גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דן אלדד: נגע ההדלפות גורם לציבור לאבד אמון במערכת המשפט

כאלף פרקליטים קמים מדי בוקר במטרה לשרת את הציבור נאמנה ובאופן הוגן ● למרות זאת, נוצר משבר אמון מתמשך מול הציבור ● בין ההדלפות, והסירוב המתמשך לקבל ביקורת, מערכות האכיפה חייבות להבין שהן צריכות להשתנות ● דעה

נגע ההדלפות הוא מהגורמים המשמעותיים לאובדן אמון הציבור במערכת האכיפה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
נגע ההדלפות הוא מהגורמים המשמעותיים לאובדן אמון הציבור במערכת האכיפה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דרכו של אמון, שהוא נבנה במשך שנים אך עלול להתמוטט ברגע אחד. הדבר נכון לגבי אמון בין אנשים, הוא מדויק גם לגבי האמון במוסדות שלטון. מי שרוצה לשפר את אמון הציבור בפרקליטות ובמערכות האכיפה, יודע ששנים של השקעה באתוס של יושרה יכולות לרדת לטמיון בגלל תשובה אחת שאינה האמת המלאה: תשובה של פרקליט אחד, לשאלת שופטת אחת, בתיק אחד.

סקר גלובס: 46% לא מאמינים לפרקליטות, לבתי המשפט ולמשטרה 

מערכות נבחנות לפי תפקודן של החוליות החלשות שלהן. במערכות האכיפה, החולשה מתבטאת בכשל ערכי או מקצועי, אם חוליה כזו כשלה, נשבר האמון. אם ברגע של התמודדות עם קושי לא נאמרה לבית המשפט ולציבור האמת, אם נציגי המערכת התחמקו, הסתירו או להטטו באמת, יהיה קשה לשקם את הנזק.

לכן, העצה הטובה ליצירת אמון, היא להתנהג בצורה מעוררת אמון. כאלף פרקליטות ופרקליטים קמים כל בוקר לעבודתם ומשקיעים את כל יומם בהגנה על הציבור, כשמה שמנחה אותם הוא רצונם לעשות בהגינות, לעשות טוב, לעשות נכון. אותם אלף אישה ואיש, חדורים בשליחות, ומחויבים לפעול ביושרה.

 

לא לשכוח את עקרונות ההגינות והיושרה

אין די בכך, נדרש שהמערכת כולה תפעל בצורה מעוררת אמון. אם מתברר שלא ניתן למנוע לחלוטין את המקרים החריגים, מתחייב שהארגונים יפעלו נגדם, והמנהיגים יחנכו לכך שגם בתיקים החשובים ביותר, בהם ההצלחה חשובה לביצור שלטון החוק ולמאבק בפשיעה, לא יישכחו אף לרגע עקרונות ההגינות והיושרה שהפגיעה בהם מסוכנת הרבה יותר מהסכנה שבאובדן ה"נצחון".

למרות הרוח הערכית והטובה של מרבית העוסקים במלאכה, נוצר משבר אמון מתמשך. שיקום האמון הציבורי מחייב תכנית במספר מישורים. נדרשת העצמה של מנגנוני הביקורת המקצועית הפנימית והעבודה מול הביקורת החיצונית, שינוי בשיח עם הציבור, והתמודדות נחושה עם מספר "מוקדים" היוצרים משברי אמון. אדגים את הדברים באמצעות הטיפול הנדרש, לדעתי, בכמה מהסוגיות. כדוגמה למוקד בעייתי, אתחיל באי הטיפול בהדלפות.

נגע ההדלפות הוא גורם משמעותי לאובדן האמון במערכת האכיפה. חומרי חקירה מפורסמים ברבים, עמדות המובעות בדיונים פנימיים בפרקליטות, מפורטות בתקשורת. הטענה של דוברי המערכת היא שהסניגורים הציניים הם המדליפים. טענה זו בעייתית, שכן יש מקרים לא מעטים, בהם הדברים מתפרסמים בטרם הועבר המידע להגנה. כשפורסמה כתבה עם איור של שולחן הדיונים סביבו נדונה "ש שאלה ציבורית רגישה, וסביב האיור צוינה עמדת כל משתתף, לא כלל האיור עמדות סניגורים, כי אלה לא ישבו שם.

מרבית הפרקליטים נוהגים מול התקשורת כמו שמצופה משבוי לנהוג מול חוקריו. השבוי מונחה למסור רק שם, מספר אישי ודרגה. "היית נותן את מספר הטלפון של הדוברות וטורק את הטלפון, בנימוס, אבל בהחלטיות", תיאר אחד מאנשי התקשורת את ה"שיח" שהיה מתקיים איתי בעבר. כך, אני מניח נוהגים 99% מהפרקליטים.

האחוז הבודד של המדליפים, מחייב יחס מיוחד. הם גורמים לנזק עצום לחקירות, ליכולת להביע דעה בדיונים, ובראש ובראשונה לאמון הציבור. הדלפת חומר חקירה היא עבירה של הפרת אמונים. אם ההדלפה היא תמורה לסיקור, יש שיטענו שהמדליף עבר עבירת פשע חמור של לקיחת שוחד, שדינה עד 10 שנות מאסר.

מדליפן אינו איש חוק - הוא עבריין ומקומו מחוץ למערכת. מערכת שיש לה עניין באמון הציבור, חייבת לפעול נגד הדלפות. בעבר הצעתי לשנות מדיניות בנושא, להתחיל מפתיחה בחקירה, במקרה החמור הבא של הדלפה. הצעתי שלא לפעול, חלילה, כמו שפעלו בעבר. לא לחטט בנתוני התקשורת של עיתונאי, אלא להתחיל דווקא משותפי הסוד, שאחד מהם לכאורה בגד באמון שניתן בו.

נכון לשקול בדיקות פוליגרף תקופתיות

הצעה שנייה שהצעתי היא לקיים בדיקות פוליגרף תקופתיות, דוגמת אלה שאני עצמי עברתי לאורך שנותיי בפרקליטות, בשל העובדה שעסקתי גם בתיקים ביטחוניים. לימים זכיתי לשותפים מכובדים לדרישה זו. גם נשיאת העליון וחבר שופטיו העלו מספר פעמים את הדרישה. גם הם נדחו, אם כי ביותר נימוס. מערכת שמתנגדת לחקירה ולתהליכי מניעה, אינה יכולה להיות מופתעת מכך שחשד הציבור נופל עליה.

עיקר השיח בביקורת על הפרקליטות עסק במאבק שהתנהל בעבר נגד הקמת נציבות הביקורת, ולאחר מכן לצמצום כוחה וסמכויותיה. אופן ניהול מערכה זו פגע קשות באמון הציבור. ניצחון פירוס היה סילוקה של נציבה שרצתה לקדם את אמון הציבור. בשעה שארגון הפרקליטים הוביל מאבק לשמירת זכויות הפרקליטים בהליכי הביקורת, הנהלת הארגון התמקדה במניעת ביקורת על הפעלת שיקול הדעת המקצועי. במאבק זה נשכחה העובדה שביקורת על החלטות מקצועיות היא כלי חיוני לבניית אמון ציבורי. האמון בבתי המשפט נבנה משך שנים על גורמים רבים, ואחד החשובים הוא שקיימות ערכאות ערעור, המוסמכות לבחון טענות לטעות שיפוטית. חובה לקיים בתביעה הכללית מערכת ביקורת ותיקון, גם על החלטות מקצועיות, וראוי שתחילה תתקיים ביקורת פנימית.

בפרקליטות קיימים מנגנוני תיקון פנימיים אך הם מוחלשים ואינם זוכים למעמד הראוי. שאיפה לחזק את אמון הציבור, תביא להעצמת המחלקות שנועדו לבחינה מחדש ותיצור תרבות של פתיחות לביקורת מקצועית.

רכיב משמעותי של התכנית להתמודדות עם משבר האמון הייתה פתיחה בשיח אחר מול הציבור, ופתיחות לשמיעת הערות וביקורת, ולמיצוי האפשרויות ליישום הערות מן הציבור. דוגמה לסגנון האחר, הנדרש, הייתה בשיח עם ראשי הרשויות המקומיות. לאחר הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות.

בתחילת 2019, ביוזמה משותפת עם מרכז השלטון המקומי והעומד בראשו, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, קיימנו מפגש עם ראשי הרשויות המקומיות החדשים שנבחרו. הרעיון שכונן את המפגש הזה נבע מלקחי תיקים שניהלנו נגד ראשי רשויות שהואשמו בעבירות שחיתות. למדנו, שחלק מהעבירות לא היו תוצאה של בחירתו של אדם מושחת, שהגיע מלכתחילה לכס ראש הרשות כדי לגרוף ממון לעצמו, אלא שתהליכים לא זהירים בעבודה מול גורמים כלכליים הפועלים בעיר, דרדרו את נבחר הציבור אט-אט לקשר פלילי מולם.

ניסינו, במפגש המיוחד עם נבחרי הציבור, להציג לראשי הרשויות תמרורי אזהרה, שאולי ימנעו מהם מלהתקרב למקום שבו ייכשלו. כך למשל, הצעתי להימנע ממפגשים עם יזמים בארבע עיניים. ראיתי בעבר, שבמפגשים כאלה הציעו לאנשים הצעות, שבדיעבד היו מעדיפים שכלל לא יוצעו להם. חשבתי שאם נמנע כך עבירה אחת של נבחר ציבור אחד די יהיה בכך כדי שהתועלת תעלה על ההשקעה.

התנשאות הפרקליטות מהווה חרב פיפיות

מעבר לכך, מפגשים כאלה גם מגבירים את אמון הציבור בפרקליטות, שהופכת כך למי שלא רק "מחפשת" עבריינים אלא גם למי שמנסה למנוע עבירות. הדבר מלמד על יושרה של הארגון וענייניות. יש להרחיב יוזמות כאלה, ולקדמן גם בתחומים אחרים. על יוזמות אלה "זכיתי" לביקורת בפרקליטות ופרקליטה בכירה מאוד גם צוטטה בתקשורת כמי שאמרה שבאתי ללמד קבוצה של עבריינים בכוח איך לבצע עבירות ולא להיתפס. גישה כזו בדיוק, מתנשאת וקיצונית, שרואה בנבחרי הציבור עבריינים עד שלא יוכח אחרת, היא שפוגעת באמון הציבור בפרקליטות.

לא ניתן לסיים סקירה מדגמית זו של רעיונות לשיפור אמון הציבור בפרקליטות מבלי להתייחס להשלכת העיסוק בהליכים פליליים שיש להם השלכות פוליטיות על אמון הציבור. המתנגדים לכל שינוי תולים באירועים אלה את הפגיעה באמון, ואומרים שאלו שאיבדו את האמון הם תומכיו של נאשם פופולרי. לכך אין בעיני בסיס מוצק. המערכת איבדה את אמונם של ישראלים בני כל הקבוצות, העדות והדעות, ולא רק את אמונם של תומכיהם המושבעים של אנשים שהועמדו לדין. קשה למצות כאן את כל מה שיש לומר בהקשר זה, אך אציין מספר נקודות.

ראשית, אין דרך להימנע מעניינים כאלה, למרות שכל החלטה מאכזבת חלק מן הציבור. לכן חובה שכשמגיעים לצמתים כאלה, המערכת ומנהיגיה יהיו מצוידים באמון ציבורי רב. אמון שכזה יתקיים אם מערכת האכיפה תקפיד שלא להיראות כמי שעוסקת בשיקולים פוליטיים. הסדרים שבהם הפרקליטות דורשת מאיש ציבור להתפטר, ולהציג את הדברים כאילו הדבר נובע מסיבות אישיות, וכאילו אין לפרישה כל קשר להסכמות בתיק הפלילי, ינתצו את אמון הציבור ויציגו את הפרקליטות כשחקן פעיל במגרש הפוליטי, שרואה כחלק מתפקידו "להוריד" אדם כזה או אחר מתפקידו. זאת, שלא באמצעות מנגנוני הקלון, השנויים במחלוקת כשלעצמם, אך קבועים בחוק, אלא בהסדר "מתחת לשולחן" שיש בו יסוד של חוסר שקיפות כלפי ביהמ"ש והציבור. העובדה שנבחר הציבור מסכים ואחר כך מציג עצמו כמי שנסחט, לא צריכה להפתיע איש.

שנית, אין מקום לשיקולים כלשהם שאינם מקצועיים. אם התביעה הכללית מגיעה למסקנה שראוי שבפרשה מסוימת תיפתח חקירה או שיוגש כתב אישום, ואם אין מראש, במסגרת כללי המשחק המוגדרים בחוק ובהנחיות, עילה לעכב את ההחלטות, אסור לעכב את ביצוען ולו ליום אחד. שמעתי פעם "עצה" מאדם מאוד בכיר, שאם אני חושב שצריך לפתוח בחקירה שתרגיז את השמאל, עלי להמתין ולעשות זאת ביום שתבשיל גם חקירה בעניין אחר נגד מי מאנשי הימין. בעיני, הפרש הרוכב על סוס האכיפה לא צריך להסתכל ימינה ושמאלה. רק אם הציבור יבין, שהוא מביט רק ישר, ייתן בו את אמונו.

עיסוק במישור הפלילי באישים פוליטיים הוא אפשרי, ואף מתחייב. ככל התנהלות שנוגעת לאכיפת החוק, הוא חייב להיות נחוש והחלטי. אולם את הלב הכבד שפועם כשמערכת האכיפה פועלת בזירה זו, על הציבור לחוש תמיד, וגם בתיקים אלה.

ליצירת אמון אין די באמירה על ייסורי ההחלטה. הציבור יאמין, רק אם יראה שהמערכת פועלת תוך שימוש זהיר ורגיש בסמכויותיה, אם לא יחשוש שהיא אוהבת להרגיש את העוצמה שלה, את היכולת שלה לשלוט בתהליכים פוליטיים וציבוריים, שהיא נהנית מהכוח, שלעיתים הופך לכוח מוחלט.

הכותב הוא סנגור פרטי, כיהן עד לאחרונה כמנהל המחלקה לעבירות כלכליות בפרקליטות המדינה, ושימש תקופה קצרה כמ"מ פרקליט המדינה

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל