גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפכה מגמה של יותר מעשור: ועדת הבדיקה לפרשת הצוללות חריגה משחשבתם

"ועדת הצוללות" שהוקמה בשבוע שעבר הפכה לוועדת החקירה הממלכתית השנייה שמקימה הממשלה החדשה, במה שמהווה שינוי כיוון לעומת המגמה בעשורים האחרונים ● עד כמה חריגות הוועדות החדשות בהשוואה לעבר, ולמה אולמרט ונתניהו עשו הכול כדי לא להקים ועדות כאלה?

ח”כ אמיר אוחנה, הליכוד. קלמן ליברמן, כאן ב’, 24.1.22 / צילום: רפי קוץ
ח”כ אמיר אוחנה, הליכוד. קלמן ליברמן, כאן ב’, 24.1.22 / צילום: רפי קוץ

הקמת ועדת החקירה הממלכתית לחקר פרשת הצוללות בשבוע שעבר נתפסה כאירוע פוליטי משמעותי. חלק נרחב מהמחאה נגד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו נגעה לנושא הזה, וראש הממשלה הנוכחי, נפתלי בנט, שבעבר התבטא נגד הקמת ועדה כזאת, נאלץ לאפשר כעת את הקמתה, תוך שבצעד חריג הוא עצמו נמנע בהצבעה.

אבל למהלך הזה הייתה משמעות נוספת. אחרי שנים ארוכות שבהן לא הוקמה בישראל ועדת חקירה ממלכתית, ממשלה צעירה, שלכהונתה טרם מלאו שמונה חודשים, כבר חתומה על הקמת שתיים כאלה. לא פלא שבליכוד ראו בכך ביטוי לרדיפה או נקמנות פוליטית. "הממשלה הזו, בלי שבדקתי את המספרים - אין לי ספק במה שאני אומר - היא שיאנית הממשלות בהקמת ועדות בדיקה על הממשלה הקודמת", אמר ח"כ אמיר אוחנה בראיון בכאן ב'. "בדרך כלל... ממשלה מקימה (ועדה) על עצמה, כדי לבדוק את ... התפקוד שלה עצמה", הוא הוסיף.

ייתכן שאוחנה רגיש במיוחד לנושא משום שוועדת החקירה הממלכתית הראשונה שהקימה הממשלה הנוכחית נוגעת לאירוע שהתרחש בתקופת כהונתו כשר לביטחון פנים - האסון במירון (בראש הוועדה עמדה מרים נאור ז"ל שכעת תוחלף על ידי דבורה ברלינר). אבל כך או כך, ההתבטאות שלו מעלה שאלות מעניינות: כמה ועדות חקירה הקימו ממשלות עבר בישראל, ממתי בכלל מוקמות ועדות כאלה, והאם זה נכון שבעבר הפוליטיקאים נהגו להקים ועדות כדי לחקור את עצמם ולא את יריביהם הפוליטיים?

בין ממשלתית לממלכתית

לרשות הממשלה והכנסת עומדים לא פחות מארבעה סוגי ועדות שונים לבירור עובדות: ממלכתית, ממשלתית, פרלמנטרית ו-ועדת בירור פנים משרדית. נתמקד בשתי הראשונות שהן המשמעותיות יותר. כדי להקים ועדת בדיקה ממשלתית מספיקה החלטה של שר אחד, ולפי תיקון לחוק הממשלה שהעביר אופיר פינס ב-2002, ניתן להעניק לה סמכויות נרחבות כמו כוח לזמן עדים או לעיין במסמכים מסוימים, אם הממשלה מאשרת זאת.

בממשלה המסוכסכת הקודמת ניסה שר הביטחון, בני גנץ, לנצל את העובדה שבשביל ועדה כזאת הוא לא צריך אישור, והקים בעצמו ועדת בדיקה ממשלתית לחקר נושא הצוללות (ועדת סטרשנוב). אך, כאמור, ללא אישור הממשלה, לא ניתן להעניק לוועדה כזאת סמכויות נרחבות.

 

הוועדה הממשלתית שהיא אולי המוכרת ביותר היא ועדת וינוגרד לחקר מלחמת לבנון השנייה, שהקימה ממשלת אולמרט. גם הוועדה לבדיקת בריחת האסירים מכלא גלבוע שהקימה הממשלה הנוכחית היא ועדת בדיקה ממשלתית. כלומר, יש לנו כאן שתי דוגמאות לוועדות שהקימו ממשלות כדי לבדוק אירועים שהתרחשו במהלך כהונתן. אך אוחנה התייחס בדבריו לוועדות חקירה ממלכתיות, ולא ממשלתיות. מה הופך אותן לכה ייחודיות?

ועדת חקירה ממלכתית קמה בהחלטת ממשלה ובראשה עומד שופט עליון או מחוזי בהווה או בדימוס. היא יכולה לחייב עדים - כולל אנשי ציבור בכירים - להופיע בפניה, ולהטיל עונש של קנס ואף מאסר על מי שמסרב לעשות זאת. היא גם מוסמכת לזמן מסמכים וראיות כרצונה. בנוסף, לממשלה אין שליטה על ההרכב של ועדה כזאת, ומי שממנה את חבריה הוא נשיא בית המשפט העליון.

הכלי הזה לא נכלל בארסנל החוקים הישראלי במשך 20 שנותיה הראשונות של המדינה, והוא קיים רק מאז 1968, אז חוקק "חוק ועדות חקירה" שהסדיר את הנושא, על רקע פרשת לבון והוועדות הרבות שהוקמו שוב ושוב כדי לחקור אותה (עד אז הוקמו ועדות חקירה על בסיס פקודה מנדטורית מ-1921). תוך פחות משנה, באוגוסט 1969, כבר עשתה הממשלה שימוש בחוק, והקימה את הוועדה הממלכתית הראשונה כדי לחקור את ההצתה של מסגד אל אקצא, שאירעה רק כמה שעות קודם לכן. הנה דוגמה לטענה של אוחנה שבעבר ממשלות הקימו ועדות כאלה כדי לחקור אירועים שאירעו במהלך כהונתן. אבל עד כמה היא מייצגת?

הוועדות הפכו לסכנה פוליטית

מאז ועדת החקירה הזו ועד היום קמו עוד 19 ועדות חקירה ממלכתיות נוספות, כולל שתי הוועדות שהקימה הממשלה הנוכחית. בניגוד לטענתו של אוחנה, מחצית מהן נולדו כדי לחקור אירועים ומחדלים שהתרחשו, במלואם או בחלקם, בתקופת כהונתן של ממשלות קודמות.

יחד עם זאת, חשוב לזכור כי עצם העובדה שוועדה הוקמה כדי לחקור אירועי עבר, לא בהכרח אומר שהבדיקה היוותה איום פוליטי על שרים או ראשי ממשלה קודמים. למעשה, רוב הוועדות נועדו כדי לבדוק תהליכים ארוכי טווח והתנהלות מערכות ציבוריות. כך, למשל, הוועדה השניה שהוקמה, ביוני 1971, התבקשה לחקור את "השמועות" לגבי הטיית משחקי כדורגל בליגה הלאומית; ועדת קנת מ-1979 בדקה את מצב בתי הכלא בארץ; ועדת נתניהו מ-1988 בדקה את תפקוד מערכת הבריאות בישראל; ו-ועדת ביין מ-2008 חקרה את ניהול משק המים.

והיו גם ועדות שחקרו אירועים היסטוריים של ממש. ועדת כהן-קדמי שהוקמה ב-1995 והתבקשה לחקור את היעלמותם של ילדי תימן החל משנת 1948. את השיא בעניין הזה מחזיקה ממשלת בגין שהקימה ב-1982 את ועדת בכור שנועדה לחקור את רצח חיים ארלוזורוב, שאירע כיובל שנים קודם לכן (ו-15 שנה לפני קום המדינה). בגין התעקש אז שהנושא אקטואלי מתמיד, בשל ספר חדש העוסק בנושא שהתפרסם באותה שנה, והאשים ברצח שניים מאנשי התנועה הרוויזיוניסטית ברצח.

ובכל זאת, נדמה שכולנו מבינים למה אוחנה התכוון. ועדת אגרנט מ-1973 שהוקמה על רקע הלחץ הציבורי העצום אחרי מלחמת יום כיפור, ולבסוף לא הסיקה מסקנות נגד הדרג המדיני, הייתה הסנונית הראשונה במגמה שהפכה כמעט כל מלחמה או אירוע ביטחוני חמור לוועדת חקירה פוטנציאלית. מלחמת לבנון שהגיעה אחריה הולידה את ועדת כהן, שבעקבותיה נאלץ אריאל שרון לעזוב את משרד הביטחון. אירועי האינתיפאדה השנייה ב-2000 הולידו את ועדת אור, שגיבשה מסקנות אישיות נגד השר לביטחון פנים דאז, שלמה בן עמי. כל שלוש הוועדות הללו אכן הוקמו על ידי הממשלות שהיו אחראיות לאירוע הנחקר.

השיא של נתניהו

זה מביא אותנו לשני ראשי הממשלה האחרונים שכיהנו כאן לפני בנט, שנדמה שלמדו היטב כמה מסוכנת פוליטית יכולה להיות ועדת חקירה ממלכתית, ונשבעו לעשות הכל כדי למנוע הקמה של אחת כזאת בתקופתם. כך, במשך עשרים שנה לא הקימו ממשלות ישראל אף ועדת חקירה ממלכתית. הוועדה האחרונה שהוקמה עד לכהונת ממשלת בנט הייתה ועדת זיילר, לחקירת אסון ורסאי, עליה החליטה ממשלת אריאל שרון ב-2001.

איך קרה, אם כך, שבתקופתו של אולמרט קמו בכל זאת לא פחות משלוש ועדות חקירה כאלה? כאן אנחנו נדרשים לדרך נוספת, עוקפת ממשלה, שפרצה הכנסת ב-1972 באמצעות תיקון לחוק מבקר המדינה. התיקון קבע כי הוועדה לביקורת המדינה רשאית להקים ועדה כזו, מיוזמתה או עקב המלצת המבקר, בעקבות דוח שהגיש לה המבקר. מאז שעבר החוק נעשה בו שימוש רק ארבע פעמים, שלוש מהן בשנים 2008-2009. כלומר, בזמן ממשלת אולמרט.

יורשו של אולמרט, נתניהו, כבר השכיל לסתום אפילו את הפרצה הזאת. כך, למשל, הוא סיכל ניסיונות של הוועדה להקים ועדות חקירה ממלכתיות לאחר אסון השריפה בכרמל מ-2010 (ובקדנציה הראשונה שלו מנע ניסיון דומה לחקירה של פרשת "בר-און חברון"). אם אולמרט הפך לראש הממשלה הראשון שלא יזם הקמה של אף ועדת חקירה ממלכתית, נתניהו - כזכור, ראש הממשלה בעל תקופת הכהונה הארוכה בתולדות המדינה - הפך לראשון שבתקופתו לא קמה ועדה כזאת כלל. יש מי שיטען שהעובדה הזאת מעמידה באור מעט שונה את מה שעושה כעת הממשלה שירשה אותו.

לקריאה נוספת:

- חוק ועדות חקירה מ-1968

- חוק מבקר המדינה

- ועדות חקירה ממלכתיות בעמוד הרשות השופטת

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"