן היעוץ המשפטי לממשלה - לא נבחנת אך ורק בשל פועלה האובייקטיבי, לטוב ולרע. יש גורמים שפעולתם המתמדת, המכוונת, הינה להוריד את האמון במערכת המשפט, להסית נגד ראשיה, להשמיץ אותה ללא הפסקה ולהכתים אותה בפוליטיזציה או בשיקולים זרים. ביקורת היא בוודאי לגיטימית והיא סם חיים הכרחי לתקינות תפקודן של מערכות ציבוריות, אך מה שאנחנו עדים לו בשנים האחרונות אינו מונע, בהתנסחות עדינה, רק מרצון לטיוב פעילותן של מערכות חיוניות.

בית המשפט הוא עדיין הכתובת שלנו

כשבוחנים את שאלת האמון הציבורי במערכות כדאי גם לבחון לא רק את הדיבורים והסקרים אלא את המעשים. ובמעשים - כשהזכויות נפגעות, עובדתית פונים לבג"ץ לקבלת סעד ולשמירה על הזכויות החוקתיות שלנו כאזרחים. כשמצמצמים את זכות ההפגנה או פוגעים בחופש הביטוי, כשהפרטיות מאויימת או הקניין מתכרסם, כשסבסוד שכר לימוד של אברכים במעונות יום נחתך באמצע השנה ובעוד אינספור הקשרים, בית המשפט הוא הכתובת. אליו פונים הלכה למעשה, גם מבקריו החריפים.

ולא כי אין דרכים אחרות הפתוחות לפעולה בזירה הציבורית, הפוליטית, האזרחית והתקשורתית. העובדה ששעריו של בית המשפט פתוחים לכל אזרח היא חלק מהחוסן הדמוקרטי שלנו ומקור לאופטימיות ולאמונה במדינה. בית המשפט מקיים את תפקידו ללא מורא וללא משוא פנים, תוך התעלמות מבליסטראות המוטחות בו על כל פסיקה שאינה נושאת חן בעיני מישהו. למרות רעשי רקע צורמים, הוא עומד איתן, נטוע בקרקע של ערכי היסוד של השיטה ובאמת המשפטית המכוונת את דרכו. נכס משטרי, של כלל אזרחי המדינה.

ולמרות כל זה, אסור לוותר על ההכרח להתנחל בלבבות של כלל חלקי הציבור. אחד הדברים שחייבים לעשות הוא לחזור לשורשים. לתקופות, לצמתים ולרגעי ההכרעה בהם מערכת המשפט ומערך היעוץ המשפטי לממשלה זהרו למרחוק, התגלו במיטבם ותרמו לאיכות החיים האזרחית והדמוקרטית שלנו. ואין מדובר רק בהיסטוריה רחוקה אלא גם בהחלטות ובעשייה עכשווית של כלל משפטני השירות המשפטי הציבורי ששמרו על המרחב הדמוקרטי שלנו מפני כרסומו בגלל אתגרים ביטחוניים, בריאותיים ואחרים.

מערכת המשפט כרומן בהמשכים

כשמדברים על אמון הציבור במערכת המשפט, כמו שאמר שמעון פרס בהקשר אחר - "אפשר להריח, מומלץ לא לבלוע". צריך לזכור את החשיבות הרבה שיש להצטברות של הדברים, קומה על גבי קומה, את הסיפור הגדול של התרומה של מערכת המשפט הישראלית לדורותיה - בתי המשפט ומערך היעוץ המשפטי לממשלה - לאיכות החיים האזרחית שלנו כאן.

והסיפור הגדול של מערכת המשפט הישראלית הוא רומן בהמשכים, סיפור שאינו נגמר, בנין רב קומות, שדייריו משפטני כל הדורות, שתפיסות העומק של הדמוקרטיה הישראלית אמורות לכוון את דרכם. בנייה לגובה, אך כזו שיכולתה להיתמר לגבהים של אמת תלויה בעומק השורשים שלה. לא צמח עונתי, אלא רב שנתי. אילנות. מחוזות זיכרון, אגמי משמעות.

משפטנות ציבורית ראויה, היא כזו המסייעת לממשלה, כל ממשלה, להגשים את מדיניותה. בגבולות הדין. והיא גם יודעת לעמוד על המשמר במקרים המתאימים כדי שגבולות אלו לא יחצו. היא כזו העומדת בקנאות על גילוי כל האמת לבית המשפט ומסייעת לו לעשות צדק, יונקת חיותה מערכי היסוד של השיטה, נאבקת לשמור על זכויות האדם.

היא מבקשת להבטיח כי ערכי היסוד ישמרו, כי דגלי המאבק בשחיתות השלטונית לא יורדו לחצי התורן, כי יישמר השוויון בפני החוק לחלש ולדל כלרם ולנישא, וכי המדינה תתנהל באופן המוכוון לשרת את האזרח הקטן, את הציבור בכללו, בהוגנות, בצניעות ובאופן הממלכתי והמכבד שאנו מצפים מהמדינה ומנציגיה לפעול.

היא חלק משרשרת דורות, ערכית ומחוייבת של משרתי ציבור, חלק ממירוץ שליחים שהתחיל לפנינו וימשך אחרינו ומכוון לפי אותה מפת זיכרון שסיפוריה סיפורי עבר, התלבטויותיה הווה, ויעודה הוא לנווט אל עבר עתיד בהיר וזוהר יותר. וכמו בהגדה של פסח, על כל דור ודור של משפטנים ציבוריים לראות את עצמו כאילו עליו להביא את המדינה למיצויה המיטבי, המואר, האופטימי, להרים עוד קומה בבניין שמקרב אותנו לחזון של הכרזת העצמאות. עכשיו ובימים האחרים. בימים ההם ובזמן הזה.

הכותבת היא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייני משפט ציבורי־מינהלי לשעבר, וכן שימשה כפרקליטה בכירה במחלקת הבג"צים

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני